• Welcome to Българският националистически форум.

Колко са циганите в България?

Започната от Инжинер Донев, 15 Дек 2007, 21:35:16

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Инжинер Донев

Изводите си ги правете сами.

Metoman_88

Господ да ни е на помощ в близките 20г-или ние или унтерите  :down:
Ще измислим нови хитрини,
закони всякакви игри.
Наш човек на пост там, ще внедрим
далавера с него да въртим.

Инжинер Донев

Циганите в България
Антон Ж. Иванов

Всички народи имат своя земя. Само един народ скита по света и не намира земя, където да приюти разпилените си сиротни чеда. Такава е съдбата на циганите.

Циганите се заселват по българските земи през ХIII-ХIV век, идвайки от Египет през Мала Азия и от Персия и Кавказ през южноруските степи. В онези времена, когато номадските народи все още усилено се придвижвали в Изтока на Европа, те не правели такова голямо впечатление, както днес. Но оттогава са изминали седем столетия, от лицето на континента изчезнаха племена, народи и техните държави, а циганите въпреки гоненията оцеляха без да се интегрират успешно в обществата и етносите, сред които живеят.

Поради географското си разположение, историческите обстоятелства и най-вече заради толерантността на българите към чуждите етноси, нашите земи са изключително гъсто населени от големи цигански маси. Несъмнено Балканите и степните райни на север от тях са демографския център на циганската диаспора (зона на разселеност), а Унгария, Трансилвания, Влашко, Мизия и Северна Тракия, изглежда, са районите на пределно високото им концентриране.

У нас под влиянието на различни народи са се обособили три групи цигани - "български" и "влашки", изповядващи християнството, които ползват като първи или втори език българския или пък влашки диалект и "цигани-мохамедани", някои от тях говорещи на турски език. Тези от циганите, които успеят да се издигнат в културно отношение, се стремят да променят народностната си принадлежност и се асимилират.

Лишени от свой елит, подчиняващи се на патриархално-родови отношения, циганите винаги са били дискриминирани. Едва през ХХ век започва тяхната бавна и несигурна все още еманципация. В България те получават политически и граждански права чак в 1922 г. при управлението на БЗНС, но след 9 юни 1923 г. тези придобивки са накърнени. По-късно народнодемократическата власт по административен път (който не винаги е за пренебрегване) въвежда мерки, чрез които да промени начина им на живот. Особена роля за това изиграва едно постановление на Министерския съвет от края на 1958 г. Така например, дотогава е имало около 15 000 скитащи из страната цигани, на които през следващите години им е наложено да се установят в едно населено място и да заживеят уседнало. През 1957/1958 учебна година в училищата са се обучавали само няколко хиляди циганчета, а в началото на 60-те години почти всички (около 50 000) са обхванати в системата на образованието. Може би, във връзка именно с тези санкции при следващото преброяване на населението през 1965 г. около 1/3 от тях не са отчетени като цигани.

Ако се съди по преброяванията от 1946 и 1956 г., то днес те вероятно наброяват над 300 000 души, но напоследък по телевизията се цитира някакъв мистериозен доклад, в който се говори за повече от половин милион, а лидера на съюз "Рома" Мануш Романов спомена дори и за един милион цигани в България. Явно последното число е преувеличено, и все пак, ако съществуват други необнародвани данни, обществеността трябва да бъде запозната с тях.

Прави впечатление, че циганите живеят доста разпръснато по територията на страната. Техният поминък е свързан с гравитирането им около другите етноси и поради това не се концентрират в собствени селища, а се групират в рамките на тези населени с различни от тях националности. Обикновено поселенията им са в периферията на населените места и повечето могат да се определят като гета. За успешното интегриране на циганите в българското общество е необходимо те да бъдат изведени от там и с усилията на централните и общинските власти да им се създадат цивилизовани условия за живот. В противен случай рецидиви като този в пловдивския квартал "Изгрев" ("Столипиново") ще се задълбочат.

