Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
Българофобия / Re: Списък на анти-българските лекета
« Последна публикация от Петкан - Май 28, 2017, 20:55:04 »
Стефан Цанев: Думите на Путин за славянската писменост са добре премерени

Писателят коментира изказването на руския президент, което разбуни духовете у нас.
„Думите на Владимир Путин за азбуката ни бяха добре премерени, премислени и дипломатични”. Така писателят Стефан Цанев коментира в ефира на „Комбина” по Нова тв изказването на руския президент, което разбуни духовете у нас навръх 24 май. Тогава държавният глава заяви пред македонския си колега Георге Иванов, че славянската писменост е дошла при тях от „македонската земя”.

„Вината е във нас, че светът не знае, че тази азбука е създадена в България и е създадена от българи. За да кажем на света, че писмеността е наша, трябва да обявим 24 май за официален празник”, каза още Стефан Цанев.

 

"За глаголицата може да се спори много. Азбуката на Кирил и Методий е създадена за Великоморавия. Но азбуката на Климент и Наум е създадена от българи в България. Трябва да я наричаме българска азбука, а не кирилица. Кирилица за Западния свят означава руска азбука", смята Цанев. Така според него и Денят на славянската писменост трябва да стане Ден на българската писменост.
http://epicenter.bg/article/Stefan-Tsanev--Dumite-na-Putin-za-slavyanskata-pismenost-sa-dobre-premereni--Video--/128483/2/0
...
...
Бай х*й Цанев!
Руснаците не щат и да чуят за България, а камо ли за Българска азбука!
Те, руснаците не са знаели до 1991 г. и НЕ СА ГИ УЧИЛИ, че България им е дала четмо и писмо, защото за болшевиките това не е било изгодно, а именно, че от някаква си малка България е тръгнала АЗБУКА, която ги е очовечила.
И сега не знаят какво е това 24 май, но за 7 ноември ги обучават още от детската градина.
Защо на стари години приказваш глупости, та да станеш за смях и на кучетата бе, бай х*й Цанев?
2
Българофобия / Украинските подчовеци пребиха българин
« Последна публикация от Петкан - Май 28, 2017, 20:11:23 »
Нечувано зверство срещу представител на българската общност!
Украински националисти пребиха и хвърлиха в кофа за боклук български общинар


28 май 2017 | 19:49
Василий Кащи, който е един от общинските съветници в Белгород, е гласувал срещу отдаването на парцел за строителство на църква на непризната от никого Украинска патриаршия.

Украински националисти пребиха и изхвърлиха в кофа за боклук представител на българската общност в Украйна. Василий Кащи, който е един от общинските съветници в Белгород, е гласувал срещу отдаването на парцел за строителство на православна църква на непризната от никого Украинска патриаршия. В резултат на това група активисти от една от местните управляващи партии - Народен фронт, е нападнала Кащи, съобщи за Дарик Антон Киссе, президент на Асоциацията на българите в Украйна. Той допълни, че се е обърнал към Службите за сигурност на Украйна и към губернатора на Одеска област с искане нападението на евромайданците да бъде разследвано.

Нападението се случва преди седмица около сградата на местния градски съвет, където се разглеждал въпросът за предоставянето на земя на непризнатата от никого патриаршия. След като Кащи гласувал против, на излизане от заседанието върху него се нахвърлили украински националисти, били го, залели го със зелена боя и го изхвърлили в кофа за боклук.

След няколко дни председателят на асоциацията на местните българи и депутат в украинския парламент Антон Киссе се обърнал към службите за сигурност, съобщи самият той пред Дарик.

„Искаме да се разследва тази ситуация – каква вина има Василий Кащи, има ли изобщо той някаква вина? И за действията на тези активисти трябва да се даде юридическа оценка. Безусловно обществеността трябва да бъде успокоена, защото не може да бъде така. Човекът е избран и той изразява своята дума по регламент и по закон”, каза Киссе.

Той допълни, че българите в този край живеят вече повече от 200 години и не са извършили никакво посегателство.

„Хората са мирни тук. И не само българите, това е миролюбив край, живеят много националности и народности и никога не е имало конфликти, никога. Цари мир и съгласие. Тук най-многобройните българи по численост са бесарабските българи и в такива ситуации те изразяват своята позиция”, каза още той.

