• Welcome to Българският националистически форум.

Открито бе българско неделно училище в Солун

Започната от Nordwave, 23 Ное 2008, 20:17:30

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

NordwaveTopic starter

Училището е създадено под егидата на българския Светогорски манастир "Св. великомъченик Георгий Зограф", който предоставя помещенията за учебните занятия. Откриването на учебното заведение става с подкрепата на генералното консулство на България в Солун и Държавната агенция за българите в чужбина, която предоставя материали, нужни за обучението на децата – учебници, художествена литература, учебни помагала. С тържествен водосвет, отслужен от игумена на Зографския манастир – архимандрит Амвросий, на 15 септември новосформираното неделно училище към Българското консулство в Солун се присъединява към другите български училища в чужбина.

Сред почетните гости на тържеството могат да се споменат генералният консул на България Пламен Иванов, зам.-министърът на образованието и науката Ваня Добрева, пълномощният ни министър в Солун Надя Радева, представители на областната управа на Солун, на Държавната агенция за българите в чужбина, Гръцко-българското дружество за приятелство, много родители и ученици.

С присъствието си на откриването своето уважение са изразили и преподаватели от двата университета в Солун, както и други официални лица, сред които и областният управител на Солун Панайотис Псомиядис.
Българското неделно училище е разположено в центъра на Солун, на 260 кв. м площ. Помещенията са предоставени безвъзмездно от монашеското братство на българския манастир в Атон.

Директор на училището е г-жа Елза Цакири от университета на Западна Македония, гр. Флорина, а първа учителка е г-жа Стефания Филипова-Мердзимеки от Солунския университет "Македония".

Обучението се осъществява по програми, утвърдени от Министерството на образованието и науката, което дарява и първите учебници за най-малките ни сънародници в Гърция. Те изучават български език и литература, история на България и география, народни песни и вероучение.

Училището има за цел да се превърне в притегателен център за българските деца в Гърция. http://www.dveri.bg/content/view/7707/33/

Android_Swarm

Нека се образоват децата. Като малък и аз посещавах неделно училище. Не съжалявам, защото се научих на много неща.
Най-вече ми даде стимул да чета за религиите по света. И така опознах повечето религии.

Нека децата сами открият пътя към истината. Пък и това ще помогне да помнят, че са българи.
Подобни начинания трябва да бъдат подпомагани. И не само в Гърция - навсякъде, където има българи откъснати от майчината гръд на Родината.

Ванадий

Точно затова има полза от БПЦ, но от истинската не порочните попове-мафиоти.

Android_Swarm

За съжаление в чужбина много често българи (най-често жени, то е ясно  >:( ) се бракосъчетават с чужденции впоследствие децата им като порастнат отричат българския си произход и не се чувстват българи, даже много от тях не знаят да говорят български.
Жалко е наистина. Познавам едно семейство от Австрия - жената е българка, а съпругът и е австрийски немец.
И не знам дали знаете какво е да чуете от това малко дете да казва "Аз не съм българка". Мен ме боли дето съм чужд, какво остава за майката?
Срамуваме се а не трябва да е така. Честно казано сърбите ме кефят. Националисти са, държат се докато ние тотално се обезличихме.

Konobarica

Е недей така, не сме се обезличили тотално. Тук проблемът не е политически, а по-скоро тръгва от семейството. Родителите трябва да възпитават децата да обичат родината си, да дадат тласък в съзнанието на детето по пътя към осъзнаване на неговата национална принадлежност. А в днешно време възрастните само псуват държавата и населението и това малко или много се внушава и вкоренява в психиката на младите. Трябва да кажа, че моите родители не правят изключение. За това ако семейството се е провалило във възпитаването на патриотично чувство, човек сам трябва да помисли и разгадае кой е, от къде е и какъв, защото друг НЯМА да го свърши вместо теб!
А това за неделното училище на децата в Солун наистина е похвално.

hammerbg

Много хубаво :) Дано на все повече места в Северна Гърция където има все още запазени български малцинства да се открият такива училища.

samvoin

Една от много малкото положителни вести към днешна дата...
Бог да благослови, помощниците за това Дело-запазване на Българщината в тези земи!...
ДЯКОНЕ, ОЩЕ ИМА БЪЛГАРИ!

"Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин." - Член 39 от Конституцията на Република България

http://samvoin.blog.bg/

Similar topics (2)