• Welcome to Българският националистически форум.

Православни статии, мъдрости и мисли

Започната от Sirows, 16 Май 2018, 18:28:58

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Мишок

Цитат на: генерал Жеков - 28 Май 2018, 21:12:44
Освобождението е руско дело ли? :lol:  Изтрещял си напълно.
О сега се сетих че ни освободиха армиите на Германия, Франция и Англия.

генерал Жеков

За Българско Опълчение,нещо да си чувал? :laugh-1:
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ!
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Мишок

Цитат на: генерал Жеков - 28 Май 2018, 22:48:01
Бяха към френската армия нали ?

генерал Жеков

БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ!

Индивидуалист

Либерализмът - съвременният враг на християнството

Думата ,,либерализъм" означава свобода. Това е особена демонична свобода да убиваш духа си, да извращаваш силите на душата и да оскверняваш тялото си, това е свободата от срама като предразсъдък, това е свободата да издевателстваш над всичко, което е свято за човека, това е свободата на бясно куче, което се хвърля върху стопанина си. Още в антично време либерализмът тръгва по два пътя, които външно не си приличат, но имат една цел: да освободят човека от Бога. Първият път е пътят на цинизма, вторият – на естетизма. Цинизмът е разрушаване на всички нравствени устои и традиции, превръщане на човека в мръсно животно, ожесточена борба против собствения дух, обратна стълба на дарвинизма, по която човек еволюира в маймуна. Неговият девиз е ,,Свободата е в безсрамието".

Либерализмът някога създаде антихристиянство вътре в самото християнство – ренесансът, заменящ аскетизма с култа към плътта. Той постави католицизма на колене, превръщайки го в слугиня на света. Той откри пътя на протестантството, което стри малкото останали отломки на древното предание в хавана на католицизма. Цялото реформаторство има за цел да изведе човека по-високо от Бога.

Либерализмът се явява душа на революциите, които преминават под черно-червеното знаме на сатаната. Той се опитва да унищожи Църквата ту с кървави гонения, като удари с таран, ту да я подкопае отвътре като я замени с други религии, при които е запазена външността на християнството, но без Христос като Син Божи, Изкупител и Съдия на света.

У либералите има постоянна носталгия по езичеството. Дълбоко в душите си те искат да превърнат небето в Олимп или Хималая. Христос е ненавистен на този дух и затова той се опитва да Го замени с образи на лъжехриста. Изработва идоли под името Христос, за да им се покланят тези, които считат себе си християни. За либерализма е особено ненавистно учението за това, че Бог е висшата Справедливост, Съдия на света, Който ще въздаде на всеки човек според делата. Розенкройцерът Гьоте говори с устата на Мефистофел, че Бог е един добър старец, с когото дяволът може да се договори за всичко.

Виждат ли християните опасност от такава подмяна? Мисля, че не виждат, доверили са се на слепи водачи. Някои виждат и бият тревога, но не ги слушат, както Лаокоон, който предупреждавал троянците, че във вътрешността на украсения кон са скрити враговете на Троя. Трети разбират, но мълчат, за да не бъдат смазани от желязната пета на либералите. Четвърти не виждат, защото не искат да видят, понеже либерализмът е отровил съзнанието им, растлял е чувствата им, оправдал е похотта, и поради това, дълбоко в душите си те сами желаят да бъдат излъгани.

В днешно време пред очите ни става разрушаване и подмяна на християнските ценности: лицата се заменят от маски, същността – от имена.

Протестантизмът се превърна в перманентна реформация, в безсъдържателен субективизъм, в религиозен анархизъм; неговото недалечно бъдеще е атеизъм или екзистенциализъм. Католицизмът, догонвайки изплъзващия се от ръцете му свят, премина от инквизицията към солидарност с всички ереси и сега се заиграва със секти и безбожни съюзи. Той е сложил настрана предишните оръжия – меча и клещите – и широко е отворил обятията си като похотлива девойка – за авангардисткото изкуство и за желязната дама – бездушната техническа цивилизация. Той се стреми да асимилира тези учения и теории, идеите и лозунгите, подир които върви светът, но всъщност сам се оказва асимилиран от тях и сега това католичество, което го имаше преди, не съществува.

Христос съедини земята и небето, а либералите отново ги разединяват и човекът все повече се отдалечава от духовния свят, който става за него чужд и хладен.

Християнството е вселенско явление, а според либерализма е просто епизод в историята на човечеството. За секуларизираното съзнание на съвременния човек Бог престава да бъде жива Личност и се превръща в някаква неопределена сила, космически разум, екстропична (проявяваща се чрез постоянно технологично усъвършенстване на човека – б.пр.) енергия, противоположна на ентропията.

