Author Topic: ЕГЕЙСКА МАКЕДОНИЯ - Един народ сме!  (Read 20438 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Nordwave

 • Webmaster
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 4,365
 • Thanked: 1 times
 • Gender: Male
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Филмът е сниман без разрешението на гръцките власти. Костадин Костадинов заедно с един оператор обикаля най-големите български градове в Ег......ска Македония - Лерин, Кукуш, Воден и т.н.
Българите живеещи в днешна Гърция са забравени от българската държава след 1944г. След 60 годишна асимилация филма показва, че тези хора още съществуват. Показва, че въпреки насилието, униженията и страха все още помнят, че са българи.

 Филма е опит на ВМРО да припомни на българите в днешна България, че тези хора съществуват, че все още помнят България. Материала заснет за 5 дни е доста голям и част от него не е намерил място в 40 минутния филм. Част от срещите с българите също не са показани поради техни молби и поради опасения за тяхната сигурност.

Историите на тези хора са покъртителни! И въпреки всичко преживяно българщината в по-старите все още гори. Във филма пред камера застават само най-старите, тези които нямат какво да губят. По-младите се страхуват, страхуват се ако не за живота си то за бъдещето си.

Хората там трудно говорят на български пред чужди хора. Когато са сред свои говорят свободно, но появи ли се грък или чужд човек обръщат на гръцки. Българския който говорят е чист от чуждици и примеси които ние от "горна" България така лесно приемаме.

Повечето хора незапознати със съществуването на тези хора и техните проблеми им се струва, че не е възможно в една членка на ЕС от 25 години една група хора да бъде унижавана и притискана така. Само реакцията на възрастните българи при вида на българска книга може да убеди и разплаче и най предубедените. Хората вземаха книгата, поглеждаха я и я пъхаха под дрехите или в пазвата си. Това се случва сега - 2005 година!!!

Къде са тези самоотвержени и безкористни правозащитни организации които действат в България сега? Къде са защитниците на човешки права? Къде са европейските институции?

За съда в Страсбург е излишно да се говори. Защото Гърция плаща глобите наложени и от съда и след това подалите съдебен иск умират при неизяснени обстоятелства.

Никой от българската държава не се интересува от тези българи. В Гърция има две организации на българите. Една пробългарска и една македонееща се. На македонеещата се от македонската държава се пращат пари, материали и др. На тази която отстоява българщината никой не помага!!! Консулът на България в Солун дори отказва да приеме тези хора и да ги изслуша. Отказва всякаква помощ с думите "Очакваме ратификация на договора за членство в ЕС и не можем да си позволим да разсърдим Гърция ". Този "човек" и "българин" е втори мандат консул на България в Солун!

Филмът "Един народ сме" е само началото на едно по-широко разгласяване на проблема. ВМРО винаги се е интересувало от българите в Ег......ска Македония, винаги се е стремяло да помага с каквото може. В следващите месеци ще се стремим вниманието към тези изоставени българи да се увеличи. След присъединяването на България към ЕС, ВМРО ще увеличи усилията си за запазването на тези българи. Вече няма да има извинение и за българските дипломати да се включат в тези усилия. Няма да има извинения и за гръцките гранични полицаи и гръцките власти изобщо.

Защото времето изтича. Тези които остават помнят една друга България, тази за която гърците им говорят. Тази която ги забрави и изостави.

Филмът ще бъде предоставен за излъчване на всички желаещи телевизии. А в близките 10 дни ще бъде достъпен за теглене през интернет.

Костадин Костадинов

Авторът е историк, областен координатор на ВМРО - Варна http://www.macedoniainfo.com/Edin_Narod_Sme.htm
« Last Edit: 25 Aug 2018, 21:08:24 by Hatshepsut »
 

Offline Краен националист

 • Forum Member
 • **
 • Posts: 109
 • Gender: Male
 • Зодия: Leo Leo
Аз предлагам на Егейска Македония и Западна Тракия в Гьрция( Северна Гьрция) да и викаме направо Беломорска Бьлгария, в Северна Гьрция най- малко по неофициални данни бьлгарите са над 1/3 от населението там, от 3 000 000 души- 1 000 000.
А пьк като за наша столица там да е град Солун.
 