Когато следвах, мой професор от Софийския университет разправяше, че след войната циганите поискали от ООН и на тях, както и на евреите, да им предоставят територии, на които да създадат своя държава. Усмихвайки се, той уточняваше, че си избрали земя някъде в Африка ..., за да им бъдело топло. Осъществимо ли е в бъдеще време създаването на циганска държава, където да се отлеят от всички краища на света тези жизнерадостни и своенравни хора, опазили толкова дълго традициите и културата си от асимилационните влияния на народите, сред които живеят. Едва ли.

Александър

"...За успешното интегриране на циганите в българското общество е необходимо те да бъдат изведени от там и с усилията на централните и общинските власти да им се създадат цивилизовани условия за живот... "
Глупости, тия никой не ги иска интегрирани ! От мойте близки, роднини, познати всеки е против тях(така съдя и за голяма част на населението)... Там където са "интегрирани" околните се оплакват от тях. Условия им се създават, даже много добри, но те ги рушът и ги превръщат в... Много малко от тях могат да се интегрират, твърде малко... Другите си остават паразити !
Стига толерантност ! До кога ще се търпи тази измет по нашите земи... ?!

Лично мнение.
"С дързостта на младите и мъдростта на старите да възродим нацията и България."

Agentka

Преди година бях на едно съвещание-предупредиха ни-до 10-15 години ще има райони където мангалите ще са над 60% ...като гледам как се развиват нещата започвам да им вярвам-даскалите започнаха да учат и майчиния им език за да се разбират  с тях....издадоха букварче на цигански/извинете ме-ромски!/дават им пари за това ,че са отличници чаветата и че са благоволили да отидат на училище ...настаняваме ги в къщи за никакъв наем...опростяват им тока....съдят ни и ни осъждат в Международния съд...какво ли още ни чака ... >:(

Инжинер Донев

В Велико Търново има училище за преподаване на ромски език. Преподавателите са млади умни роми и най вече полу роми/мелези/ които готвят цели поколения от цигани можещи да пишат на техния им език. Пълен резил!

Agentka

Цитат на: ташко-фадромата - 17 Дек 2007, 20:31:55
В Велико Търново има училище за преподаване на ромски език. Преподавателите са млади умни роми и най вече полу роми/мелези/ които готвят цели поколения от цигани можещи да пишат на техния им език. Пълен резил!
От там започна грешката на комунизма,сега я повтаряме.Когато идва 9.09.1944 образованото турско население е било към 15-17 %.Ограмотихме си ги  и всички знаем как продължава приказката нататък-до 10.11.1989 ограмотените са над 70%...Сега пак същата работа,ама с мангалите ... :kill:

Краен националист

Да много си права, аз уча в Тьрновския университет и там видях с учите си как мангали ходят да следват цигански език.
Те може и да поискат после и автономия, което не ме очудва.

Александър

В Плевен, едно от най-пропадналите училища в градът - " СОУ Христо Смирненски " се преподават "майчини езици". Разбирай иврит, турски, цигански... Пресен пример: до училището има една бутка за сандвичи, дал съм поръчка, чакам си сандвича... Покрай мен минават две момичета, познайте сега на какъв език общуваха... цигански/турски. Като цяло в Смирненски, едно 60%(сигорно, да не са и повече...) за някакви чернилки, цигани ли са... турци ли са... незнам! Искренно се надявам, това да остане само и единствено в това училище, но нещата като цяло вървят на зле... Друго подобно училище в моят град е -  Млякото( забравих му съкращението - учи се обработка на мляко и месни продукти ) :)
"С дързостта на младите и мъдростта на старите да възродим нацията и България."

