Author Topic: Нестинари  (Read 66044 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Мишок

 • Banned
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 4,488
 • Gender: Male
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Traditionalist Traditionalist
Re: Нестинари
« Reply #15 on: 23 Apr 2011, 13:19:58 »
Нестинарството не е някакъв обичай, а секта с византийски корен. Има го и в Гърция. Характерното за тях е че главен светец не е мъж, а жена, последната такава е умряла у нас през 70-те г. на миналият век. Велигденският огън за православните не гори никого в първите минути, после изгаря. Нестинарският гори всички, даже бас ловя че ще изгори косата и на нестинаря. Облечени са в народни носии защото така са по-автентични. Всъщност сектата май вече е изчезнала и нестинари има само за забавление по ресторантите.
Според тебе да не са християни а ? Какви християни може да са ако : смятат за Божество св. цар Константин и майка му Елена ? Това за тебе нормално ли е ? Болницата е наистина добро решение, а е и на името на великият рилски чудотворец. Ама как да затвориш 80-90% от днешните ненормални хора а ?
 

Offline Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Posts: 7,066
 • Gender: Male
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Нестинари
« Reply #16 on: 12 May 2011, 08:12:57 »
Легендите


Снимка: http://nestinari.eu/

Има много легенди относно възникването на нестинарството. Една от тях гласи, че когато някога светът се размножил много и за да може по-добре да управлява този свят, Бог намислил да намери между хората някои свои помощници. Но за да открие кой ще бъде достоен за тази работа, сам наклал всред селото Припор голям огън и казал, който момък може да го прескочи, той ще бъде негов заместник. Тогав един момък не само че прескочил огъня, но почнал да играе в него. Тогава Бог казал:"Този момък да се казва Константин". Но момъкът казал на бога, че без една сестра не ще може да управлява правилно. Една мома играла и я нарекли Елена.
Друга легенда разказва за странджанската девойка - Нуна, чиято красота омагьосала сърцето на един турчин. Дни и нощи той я следял и уговарял да стане негова, но тя не желаела да остави българското и да се ожени за турчин. Накрая му рекла, че ще бъде негова само ако той изиграе танц с нея в огъня. Влязла тя сред жаравата и започнала да танцува, а турчина не могъл да се престраши и засрамен си тръгнал от селото.
До ден-днешен тази легенда се разказва в с. Българи. Където е живяла внучката на Нуна - Злата. Жителите и нея споменават често. Наричат я Баба Злата. Но не заради възрастта й, а като знак на най-голяма почит и уважение. Защото смятат, че това е последната, голяма, безспорна, истинска нестинарка... Баба Злата е играла за последен път в огъня през 1964 г. И това, че хората не забравят тази година, изтъквайки я едва ли не като исторически факт с огромно значение, е смайващо. Защото, напук на превратностите на времето, традицията “нестинарство” не умира. Независимо дали ни родее с обичая, наричан по света “игра по огън”. Има го в Китай, някъде в Африка, в Океания, по-малко из Европа... Има го и в с. Българи  столицата на българското нестинарство. Единственото в България място, където наследената вероятно от траките обредност не угасва. 150 са къщите в Българи. Една от постройките обаче има особено значение за местните жители. Наричат я “Конака”. Отключва я само един човек. Сякаш посветената в някакво вълнуващо тайнство възрастна жена - Дулина. На пръв поглед вътре няма нищо особено. Пристъпваш прага обаче и осъзнаваш, че попадаш в храм. И не е случайност другото популярно име, с което го наричат - Параклис. Той е съвременна легенда на нестинарството. Отвън изглежда като невзрачна, ниска, паянтова постройка. Отвътре си е с атрибутите на ортодоксално светилище. Можеш да се помолиш. Да помълчиш. Да се вглъбиш. Да се заредиш. Ако искаш, можеш да спазиш християнския обичай - да запалиш свещичка за здравето на близките си. Или за покоя на отишлите си от този свят и попаднали в света на невидимото и легендите... Тук се пазят светините на нестинарството - празничните премени, тъпанът, наричан “свещен”, гайдата иконите.... Невидим е единствено странният заряд на нестинаря, правещ го в мига на танца “прихванат”, прифатен”, “обхванат от духа на светеца, с иконата му в ръце... Зарядът, водещ до транс, както е съвременната думичка...


Денят на светците Константин и Елена, е свят празник за нестинарите. Ергени изнасят иконите от Конака и се знае, че това тяхно действие им носи здраве. Иконите ги “обличат” на този ден, т. е. увиват ги в специални кърпи-ризи. Израз на по-голямо уважение и почит.И не случайно-голяма мощ и святост лъха от тях. Слагат им и дръжки, откъдето идва и прозвището “опашати”, освен “облечени”. След което забива тъпанът. Няма думи, с което да може да бъде описан звукът произвеждан от нестинарският тъпан. Изригва, разнася се през цялата Странджа планина, събира от нейната красота и мистицизъм, прониква дълбоко в недрата и, откъдето с огромна мощ минава през теб и отлита в небето. Биещият свещения тъпан трябва да е задължително здрав човек. Ако пък се разболее ­ сигурно е, че ще оздравее. Цялата процесия начело с Питропа, момците си иконите и нестинарите, тъпънджията и гайдаря, Елените и Константиновците, хората от с.Българи и околните села и техните близки и гости с радост и оживление преминава през отрупаните с цевтя поляни, навлиза във вековната странджанска гора където митове и вълшебства оживяват на полянката пред свещенното Аязмо. Тук на специален трон, вече осветените икони се поставят за поклонение и съзерцание-миг в който нестинарите влизат във връзка със своите светци, мистично единение целящо да ги потготви за основната им мисия-да бъдат проводници между небето и земята.
Следва връщане в селото за курбан и ритуално запалване на огъня, който до вечерта придобива смайващи размери.

“Краката на нестинарите не изгарят, защото в тях се вселява духът на Св. Константин. Той ги води”, твърди Румяна Урумова, директор на Етнографския музей в Бургас. “А те го виждат, изпадайки в транс. Светецът направлява действията им през горящия огън и им помага, като излива пред тях вода в жарта, която на места достига височина до 30 см.” По време на танца в огъня - те, нестинарите, гадаят. Защото той, светецът, им говори - кое и как ще се случи. На селото. На отделни хора. Независимо дали са от Ново Паничарево, от Кости, от Бродилово, от Българи... Села с нестинарска памет.

В огъня нестинар не може да влиза току така. От векове се знае  в жарта се влиза с пречистено тяло, душа, уста. В действия, в помисли, на думи - зло не бива да се мисли, изрича и върши никому - това е неписаният закон на нестинарите. “Върху жаравата играят само посветените, които се оставят да бъдат обсебени от духа на Бога. Между тях единствено главният нестинар или нестинарка, носейки иконата на умрелия цар Константин може да встъпи в контакт с Бога и да отправи молбите на хората, той предава и отговорите на тези, които ги чакат. Той е възкръсналият тракийски цар-жрец в ролята си на медиатор - посредник между двата свята (на живите и на мъртвите) и главен прорицател.” Твърди го Даниела Егре, член на Секцията по тракийска археология.

http://lioncheto.blogspot.com/2008/06/blog-post.html
« Last Edit: 15 Jan 2013, 19:55:24 by Hatshepsut »
 

Offline Мишок

 • Banned
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 4,488
 • Gender: Male
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Traditionalist Traditionalist
Re: Нестинари
« Reply #17 on: 12 May 2011, 19:23:38 »
Глупости на търкалета са тези легенди. Няма начин сектата на нестинарите да е от Бога. Никаква мома през турско не е основала сектата, понеже това е нещо дошло от Византия - демек от по-ранни времена.
Неприятно е , но е факт : че нестинарите са секта и то не българска , а византийска.
 

Offline Сосипатор

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Posts: 824
 • Gender: Male
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Нестинари
« Reply #18 on: 12 May 2011, 20:49:12 »
Глупости на търкалета са тези легенди. Няма начин сектата на нестинарите да е от Бога. Никаква мома през турско не е основала сектата, понеже това е нещо дошло от Византия - демек от по-ранни времена.
Неприятно е , но е факт : че нестинарите са секта и то не българска , а византийска.

Това е една от кретеноидните и идиотски практики привнесени от Византия. При всички хубави и спасителни неща, приели сме и тия простотии.

Чак пък секта, не бих казал въпреки че в Гърция си спазват някакви дни смесица от мюсюлмански суфизъм и гръцко суеверие. Там тази идиотщина се нарича "Анастенария" От тук произлиза и българския вариант "Нестинари".

