• Welcome to Българският националистически форум.

Писмо от Волжка България

Започната от Инжинер Донев, 05 Яну 2008, 22:42:12

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Пламен

Цитат на: Сосипатор - 06 Яну 2008, 15:17:20Това са 4 думи, те имат индийски корен. По какво ги определяш като пра-български? Специално думата "бате" идва от санскрит и се среща у много славянски езици. В сръбския има нейни варианти много. Идва от "брат" и си е чисто славянска.
Това не са "четири думи", дадох само пример с "думи като...". Имах предвид големия пласт, неславянски изконно български думи, които нема как да са достигнали до нас, освен чрез древните българи, следователно има голема вероятност да са точно древнобългарски.

Пламен

Цитат на: Пламен Пасков - 06 Яну 2008, 15:15:06Родопите, Пиринска Македония: Банско, Разлог, Сандански, Стара планина-Средна гора...
Е аз съм от Пиринско и немаме повече падежи, отколкото има в книжовния език. Дай примери. Това че в некои села се срещат, не означава нищо. А кажи ми в кой български диалект се срещат "6-те падежа" за които говориш?

Пламен Пасков

Цитат на: Борис - 06 Яну 2008, 15:17:53
Цитат на: Пламен Пасков - 06 Яну 2008, 15:08:00
Кореспонденцията с папата обаче сочи друго: че е "предал на меч" 52 болярски рода и РОДОВЕТЕ ИМ, а не само 52 човека. Пуснал е останалите, никой не стори, но в Саракта на мястото на 52-та боляри взема славянски князе, и от 100 човека боили славяните стават 52, то ест, 52%.
Дали са само боилите или заедно с родовете им не можем да кажем,защото източниците си противоречат-Бертинските монаси са категорични,че избиване на родовете е нямало,а папата твърди това,което ти каза.Не може да се твърди със сигурност която и да е от двете вероятности,затова и трябва да престане пропагандата на християнофобските езичници,с която целят да печелят повече последователи като демонизират християнството.

ЦитатБунта е потушен, но за него не е задължително да се мобилизират цялата войска на бунтовните и на лоялните му боляри.
Да,но това само по себе си показва колко изобщо народът е бил против новата религия и на практика ти,като пропагандатор на елтимировите идеи,целящи да разделят народа на езичници и православни,сам се опроверга.
Това си е неистина чиста проба. Аз не съм пропагандатор на елтимировите идеи, а споделям някои от неговите виждания, което не ме прави нито негов последовател, нито негов пропагандатор или даже съмишленник. Вменявате ми неща, които не съм казал и които са неверни.
Също така неверно сте формулирали целите ми. Те са точно обратното на заявеното от вас: че съм искал да деля народа. Напротив: аз се опитвам всячески да убедя всички, че трябва да има обединение на базата на най-общото и същностното - на основата на българската народност, и произход, а не на различията, най-тежките от които започват с религиите.
на днешен ден има вече формирана обективна ситуация, която не може да бъде разсечена като гордиев възел:

1. В балканска България има православни християни, за съжаление, повечето от тях "номинални", то ест, определят се като
такива, но повечето от тях я отидат на кръщене или венчавка 1-2 пъти в живота си, я не. Това не е нито Православие, нито християнство. Това е конфесионален камуфлаж, в най-добрия случай. Вината е всеобща, на днешен ден най-вече в клира. Има и близо милион (което е близо 25%% от днешна България) мюсюлмани. Повечето, да не кажа всичките, са помаци, то ест, чисти българи. Колко са добри българи, това засега е отделен въпрос. Той си има дълга и опашата предистория. Има и много атеисти, които са факт. Има и католици, който с война не можеш обърна в Православие. Има зороастрийци, макар и малко, тангристи, както се оказва, също неизвестно колко, има и екзоти: бахайци, сектанти, будисти, кришанити, муунисти и прочее. Какви ли няма...Не съм сигурен, че Православните на днешен ден са мнозинство, или поне - абсолютно мнозинство. И ако ще си говорим за истински православните, те ще се окажат малки угасващи островчета-оазисчета, силни хора със силен характер и дух, със светли и чисти души, но физически стареещи и измиращи, капсулирали се сами за себе си в малките си субобщества.
Как насила да приобщиш или направиш всички или поне повечето поне номинални православни християни, когато клира е по-покварен и сатанизиран от миряните? Или вие сте на друго мнение?