Offline Division

 • Forum Member
 • **
 • Posts: 181
 • Gender: Male
 • Зодия: Virgo Virgo
"ЕДИН НАРОД СМЕ"

Костадин Костадинов
Костадин Костадинов е регионален координатор на ВМРО за областите Варна, Добрич и Шумен. Завършил е “Балканистика” във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. 27-годишен. В Казанлък гостува за представянето на своя документален филм “Един народ сме” за българите в Егейска Македония. Според неговите думи, понастоящем в Гърция живеят близо 700 000 българи. Чия беше идеята за този филм, г-н Костадинов?

- Идеята е моя; през 2004 година бях на обиколка в Албания сред местните българи, където снимах подобен филм за нашенците там. И когато бях в най-южното албанско село Връбник, което е на един километър от албано-гръцката граница, ми казаха, че техните роднини живеят оттатък, в Гърция. Тогава реших да видя и да покажа как живеят българите от Егейска Македония, останали в пределите на гръцката държава... И така, през август 2005 година с един професионален оператор и шофьор успях да осъществя този замисъл. За да се покаже състоянието на българското малцинство в Северна Гърция.

Кой финансира този проект?

- ВМРО и частни спонсори, както и Община Бяла. Този градец е известен с това, че 3/4 от неговите жители са българи - преселници от Егейска Македония. На времето са докарани с кораби от Солун и са заселени тук, на мястото на изселени гъркомани.

И какво казва на публиката твоят филм, кажете го за хората, които не са имали възможност да го гледат?

- Филмът показва две много прости истини, които обаче много дълго време са оставали скрити от българския народ. Първата е, че в Егейска Македония сега живеят половин милион българи. Естествено, тази цифра е по преценка на ВМРО; защото според официалната гръцка статистика, там живеят 100 000 “славяногласни елини”. Гърция отрича наличието на каквото и да е малцинство... И ако прибавим към тях българите от Западна Тракия, които са мохамедани, бройката набъбва още повече... А ако добавим и българите-гастарбайтери, това число може да надхвърли 700 000 души... Втората истина е за политиката, която Гърция провежда спрямо България, спрямо българщината. Надписите “Смърт на българите” се срещат често, особено там, където живеят българи - във Воден, в Лерин, в Костур, Сяр, Драма, дори около Кавала. И да си българин в Гърция е нещо, което по презумпция те прави виновен, това е наказуемо. А в Гърция българщината е преследвана от 1912 година до сега неспирно... Понастоящем българите там нямат право на български имена, на сдружаване. Сега сме в ХХI век и за една държава, член на Европейския съюз, това звучи абсурдно, но е истина. Заради това заснех и този филм... Да се надяваме, че с влизането на България в ЕС нещата ще започнат да се променят, но за това трябва активна политика от страна на българската държава. Нашите държавници трябва да настояват да бъдат спазвани човешките права на нашите сънародници зад граница...

Добре, наистина ли е опасно човек да заяви, че е българин в Гърция?

- Моите впечатления са, че е опасно. Защото младите хора в разговор на четири очи си признаваха, че са българи. Но когато видеха повече хора около себе си, отказваха да говорят на български. И това бяха най-смелите от тях. Повечето, въпреки че видимо разбират български, отказват да го говорят пред непознати хора. Местните българи ни предупредиха, че може да имаме проблеми, ако снимаме открито. Ние нямахме официално разрешение за снимки, но се оказахме по-големи късметлии от проф. Благой Шклифов, който загина в Гърция при съмнителни обстоятелства. Той беше най-добрият български диалектолог; през 2003 година по пътя за Сяр го блъска кола със загасени фарове. В болницата уж му вземат кръвна проба за алкохол, а след един ден той умира... Този филм е заснет в негова памет.

И още нещо - в една църква видяхме икона-стенопис на светите братя Кирил и Методий, чиито български имена са замазани с боя и отгоре са написани на гръцки. А свети Методий държи празен свитък, на който е заличена българската азбука. Това важи за всички църкви, в които влизахме - имената на светците са писани по-късно на гръцки.

Вярно ли е, че БНТ е отказала да излъчи филма “Един народ сме”?

- Филмът беше излъчен по националната кабелна телевизия “М-SAT”. Отделно филмът е качен във всички сайтове, които предлагат такива филми. Сега е на разположение в http://www.bol.bg, където е на второ място по интерес след “Властелина на пръстените”; в сайта на ВМРО също го има. Всеки, който разполага с достъп до интернет може да го изтегли безплатно... Но, наистина, в БНТ отказаха.

И нека завършим с нещо много важно - въпреки всичко, в Егейска Македония се наблюдава някакво раздвижване в положителна посока. Българинът Николай Стоянов от град Воден (Едеса) създаде сдружение на българите...

- Да, сега има две организации на българите от Егейска Македония; едната е пробългарска, другата е проскопска. Първата се нарича “Български човешки права”, нейният лидер Николай Стоянов от 1999 година, откакто се занимава с правата на българите, е без работа. А домът му е нашарен с надписи “Смърт на българина”, “Смърт на предателя Стоидис”. Поради този натиск организацията е на ръба на оцеляването. Другата, проскопската организация, се подпомага изключително силно от Република Македония; това е партията “Небесна дъга” или на местния диалект - “Вино-жито”. Тази партия разполага със свои кметове, общински съветници. Това сдружение съществува благодарение финансовата и всяческа морална подкрепа от страна на македонската държава. Докато Николай Стоянов отишъл да поиска 200 долара от българския консул в Солун за поддържане на сайта на “Български човешки права” - и консулът му отказал. За да не сме си разваляли отношенията с Гърция, тъй като разчитаме на подкрепата й за членството ни в ЕС! Виждате за какво става въпрос...http://pomnete.bulgra.com/narod.html
 

Offline Индивидуалист

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 2,813
 • Gender: Male
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
 • Religion: Christianity-Other Christianity-Other
Гледал съм го филма,по регионалната Варна ТВ е излъчван поне 7-8 пъти,поздравления за Костадинов и ВМРО - Варна.
 бнт е все още турска,едно време пееха летитби,сега има хаберлер  :fglob: :fglob: :s-minigun: :s-minigun: :fenforcer: :frocket: :frocket: :fripper: :fripper: :fripper: :fglob: :fglob: :frocket: :frocket:
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.
 

Offline gadget

 • Forum Member
 • **
 • Posts: 151
 • Gender: Male
 • Монархист, Националист, Консерватор
Поклон пред авторите на филма ,който е наистина добър.Жалко , че тези територии са почти обезбългарени в голяма степен заради асимилиация а не бива да забравяме и спогодбата молов-кафандарис.Ето защо и почти сигурно никога няма да си върнем и почти част от тях.Всеки който е посещавал тези места може да направи паралел между егейска и вардарска македония.Първата е слънчева и плодородна.. палми , моренце.Вардарска пък е камънак и чукари , което не я прави по-малко българска , но все пак трябва да правим разлика между национален идеал и национален интерес , второто може би е по важно.Ето защо през 1912 е било по-добре сякаш да задържим тези райони + одринска тракия , а да оставим вардарска македония за по-късно евентуално, но уви.
“ОТТУКА ЗАПОЧВА БЪЛГАРИЯ -
ПЕТ ПРЪСТТА В ЖЕЛЕЗЕН ЮМРУК,
ОБВЪРЗАНИ С ДРЕВНО ПРЕДАНИЕ,
КАЛЕНИ В ПОХОД И ТРУД...”
 

Offline Травъл

 • Forum Member
 • **
 • Posts: 79
 • Gender: Male
Ето защо и почти сигурно никога няма да си върнем и почти част от тях.

За последните 10 години в Солун се оформи български квартал от новите емигранти. Освен в  Солунските, има доста българи и в много други демархии (Общини). Не знам какви са официалните данни, но по мои наблюдения в Гърция в момента живеят не по-малко от 1 млн българи. Българският бизнес осъществи и първи сериозни пробиви в Северна Гърция, подпомага емигрантите (засега предимно чрез набиране на наши работници), така че нищо чудно след 20 години да говорим за местата там като за Южна България. Но пък Ванга каза, че няма смисъл да си ги дирим тези територии, тъй като Наше (Средиземно) море ще мие Родопа планина.
 

Offline Елиан Райков

 • Forum Member
 • **
 • Posts: 90
 • Gender: Male
 • Живота давам,Родината НЕ!
 • Зодия: Capricorn Capricorn
македония(ГМБ-генетично модефицирана България) да те са си наши но ни мразят незнам каква е тази провокоция там Горят наши знамена

хм Дали македонците някога ще се обединят с Българите
макар че постъпиха много нагло казвайки че нашата история е тяхна... :-P
« Last Edit: 23 Apr 2011, 11:06:15 by Hatshepsut »
Наведена глава се сече по лесно от гордо вдигната!
И за България,УРААААААААААААА!
О,майко моя родино мила земя си красна райска градина.
И за тебе,без страх,без спир живота си ще даря!
 

Offline Родолюбец IYI

 • Senior Member
 • ***
 • Posts: 827
 • Gender: Male
 • Зодия: Scorpio Scorpio
хм Дали македонците някога ще се обединят с Българите

Не. Само в мечтите на най - големите идеалисти и ултра оптимисти. Македонизацията и профанизацията на БЮРМ са напълно завършени кой каквото ще да ми говори.

Въпросът тук е друг - нуждае ли се България от 1, 200 000 мързеливи, генетично тъпи, профанизирани "антички македонци" + още 800 000 албанци или не. Всъщност ако питате Меди Доганов той ще потрие доволно ръце и ще каже "О, да!" но не защото е голям патриот, а защото знаете ли какъв електорат за ДПС са 800 000 албански мюсюлмани?
 

Offline Крум

 • Forum Member
 • **
 • Posts: 106
 • Gender: Male
 • Religion: None None
Едно обединение с Р Македония не би станало на принципа всичко от западната до източната граница - в държавата България. Първо на първо - територията би се раздели на етнически признак - албанците от едната страна, българите - от друга. Второ на второ - пълно обединение на България с Р Македония е невъзможно от гледна точка на икономика - просто ще ни закопаят. Затова е най-добре конфедерация и интеграция на Вардарско в ЕС, който да поема пасивите.
Повече по темата може да се прочете тук  :)
 

Offline Родолюбец IYI

 • Senior Member
 • ***
 • Posts: 827
 • Gender: Male
 • Зодия: Scorpio Scorpio
Второ на второ - пълно обединение на България с Р Македония е невъзможно от гледна точка на икономика - просто ще ни закопаят.

Напълно вярно!!! За какво са ни милион мързеливи и прости лентяи?
 

Offline Пламен

 • Banned
 • Forum Member
 • *
 • Posts: 363
 • Gender: Male
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Въпросът тук е друг - нуждае ли се България от 1, 200 000 мързеливи, генетично тъпи, профанизирани "антички македонци" + още 800 000 албанци или не. Всъщност ако питате Меди Доганов той ще потрие доволно ръце и ще каже "О, да!" но не защото е голям патриот, а защото знаете ли какъв електорат за ДПС са 800 000 албански мюсюлмани?
А нуждае ли се България от 7 000 000 мързеливи българи и 800 000 турци? И ако не се нуждае, да закрием държавата ли?