За момента реакции от българското посолство или от консулството ни в Одеса няма.
http://epicenter.bg/article/Ukrainski-natsionalisti-prebiha-i-hvarliha-v-kofa-za-bokluk-balgarski-obshtinar-/128485/7/0
...
...
Защо от ЕС дадоха право на безвизово пътуване на укромаймуните?
Украинците са най-мръсното и подло племе от бившата съветска империя. Украинците са хибриди, т.е. смес от запорожски казаци, евреи, цигани, руснаци и поляци.
Жестокостта на това племе е пословична.
Наложително е да се даде адекватен отговор спрямо някой подчовек от това племе.
3
Култура и изкуство / Re: In Memoriam
« Последна публикация от Петкан - Май 28, 2017, 19:39:01 »
                                Почина Йордан Василев, първият главен редактор на в. "Демокрация".Поклон!

                                 
                                 
                                 "Но след 20 години мъки на моя народ и аз се връщам назад. И си мисля, че всичко е било планирано доста преди 10 ноември 1989 г., дори 90 процента от състава на първоначалния СДС. Почти всички от първото попълнение на СДС излязоха или сътрудници на ДС, или близки до БСП. "

Йордан Василев е депутат от ВНС, член на „групата на 39-те“, който отказа да подпише  новата конституция. Депутат е и в 36-ото Народно събрание и председател на комисията за национална сигурност в 36 НС. По неговите думи се отказва от председателското място в комисията, поради факта, че е трябвало да участва в заседания на КСНС към президента, в който по право участва и съпругата му Блага Димитрова, която по онова време е Вицепрезидент.

 

Йордан Василев влиза в политиката като активен деец на Клуба за гласност и преустройство и член на ръководството на СДС. През януари 1990 г. е натоварен от КС на СДС да бъде главен редактор на новия в. Демокрация", първият брой на който излиза на 12 февруари. На този пост остава до края на август 1990 г.

Избран е за председател на Националния клуб за демокрация. През юли 1991 г., заедно с част от клубовете, напуска Федерацията на клубовете за демокрация и остава в СДС-национално движение.
...
...
Лека му пръст на бай Йордан!
https://www.youtube.com/watch?v=Vz_MjfEo82s


 
4
Чужбина / Re: Истерията на Мария Захарова
« Последна публикация от Петкан - Май 27, 2017, 23:10:39 »
Нека др. Путин, др. Захарова и всички техни таваришчи да прочетат това, което пишат руските издания за това, откъде са пристигнали първите учители на четмо и писмо в Русия, и кога е започнало празнуването на паметта на Светите братя Кирил и Методий в Русия и в СССР!
Славянските князе Ростислав, Святополк и Коцел изпратили пратеници при византийския император Михаил с молба да им изпрати учители, които да ги научат да ги научат на буквите, които гледали в църковните книги, но не разбирали смисъла им, въпреки, че вече били покръстени...
И пристигнали първите учители от...България, т.е. от българската земя, а не от "македонската земя" за да ги ограмотят.
В 1863 г. за първи път след създаването на азбуката, т.е. след  1000 години (!) в царска Русия си спомнят, че трябва да отдадат почит на славянските първоучители и било прието постановление за празнуването на паметта на Кирил и Методий(Мефодий).
След болшевишкият преврат през 1917 г. за този празник в СССР забравят почти 70 години, по-точно за 69 години и през периода на т.нар. "перестройка" в 1986 г. в гр. Мурманск за първи път се е провело честване на писмеността.Празникът е бил наречен  «Праздник письменности».
Защо не се е празнувал този празник в СССР всеки може да се досети, но за тези, които се правят на отворковци и плюят на историята ще си позволя да им обясня, че причината е БОЛШЕВИЗМА, който освен да втълпява в главите на съветското население сталинските догми за начин на живот, нищо друго не е правил.
През 1991 г. (74 години след болшевишкия преврат !!!) руският президент Борис Елцин подписва "Постановление Президиума Верховного Совета РСФСР от 30.01.1991 № 568-I    О Дне славянской письменности и культуры".
И какво се получава?
Получава се това, че др. Путин и др. Захарова едва през 1991 г. са били вече известени за това, че съществуват някакви братя, кой знае защо наречени Свети, които били написали нещичко такова, от което се състои съветската азбука-алфавит, съществуваща (моля, забележете годината! ) от...1918 г. :mad:, а официално от 1942 г. :mad:

Цитат
Ру́сский алфави́т (ру́сская а́збука) — алфавит русского языка, в нынешнем виде с 33 буквами существующий фактически с 1918 года (официально лишь с 1942 года)

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D1%81%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%B0%D0%BB%D1%84%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82

Това са фактите, таваришчи!

...
Цитат
Праздник славянской письменности

Еще в старые времена славянские народы праздновали память святых братьев, однако, позже, празднование было забыто, под влиянием различных исторических и политических обстоятельств. В начале девятнадцатого века происходило возрождением славянских народностей, и вместе с этим обновилась и память славянских первоучителей. И в 1863 году на Руси было принято постановление о праздновании памяти святых Кирилла и Мефодия 11 мая (24 мая по новому стилю).


 
Идея возобновления общенационального, общественного празднования памяти Святых Кирилла и Мефодия и Дней славянской письменности и культуры в России родилась в 1985 году, когда славянские народы вместе с мировой общественностью отмечали 1100-летие со дня кончины святителя Мефодия, архиепископа Моравского и Паннонского. Труды этих великих просветителей стали общим достоянием всех славян, положили основу их нравственному и умственному развитию. Так велика заслуга братьев Кирилла и Мефодия в истории просвещения и поднятия общей культуры славянских народов.

http://www.inmoment.ru/holidays/day-writing

Цитат
О начале славянской письменности узнаем мы из главной русской летописи – “Повести временных лет”. Там говорится о том, как однажды славянские князья Ростислав, Святополк и Коцел отправили к византийскому царю Михаилу послов со словами: “Земля наша крещена, но нет у нас учителя, который бы наставил, и поучил нас, и объяснил святые книги.


 
Ведь не знаем мы ни греческого языка, ни латинского; одни учат нас так, а другие иначе, от этого не знаем мы ни начертания букв, ни их значения. И пошлите нам учителей, которые бы могли нам рассказать о книжных словах и о смысле их”. Тогда вызвал царь Михаил двух ученых братьев – Константина и Мефодия, и “уговорил их царь и послал их в славянскую землю... Когда же братья эти пришли, начали они составлять славянскую азбуку и перевели Апостол и Евангелие”.

Совершилось это в 863 году. Отсюда и ведет свое начало славянская письменность. “И рады были славяне, что услышали о величии Божием на своем языке”. Затем братья перевели Псалтирь, Октоих и другие церковные книги.

С принятием христианства на Русь пришла и славянская азбука. И в Киеве, и в Новгороде, и в других городах стали создавать школы для обучения славянской грамоте. Явились в Русской земле учителя из Болгарии – продолжатели дела Кирилла и Мефодия.

Год за годом наши культуры обогащали и дополняли друг друга, к языковой общности славянских народов присоединились духовная и культурная общность, давшая миру выдающихся ученых, деятелей литературы и искусства. В 1986 году в Мурманске прошел первый праздник, он назывался «Праздник письменности».

В соответствии с Постановлением Президиума Верховного Совета РСФСР от 30 января 1991 года N 568-1 о ежегодном проведении Дней славянской письменности и культуры с 1991 года государственные и общественные организации, совместно с Русской Православной церковью, стали проводить Дни славянской письменности и культуры.

http://www.inmoment.ru/holidays/day-writing
...
...

Постановление Президиума Верховного Совета РСФСР от 30.01.1991 № 568-I

 
                     П О С Т А Н О В Л Е Н И Е

                ПРЕЗИДИУМА ВЕРХОВНОГО СОВЕТА РСФСР


             О Дне славянской письменности и культуры

     Придавая важное    значение    культурному   и   историческому
возрождению  народов  России  и  учитывая  международную   практику
празднования   дня  славянских  просветителей  Кирилла  и  Мефодия,
Президиум Верховного Совета РСФСР  п о с т а н о в л я е т:
     Объявить 24 мая Днем славянской письменности и культуры.


     Председатель
     Верховного Совета РСФСР                           Б. Н. ЕЛЬЦИН

     Москва, Дом Советов РСФСР
     30 января 1991 года
     N 568-I
https://www.lawmix.ru/sssr/1794
...
...
Що се отнася до това, кой какъв принос има в развитието на руския алфавит, може да се спори с официалните лица от Кремъл безкрайно, но те няма да признаят фриволностите на техните твърдения, защото партията им ги е научила да бъдат непоколебими, дори тогава, когато говорят глупости или си правят болшевишки реформи на азбуката.

Цитат
«ПОСЛЕ РЕФОРМЫ 1917 ГОДА РУССКИЙ АЛФАВИТ СОСТОИТ ИЗ ТРИДЦАТИ ТРЁХ БУКВ (СЧИТАЯ БУКВУ Ё,
КОТОРАЯ ДО КОНЦА НЕ УЗАКОНЕНА
, НО ЯВЛЯЕТСЯ НЕОБХОДИМОЙ ДЛЯ ПРАВИЛЬНОГО ОТОБРАЖЕНИЯ В ПИСЬМЕ РУССКОГО ЯЗЫКА, ЧТО ПРЕКРАСНО ПОНИМАЛИ ФИЛОЛОГИ ЕЩЁ В XVIII ВЕКЕ, ПРЕДЛАГАЯ ВВЕСТИ БУКВУ IO, ВПОСЛЕДСТВИИ ЗАМЕНЁННУЮ КАРАМЗИНЫМ ЗНАКОМ Ё)».

https://batenka.ru/explore/yo/
...
...
Твърденията на Мария Захарова, че на 24 май в Русия се отбелязва Денят на славянската писменост и култура се нуждае от допълнението, че това празнуване датира едва от 1991 г., когато е излязло постановлението " О Дне славянской письменности и культуры".
Национал-болшевизмът винаги е бил катализатор за формирането на масовото национално съзнание в общността на рускоговорящите от края на 1930г. до наши дни.
А когато говорим за географски понятия и история, не трябва да се прави компот от тях, защото изхождайки от това, което е казал президента Путин за "македонската земя" и пътя на славянската азбука до Русия, ако се следва тази географско-понятийна "логика", някой негов опонент също уверено може да заяви, че Денят на космонавтиката в Русия е дошъл от казахстанската земя.
5
Конспирация / Re: Стратегията на III световна война
« Последна публикация от Раковски - Май 27, 2017, 21:48:02 »
Мечти,мечти.САЩ щели да разгромяват страни с милиардно население и да ги хапнат на кебап,фасулска работа.Те не се осмелиха да нападнат един Иран,колко се увъртаха наоколо,хвърлиха района в нечуван хаос,обвиняваха иранците, че правят атомни бомби и какво ли не.И какво ги кара да се навъртат край Азия,какво толкова ги привлича?Да бяха си стояли в техните граници,да би мирно седяло,не би чудо видяло.И как се покоряват ядрени държави,нямало да си използват ядреното оръжие,а?А населението ще стои да му сложат прангите ей така,като могат да формират многомилионни армии.По-вероятно е САЩ да кара по утвърдената стратегия да сеят конфликти между държавите и да извличат изгоди от това.
6
Арабско -ислямската експанзия е на път да получи ново развитие,след намесата на Д.Тръмп да събере коалиция от близо 50 държави от Северна Африка и Близкия Изток.На пръв поглед сякаш ги събира и ще въоръжава техните войски за да ги хвърли срещу Иран. Но може да ги насочи и срещу ЕС или Русия,района на Сирия още не е затихнал.Може да се даде нов тласък на войната със свежи подкрепления джихадисти.Впрочем,в ООН няма ли начин да се повдигне въпроса за тези войнолюбиви инициативи на САЩ ,да се иска резолюция ,заклеймяваща САЩ като държава разпалваща военни конфликти?
7
Общи дискусии / Re: Цитатът на деня
« Последна публикация от Петкан - Май 27, 2017, 20:41:15 »
Коментар на Antikiller във връзка с изказването на министър-председателя Бойко Борисов  "Даваме пари за демография, а отгледани деца загиват по пътищата! "
Цитат
"Какви пари даваш е бай х..й, аз имам три деца под 18 гдии и не получавам нищо за тях, защото според някакви изчисления дохода ми е висок. Е, аз питам: моите деца по малко българчета ли са?!? "

http://epicenter.bg/article/Premierat-Borisov-izvika-ministri-na-izvanredno-zasedanie/128392/2/48
8
Общи дискусии / Re: Малко разнообразни и доста чалнати снимки
« Последна публикация от Петкан - Май 27, 2017, 20:20:42 »
Роберт Уестън-изоставеното дете през 1956 г. намери семейство си след 60 години.

Историята за намирането на подхвърления Робърт е разказана на читателите на първа страница на "The Birmingham Evening Despatch " през март 1956 г.

...

Робърт Уестън е намерен в женската тоалетна на кино Одеон в Бирмингам преди 61 години през март 1956 г.
До седемгодишна възраст е бил в детски дом, а след това отгледан от приемни родители.
След 61 години през 2017 г. той намери и се срещна за първи път с шотландските си полубратя и сестра.

Той не успял да намери майка си, но ДНК база данни му е помогнала да намери другото дете на покойния си баща- своя брат Томи Чалмърс, който живее в североизточната част на Шотландия.Робърт открил, че  има четири оцелели братя и една сестра на име Пат Макбейн.

Томи Чалмърс (вляво), Пат Макбейн (в средата) и Робърт Уестън (вдясно) пред къщата в Търиф, където е живял баща му.

http://www.bbc.com/news/uk-scotland-39935606
9
Чужбина / Re: Истерията на Мария Захарова
« Последна публикация от Петкан - Май 27, 2017, 19:16:02 »
БАН: Езикът на Преславската и Охридската школа е старобългарски

Езикът на преводите в произведенията на Преславската и Охридската школа е старобългарският литературен език. Това се казва в изявление на БАН.

Във връзка със засиления през последните дни обществен интерес към Кирило-Методиевото дело, Българска академия на науките напомня, че през втората половина на IX век Българската държава, представлявaна от княз Борис I, извършва два съдбовни акта: първо, християнството е прието като държавна религия; второ, прогонените ученици на св. св. Кирил и Методий са приети в България и са им създадени условия да продължат делото на своите учители.

В резултат на тази подкрепа в България възникват две книжовни школи – Охридската и Преславската. Създадената в тях кирилска азбука се разпространява широко в славянския свят. Учени от много страни са изследвали и изследват делото на св. св. Кирил и Методий. Особено място между тях заема и световноизвестният руски учен акад. Дмитрий Лихачов, чиито научни публикации върху създаването и разпространението на славянската писменост се ползват с широка популярност и днес.

Освен това, през 1985 г. по инициатива на ръководствата на БАН и Академията на науките на СССР, в София е проведена академична дискусия с участието на известни учени от двете академии.

Дискусията завършва с официален протокол, в чието заключение е записано:

1. Народната основа на езика на Кирило-Методиевските преводи се явява солунският диалект на българския език през IX век.

2. Езикът на преводите в произведенията на Преславската и Охридската школа е старобългарският литературен език.

3. Езикът на Кирило-Методиевските паметници е изиграл огромна роля в културния живот на другите славянски народи и във формирането на техните литературни езици
.“
http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=801482
10
Общи дискусии / Re: Нещо любопитно...
« Последна публикация от Петкан - Май 27, 2017, 14:25:46 »
Учителски дневник на 123 години откриха при разчистванеАрхаичен учителски дневник пази спомени за просветното дело от годината на основаването на първото светско училище в село Девня. Става въпрос за главната книга на основното народно училище "Княз Борис Първи", което отваря врати през учебната 1894-1895 година.

Пожълтялата книжна реликва, чиято корица е разпокъсана, е открита случайно от възпитателя Стоян Желязков при разчистване на бившата дирекция във филиала на Средно училище "Васил Левски".

Дневникът свидетелства за неумолимия дух на първите години на Третата българска държава и за пословичната строгост на учителското съсловие. В село Девня преди 123 години педагозите не са били никак благосклонни и са оценявали безпощадно не само знанията на своите ученици, но и тяхната прилежност и поведение.

Още в първо отделение най-малките ученици са изучавали нравоучение, старобългарски език, всеобща история и география, геометрия с чертане, краснопис, естествознание, ръкоделие – все дисциплини, които днес са непознати не само за първолаците.

Степените на бележките са били по шестобалната система, като единицата е обозначавала лошо поведение, никакво прилежание и лош успех. От съдържанието на дневника може да се предположи, че двойните стандарти на оценяване са били неприсъщи за следосвобожденските учители.

Така например роденият през 1888 година Лазар Дуков, за когото се предполага, че е внук на девненския депутат и предприемач Лазар Дуков, в първо отделение е имал двойка по български език.

Учителите са се интересували и от причините за отпадането от училище на своите ученици и са вписвали тази информация в дневника.

Освен 123-годишния дневник СУ "Васил Левски" пази и други архаични свидетелства за развитието на просветното дело в девненския край. Сред тях са главни книги, датирани през 1923 година в училището в село Таптък, днес Кипра, свидетелства от 1930 година за завършен прогимназиален курс в Девненската народна смесена прогимназия "Христо Ботев" и др.

Тепърва ще се проучва и школската документация от някогашното училище в кв. "Река Девня", след което кметът Свилен Шитов възнамерява да обособи специална музейна експозиция за просветното дело в Девня, чиито основи са положени още през епохата на Възраждането.
http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=801292
http://alfarss.net/1495615740.html
Страници: [1] 2 3 ... 10