2.Във Волжка България, в Северна Гърция българите са мюсюлмани, в Банат са католици, в Молдова и в Южна Украйна атеисти или номинални православни и католици. С тях какво да правим? Да се отказваме?

3. В момента има над 3 милиона българи в емиграция, въпреки, че официалната статистика ви лъже, че са малко повече от милион. Някой ден тези хора може да поискаме да ги върнем, да ги приобщим отново. Само че близо 1/3 от тях са в Испания, а другите по места и в страни, където няма Православни църкви. Ако децата им въобще приемат някаква религия формално, те въпреки всичко ще израстнат в католическа или друга, не-православна конфесионална среда. И тях ли да ги отритваме, че няма да се определят като православни християни? Да се отказваме и от тях?
Защо не проумеете, че българите в България и даже по света се топят пред очите ни и вече 20 години не може да се излезне на нивото просто възпроизводство, да не говорим, за увеличение на нацията. За разлика от нас демографски взрив отбелязват всички наши настоящи и потенциални врагове: турци, цигани, помаците отродяват с лъвски скокове от нас, албанците утре ще ни стават съседи, израелтяни ще заселват у нас...
Отритването на всички не-православни е убийствена политика, защото ние не сме Китай, или Япония, където сме си 95-98% в собствената страна и имаме достатъчно демографски материал за прокарването на такава твърда политика.
Това имам предвид, и затова искам обединение на всички българи, без да ги питаме в какво вярват.

Сосипатор

Цитат на: Пламен - 06 Яну 2008, 15:25:12
Цитат на: Сосипатор - 06 Яну 2008, 15:17:20Това са 4 думи, те имат индийски корен. По какво ги определяш като пра-български? Специално думата "бате" идва от санскрит и се среща у много славянски езици. В сръбския има нейни варианти много. Идва от "брат" и си е чисто славянска.
Това не са "четири думи", дадох само пример с "думи като...". Имах предвид големия пласт, неславянски изконно български думи, които нема как да са достигнали до нас, освен чрез древните българи, следователно има голема вероятност да са точно древнобългарски.

Е добре де, дай още такива. Ти беше дал само четири. Те всичките освен "кака" са с индийски корен. На санскрит също си е чичо както и на хинди. На сръбски е чича. Среща се и като чика, чиче и т.н. В европейските езици има хиляди такива от които се вижда индийския корен. Това не означава че са древнобългарски.

Древнобългарски думи със сигурност има, само че ние не можем да знаем кои са

Пламен

Цитат на: Сосипатор - 06 Яну 2008, 15:51:25Е добре де, дай още такива. Ти беше дал само четири. Те всичките освен "кака" са с индийски корен. На санскрит също си е чичо както и на хинди. На сръбски е чича. Среща се и като чика, чиче и т.н. В европейските езици има хиляди такива от които се вижда индийския корен. Това не означава че са древнобългарски.
Какво означава "с индийски корен"? Ако се срещат и при индийците, това е поради общия произход на техните езици с иранските, но не значи че са "индийски".
Петър Добрев е извадил доста такива думи - http://www.kroraina.com/b_lang/index.html
Не казвам, че Добрев е прав във всичко което е написал, напротив, има доста пропуски, но от тия думи действително една голема част са донесени от древните българи, иначе нема как да са се появили по друг начин в такова количество, особено роднинските термини, които са най-слабо податливи на чуждици и заемки.

Сосипатор

Цитат на: Пламен - 06 Яну 2008, 16:08:28
Цитат на: Сосипатор - 06 Яну 2008, 15:51:25Е добре де, дай още такива. Ти беше дал само четири. Те всичките освен "кака" са с индийски корен. На санскрит също си е чичо както и на хинди. На сръбски е чича. Среща се и като чика, чиче и т.н. В европейските езици има хиляди такива от които се вижда индийския корен. Това не означава че са древнобългарски.
Какво означава "с индийски корен"? Ако се срещат и при индийците, това е поради общия произход на техните езици с иранските, но не значи че са "индийски".
Петър Добрев е извадил доста такива думи - http://www.kroraina.com/b_lang/index.html
Не казвам, че Добрев е прав във всичко което е написал, напротив, има доста пропуски, но от тия думи действително една голема част са донесени от древните българи, иначе нема как да са се появили по друг начин в такова количество, особено роднинските термини, които са най-слабо податливи на чуждици и заемки.

Един от основните проблеми при Петър Добрев, е че има много слаби познания по лингвистика и филология, и нещата ги интерпретира не глобално, а чрез откъслечни негови си заключения.

Значи ако една дума е индо-европейска, то по никакъв начин не можеш да докажеш че е не-славянска, щото славянските езици (и циганския) са най-близо до някой стар индо-европейски език  или арийски както го наричат. На Петър Добрев заключенията са от тоя тип:
Една дума я има и в санскрита, то тогава със сигурност е с ирански произход, а ако е такава, то сигурно е пра-българска. Това обаче подлежи на сериозна корекция. Ако една дума е индийска, то тогава не трябва да значи че е с ирански произход. Ако и е такава, то каква връзка има с пра-българите.

Според мен е верна тезата че пра-българския език най-много е повлиял на днешния български в областта на фонетиката. В това са съгласни всички лингвисти. Тъмния вокал "Ъ" със сигурност е централно-азиатско наследство.

Пламен

Цитат на: Сосипатор - 06 Яну 2008, 16:20:30
Един от основните проблеми при Петър Добрев, е че има много слаби познания по лингвистика и филология, и нещата ги интерпретира не глобално, а чрез откъслечни негови си заключения.
Ставаше въпрос за неславянските думи на сайто, който дадох, не толкова за интерпретациите на Добрев.Те действително са много и не се срещат при другите славянски народи, следователно не са дошли чрез славянския език. Не са дошли и през Турция, нито Гърция, Англия, Франция и Русия. Срещат се при некои народи от Азия и Кавказ и ако беха 2-3 думи, можеше да кажем, че са донесени случайно от некое минаващо племе, но те са доста на брой и присъствието им в нашия език може да се обясни само чрез древнобългарския.

ЦитатЗначи ако една дума е индо-европейска, то по никакъв начин не можеш да докажеш че е не-славянска, щото славянските езици (и циганския) са най-близо до някой стар индо-европейски език  или арийски както го наричат.
"Една дума" може да дойде отвсекъде, но когато говорим за цел пласт думи, които не присъстват при другите славянски езици а се срещат масово в езици от Азия, тогава едва ли могат да се нарекат "славянски".

Борисъ

Цитат на: Пламен Пасков - 06 Яну 2008, 15:40:14
1. В балканска България има православни християни, за съжаление, повечето от тях "номинални", то ест, определят се като
такива, но повечето от тях я отидат на кръщене или венчавка 1-2 пъти в живота си, я не. Това не е нито Православие, нито християнство. Това е конфесионален камуфлаж, в най-добрия случай. Вината е всеобща, на днешен ден най-вече в клира. Има и близо милион (което е близо 25%% от днешна България) мюсюлмани. Повечето, да не кажа всичките, са помаци, то ест, чисти българи. Колко са добри българи, това засега е отделен въпрос. Той си има дълга и опашата предистория. Има и много атеисти, които са факт. Има и католици, който с война не можеш обърна в Православие. Има зороастрийци, макар и малко, тангристи, както се оказва, също неизвестно колко, има и екзоти: бахайци, сектанти, будисти, кришанити, муунисти и прочее. Какви ли няма...Не съм сигурен, че Православните на днешен ден са мнозинство, или поне - абсолютно мнозинство.
Не се изразих точно.Под православни българи нямах предвид само истински вярващите,а и за хората,които просто проявяват някакво уважение към него като официална държавна религия.Не съм и против изповядващите тангризма както и не съм против другите вероизповедания,на които са последователи етнически българи.Против това съм да се настройват едни срещу други,както правят Елтимир и сектата му,да демонизират религията,изповядвана от определена общност българи(в техния случай православното християнство) като манипулират историческите факти и така да създават още повече раздори сред народа.Като редовен посетител на форума им ясно знаеш какви са основните им твърдения-християнството е антибългарска религия,донесла само беди и проблеми на България,то смирило народа и му докарало две робства докато при тангризма бил вечен ред и земен рай и прочее абсурди,които съм опровергавал един по един из форумите.Отричат и цялата българска история след покръстването защото била "чифутщина" по техни думи.Когато отидох и ги предизвиках на спор,относно постъпките на Борис и покръстването,започнаха да се измятат и да увъртат като в крайна сметка един от тях изтърси "Не ми се спори със зомбита" и изместиха темата в съвсем друга насока.