В богообщението човек намира себе си и сам става отблясък на Божествената слава. В либерализма съществуването на Бога е оправдано само доколкото Той може да бъде полезен на хората като един от гарантите за тяхното земно благополучие. Християнството възвисява човека до горния свят и от сина на земята прави син на небето, а либерализмът, подчинявайки духа на душата, а душата на тялото, се опитва да оземли самото небе и да притисне вечността в рамките на времето.

Либерализмът е несъвместим с Православието: той трябва или да го отхвърли, или да го изврати. В съвременния ход на историята либералите избират второто. Те не говорят почти нищо за трансцендентния свят, а ако понякога го споменават, то е за да претендират, че не са напълно скъсали с християнството.

Автор: Архимандрит Рафаил Карелин

http://www.glasove.com/categories/vytreshni-glasove/news/liberalizmyt-syvremenniya-vrag-na-hristiyanstvoto
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.

генерал Жеков

Либерализъм няма в България.Тук,ние сме естествени врагове на християнството.Тоест,ходим на църква и т.н,но не защото сме със силна вяра,а по задължение,и то доста рядко
БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ!

HighVoltage

Цитат на: Sirows - 28 Май 2018, 22:23:01
О сега се сетих че ни освободиха армиите на Германия, Франция и Англия.

Цитат на: генерал Жеков - 28 Май 2018, 22:48:01

Цитат на: Sirows - 28 Май 2018, 22:50:32
Бяха към френската армия нали ?

Яростното противопоставяне без факта и без знания, но с много субективизъм води само до това, че едните яростно ще отричаме и принизяваме все пак заслугите на руските войска и армия, а другите от яд ще стигат до там да отричат всичко, което е направено от Българското опълчение за постигане на обща победа в Руско – турската война от 1877-1878г. Това са фактите, който може да даде правото.

Индивидуалист

Цитат на: генерал Жеков - 05 Юни 2018, 12:21:22
Либерализъм няма в България.Тук,ние сме естествени врагове на християнството.Тоест,ходим на църква и т.н,но не защото сме със силна вяра,а по задължение,и то доста рядко
Той отвън ти стига, с който е обвързана политиката ни не от година-две. Ние не сме държава със собствено управление.
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.

генерал Жеков

Интересно.Може ри да обясниш по-подробно какво искаше да кажеш с тези 2изречения
БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ!

Мишок

Пътувах веднъж с влак от Пашкан до Баку. За да не съм във вагоните където се пуши, си купих билет и се качих в последния вагон на влака. Отидох сам във вагона и не знаех кои ще бъдат другите пътници с мен. Точно преди отпътуването на влака, влезе група висши офицери. Те пътуваха към някое военно училище. Бяха моряци, полковници, а сред тях и един възрастен сержант със съпругата си.

Ето ти и монах в офицерски вагон... Това беше през 1957 г.
Един от тях, обаче за да не мълчат, пожела да се пошегува, като каза:

- Аха, гледайте! Влакът ще върви добре, защото имаме и поп тук!

Знаете ли, това беше суеверие: поп – късмет! Ако видиш поп, тогава горко ти! Аз мълчах и не отговарях на закачките.

- Бре, чуваш ли, ако попа е тук, тогава не е ли добре да разкаже онази история за Бога? Казват, че някакво "старче" сътворил небето и земята, и звездите и планините и моретата! Слушайте само! "Старче"!

Аз продължавах да мълча... Но един от тях дойде и седна точно пред мен.

- Отче, не се ядосвайте, от къде сте?

И какво да кажа, от Сихастрия?

- От манастира Нямц.

- Какъв сте? Свещеник, преподавател, професор, какво сте?

- Напротив, обикновен монах. Пътувам и аз за Баку.

- Чуйте, тези моите са любопитни, разкажете ни нещо за Бог? В Библията се казва, че Бог сътворил небето и земята, целия свят, а ние пък имаме друго разбиране за света.

- Не се сърдете, аз съм обикновен монах и ако започна разказвам за Бога, тогава ще трябва този влак три пъти да обиколи страната, та все още няма да мога да го завърша, това е много дълга история.

- Искаме и ние да я знаем! Вие сте монах, ние офицери и така или иначе всички заедно ще отидем до Баку. Може ли отче?

Стана един майор и каза:

- Отче, ето гледайте каква е работата, искам нещо да ви кажа. Не е ли абсурдно да вярваме в нещо, което не се вижда? Вие казвате, че Бог съществува, но дали някога някой Го е видял? Лудост е някой да вярва в това, което не е виждал!

- Господа, но първо давате ли честна дума? Тъй като започваме сериозен разговор!

