Автор Тема: Долу ръцете от Димитър Треперски!  (Прочетена 5569 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен PodkrepaTopic starter

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 91
 • Пол: Мъж
  • Новини за българите по света
Българин нa разпит в Сърбия заради няколко портрета


  Димитър Димитров Треперски от Босилеград e активист на Демократичния съюз на българите и изявен българин. На 25.10.2010г. пътна полиция в Босилеград го спира и му връчва призовка да се яви на 27.10 в Областната полиция „за събиране на данни по наказателно дело предизвикване на национална, расова и религиозна омраза и нетърпимост".

  Сръбските власти отриват костница в Сурдулица, Западните покрайнини преди няколко месеца където според сърбите,  „българите били избили 20 000 сърби", като тази костница е положена в училище, където учат и деца от българското малцинство.

  В отговор на тази провокация той слага на собствената си къща българско знаме и портретите на няколко български революционери.

http://podkrepa.net/novini/334-dimitrar-dimitrov-razpit
« Последна редакция: 28 Фев 2013, 16:29:50 от Hatshepsut »
 

Неактивен Логос

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 152
 • Пол: Мъж
Re: Долу ръцете от Димитър Треперски!
« Отговор #1 -: 01 Ное 2010, 20:06:34 »
Демократичен съюз на българите

Главен съвет – Босилеград, ул. М Тито № 15

Тел/факс: 00381(017)877296; 00381(017)878254

Изх. № ____дата: 28. 10. 2010г.

Съобщение за медиите
На 27. 10. 2010 година в 10 часа, в Полицейското управление във Враня – отдел криминална полиция, в качеството си на гражданин е разпитан Димитър Александров Димитров, член на Главния съвет на Демократичния съюз на българите и изявен борец за правата и интересите на българското национално малцинство. От разпита е станало ясно, че по писмен донос на свещеник Миодраг Драшко прокуратурата е наложила на полицията във Враня да проведе разследване за наличието на данни за наказателно дело Предизвикване на национална, расова и религиозна омраза и нетърпимост по. чл. 317, ал. 1, от Наказателния кодекс на Република Сърбия.

На Димитър Александров Димитров е прочетен доноса на свещеник Миодраг Драшко в който освен за него, са изнесени обвинения и за ДСБ, КИЦ и редактора на списание „Бюлетин" Иван Николов за предизвикване на национална, расова и религиозна омраза и нетърпимост. Димитър Димитров е разпитан дали е сложил българско знаме на къщата си, дали е окачил на „десетина портрети на въоръжени с пушки лица" и защо е бил в черквата „св. Троица" в с. Извор на 24 май т.г. Димитър Димитров е отговорил, че има българско знаме на къщата и пет портрета на навеса пред къщата на известни имена от българската и македонската национална история Мара Бунева, Владо Черноземски, Тодор Александров, Иван Михайлов и Менча Кърничева, и че е участвал в празнуването на Деня на българската култура и на славянската писменост в черквата „Св. Троица" в с. Извор на 24 май тази година.

ДСБ счита, че зад доноса на свещеник Миодраг Драшко стои Сръбската православна църква и определени кръгове на Държавна сигурност които легалната политическа борба за спазване на човешките и малцинствени права на българите, представят като предизвикване на национална, расова и религиозна омраза и нетърпимост и по този начин искат да сплашат и компрометират най-изявените активисти на ДСБ.

Сръбската православна църква предизвика национална омраза и нетърпимост срещу българите с откриването на паметна костница „на жертвите на българските окупатори" в двора на Техническото училище „Никола Тесла" в Сурдулица в края на май т.г. Тази костница, сред учениците от сръбска националност възпитава чувство на омраза и отмъщение към българите, и чувство на вина и срам сред учениците от българска народност от т.н. престъпления на българската армия в Първата световна война без да има налични доказателства за това.

ДСБ изразява загриженост и тревога от доносническите действия на Сръбската православна църква, прокуратурата и полицията които продължават да се отнасят към легалните борци за правата и интересите на българското национално малцинство като към държавни врагове и все още използват методите на компромитацията и сплашването.

ДСБ счита, че такова поведение е не само вредно за престижа на Сърбия като демократична страна, но и за членството й в Европейския съюз и предупреждава, че за това и за всички други подобни действия на Сръбската православна църква, прокуратурата и полицията ще продължава да информира еврокомисаря по разширението при Европейската комисия в Брюксел.

Председател:

Драголюб Иванчов


Вижте призовката, в която е записано, че е "предизвиквал национална, расова и религиозна омраза и нетърпимост"!
Нека сега да видим какви са му "прегрешенията"?!

Прегрешение 1. Сложил е българското знаме на къщата си!
От кога знамето на една държава член на Европейския съюз е символ на начионална омраза? Защо сърбите се стремят към същия този съюз? И защо искат безрезервна подкрепа от българското правителство за еврочленство. А тук се говори, че нашето знаме е символ на начионална омраза.

Прегрешение 2. Окачил на „десетина портрети на въоръжени с пушки лица".
Нека да видим кои са тези лица?

Ето снимка от къщата с портретите:


Понеже съм виждал тези портрети, ще ви кажа точно кои са дейци на ВМРО - Владо Черноземски, Тодор Александров, Ванче Михайлов, Мара Бунева и Менча Кърничева.
Но са твърде неудобни за сръбската пропаганда.

Прегрешение 3. "...защо е бил в черквата „св. Троица" в с. Извор на 24 май т.г."

И аз бях на същата дата точно в тази черква - Света Троица" в село Извор. И не само аз, но бяхме заедно с 60 души от хор "Планинарска песен". Бяха и представители на младежкото ВМРО с Ангел Джамбазки и още много българи от България и от Западните покрайнини. "Планинарска песен" направи токова шоу, та разби сърбите отвсякъде.
И в тази църква беше и доностникът - фарисей Миодраг Драшко - същият написал доносът срещу Димитър Димитров - Треперски! И действително отбеляза празника на Светите Братя Кирил и Методии. Между другото, когато мина да поднесе нещо като бисквити / не си спомням добре какво точно ме черпи / Миодраг Дражко, лично го поздравих с празника 24 май / на български език/, а той ми отговори нещо на сръбски, което не можах да разбера какво означава.
Но следващият път  - ще го поздравя по нашенски, с благозвучното - "Да го туря на майка ти !"
И накрая привършвам с най-важното! Говорих по телефона с Димитър Треперски преди два дни. В душата му има голяма горчивина, не за това, че сърбите ще го съдя, не за това, че има такива тежки обвинение срещу него...
Горчивината му идва от това, че институциите на неговата Родина - България, отказват да го защитят, въпреки постъпките, които вече направи!
А цялото му семейство - включително и внуците са  български граждани, не само по паспорт, но и по душа!
 

Неактивен Франкист

 • банкетен революционер
 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2,405
 • Пол: Мъж
Re: Долу ръцете от Димитър Треперски!
« Отговор #2 -: 01 Ное 2010, 20:20:08 »
Къде е Българската държава?Защо спи,защо спят всички крадливи копелдаци,наречени политици.....Защо спят миришещите на пръст бабички които ги избират......Политици ли????Смърт за тези,които позволяват със своето лицемерие и дебелокожие,да се случват такива неща на българите по света.....Политици ли??Всички до един  - Бойковци,Воленовци,Гоцевци...Всички сте сраляци!!!!!!

П.П.Извинявам се на модераторите!
 

Неактивен Логос

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 152
 • Пол: Мъж
Re: Долу ръцете от Димитър Треперски!
« Отговор #3 -: 02 Ное 2010, 15:02:59 »
Къде е Българската държава?Защо спи,защо спят всички крадливи копелдаци,наречени политици.....Защо спят миришещите на пръст бабички които ги избират......Политици ли????Смърт за тези,които позволяват със своето лицемерие и дебелокожие,да се случват такива неща на българите по света.....Политици ли??Всички до един  - Бойковци,Воленовци,Гоцевци...Всички сте сраляци!!!!!!


Няма държава, за това са сърбите започнаха да се гаврят с нас.
И на всичко отгоре - правителството обеща на сърбите безрезервна подкрепа за еврочленство.
Можеш ли да си представиш за какво идва реч - Сърбите съдят човек развял Знамето на държава намираша се в Европеиския съюз, а политиците тука им обещават безрезервна подкрепа!
Не случайно съм показал снимка от призовката, за да не стане така, че си измислям.
За сърбите, знамето на България - страна членка на ЕС е символ на национална образа!?

А най-гадното е, че тези думи ги изрича един свещенник ...
А свещенниците трябва да проявавят СМИРЕНИЕ според Библията???
А представяте ли си какви думи ще издече един политик?

Разбираш ли, в ръцете на какви чудовища сме дали нашите съотечественици през 1919 г.
И сега за тези чудовища обещаваме  - Безрезервна подкрепа!
Проклинам всички, политици и политически блюдолизци и политически проститутки и политичеки педерасти и всичката долна измет, които обещаха на сърбите безрезервна подкрепа!
Всички - започвайки от пожарникаря - физкултурник и завършвайки с дъртата кошница от парламента.
 

Неактивен FELDMARSCHALL

 • Moderator
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2,912
 • Пол: Мъж
 • АРИЕЦ
 • Зодия: Scorpio Scorpio
Re: Долу ръцете от Димитър Треперски!
« Отговор #4 -: 02 Ное 2010, 21:02:36 »
Е нали уж им го начукахме с признаването на Косово...нормално е да се засили антибългарската пропаганда там. Макар че ние го признахме под американски натиск, а не толкова за да им направим лошо. |-(
« Последна редакция: 05 Ное 2010, 22:45:30 от FELDMARSCHALL »
 

Неактивен Логос

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 152
 • Пол: Мъж
Re: Долу ръцете от Димитър Треперски!
« Отговор #5 -: 05 Ное 2010, 21:17:49 »
Е нали уж им го начукахме с признаването на Косово...нормално е да се засили антибългарската пропаганда там. Макар че ние го признахме под американски натиск, а не толкова за да има направим лошо. |-(

Косово го призна и Европейския съюз!

А тия сръбски гадове никога не са спирали антибългарската си кампания ...
Съвсем скоро ще има мероприятие в Западните покрайнини ..., но да не казвам кога и къде ...
 

Неактивен FELDMARSCHALL

 • Moderator
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2,912
 • Пол: Мъж
 • АРИЕЦ
 • Зодия: Scorpio Scorpio
Re: Долу ръцете от Димитър Треперски!
« Отговор #6 -: 05 Ное 2010, 22:46:41 »
Да не се ослушват, защото имат да ни връщат всичко до Ниш...дадено им от Русия като награда за мижавото им участие във войната 1877-1878г.
 

Неактивен Логос

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 152
 • Пол: Мъж
Re: Долу ръцете от Димитър Треперски!
« Отговор #7 -: 10 Ное 2010, 10:36:42 »
Току-що се връщам от Западните покрайнини.
Посещението ми бе във връзка с едно траурно събитие -
На 8 ноември Сърбия окупира Западните покрайнини, ПРЕДИ ОЩЕ МЕЖДУНАРОДНАТА КОМИСИЯ ДА ОПРЕДЕЛИ новите граници. В този момент всъщност е протичал процеса на уточняване на границите. Гадното в цялата тази работа е, че сърбите навлизат в един паметен ден за българската история - дните 6, 7, 8 и 9 ноември от Сръбско-българската война от 1885 г. при Сливница са решаващи за победата на Българския военен гении в тази война. Инициативата на Сърбия е сломена и българската арния поема задачи в направление за завладяване на столицата. Това бе моментът да изтребим тези коварни сатанински изчадия завинаги от земята ...
...
Гостувах и на г-н Треперски.
Поздрави от Г-н Треперски до всички Родолюбиви Българи!!!

Първият разпит на Г-н Треперски е проведен вече във Враня. Това е разкарване, понеже Враня е на около 80 км. от Босилеград.
В добавка към великолепния си костюм, с които се явава на разпита, Г-н Треперски , той поставя вратовръзка със спираловидни ивици - бяло зелено и червено и с ГЕРБА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПОЧНО В ЦЕНТЪРА НА ВЪЗЕЛА НА ВРАТОВРЪЗКАТА. На ревера си поставя ДВЕ ЗНАЧКИ НА ВМРО.
Още с влизането на разпит, бладодари за това, че от толкова високо се занимават с неговия случай и че са му предоставени писмени гаранции, че с него е проведен разпит.
СЛЕД ТОВА ПОИСКВА АДВОКАТ И ЛИЦЕНЗИРАН ПРЕВОДАЧ НА БЪЛГАРСКИ ...
Пояснение - г-н Треперски е Български гражданин! А българският език като малчинствен - по Конституцията на Сърбия се ползава  равен със сръбския език.
Насрещната страна започва да "чупи тръсти" и да се опита някак да излезе от тази конфузна ситуация. Последно се споразумяват, че е извикан като гражданин, за да го запознаят с доноса срещу него. Разговорът продължава на сръбски - език, който г-н Треперски перфектно владее.
Питат го  по трите обвинения:
- Има ли поставено на къщата си Българското знаме. Отговорът е -"Да" ;и ще не намира нищо лошо знаме на една страна член на Европейския съюз / към, който се стреми и Сърбия / да се развява над къщата му!
- По въпроса за "хората с пушките" поставени на къщата му, г-н Треперски отговаря, че това са най-известните български борци за свободата на Македония - Мара Бунева, Тодор Александров, Ванчо Михайлов, Владо Черноземски / между другото - това е човекът, който уби сръбския крал Александър Караджорджевич / и Менча Кърничева.
Разпитващият изпитва затруднение да напише фамилията Кърничава / сърбите смениха още 19 век Кирилицата, на която пишеха с вуковица, в която пък отсъства буквата Ъ /, но г-н Треперски му помага. Посочва и мотивите за това си действие - Някои сръбски вестници като "Блиц" и " Бечерни новости", публикуват информация за убити сърби в Сурдулица / между три и десет хиляди души, а според някои източници - до 20 000 души, от "бугарските окупатори" / през Първата Световна война, без да са намерени до сега масови гробове / подобно на Сребреница /. В резултат на това, в Сурдулица с построена костница, в двора на техницеското училище "Никола Тесла" / в което учат и българи от официално признатото българско малцинство /. Този акт, г-н Треперски определя като насаждане на етническа образа и нетърпимост у децата още в училищна възраст.
- И на третото обвинение - бил ли е на 24 май, тази година в църквата "Света Троица" с село Извор / много близо до Босилеград / - отговорът е положителен с уточнението, че тогава е празника на българската писменност и лично ДОНОСТИКЪТ  / свещенник Миодраг Драшко / е извършил водосвет по повод на същия този празник!
...
Накрая иска копие от доноса срещу него, но такова поне за сега му е отказано.
...
Общо взето - така протича разпита. Накрая разпитващия му помага да си облече връхната дреха / за което г-н Треперски му благодари /.
Като се връща  в Босилеград - г-н Треперски отива в полицията и представя фактури / две фактура за по 7 литра гориво / за закупеното от него гориво за личният му автомобил, с който е посетил Враня и поисква осребряването им.
На този етап - му е отказано осребряване ...
 

Неактивен Логос

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 152
 • Пол: Мъж
Re: Долу ръцете от Димитър Треперски!
« Отговор #8 -: 12 Ное 2010, 00:08:50 »
Случи се нещо изключително интересно - проблемът с Димитър Димитров - Треперски, на 10 ноември тази година е разглеждан в парламента от депутата на Сръбската радикална партия Драган Стеванович по повод друг неприятен момент за Сърбите - отбелязването на Деня на Западните покрайнини в Босилеград на 7 ноември тази година.

Не говоря сръбски, но приблизително едно от изреченията е следното:

"...А на 100 метра от сградата на общинската управа в Босилеград е къщата на известния Димитър Димитров, на която са окачени снимки на участника в атентата на крал Александър..."

Тук идва реч за Владо Черноземски, но името му не е споменато.
Какъв участник - Владо направо уби крал Ал. Караджорджевич...

Имам фотокопие от стенограмата на изказването / пет снимки /, но не знам как да ги кача във форума...???
 

Неактивен Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Долу ръцете от Димитър Треперски!
« Отговор #9 -: 28 Фев 2013, 16:35:30 »
Свободата на словото в Босилеград отново е застрашена


Димитър Димитров – Треперски

Съдът във Враня отново осъди българин, само защото пише в своя статия за великосръбската политика в Западните покрайнини

Основният съд във Враня осъди на първа инстанция Димитър Димитров – Треперски, член на Главния съвет на Демократичния съюз на българите, на глоба от 2500 евро по частно наказателно производство за наказателно дело обида, затова, че в 62-63 брой на списанието „Бюлетин”, през 2010 година в статията „С „Калашников” в Европейския съюз” оценявайки поведението на Здравка Гагулска, председател на Църковното настоятелство в Босилеград, е написал, че тя е: „адвокат на великосръбската политика срещу българите в Западните покрайнини”.

 Според Димитров, той е написал това, след като тя в качеството си на председател на Църковното настоятелство в Босилеград, на два пъти е отказала да приеме миряни от града, за да разговарят с нея във връзка с прилагане на гарантираното с Конституцията на Република Сърбия право на богослужение на майчин български език и за текущи църковни въпроси.

