Author Topic: Нови нецивилизовани гръцки прояви срещу българин в Гърция  (Read 3465 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Генерал Колев

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 2,562
 • Gender: Male
 • България над всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Гръцките медии разпространиха новината за ареста на българина от Воден (Едеса)- Никола Стоянов. Подхвърлили в дома му "монтирани" доказателства, твърдят от "Свободна Македония".

Преди няколко часа е бил арестуван в дома си на ул."Сарандопоро" – Воден, гръцкия гражданин от български произход – Никола Стоянов, по информация на вестник „Стохос" и други гръцки медии.

След дълга подготовка, продължила години, гръцката полиция е успяла да подхвърли в дома на задържания чисто нов скелет, два черепа, оръжие (един „Токарев” и автоматично такова), както и пушка с оптически мерник, български артефакти (старинни предмети, включително - каменни скулптури ) и куп пробългарска литература...
Очевидно всички тези "доказателства" са монтирани от властите, казаха за Frognews.bg от "Свободна Македония".

НИКОЛА СТОЯНОВ има съдбата на хиляди българи, останали в Гърция след Балканската война от 1912 - 1913-а. Тогава районите на градовете Костур, Лерин, Воден (градът на Никола) , Кукуш и др.са завладяни от Гърция и започва асимилация, която не е секнала и до днес.
На 12 ноември 2004 г е кип от български журналисти посещава Воден (днес – Едеса) и се среща с гръцкия гражданин Николас Стоидис. Той е председател на организацията „Български човешки права в Гърция”. Разговорът се провежда на английски.
Баща му се казвал Михаил Стоянов, родом е от Едеса, а майка му Ленка е от Варна. Всички те са прекръстени с гръцка фамилия Стоидис.
През 1992 г. синът им дръзва да възстанови българското име на рода си-Стоянов. Оттогава животът му се преобръща с главата надолу...
Ето част от стенограмата на този разговор (той е публикуван във в. Труд през 2004 г.) :

- Как е името ви по паспорт?
- Николас Стоидис. Опитах се да го променя на Стоянов, но гръцката държава ми отказа. Те казаха, че нямам право да го променям на Стоянов, защото не е гръцко име и в Гърция нямало нито един българин.
- А защо искате да сте Стоянов?
- Защото баща ми беше Стоянов. Името му е Михаил Стоянов и е роден тук, във Воден ( Едеса ) , през 1913 г. Майка ми е от Варна и се казва Пенка. Тя идва тук, във Едеса, 16-годишна и се омъжва за баща ми по време на Балканската воина. Стоидис е понтийско име, нали знаете понтийците? Те са бегълци от Турция.
- И ходихте ли в съда?
- Отидох, през 1996 г. тук, във Едеса, но ми отказаха и сега името ми си остава за съжаление Стоидис.
- Защо не познавате добре българския език?
- Защото българският е забранен тук.
- А вашите родители не ви ли говореха на български?
Баща ми го говореше. Но аз ходех в гръцко училище и не научих езика добре. Знам около хиляда думи, разбирам при говорене отчасти, но не мога да говоря.

http://frognews.bg/news_16357/Sled_Spaska_Mitrova_-_arest_na_grajdanin_s_bg_proizhod_i_v_gratska_Makedoniia/
България над всичко!
 

Offline SPQR

 • Premium user
 • Forum Member
 • *
 • Posts: 328
 • Gender: Male


Нa 24 октомври 2009 година гръцките медии разпространиха новината за ареста на българина от Воден (Едеса), Егейска Македония, Никола Стоянов. Четирима полицаи и една съдийка са нахлули в дома му и направили щателен обиск, продължил 6 часа.
След дълга подготовка гръцката полиция е успяла да намери в дома му пистолет „Токарев”, една стара ловна пушка, два детски псевдопистолета и четири ножа. В градината на дома му са били подхвърлени два мраморни предмета, след това са повикали археологичната служба и са казали, че това са археологични елементи. След арестуването са го обвинили в археологическо търгашество. Всичките „доказателства” са монтирани от властите.
Ето няколко примера:
Започнали да изпращат в дома му един циганин, за да проси, тъй като бил много беден. Стоянов не се е усъмнил в него. Този циганин предал на Асфалията (Гръцката държавна сигурност), че имал в дома си пистолет тип „Токарев”. Този пистолет бил закупен от един албанец, тъй като Стоянов бил заплашван от гръцки националисти, че ще го убият. Той подал три пъти молба, за да получи разрешение да носи оръжие, на която получил отказ, без да му бъде посочена причина за това. Два пъти бил нападан и бит на улицата от непознати лица. Три пъти са влизали в дома му крадци и са го ограбили. Получил е повече от 1000 заплахи по електронната поща (E-mail) и т.н.
Най-същественото обаче е обвинението е това, че се е опитал да прелъсти 14 годишната дъщеря и 7 годишния син на циганина. Следствието по този казус по време на арестуването му през 2009 година продължило часове. Липсвали свидетели, освен показанията на двете непълнолетни деца на циганина. След десетина дни, на 14.11.2012 г. в Солун на третия етаж в Съдебната палата предстои съдебен процес за скалъпеното обвинение срещу Стоянов за опит за прелъстяване. Обвиненията на децата са лъжливи и пълни с много противоречия. Той не разполага с пари, за да плати на специализиран адвокат, искащ възнаграждение от 5 000 евро. Принуден е да се защитава сам. И тук се отнася за интрига на гръцката полиция, която има за цел неговото унищожение. Ако бъде осъден по този процес го грози 10 годишен затвор, тъй като гръцкия закон е изключително строг към проявите на педофилия. Необходима му е спешна помощ от специализиран адвокат от Солун, за да се изправи срещу тези сериозни обвинения.
Никола Стоянов има съдбата на хиляди българи, останали в Гърция след Балканските войни от 1912 -1913 гг. От тогава населението в Егейска Македония е подложено на системна и жестока асимилация, която не е секвала и до наши дни. Известна е клетвата, която принудително давали българите в Егейска Македония до края на 50-те години на миналия век: „Заклевам се, че повече никога няма да се наричам българин, никога няма да говоря езика на нашите врагове. Обещавам от сега нататък да говоря само гръцки”. Има неоспорими доказателства за този гнусен акт. На това се дължи и обстоятелството, че Стоянов не владее литературно българския език, тъй като този език беше забранен да се говори даже и в къщи. През 2004 година екип от български журналисти посещава Воден и се среща с него. Той тогава беше Председател на организацията „Български човешки права в Македония” (БЧПМ=VADM или на английски BHRM). Уъебстраницата на организацията, според неговите думи представя официалната история на България по македонския въпрос в 7000 страници и в 10000 фотодокумента. Той имаше над 5 милиона читатели. Създадената от него организация БЧПМ, състояща се от около 500 човека е унищожена още след арестуването му през 2009 година. Иззети са компакт дисковете и електронната апаратура. Списъкът на членовете на организацията попаднал в ръцете на полицията създава възможност за окончателното ликвидиране на тази организация.
Баща му е роден във Воден и се казвал Михаил Стоянов а майка му Пенка е родена във Варна. Във Варна, която е посещавал три пъти, има братовчед. Родителите му и самият Никола носят фамилия Стоидис. През 1992 година синът дръзва да си възстанови българското си фамилно име - Стоянов. Трябва да се отбележи, че допълнителен факт за тази стъпка на г-н Стоянов, се явява обстоятелството, че окончания на фамилни имена на ” идис” се присъждат по правило на т.н. „външни” или недостойни и некачествени гърци, наречени „грекили”, което също е скрита индикация на пренебрежение и обида. Такива фамилни имена притежават обикновено дошлите от Мала Азия и Понт пришълци, които са приети в Гърция при размяна на населението между Гърция и Турция през 20-те години на миналия век, заради християнската им вяра, а не са заради гръцкия им произход. Огромно количество от тях даже не са знаели да говорят гръцки език а са говорели предимно турски или някакъв гръцки диалект.
От 1992 година животът на г-н Стоянов се превръща в ад. Стенограмата от разговора с българските журналисти, поместена във вестник „Труд” през 2004 г. разкрива по недвусмислен начин борбата му за възстановяването на фамилното му име. Въпреки висшето си образование (той е завършил Политехниката, специалност минно инженерство), е уволнен от работа в Електрическата компания (ДЕИ).
По време на арестуването му през октомври 2009 година са му предявени обвинения за притежаване на оръжие, търговия с артефакти от древността, опит за съблазняване на малолетни, уж лъжливи претенции без наличие на документи за имот на бащиното му семейство, експроприиран от гръцката държава през 1963 година и предаден на друго лице, което също не притежава документи за собственост, дейност в ущърб на националните интереси на гръцката държава и др.
Понастоящем редица български политически дейци от Президента до министъра на външните работи правят декларации, че не са индеферентни към съдбата на всеки българин където и да се намира той. Създава се впечатление, че членството на
България е Европейския съюз създава възможност за излизане на страната от блатото на нихилизма, за решаване на проблемите и преодоляване на затлачването им. Случаят Никола Стоянов създава превъзходна възможност за доказване на дело на тези наши стремежи. Затова по указание на председателя на Комитета за защита на Никола Стоянов си позволявам да призова Световния парламент на българите:
1. Да изпрати писмо-апел до Президента и Министъра на външните работи на на Република България да възложат на представители на Консулството на България в Солун да присъстват на делото, което ще се проведе на 14.11 2012 г. в 09:00 часа от Тричленния апелативен съд за престъпления (Тримелес ефетио какургиматон) в Съдебната палата на град Солун, 3-етаж
2. Да се обърне към средствата за масова информация да изпрати екипи или да изпратят постоянните кореспонденти на българските средства за масова информация в Гърция, да отразят пренията по делото.
С това нашата страна ще докаже, че ако не може да помогне във финансово отношение, то поне е съпричастна морално към злощастната съдба на нашите сънародници по света.
http://www.makedonskatribuna.com/Grcia110.htm
 
"И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
Димитър Талев