- Е, слушайте го сега пък попа! Даваме, отче, как не!

- Виждам, че сте умни хора, аз пък съм глупав, но ще започнем "разказа" за Бога, така както умея. Господа, аз ще кажа, че всички вие, които сте в този вагон – сте луди!

- Вижте го сега пък, този поп ни направи луди!

- Ами сигурно! И ако не съм прав, тогава на първата гара ме предайте в полицейския участък! Но първо ще ви покажа, защо ви наричам луди.

- Да, да, голяма лудост е да вярва някой в нещо, което не се вижда! Кой е видял Бога?

- Вие чухте, че вашият приятел каза, че е голяма лудост да вярваш в това, което не се вижда. Но най-напред какво казва Светия Дух в началото на Псалтира в 13 и 52 псалм в: "И рече безумникът в сърцето си: Няма Бог! И второ, ти каза, че е лудост да вярваш в това, което не се вижда?

- Да, казах го!

- Ами аз ви казах, че никой от вас няма ум. Всички сте луди. Имам пълно право да ви наричам луди.

- Защо?

- Защото аз никога не съм виждал ничий ум! Ами тогава, не е ли лудост да вярвам, че имате ум, ако не съм го виждал?

- Гледайте бре, как ни напада попа!

Тоест, сменихме си ролите.
Разговорът беше хубав, сериозен и шеговит.

- Е, как да вярвам, че имате ум, ако аз от както съм роден не съм видял ничий ум? Нито у вас, нито у себе си: какъв е? Бял, черен, червен или зелен? С каква форма  е? Квадратен, правоъгълен или шестоъгълен? Господа, с каква форма и цвят е? Дали е осезаем или не? Ако ми обясните тези особености на ума, тогава ще ви кажа, че имате ум: ако пък не, тогава изобщо нямате!

Виж го ти попа! Можеш ли сега нещо да му кажеш? Ето, когато не си държа устата затворена. Глупак, не го зададе добре въпроса!

Те започнаха да се наричат един другиго глупаци.

- Освен това, дали целият свят по земното кълбо вярва, че хората имат ум? Вярват, ама на невижданото. Ето аргумента, че целият свят вярва, че хората имат ум! И вие вярвате, и аз, но умът – не се вижда. А дали пък някога сте виждали живота? Нима някой, някога е виждал живота на човека? И все пак, кой казва, че е мъртъв, когато е жив и има живот? Дали животът се вижда?

- Не.

- Не е ли лудост да вярваме, че хората имат живот? Ако не го виждаме.

- Но животът се проявява, отче!

- Много добре. Според неговото проявяване се смята, че съществува, въпреки, че не го виждаме. Така е и с Бога. Какви са Неговите проявления в света?

И започнах да изброявам силите на душата.

- Имате ли фантазия?

- Да.

- Дали някога сте я виждали? Не! Имате ли гняв? Дали някога сте го виждали? Имате ли мислене, мнение? Дали някога сте ги виждали? Имате ли страст? Имате, защото това са силите на душата – гняв и страст. Освен това, вие имате душевни сили като например: мисленето, избора, решението, недоволството, скръбта, радостта, дали някога сте ги виждали, защото това са душевни сили? На нас пък, Писанието ни казва, че човекът е образ и подобие на Бога. Но не според външния вид, а според душевния. Ето колко сили има душата! И всички те съществуват. И  световната философия ни учи, че тези душевни сили ги има. А дали някога сте виждали душата?

Мишок

Св. Николай Сръбски (+ 1956 г.) пише писмо на една майка, чиято дъщеря била избрана за ,,Кралица на красотата"

,,Съобщавате ми, че Вашата дъщеря е избрана за ,,Кралица на красотата" и явно очаквате да Ви поднеса своите поздравления. Дори ми е срамно да пиша за това и вместо поздравления Ви изказвам моите дълбоки съболезнования.

Защото Вие даже пишете в писмото си: ,,Това е голяма чест за моята дъщеря, която е едно много добре образовано момиче". Какво може да се каже за образованите и необразованите в днешно време? Измежду множеството кризисни състояния на нашето съвремие, дори едно от главните, е образованието. Кой би могъл да се наеме да определи кого бихме нарекли по-образован – някоя градска дама или някоя срамежлива селска пастирка?

Трудно е да стигнем до общо мнение, докато не определим самото понятие образованост и да кажем заедно с целокупния народ, че всъщност образованият човек е този, който съхранява честта си. А безчестният не може да се нарече образован, където и да живее, каквото и положение да заема, каквито и знания да е натрупал.

