Author Topic: Mozilla Firefox  (Read 6604 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Nordwave

 • Webmaster
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 4,365
 • Thanked: 1 times
 • Gender: Male
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Mozilla Firefox
« on: 26 Dec 2007, 08:44:18 »
Инсталиране и конфигуриране на Mozilla FirefoxРъководство, което описва стъпка по стъпка процеса на инсталиране и конфигуриране на Mozilla Firefox при смяна от Internet Explorer.

Това ръководство е предназначено към тези, които вече са взели крайно решение за смяна на браузъра и преминаване от Internet Explorer към Mozilla Firefox. За тези, които все още не са се решили на тази стъпка остава да прочетат 1-2 от многото ревюта за функционалността на Firefox, за да се убедят в някои от многото му предимствата.

Първа стъпка: Сваляне на продукта Download Mozilla Firefox (http://www.mozilla.com/en-US/firefox/)


Втора стъпка: Премахване/деинсталиране на всякакви стари версии

Ако използвате каквато и да е стара версия на Firefox, то ще трябва да я деинсталирате преди да инсталирате новата, последна версия, която сте си свалили. Не се притеснявайте за вашите настройки, разширения и други. Всички те ще бъдат запазени и ще бъдат прехвърлени в новата версия, която ще инсталирате. Технически погледнато няма нужда да деинсталирате старата версия, с която разполагате, защото Firefox 2 ще се инсталира върху нея и ще запази всичките настройки, които имате. Но ако се уповаваме на всичките неща, които са изписани за инсталирането на продукта, понякога се срещат проблеми и за това е препоръчително, но не задължително да се махне предишната версия и да се инсталира на чисто.
Също така няма нужда на деинсталирате Internet Explorer. всъщност това е изключително трудно начинание, защото той е много добре интегриран в самия Windows. Просто го оставете. От друга страна може понякога да ви се налага (рядко) да отваряте дадени специфични страници с него. Така че, нека си стои.


Трета стъпка: Инсталиране на Firefox


Намерете файла, който свалихте в стъпка едно от посоченият там линк. Името му трябва да е Firefox Setup 2.0.exe или нещо, което много да прилича на това. Стартирайте инсталацията от този файл.

След като тя започне съгласете се лицензните условия и приемете опциите по подразбиране.

Някъде по време на инсталацията Firefox ще ви попита дали да стане вашият основен браузър. Препоръчително е на този етап да кажете „Не” (No). По този начин ще можете да тествате работата на Firefox без да се налага да променяте нищо от вашите Windows настройки.

След като приключи инсталацията, Firefox ще ви попита дали да импортира вашите предпочитания (Favorites), всички интернет опции, които сте направили (Internet Options), бисквитките (Cookies), запазени пароли и всички други разновидности и настройки от Internet Explorer, които сте имали и използвали. Тук можете да отговорите с ““Да” (Yes) , което ще улесни изключително много работата ви от тук на сетне.

Четвърта стъпка: Инсталиране на разширенията за Firefox

Стандартната версия на браузъра е доста „гола”. Тя разполага с вграден филтър, който блокира нежеланите поп-ъп прозорци и други, но това е само началото. За да може наистина да видите с какво разполага Firefox и да усетите предимствата на продукта ще се наложи да инсталирате разширения, които ще разширят изключително много функционалността на браузъра. Също така ще го направят много по-удобен за работа.

В момента има повече от 1000 различни разширения, от които можете да избирате. Много от тях могат да бъдат намерени на този адрес. А много други ще откриете в GOOGLE след като напишете Firefox extension или Forefox add-ons.

Не прекалявайте в инсталирането на тези разширения. Прегледайте добре и направете добра преценка, кое точно ще ви бъде нужно. Инсталирайте само тези, от които наистина ще имате полза. Малко по надолу ще намерите изброени тези, които много от критиците считат за едни от най полезните разширения за браузъра. Всяко от тях е наистина изключително полезно. Надявам се и вие да мислите така след като ги пробвате. Лично за мен, те са може би перфектната комбинация за работа.

Но естествено, че за всеки ще бъде различно, така че не се ограничавайте с изброените по-долу опции. Може да ги използвате като основа, но задължително пробвайте каквото пожелаете. Инсталирането и деинсталирането на разширенията е елементарно и всички те са безплатни и могат лесно да се свалят, така че експериментирайте с каквото пожелаете, за да разбере кои от тях ще бъдат най-удобни за вас.

Ето краткия списък, за който споменах преди:

AdBlock – Филтрира рекламите от страниците. Изключително ефективно.

Tab Mix Plus – Контрол над работата с табове

SessionSaver – Запазва работната сесия и дава опция за отварянето и започването й в последствие

FlashGot – Интегрира FlashGet, GetRight и още много други даунлоуд мениджъри

Fasterfox – Ускорява работата на браузъра при добра връзка

Google Tool Bar – Внедряване на търсачката Google

Add Bookmark Here – Лесен начин да добавите някой сайт в Bookmarks

IE View Lite – Отваря посочената страница с Internet Explorer (за специфични страници)

Minimize to Tray – държи Firefox отворен, но скрит в „трая”

Sage – RSS и Atom четец


Повечето от тези разширения, както и много други могат да се вземат от тук или просто кликнете на активните линкове, които изброих горе.

За да инсталирате някое от разширенията е необходимо просто да кликнете Install, което от своя страна ще намерите до описанието за конкретното разширение. Запомнете, че няма да има ефект от инсталираното разширение, докато не рестартирате Firefox. Веднъж след като вече е инсталирано от вас, разширението може да се ползва като бъде избрано от Tools/Extensions вътре във Firefox.

Може да се сблъскате с проблеми, ако се опитате да инсталирате някакво разширение, което е свалено от друго място, а не от официалния сайт на Mozilla. Това е така, защото мерките за сигурност във Firefox не позволяват който и да е сайт да инсталира нещо на вашият компютър, което е положителна черта на бразура, с която мисля, че всеки би се съгласил. За това сваляйте желаните разширения само и единствено от официалния сайт, за да нямате проблеми.

Ако се опитате да инсталирате разширение, което не е свалено от официалният сайт на браузъра, автоматично ще отвори жълта лента в горната част на екрана, която ще ви уведоми, че е било спряно инсталирането на непознат софтуер. За да разрешите инсталацията да продължи кликнете върху “Edit Options”, което ще откриете в дясната част на жълтата лента и кликнете върху “Allow”, за да направите възможна и да може да продължи желаната от вас инсталация. След това кликнете “Close”. След като направите това, се опитайте да инсталирате желаното от вас разширение отново. Всичко трябва да е наред и инсталацията трябва да премине успешно.

Пета стъпка: Инсталиране на различни теми (по желание)

Заедно с възможността за сваляне и инсталиране на много, различни разширения, Firefox има и опция за сваляне на много различни теми. За да получите достъп до нови теми просто кликнете Tools/Themes вътре в браузъра и от там изберете “Get more themes”.
Избора на различна тема е изключително персонално решение, за това ще оставя на вас да изберете сами, коя от многото теми да използвате. Успех в избора. Тук както и по принцип на всякъде той трябва да бъде личен.


Шеста стъпка: Инсталиране на Плъгини


Вероятно имате голям набор от плъгини като например Adobe Reader, инсталирани на в Internet Explorer. Повечето от тях са достъпни и за Firefox. Тук е момента се покаже списък с някои от най-известните плъгини, които се използват в Mozilla.

Adobe Acrobat Reader

Apple Quick Time

Macromedia Flash Player

Real Networks Real Player

Sun Java Plug-in

Windows Media Player


За да инсталирате някой от изброените плъгини, просто кликнете на активните линкове и следвайте инструкциите.

Седма стъпка: Конфигуриране на Firefox да работи по начина, по който вие желаете

Всички тулбари във Firefox могат да бъдат конфигурирани персонално. За да го направите следвайте следните стъпки View/Toolbars/Customize , опция, която ще ви позволи да влачите и поставяте желаните от вас икони от и в тулбара.

Като пример ще кажа, че за удобство можете да добавите икона за нов таб в същия прозорец, иконка за историята на браузване, иконка за принтиране и т.н. Имате много опции от които да изберете подходящата за вас комбинация. Това, което ще ви служи най-добре и което ще използвате най-често. Може примерно да махнете вградената търсачката, ако решите да я замените и да използвате Google Tool Bar. Това са само няколко примера.


В по-голямата си част Mozilla Firefox работи като IE, но ако желаете тя да се доближи още повече до него, ще ви препоръчам да погледнете тук.

Осма стъпка: Конфигуриране на браузването в табове

След като започнете и свикнете да ползвате този метод на браузване, с отваряне на нови табове, ще се чудите как сте могли изобщо да работите без него до сега. Той е изключително удобен. В Mozilla има много различни начини, за да настроите браузването така, както ще ви бъде най-удобно. Ще трябва да експериментирате и да намерите оптималният за вас вариант.

Като малка препоръка може да инсталирате следното разширение Tab Mix Plus, което лично за мен е много полезно. То предлага значително по добра и удобна работа с табовете в самия браузър, от колкото опцията която е зададена по подразбиране във Firefox.

Персонално аз съм задал кликвайки на линк той да се отваря в нов таб, а не в изцяло нов прозорец. Също така като опция след инсталирането на Tab Mix Options може да зададете, когато кликнете два пъти бързо на даден таб той да се затваря или когато кликнете два пъти бързо на дадена таб-лента, да се затварят всички табове в тази лента. Малко по-надолу ще видите няколко скрийшота, които ще показват нагледно някои от опциите. Но какво много пъти казах, всичко е персонално и решение, така че експериментирайте.
Ето и примерите:

Links tab Events tab Display tab Mouse tab Menu tab Session tab

Девета стъпка: Настройка на RoboForm (по желание)

Ако използвате RoboForm за да организирате и подреждате паролите си, добрата новина е, че ще можете да го ползвате и със Firefox, но единственото, което ще трябва да направите е да инсталирате RoboForm Mozilla. Можете да го вземете от тук

Инсталирайте програмката след като вече сте инсталирали Firefox на компютъра си. По време на инсталацията изключете браузъра, за да нямата проблеми.

Всичките пароли, които сте използвали до сега в Internet Explorer и които са използвали RoboForm ще бъдат достъпни за вас и във Mozilla Firefox.

Десета стъпка: Наслаждавайте се на Mozilla Firefox

Разрешаване на проблеми

Ако по време на инсталиране или работа с Mozilla се сблъскате с каквито и да е проблеми, най-доброто място за разрешаването им е Firefox FAQ, където ще намерите въпроси и отговори на най-често срещаните проблеми. Ако не се справите можете да попитате във официалният форум на браузъра Firefox forums
« Last Edit: 05 Apr 2014, 13:24:51 by Hatshepsut »
 

Offline Metoman_88

 • Senior Member
 • ***
 • Posts: 935
 • Gender: Male
 • Зодия: Cancer Cancer
Re: Mozilla Firefox
« Reply #1 on: 27 Dec 2007, 16:02:14 »
Аз съм почитател на този браузър ;)
Ще измислим нови хитрини,
закони всякакви игри.
Наш човек на пост там, ще внедрим
далавера с него да въртим.
 

Offline Nordwave

 • Webmaster
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 4,365
 • Thanked: 1 times
 • Gender: Male
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Mozilla Firefox
« Reply #2 on: 27 Dec 2007, 18:32:41 »
Аз съм почитател на този браузър ;)
И аз ;)Редактирано от администратор: Премахване на невалиден линк.
« Last Edit: 29 Sep 2016, 12:01:06 by Hatshepsut »
 

Offline Хитлер

 • Вечното присъствие
 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Posts: 677
 • Gender: Male
 • ! Смърт за всички предатели !
  • SS GROUP
 • Зодия: Aries Aries
Re: Mozilla Firefox
« Reply #3 on: 25 Apr 2008, 23:13:25 »
Един от най-добрите браузери....
Майкрософт-боклуци... :devil:
Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин. - Член 39 от Конституцията на Република България
 

Offline Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Posts: 7,066
 • Gender: Male
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Mozilla Firefox
« Reply #4 on: 29 Sep 2016, 12:00:39 »
Firefox 53 престава да работи в ОС Windows XP и Vista


Microsoft още през 2014 година прекрати поддръжката на Windows XP, а поддръжката на Windows Vista приключва през месец април 2017 година. Не е за учудване, че именно към тази дата Mozilla също прекратява поддръжката на своя уеб-браузър Firefox за ОС Vista и едновременно с това за операционната система Windows XP.

От месец март инсталаторът на Firefox 53 ще съдържа специален код, който ще предотвратява стартирането на браузъра в средата на операционните системи Windows XP и Vista. По този начин, от началото на следващата година, потребителите с тези операционни системи ще могат да работят с максимум версия 52 на уеб-браузъра Mozilla Firefox. От друга страна, Mozilla съобщи, че ще предлага разширената поддръжка "Extended Support Release (ESR)" на Firefox за настолни компютри, която е предназначена предимно за училища, университети, предприятия и други. Възможно е тя да бъде въведена за всички потребители.
Много потребители забелязаха, че в официалното съобщение на Mozilla се съобщава само за блокиращ код в инсталатора на браузъра и не е ясно, дали Portable версиите на Firefox ще продължат да си работят.
Това е съвсем логичен ход, който едва ли ще учуди някого, понеже Mozilla Firefox е последният голям уеб-браузър, който досега работеше с операционните системи Windows XP и Windows Vista.

https://www.kaldata.com/IT