Цитат2.Във Волжка България, в Северна Гърция българите са мюсюлмани, в Банат са католици, в Молдова и в Южна Украйна атеисти или номинални православни и католици. С тях какво да правим? Да се отказваме?
Не разбира се,никъде не съм твърдял такова нещо.Естествено,че като етнически българи трябва да ги приемем независимо от религиите им,но жалки движенийца,които настройват религиозните общности една срещу друга,като елтимировото,трябва да се изолират преди да направят още по-големи поразии из форумите с гнусната си пропаганда.Плюят по християнството в опита си да спечелят повече последователи за смешната им десетчленна групичка и има хора(някои от тях пишат и тук)които бързо възприемат абсурдните им твърдения като неоспорима истина.

Инжинер ДоневTopic starter

Цитат на: Пламен Пасков - 06 Яну 2008, 15:08:00
Цитат на: Борис - 06 Яну 2008, 15:01:35
Борис убива 52-да боили като оставя целият въстанал народ да си отиде невредим мирно по домовете.Простотиите,които си чел от Войни на Тангра нямат реална историческа стойност,защото всички налични източници,говорещи за бунта,казват,че обикновените въстаници са пуснати без да бъдат избивани.Нито аристокрацията ни е унищожена(как иначе изобщо е потушил бунта ако е нямал доверени хора и целият народ е бил срещу него),нито обикновените хора са пострадали.
Кореспонденцията с папата обаче сочи друго: че е "предал на меч" 52 болярски рода и РОДОВЕТЕ ИМ, а не само 52 човека. Пуснал е останалите, никой не стори, но в Саракта на мястото на 52-та боляри взема славянски князе, и от 100 човека боили славяните стават 52, то ест, 52%.
Бунта е потушен, но за него не е задължително да се мобилизират цялата войска на бунтовните и на лоялните му боляри.

Наполовина съм съгласен. Той наистина избива според папата(и според костите в масовите гробове) 52 рода.
НО... Откъде съдиш че всичките ни боляри са били 100? Всъщност според източници от Волжка България - съветът там се е състоял от 500 души. Та защо и тук да не са 500, а да са 100?

български думи в модерния български с ирански корен - това разбира се не е пълен списък

това е за Соспиратор - сега ако е толкова куражлия може дума по дума да почне да ги оборва - да видим докъде ще стигне!

Пламен Пасков

Цитат на: Пламен - 06 Яну 2008, 15:30:41
Цитат на: Пламен Пасков - 06 Яну 2008, 15:15:06Родопите, Пиринска Македония: Банско, Разлог, Сандански, Стара планина-Средна гора...
Е аз съм от Пиринско и немаме повече падежи, отколкото има в книжовния език. Дай примери. Това че в некои села се срещат, не означава нищо. А кажи ми в кой български диалект се срещат "6-те падежа" за които говориш?
Аз не съм твърдял, защото не съм сигурен, че днес в България има диалект с всичките 6 падежа. Това е работа за специалистите, то ест, филолозите, а аз не съм такъв. Просто при пътуванията и общуванията си с хората, както и при общуванията с хората, които са събирани от цяла България (казарма, университет, конгреси и конференции) съм забелязал, че има хора, които използват повече от официално признатите на днешен ден 3 падежа. Например, в Златоград казват телена-на или нещо от този род (може и да греша, ще направя справка и ще се редактирам, ако трябва), което означава на теленцето. Освен това израза кому, на кого, в много краища съм го виждал именно както е в съвременния руски (колко е чисто руски, няма сега да спорим), например, даже и класическия израз: "на ползу роду", които по правилата на днешната ни граматика би трябвало да е "в полза на рода".
Освен това, вземете "Записки по българските възстания", писани не преди 220-250 години, а преди по-малко от 150, и ако може, в необработен вариант, и ще видите колко много от падежите ви звучат едва ли не на руски, от изразните им средства. Вземете Вазов, Ботев, Раковски в оригинал -  същата работа!
Твърдях, и продължавам да твърдя, опирайки се на думите на филолози със стаж и познания в материята, че преди 220-250 години езикът в днешна България, бивша Югославия, Влахия, Банат, Украйна и Руската империя е бил ЕДИН! Официалният писмен и говорим език. Неофициалните диалекти естественно са си съществували и тогава.
А това е диагностично за много неща.

Пламен Пасков

Цитат на: tankistabg - 07 Яну 2008, 00:07:04
Наполовина съм съгласен. Той наистина избива според папата(и според костите в масовите гробове) 52 рода.
НО... Откъде съдиш че всичките ни боляри са били 100? Всъщност според източници от Волжка България - съветът там се е състоял от 500 души. Та защо и тук да не са 500, а да са 100?
Ако трябва да съм честен, и аз не съм сигурен в това число. Сигурен бях за 6-те велики боили. А цифрата 100 я видях във филма "Борис 1" трилогията, която свалих и гледах наскоро. Ясно съзнавам, че източника може да подведе - както по политически причини, така и просто поради незнание тогава, когато е правен филма.
Така че, не настоявам на 100-те боили като цифра.
Настоявам на 52 рода, което е огромно количество български аристократи, и даже просто българи.

Пламен Пасков

Цитат на: Борис - 06 Яну 2008, 18:06:15
Не се изразих точно.Под православни българи нямах предвид само истински вярващите,а и за хората,които просто проявяват някакво уважение към него като официална държавна религия.Не съм и против изповядващите тангризма както и не съм против другите вероизповедания,на които са последователи етнически българи.Против това съм да се настройват едни срещу други,както правят Елтимир и сектата му,да демонизират религията,изповядвана от определена общност българи(в техния случай православното християнство) като манипулират историческите факти и така да създават още повече раздори сред народа.Като редовен посетител на форума им ясно знаеш какви са основните им твърдения-християнството е антибългарска религия,донесла само беди и проблеми на България,то смирило народа и му докарало две робства докато при тангризма бил вечен ред и земен рай и прочее абсурди,които съм опровергавал един по един из форумите.Отричат и цялата българска история след покръстването защото била "чифутщина" по техни думи.Когато отидох и ги предизвиках на спор,относно постъпките на Борис и покръстването,започнаха да се измятат и да увъртат като в крайна сметка един от тях изтърси "Не ми се спори със зомбита" и изместиха темата в съвсем друга насока.
................
Това е ключът!
Ако подчертаното е ваше символ верую, значи, сме пълни единомишленници!

Цитат на: Пламен Пасков - 07 Яну 2008, 03:57:39
Ако трябва да съм честен, и аз не съм сигурен в това число. Сигурен бях за 6-те велики боили. А цифрата 100 я видях във филма "Борис 1" трилогията, която свалих и гледах наскоро.

Този филм е една от най комунюрските и огромни лъжи в цялата ни история! Виж му режисйора и пак говори. Аз такива "български" филми - за източник не приемам. ;)

Пламен

Цитат на: Пламен Пасков - 07 Яну 2008, 03:49:38
Аз не съм твърдял, защото не съм сигурен, че днес в България има диалект с всичките 6 падежа. Това е работа за специалистите, то ест, филолозите, а аз не съм такъв. Просто при пътуванията и общуванията си с хората, както и при общуванията с хората, които са събирани от цяла България (казарма, университет, конгреси и конференции) съм забелязал, че има хора, които използват повече от официално признатите на днешен ден 3 падежа. Например, в Златоград казват телена-на или нещо от този род (може и да греша, ще направя справка и ще се редактирам, ако трябва), което означава на теленцето.
Е това нашето не са баш падежи, предимно в личните местоименията има такива и според мен не са "остатъци от падежи", а недобре усвоен старобългарски език. Възможно е на некои места в България да се използват и др. падежи но със сигурност не така пълноценно като в руския например.  А това за телето не е ли определителен член? Има "жена-та", "жена-ва", "жена-на".

ЦитатТвърдях, и продължавам да твърдя, опирайки се на думите на филолози със стаж и познания в материята, че преди 220-250 години езикът в днешна България, бивша Югославия, Влахия, Банат, Украйна и Руската империя е бил ЕДИН! Официалният писмен и говорим език. Неофициалните диалекти естественно са си съществували и тогава.
По-важни са диалектите, писменият език е бил повлиян от старобългарския, затова е приличал на руския и сръбския. Но не виждам как падежите в диалектите могат да се стопят едновременно, при условие че некои от тех са били доста изолирани.

Similar topics (5)

Отговори: 462
Прегледи: 244169

Отговори: 40
Прегледи: 33446

Отговори: 4
Прегледи: 21555

Отговори: 0
Прегледи: 5246