 „Аз не съм написал тази статия, за да обидя или омаловажа г-жа Здравка Гагулска, а за да защитя Конституционното право на богослужение на майчин български език на българите в Босилеград.  С изречението „адвокат на великосръбската политика” исках да изкажа своето политическо становище и оценка на Църковното настоятелство в Босилеград под ръководството на г-жа Гагулска” – каза Димитров, и добави, че по време на наказателното производство четири пъти писмено е искал делото да се води на български, и въпреки това, присъдата пак му е доставена на сръбски език. Той заяви, че ще обжалва присъдата пред Касационния съд на Република Сърбия.

 Демократичният съюз на българите счита, че тази присъда е зле прикрита форма на нарушаване на свободата на словото и точно пресметнат индивидуален натиск срещу всеки, който публично се обяви срещу нарушаване на правата и интересите на българите. Освен това, Димитър Димитров е изказал това твърдение в качеството си на активист на Демократичния съюз на българите - легално регистрирана малцинствена политическа партия, която участва в политическия живот на Сърбия, а една от нейните програмни цели е именно защита на правото на богослужение на майчин български език.

 Недопустимо е в една демократична страна всяко критично становище и публична оценка за работата на представителите на институциите да се квалифицира като наказателно дело „обида”?!

 Демократичният съюз на българите изразява тревога от това, че в Босилеград е застрашена свободата на словото и гражданите не могат да упражняват демократичното си право чрез медиите да контролират работата на институциите, които безнаказано нарушават правата им, гарантирани с Конституцията и законите на Сърбия.

 Това на практика създава непоносими условия за живот за всички обществено активни граждани, особено когато се произнасят от български позиции.През 2010 г. сръбските власти подгониха Димитър Димитров – Треперски за „събиране на данни по наказателно дело предизвикване на национална, расова и религиозна омраза и нетърпимост". Това се случи след откриването на костница в Сурдулица, Западните покрайнини, където според официалните власти „българите били избили 20 000 сърби". При това тя е издигната  в училище, в което учат и деца от българското малцинство. В отговор на тази провокация Треперски постави върху фасадата на собствената си къща българско знаме и портретите на няколко български революционери.

http://www.desant.net/show-news/26675/
 

Неактивен SPQR

 • Premium user
 • Forum Member
 • *
 • Публикации: 328
 • Пол: Мъж

Паметникът на гроба на поручик Генчо Неделков в с. Божица, Босилеградско


Ден преди посещението на президента на Р. Сърбия Томислав Николич в Р. България, Основната прокуратура във Враня връчи призовка на члена на Главния съвет на Демократичния съюз на българите Димитър Димитров – за образувано предварително производство по член 354, ал. 1 от Наказателния кодекс на Р. Сърбия, за наказателно дело „повреда на гроб”. Основната прокуратура във Враня е образувала производството срещу Димитров заради това, че той от името на Демократичния съюз на българите и Културно-информационния център „Босилеград” е възстановил гроба на поручик Генчо Неделчев в с. Божица, и е провел подготвителни работи за откриване и възстановяване на гробовете на разстреляните от сръбската армия петима български офицери на 28.06.1913 г. в Босилеград.

Недопустимо е г-н Димитър Димитров да бъде обвиняван за „повреда на гроб”, при положение, че той със собствени сили се опитва да възстановява гробовете на българските офицери, а истинските виновници за тяхното разрушаване остават неизвестни и ненаказани десетилетия наред. Имайки предвид, че в Босилеград в началото на тази учебна година бяха закрити още две паралелки, в които обучението се провеждаше на български език, поради липса на преведени от сръбски на български учебници, преименуването на черквата „Св. Иван Рилски Чудотворец” на „Преподобни Йован Рилски”, провокативното честване на „8 септември – Ден на освобождението на Босилеград от българската фашистка окупация”, както и многобройните провокативни прояви на нарушаване на правата на българското национално малцинство в Западните покрайнини, българските организации в Сърбия настояват всички тия въпроси да бъдат поставени на срещата на най-високо равнище в София.

КИЦ „Босилеград” призовава Президентството и Правителството на Р. България, цялата българска общественост и особено представителите на медиите, изхождайки от българските национални интереси и европейските ценности, достойно да защитят правата и интересите на българското малцинство в Западните покрайнини. Това е длъжност на България като държава майка и като държава членка на ЕС. На президента Николич по ясен и недвусмислен начин трябва да бъде казано, че спазването на правата на българското малцинство е условие за членството на Сърбия в Европейския съюз.

 

Иван Николов,

председател на КИЦ – Босилеград
http://www.eurochicago.com/2013/09/den-predi-poseshtenieto-na-srabskiya-prezident-v-sofiya-nova-represiya-nad-balgarin-v-sarbiya/
"И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
Димитър Талев