Не се знае от къде това нещо е привнесено във Византия понеже освен в Суфизма където ходенето по въглища е редовна част от репертоара, използват го и факирите, част е от ритуалите на бушманите, хотентотите, и северно африканските племена като бербери и прочее диваци. В Индия както казахме е често срещано, по тихоокеанските острови също, но главно при диви народи. В Европа най-много се среща в Гърция и по-слабо в България.

Но си е идиотско де, от където и да го погледнеш.


Айде малко инфо за какво става дума.

Четете

http://en.wikipedia.org/wiki/Firewalking

« Last Edit: 12 May 2011, 20:56:11 by Сосипатор »
 

Offline Мишок

 • Banned
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 4,488
 • Gender: Male
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Traditionalist Traditionalist
Re: Нестинари
« Reply #19 on: 15 May 2011, 12:00:04 »
Обичая е крайно ненормален и сатанински. Византия не го е внасяла от никъде - там вероятно е възникнал. Предполагам че поклонението на езически Богове просто се е видоизменило по някакъв повод . Започнали са да отдават почести на Св. Цар Константин , все едно е Бог, и на майка му Елена, като на Богиня.
Може би Византия е прогонила сектата на по-далеко и така и ние сме прихванали малко от тази ненормалщина.
 

Offline omerzen

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 4,216
 • Gender: Male
 • R.I.P. 2015
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Нестинари
« Reply #20 on: 15 May 2011, 19:31:39 »
Мишок не се изхвърляй бе брат. Какво му е сатанинското и ненормалното на един български народен обичай.
Какво му е сатанинското когато танцуващите нестинари носят православна икона.
За мен много по ненормално нещо например е испанската корида където горките животни са избивани за кефа на публиката.


Nestinari (Bulgaria Traditions - Part-1)
« Last Edit: 08 Aug 2018, 06:37:28 by Hatshepsut »
За да разберат европейците поведението на циганите, първо европейците трябва да разберат че циганите не са европейско население.
 

Offline Сосипатор

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Posts: 824
 • Gender: Male
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Нестинари
« Reply #21 on: 15 May 2011, 22:40:46 »
Мишок не се изхвърляй бе брат. Какво му е сатанинското и ненормалното на един български народен обичай.
Какво му е сатанинското когато танцуващите нестинари носят православна икона.
За мен много по ненормално нещо например е испанската корида където горките животни са избивани за кефа на публиката.Първо нито е народен, нито е български ако ще сме честни.

Това че носят икона не означава че е православно нещо. Факта че въглищата са топлинен изолатор за разлика от протеина на кожата който е проводник и разсейва топлината е направил ходенето по въглища да впечатлява хората във всички култури.

Не съм съгласен че е сатанизъм, по-скоро някаква простотия като разните там кукери и други бабини деветини с малка доза на сензационалност.

Произхода на това нещо не е и от византия както твърди мишока, понеже във византия е привнесен от суфи мистиката. В суфизма това е редовен номер.

От там мисля че е влезнал във Византия където е приел "православен" привкус въпреки че си е глупост и бабини деветини.  И тогава това "Анастенария" е станало "Нестинари" при нас.

По-притеснително е че българския етос и идентичност се свързва с такива глупости не друго.
 

Offline Мишок

 • Banned
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 4,488
 • Gender: Male
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Traditionalist Traditionalist
Re: Нестинари
« Reply #22 on: 16 May 2011, 18:57:31 »
Да обичая не е български, а византийски, ако че комунягите го представяха, като наш -  лъжеха кучетата мръсни. сатанинско е да се смята цар Константин за виш Бог и главният свещеник да е жена, а не мъж.
Сосиапатре не е дошъл обичая в Византия от суфите, а обратното те са го взели от разните секти, както са взели и някои неща от православието.
Кукерите си е български обичай и макар на мене да ми се струва глупав , в него няма нищо лошо. Е напоследък малко взеха да изпростяват и да го циганизират за съжаление.
 

Offline Amenhotep

 • Pharaoh
 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 3,522
 • Gender: Male
 • Доброму, добро да прави, злому с ножа по главата!
  • Профилът ми във VBOX7
 • Зодия: Gemini Gemini
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: None None
Re: Нестинари
« Reply #23 on: 16 May 2011, 19:03:00 »
сатанинско е

Ти си като великия Инквизитор Торквемада обаче.  :-D До сега не съм видял нищо, което да не си обявил за сатаниско!  8-|
 

Offline Сосипатор

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Posts: 824
 • Gender: Male
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Нестинари
« Reply #24 on: 16 May 2011, 19:07:04 »
Да обичая не е български, а византийски, ако че комунягите го представяха, като наш -  лъжеха кучетата мръсни. сатанинско е да се смята цар Константин за виш Бог и главният свещеник да е жена, а не мъж.
Сосиапатре не е дошъл обичая в Византия от суфите, а обратното те са го взели от разните секти, както са взели и някои неща от православието.
Кукерите си е български обичай и макар на мене да ми се струва глупав , в него няма нищо лошо. Е напоследък малко взеха да изпростяват и да го циганизират за съжаление.

Мишок, това че обичая идва от Византия не означава че е византийски.  Всъщност този обичай го има във всички арабски и африкански страни. Самото ходене по въглища не произлиза от Византия. От Византия произлиза точно тая нашата версия /Анастенария - Нестинари/.

Горките хорица. Явявал им се император Константин като падали в транс. Верно е по-тъпо от кукерите. Кукерите поне не падат в транс.

 

Offline Amenhotep

 • Pharaoh
 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 3,522
 • Gender: Male
 • Доброму, добро да прави, злому с ножа по главата!
  • Профилът ми във VBOX7
 • Зодия: Gemini Gemini
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: None None
Re: Нестинари
« Reply #25 on: 16 May 2011, 19:08:51 »
Кукерите поне не падат в транс.

В транс не изпадат, ама на другия ден имат мускулна треска + евентуален махмурлук  ;-) :-)
 

Offline Мишок

 • Banned
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 4,488
 • Gender: Male
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Traditionalist Traditionalist
Re: Нестинари
« Reply #26 on: 16 May 2011, 19:17:44 »
Ти си като великия Инквизитор Торквемада обаче.  :-D До сега не съм видял нищо, което да не си обявил за сатаниско!  8-|
Обявявам и Токвемада за сатанист :-D :-D :-D
Сега сериозно. Кажи ми нормални ли са тези неща:
- да смяташ Цар Константин за Бог, а майка му за Богиня?
- да имаш за главен свещеник жена ?
- да държиш една икона и обладан от бяс да препускаш из огъня ?
Просто ми кажи тези неща нормални ли са ?
Това че комунягите рекламираха нестинарите, като нещо българско  е друга работа.
 

Offline Мишок

 • Banned
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 4,488
 • Gender: Male
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Traditionalist Traditionalist
Re: Нестинари
« Reply #27 on: 16 May 2011, 19:20:14 »
Мишок, това че обичая идва от Византия не означава че е византийски.  Всъщност този обичай го има във всички арабски и африкански страни. Самото ходене по въглища не произлиза от Византия. От Византия произлиза точно тая нашата версия /Анастенария - Нестинари/.

Горките хорица. Явявал им се император Константин като падали в транс. Верно е по-тъпо от кукерите. Кукерите поне не падат в транс
Пич някога тези африкански и арабски страни са били част от Византия !?!?
Колкото до кукерите разликата между двете е голяма. Едното е секта, а другото разпространен истинен български обичай.
 

Offline Сосипатор

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Posts: 824
 • Gender: Male
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Нестинари
« Reply #28 on: 16 May 2011, 19:25:07 »
Мишок, това че обичая идва от Византия не означава че е византийски.  Всъщност този обичай го има във всички арабски и африкански страни. Самото ходене по въглища не произлиза от Византия. От Византия произлиза точно тая нашата версия /Анастенария - Нестинари/.

Горките хорица. Явявал им се император Константин като падали в транс. Верно е по-тъпо от кукерите. Кукерите поне не падат в транс
Пич някога тези африкански и арабски страни са били част от Византия !?!?
Колкото до кукерите разликата между двете е голяма. Едното е секта, а другото разпространен истинен български обичай.

Ще те разочаровам Мишок, ама кукерството не е точно български обичай. Идва от славянското езичество и го има почти у всички славянски народи.
 

Offline Amenhotep

 • Pharaoh
 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 3,522
 • Gender: Male
 • Доброму, добро да прави, злому с ножа по главата!
  • Профилът ми във VBOX7
 • Зодия: Gemini Gemini
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: None None
Re: Нестинари
« Reply #29 on: 16 May 2011, 19:33:47 »
- да смяташ Цар Константин за Бог, а майка му за Богиня?

Константин ми е симпатичен щото ми е градски, ама за Бог да го имам, няма как да стане  ;-)
« Last Edit: 16 May 2011, 19:39:38 by Amenhotep »