Автор Тема: Сърбия прогони Дядо Коледа от Западните Покрайнини  (Прочетена 3760 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ЛогосTopic starter

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 152
 • Пол: Мъж
Здравейте, Приятели!
Тук ще публикувам съобщение на Културно-информационния център / КИЦ / в Босилеград, за "посрещането" на Дядо Коледа в Западните Покрайнини.
.....

Културно-информационен център на българското национално малцинство “БОСИЛЕГРАД” – Босилеград
Република Сърбия, 17540 Босилеград, ул. M. Тито № 15;
Тел/факс: (00381)17-878-254; е-mail: kicbos@gmail.com


СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ

На 28 декември 2010 година Културно-информационен център „Босилеград” и Столична община София организираха Коледна музикална програма с участие на дядо Коледа и певците Джина и Валентин Асенов. По този повод на ГПП „Рибарци-Олтоманци” сръбските митнически власти след тричасово задържане на изпълнителите на програмата, са ги принудили да върнат в България коледни подаръци за деца на стойност около 150 лева.
С оглед на грубото поведение на служителите и ниската стойност на върнатите подаръци, ние смятаме, че става дума за поредна шовинистична проява на сръбските власти имаща за цел да унижи и злепостави представителите на българската култура и българските деца в Босилеград и да помрачи празничното им настроение. Имайки предвид, че миналата година, когато съорганизатор на Коледната програма беше община Босилеград, същите изпълнители са били пропуснати без задържане и преглеждане на подаръците, ние смятаме, че поведението на сръбските митнически власти е целенасочено и незаконно и има за цел да огорчи и настрои децата и техните родители срещу КИЦ „Босилеград” като институция утвърждаваща българската национална и културна идентичност правата и интересите на българите в Западните покрайнини.
Коледната програма по повод Рождество Христово, вместо да ни обединява в добротата и вярата в християнските ценности, се превърна в повод за проява на национална омраза и нетърпимост срещу българските деца и срещу представителите на българската култура. Това поведение противоречи на православието, добросъседските отношения между сръбския и българския народ, кандидатурата на Сърбия за членство в ЕС и на духът на международните документи защитаващи достойнството и правата на детето.
КИЦ „Босилеград” изразява огорчение и загриженост както от зачестилите шовинистични прояви на сръбските държавни служители, така и от липсата на енергични и ефикасни действия от страна на България с които да ги защити от тях, и за пореден път призовава правителствата на двете държави да се отнесат сериозно към все по-нарастващата сръбска омраза към българите. Също така, призоваваме представителите на Европейската комисия и на международните правозащитни организации и организациите за защита на правата детето да установят постоянен мониторинг на територията на община Босилеград.

Председател на КИЦ “Босилеград”

Иван Николов
 

Неактивен орикс

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 362
 • Пол: Мъж
Това е резултата от коридора който дадохте на Америка, в войната и с Сърбия. За сърбите сме врагове.Не може да ги накараш хората да те обичат, когато си в съюз с врагът им Америка, и още си подкрепял американци и албанци.
 

Неактивен ЛогосTopic starter

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 152
 • Пол: Мъж
Това е резултата от коридора който дадохте на Америка, в войната и с Сърбия. За сърбите сме врагове.Не може да ги накараш хората да те обичат, когато си в съюз с врагът им Америка, и още си подкрепял американци и албанци.

Сърбия винаги е била враг на България!
Още от времето на Османското робство сръбските политици са впивали поглед върху картата на България и са точили зъби кога, как и колко да отхапят от нашите земи. Това е документирано в Сръбската национална доктрина „Начертанието” предложена от техния политик Илия Гарашанин още през 1844 г.
В нея ясно е посочено, че Сърбия трябва да разкъртва” тухла по тухла от българския зид” за изграждане на Велика Сърбия.
 

 

Спрени са учебници за българчета в Сърбия

Започната от Валентин

Отговора: 4
Прегледи: 1904
Последна публикация 09 Окт 2008, 00:07:29
от Севар Вананд
Истории за забравените българи - репортаж от Сърбия

Започната от Nordwave

Отговора: 1
Прегледи: 1736
Последна публикация 21 Сеп 2008, 21:11:51
от друг самотен войн
Българите в Сърбия

Започната от gutito1964

Отговора: 3
Прегледи: 3843
Последна публикация 02 Май 2015, 20:33:03
от Цар Борис три
Платформа за защита на българското малцинство в Сърбия

Започната от Логос

Отговора: 0
Прегледи: 2913
Последна публикация 22 Юли 2013, 14:03:12
от Логос
8 ноември - Ден на Западните български покрайнини

Започната от Джамбазки

Отговора: 5
Прегледи: 1899
Последна публикация 26 Апр 2007, 20:44:32
от Nordwave