В нашите сръбски села за красотата винаги се е говорило шепнешком, а за нрава – на глас. Това идва от дълбокото народно убеждение, че хубостта е нещо преходно и независещо от човека, а характерът е постоянен и зависим от волята на човека. Слушали ли сте народната песен за девойката Милица, където се казва: ,,Нима съм вълшебница, която облаци гони, а не девица, която себе си пази?"

Избирането на кралица на красотата – това е един възроден обичай на древните латински народи. По своята същност, това винаги е било нищо друго, освен една изкусно прикрита търговия с бели робини. Известно ли Ви е какво се случва днес с такива красавици? Страшни неща! Бракове без венчило, извънбрачни деца – бедните деца! – сензационни разводи, самоубийства. Ето такъв е пътят, който най-често се открива пред такива избрани красавици. А нима и Вашата дъщеря...

По-добре е да й дадете да прочете за геройската смърт на баща й на планината Цер, отколкото да я въвеждате в тоя опасен панаирджийски спектакъл. Кой може да Ви гарантира, че съвсем скоро радостта Ви няма да се обърне на дълбока скръб и срам, и то такъв срам, от който ще трябва посред бял ден да си криете лицето? А съседите Ви да се смеят злорадо, което още повече ще увеличи мъката на сърцето Ви?

От всички изкушения, които човек трябва да преодолее, красотата е сред най-силните. Светите мъченици Екатерина, Варвара, Анастасия и Параскева са го преодолели, защото са познали друг вид красота, по-ценна от физическата. Но ще може ли да преодолее това Вашата дъщеря, която няма духовно зрение и е отишла доброволно на това тържище? Господ да я запази с крепката Си сила! А красотата, както и богатството, но красотата даже и повече от богатството, води до надменност, а надменността води до един пиедестал, от който неминуемо се пада в адската бездна...

Американските кинотърговци са измислили, за по-голяма печалба, че предателят Юда е бил най-красивия измежду дванадесетте апостоли. Разбира се, това изобщо никъде не е споменато, освен, че се е обесил. Вие сте слушали и чели, че неговата гибел е била като гибелта на много от онези крале и кралици на красотата. Този ,,прекрасен" Юда след предателството над Божия Син е захвърлил сребърниците в храма, отишъл и се обесил.

Този, който е стигнал далеко, вървейки по пътя на дявола, трудно ще се върне назад. Какво да Ви посъветвам? Колкото може по-скоро омъжете дъщеря си, и колкото по-скромен бъде мъжът, толкова по-добре – дайте я на някой хлебар или сладкар (ако, разбира се, благочестивият човек не се побои да приеме такава голяма отговорност). Само в такъв случай ще можете да се радвате на законни внуци и на Божието благоволение.

Силата на Твореца може да опази човека от падение по хлъзгавия път, по който той е тръгнал поради своята немощ или от незнание. Да Ви помогне и на Вас, и на тези, които обичате повече от всичко на света – на Вашите деца!"

Източник: https:// vk.com/pravoslavnaya_molodezh

генерал Жеков

Ceга пък някакъв сърбин...няма ли да спреш да цитираш някакви унтери,бе.Тия нямат качествата да си върат обувките,а за религия-няма какво да кажат
БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ!

Мишок

Цитат на: генерал Жеков - 12 Юни 2018, 00:06:00
Ceга пък някакъв сърбин...няма ли да спреш да цитираш някакви унтери,бе.Тия нямат качествата да си върат обувките,а за религия-няма какво да кажат
МИ нямаше немци, явно защото са келяви.

Индивидуалист

Цитат на: генерал Жеков - 05 Юни 2018, 12:21:22
Да, доста хора са врагове на Христа и без да го казваш го виждам. Но пък далеч не сте всички. При повечето е от чисто невежество. При други все още е влиянието на Ванга, и дотам стига преклонението ви пред невидимия свят.
Но ако пуснеш духът си без ограничение, тогава ще намериш Бога за себе си. Излез от материалното разбиране. Защото материалното стана благодарение на духовното. Защото Бог е Дух.

Мишок

Цитат на: Индивидуалист - 12 Юни 2018, 11:32:51
Да, доста хора са врагове на Христа и без да го казваш го виждам. Но пък далеч не сте всички. При повечето е от чисто невежество. При други все още е влиянието на Ванга, и дотам стига преклонението ви пред невидимия свят.
Но ако пуснеш духът си без ограничение, тогава ще намериш Бога за себе си. Излез от материалното разбиране. Защото материалното стана благодарение на духовното. Защото Бог е Дух.
Точно този трябва да излезне от медийната и телевизионната матрица.

Similar topics (5)

Отговори: 174
Прегледи: 43554

Отговори: 23
Прегледи: 7221

Отговори: 6
Прегледи: 3340

Отговори: 8
Прегледи: 4344