Author Topic: Расов облик на циганите  (Read 10065 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Posts: 7,066
 • Gender: Male
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Расов облик на циганите
« on: 21 Oct 2013, 20:30:22 »
Расов облик на циганите

Автор: Росен Илиев

Към семейството на Средиземноморската раса трябва да причислим и един народ с неевропейски произход, а именно циганския. Циганите произхождат от парийските племена (това са племена, които са извън кастовата система в Индия), населяващи Северозападна Индия. По неизвестни причини  към 1000 г. те мигрират в западна посока. По-пътя на своята миграция създават множество общности.


Пътят на миграция на циганите

Като цяло циганите са хибриден народ, образуван при смесването на дравидски и европеидни елементи. Към 1100-1200 г. те пристигат във Византийската империя от Иран . През 1300 г. нова вълна цигани нахлува в Иран и завива на юг към Сирия, Египет и Северна Африка. Персийският географ Естахри говори за т.н "черни хазари", като изтъква индийския вид на част от хазарското население. Именно в Хазарския хаганат циганите създават голяма и силна общност. Езикът на европейските цигани е с основно индийски произход. Той прозлиза от санскрит или пракрит, въпреки че циганите взаимстват думи от езиците на всички народи, с които контактуват.След векове престой в Източна Европа, те започват експанзия на запад, и към 1417 г. достигат Германия, през 1427 г. Франция, а през 1500 г. Англия. Някои се преместват от Баската провинция в Испания, а други тръгват на север към Швеция и Финландия. Всички в Европа мислели, че циганите идват от “Малкия Египет” и от там идва тяхното название на запад “gipsy”. Думата “циганин” е с гръцки произход и означава “гадател”. Самите цигани държат да бъдат наричани "рома", в превод "хора". При нахлуването на турците на Балканите, циганите заемали длъжности в турската армия, като палачи и мъчители на поробените народи (най-вече българския). От около 1600 г. хората от Западна Европа започват да гледат на тях като на “варвари”.

   Една от основните черти, по която се разпознават циганите е тяхната тъмна пигментация. Преобладаващия цвят на кожата им е тъмен, с изключение на тези, които имат по-значителен европеиден примес.При изследването на унгарските цигани Вайсбах открива, че 73% от тях имат кафяв цвят на кожата, а останалите светло-кафяв до жълт. Глюк пък изследва циганите в Босна и открива, че 45% от тях имат тъмно-кафява кожа, 9% кафява, 41% светло-кафява и само 3% имат “европейски” цвят на кожата. Няма съмнение, че при идването си в Европа всички цигани имали кафяви очи, с мнозинство от тъмно-кестенява до черна коса. Днес 90% от циганите имат тъмен ирис. При чистокръвните цигани цветът на косата и брадата е черен, а формата на космите е права. Вълниста коса се среща при хибридите между цигани и европеиди. При всички изследвани цигани от Югоизточна Европа, са открити индивиди със средно кестенява,светло-кестенява и дори руса коса, което неминуемо е атестат за смесване с европейци.

    Чистокръвните цигани са ниски на ръст-161 до 164 см. Унгарските цигани са по-високи-166.5 см., докато “черните” босненски цигани живеещи сред народи от високи хора имат най-голям ръст- 168 см.Смесените босненски цигани достигат дори до 173 см.
    Несмесените цигани имат дължина на черепа от 188 до 190 мм и ширина от 145 мм. Черепния индекс варира от 76 до 79 (мезокефали). Височината на черепа при циганите е ниска (в противовес на високите черепи при арийците) със стойност от 120 мм. Техните лица са малки , с пълна лицева височина от 120 мм, с бизогоматик от 135 мм и ширина на челото и бигониала от 106 мм. Лицевия индекс е 88 (на границата с лептопросопик), а носовия е 63 (лепторине). По правило носовия профил е прав. По всичките си лицеви характеристики несмесените цигани са стандартни членове на малкия средиземноморски расов тип (разбира се отличителното при тях, е че имат по-малък или по-голям дравидски (австралоиден) примес). Сред циганите от Югоизточна Европа дравидския расов компонент възлиза на 23.1%. Динарските и средиземноморските расови елементи (разбира се със съответния процент дравидски примес) съставляват 73.1% от циганите, а сред останалите 3.8% са представени нордически, алпийски и монголоидни елементи.


Дравиди

В Югоизточна Европа дравидския расов компонент е много по-силно изразен, в сравнение със Западна Европа. Колкото повече се местим на запад, толкова повече дравидския примес намалява, основно поради смесването с местното население от предимно нордически тип.
    По значителния дравидски примес води до редукция на размерите на черепа, към тенденция на брахикефалност, увеличен скулов диаметър, ниско лице и вдлъбнат нос.

Основните расови типове сред циганите:


https://www.nauchensviat.eu/2012-03-17-19-53-51/2012-03-17-19-55-55/2012-03-26-19-57-54/2012-04-20-23-02-52.html
« Last Edit: 03 Aug 2018, 07:25:56 by Hatshepsut »
 

Offline A.C.A.B

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Posts: 205
 • Gender: Male
 • Софияя
Re: Расов облик на циганите
« Reply #1 on: 21 Oct 2013, 22:09:03 »
Интересна статия,но мисля, че това е една от многото версии за тях и техния произход като цяло. Тук не пише, че се делят на три вида: роми, доми и хоми. Също така кога точно са навлезли в Европа... но както са влезли така трябва и да излязат!Редактирано от администратор: Премахване на невалиден линк.
« Last Edit: 21 Sep 2016, 22:38:03 by Hatshepsut »
Не се страхувам от враг, на когото бронята блести.

http://www.vbox7.com/play:ce0ea24191
 

Tags: