Author Topic: Източнобалтийска раса  (Read 5762 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Angel Lights

 • Forum Member
 • **
 • Posts: 194
 • Gender: Male
 • Darkness of Doom
Източнобалтийска раса
« on: 06 Feb 2009, 21:45:31 »
Физически признаци

Фигура.


По пропорции тялото на източно-балтийската раса е сходно с това на източната, само че създава по-силно впечатление. Става дума за ширококостни, ниски силни хора. Мъжете се отличават с голяма ширина на раменете. При лицата от двата пола има грубо телосложение. Обикновено това са хора със силни мускули. Средният ръст е малко повече отколкото при източната раса, но рядко навдишава 1,64 м. По пълнота на тялото тази раса е по-близка до източната.
Всички части на тялото са груби и набити: широка, къса шия, къси ръце и пръсти, къси, дебели прасци. Впечатление на набитост усилва тежката и голяма глава. Хората от източно-балтийската раса съзряват по-късно. На черепите на 18-20 годишни хора Рециус не открил полови признаци. Но за източно-балтийската раса е характелно и по-ранно стареене. Великоросите, са предимно от източно-балтийски тип или с негови примеси, 40годишните хора често се смятат вече за старци.

Череп.

В сравнение с ръста големият и тежък череп не е така кръгъл, както при източните раси. Макар че източно-балтийската раса е също късоглава и широколица, нейният череп е по-груб, кокалест, тежък и преди всичко по-ъгловат, отколкото източните. Но най-характерна за източно-балтийската раса е голямата в сравнение с мозъковата част лицева част на черепа. Черепният индекс малко по-малък отколкото при източната раса, източно-балтийският череп (както и централно азиатските) са малко по-къси. Въпреки голямата ширина на черепа, индексът е по-малък, защото източно-балтийският череп е по-изпъкнал на тила, отколкото източният. Този череп има широко чело с хълмове. При поглед отгоре костите на скулите са видими повече, отколкото при централноазиатските .
В профил е забележима масивността на лицевата част, особе3но долната челюст, дори и при жените. Лицето е по-високо, отколкото при източната раса. Ъгълът на долната челюст е по-голям, отколкото при другите раси, приближава се към правия ъгъл. Челото не е така гладко и кръгло, както при източната раса, с наклон назад, но не и така голямо, както при нордическата раса. Предносието е по-плоско, но носът изпъква повече в средната и долната си част. Гърбът на носа е извита навън, носът в долната си част е вирнат (и в профил, и в анфас носът на източно-балтийската раса има най-некрасивата форма от всички носове на европейските раси). Брадичката се извива назад и е по-малко изразена, отколкото при източната раса. Особено се набива в очи масивността на долната челюст.
Грубостта на чертите е видима и в анфас. От другите европейски раси тази се отличава с масивна и широка долна челюст и безобразен нос. Челото е по-плоско, отколкото при източната раса, и е широко. Веждите са немного извити нагоре. Обръща се внимание сравнително голямото разстояние между вътрешните ъгли на очите. Носът обикновено има доста широко и плоско предносие и дотолкова се разширява надолу, че според западните понятие за красота той е "безобразен". Ноздрите са взаимно разположени под тъп ъгъл. Долната част на носа е по-месеста, отколкото при източната раса. Носът на източно-балтийската раса е вирнат повече, отколкото при другите европейски раси, с изключение на судетската.
Костите на скулите са масивни, отколкото при другите раси, и леко наклонени навън и надолу, затова се открояват повече, отколкото при другите раси в Европа. Благодарение на ширината на костите на скулите източно-балтийското лице изглежда широко, като източното, въпреки че то е по-високо. Лицевия показател е по-висок, отколкото при източната раса, средно около 85 Издаването на челюстта е забележимо и при поглед отпред (по Рециус, това показва прогнатизъм). Продължение на широкото източно-балтийско лице се явява масивната и широка долна челюст, къса и висока, което я отличава от долните челюсти на по-рано описаните раси в Европа. Долната част на лицето образува триъгълник, чиито страни се събират на брадичката в много тъп ъгъл..
Меките части на източно-балтийското лице не правят неговата форма кръгла, както при източното лице. Кожата изглежда силно обтегната. Ширината на лицето в областите на бузите се определя не от мастните отлагания, а от ширината на долната челюст. Силно изразени са гънките от краищата на носа към ъгълчетата на устата. Устата е по-широка, отколкото при други европейски раси, с изключение на фалската.

Очи

Те изглеждат малки изпод сравнително късите и малки прорези, които не много се повдигат по външните краища. Така се създава впечатление за коси, дори "монголски" очи.
Кожата е светла, но без розов оттенък както при нордическата кожа, а е по-скоро със сив оттенък, който може да стане дотолкова силен, че кожата да спре да се възприема като светла. Тази кожа може да бъде и "оловно сива" (Рециус). Загарът прави тази кожа само малко по-тъмна.

Коси

Косите на главата са твърди, светли, но могат да се различат от нордическите светли коси, които обикновено имат златист или рижав оттенък, а източно-балтийските коси са със сив оттенък. Нордическата раса може да се нарече златисто-светла, а източно-балтийската е пепеляво сива. Най-много се сближават по цвета косата на тези две раси при децата.

Цвят на очите

Те са светли, рядко чисто сини, обикновено са воднисто-сини или както при "чуди с бели очи". Често се срещат сиви очи. Но тези очи не светят, както очите на нордическата раса, и погледът не е така открит, както при нея. Трудно е да се говори за изражението на очите на тази раса, отличаващо се със честа смяна на настроението: обикновено то е неприветливо, но по-сурово, отколкото при източната раса.
 

Offline Kuber

 • Forum Member
 • **
 • Posts: 294
 • Gender: Male
Re:Източнобалтийска раса
« Reply #1 on: 19 Nov 2009, 13:50:17 »
Освен източнобалтийски, има и западнобалтийски расов подтип, който се характеризира с европеидност и няма никаква монголоидност. Много е близък до класическия нордически подтип. Например един Владимир Путин е класически представител на западнобалтийския расов тип- няма монголоидни белези, но малко се различава от класическите нордити.
 

Tags:
   

  Европеидна раса

  Started by Angel Lights

  Replies: 15
  Views: 21095
  Last post 19 Dec 2016, 23:43:53
  by Panzerfaust
  Нордическа раса

  Started by Angel Lights

  Replies: 12
  Views: 16239
  Last post 19 Nov 2009, 13:46:16
  by Kuber
  Динарска раса

  Started by Angel Lights

  Replies: 3
  Views: 13636
  Last post 24 Aug 2016, 14:09:48
  by Hatshepsut