Savchev

Е,бате какво да ти кажа...Един мой приятел живее в квартал,обитаван предимно от роми-от тези бедните,които всеки месец ходят и се редят на опашката за помощи.Не видях къща в близост до блока на моя приятел,на която да няма сателитна чиния за цифрова телевизия!Колко чистокръвни български семейства нямат кабелна телевизия,какво остава за цифрова?!На една полусрутила се къща имаше 6,повтарям 6 сателитни чинии!Е,извинявайте ,но мисля,че има много по-добри начини за оползотворяване на данъците на трудещите се граждани!Понеже живея в неголям град познавам част от ромите населяващи градчето ми.Един ден гледам едно семейство на опашката за помощи,на другия ден излизат от магазина за техника с чисто ново DVD!Повевчето ми познати,сред които има учители и други представители на морално престижните професии и те нямат DVD в дома си!Е, ние в България ли живеем или в Циганистан? Мисля,че малцинствата са тези,които трябва да успяват по-трудно от местното,кореняшко население както е по целият свят.В Испания българите берат портокали,колкото да оцелеят,а в България ромите се разполагат с най-модерни техники на гърба на държавата!Без минимално усилие!Защо не намерих в Интернет статистика на средствата похарчени за помощи?Защото цифрата ще е невероятна и смешна при положение,че има толкова проблеми нуждаещи се от финансиране както например сега-зимата,инфраструктурата е на не особено добро равнище!И използвам думата "похарчени",защото помощите за нежелаещите да се трудят са нищо повече от безсмислен харч!Спирам да пиша,защото се ядосах >:(!
BG UBER ALLES !

Краен националист

Незнам каква ще е Бьлгария след няколко години, освен ако бьлгарите зад граница не получат бьлгарско гражданство и гласуват, ама трябва ние обикновенните бьлгари да направим подписка в тяхна подкрепа за даването от президента на бьлгарско гражданство на нашите братя зад граница които ни надхвьрлят по бройка вьв пьти, и тогава ще ги видим кьде е ДПС.

Ванадий

Циганите са като зайци...

... според официалните данни (лично по мое мнение са маниполирани и замаскирани) циганите са 4,7% от населението в България, кото е 7 679 290 души. Поне аз мисля че турското население е ясно къде е (където ДПС печели, макар че и български предатели гласуват за ДПС). Циганите вероятно са навсякъде, повече от сигурен съм че 90% от катрата ще е червена в днешни времена.

Nordwave

Нужни са ни спешни мерки спрямо това малцинство, че някои ден  ще роним кървави сълзи за Родопите и Разградско......

Ванадий

А между другото бих искал едно изявление да направя тук:

От скоро Глобул  crazy, започнаха кампания. До колкото разбрах с всеки СМС, който изпращаме ще даряваме по някоя и друга стотинка на мангалите. Изявлението е, всеки който е на Глобул, да се въздържа от пращане на СМС-и и дори по-възможност да смени оператора си. Аз мисля от другата седмица да ги бойкотирам тия цигански гюбеци от Глобул, не че ще загубят много от мен, но не мисля да давам пари, колкото и да са на мангасарите.

Nik

Императора   
   Re: Циганите... и статистиката    
Нужни са ни спешни мерки спрямо това малцинство, че някои ден  ще роним кървави сълзи за Родопите и Разградско......
Императоре,това към кого е отправено?!Чисто пожелателно предполагам и следователно, безполезно!Недей да се сърдиш!
Vanadis  А между другото бих искал едно изявление да направя тук:
От скоро Глобул  , започнаха кампания. До колкото разбрах с всеки СМС, който изпращаме ще даряваме по някоя и друга стотинка на мангалите. Изявлението е, всеки който е на Глобул, да се въздържа от пращане на СМС-и и дори по-възможност да смени оператора си. Аз мисля от другата седмица да ги бойкотирам тия цигански гюбеци от Глобул, не че ще загубят много от мен, но не мисля да давам пари, колкото и да са на мангасарите.

Ами аз какво пледирах,когато говорех,че всичките ни действия с SMS
   и т.п.,са залъгалки и голяма част от парите отиват не там, за където са предназначени!Не се втелявайте от мечета, детски физиономии на нещастни деца и  прочее психовъздействия  върху християнският ви мироглед!Нещата са различни!
savchev 
Е та те по начало са си за смях.Първо Мтел направиха реклама : "Това е твоят глас",Глобул: "Твоят глас не е важен".После : Мтел и Вивател започнаха да набират скорост и Глобул,осъзнали,че западат направиха актуалната реклама : "Най-доброто предстои"! 
Колкото до комуникационните компании,както всичко  у нас,са разделени на "УЖ"!Всички те са част от плана за "омотаването и обезсилването и контролирането  ни!" -BIG  BRATHER!Дано го написах правилно,че едно време учехме руски!

Similar topics (5)