В дългосрочен план требва да се постигне пълно присъединяване на целата географска област Македония към България, пълна ребългаризация на фиромците и гъркоманите, и изселване на албанското и гърцкото население от там. Това е нещото което требва да се постигне, от там нататък требва да се работи за постепенното осъществяване на тая цел, а въпроси от рода на "требва ли", "не требва ли", "ще може ли", "нема ли да може" са абсолютно неуместни. Има цел - има пътища за постигането на тая цел, всичко друго са празни приказки. :eusa_naughty:
 

Offline Родолюбец IYI

 • Senior Member
 • ***
 • Posts: 827
 • Gender: Male
 • Зодия: Scorpio Scorpio
В дългосрочен план требва да се постигне пълно присъединяване на целата географска област Македония към България,

Абе вие на кой свят живеете я махнете розовите очила и вижте реалната ситуация в БЮРМ - македонизацията там е напълно завършена и ако кажеш на някой там, че е Българин ще минат две три минути докато оня ти се чуди ти с всичкия ли си и след това ще започне да те мрази (щото кой си ти че да му казваш на македонецот кой е и що е!)

Какво присъединяване какви глупости...Ние собствената си кочина не сме си оправили, ти...
 

Offline Бай Иван

 • Hero Member
 • ****
 • Posts: 1,280
 • Gender: Male
 • Зодия: Scorpio Scorpio
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Абсолютно верно.
 

Offline Пламен

 • Banned
 • Forum Member
 • *
 • Posts: 363
 • Gender: Male
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Абе вие на кой свят живеете я махнете розовите очила и вижте реалната ситуация в БЮРМ - македонизацията там е напълно завършена и ако кажеш на някой там, че е Българин ще минат две три минути докато оня ти се чуди ти с всичкия ли си и след това ще започне да те мрази
Ако кажеш на некой помак от Якоруда че е българин ще се получи същото. Това значи ли че требва да се откажем от тех и да ги оставим на Турция? :-[
Това не са "розови очила", интересите на България требва да се преследват без значение от шансовете, трудностите, моментното състояние и т.н. Когато нещо требва да се направи на всека цена, то просто се прави и се гледат вариантите и пътищата за неговото постигане. Какъв родолюбец си ако смяташ че България не требва да върви стъпка по стъпка към заветната цел - връщането на Македония? :-[
 

Offline Родолюбец IYI

 • Senior Member
 • ***
 • Posts: 827
 • Gender: Male
 • Зодия: Scorpio Scorpio
Ако кажеш на некой помак от Якоруда че е българин ще се получи същото. Това значи ли че требва да се откажем от тех и да ги оставим на Турция? :-[

А ти как смяташ да се пребориш с една религия, която е създадена да промива мозъци? Как мислиш да ги приобщиш? Как мислиш да се пребориш с ходжите, които всекидневно им пълнят главите с глупости?

Всичко опира до манталитет и интелигентност. В един свят на масов бум на средствата за масова информация всеки един жител на БЮРМ може да се добере до истинските документи и да прочете истинската история на македония. А те не гоправят! Защо? Поради 2 причини - не ги интересува въобще кои са или просто са толкова затъпели от промиването (на мозъка), че и дори с неоспорими факти да ги плеснеш в челото пак няма да повярват.

Има един тип хора с черни сърца и черни души. Те са слепи за истината и никога няма да я приемат. Те се вкопчват в една догма и започват сляпо да и служат. Тези хора запомни никога няма да видят истината, защото те просто не искат да я видят! Ако леко се разколебаят, те стискат зъби и затварят здраво очи, за да не видят! Не знам какво са вършили сърбите там, но определено този тип хора има голям % в БЮРМ и това е жестоката истина, казана директно и безкомпромисно!

Айнщайн е казал: "Има две неща на тоя свят, които са безкрайни - Вселената и човешката глупост. За първото обаче не съм много сигурен."

Запомни едно - с прости хора никога не можеш да се разбереш. Как не си го осъзнал досега?

Какъв родолюбец си ако смяташ че България не требва да върви стъпка по стъпка към заветната цел - връщането на Македония? :-[

Кой е казал, че не трябва да върви? Аз не съм песимист, нито оптимист. Аз съм реалист! На този етап да твърдиш, че България и БЮРМ ще се обединят е все едно да твърдиш, че утре след като си изпиеш кафето ще се поразходиш край кратерите на Марс.
 

Tags: