Православието им било виновно за турското робство

Започната от Мишок, 31 Юли 2012, 13:49:34

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Индивидуалист

Premium user
*
Hero Member
Публикации: 2 812
Не бойте се!
Зодия: Virgo Virgo
Religion: Christianity-Other Christianity-Other
Активен
Християнството кога е имало политическа власт?
Ако християни бяха на власт правдата щеше да е навсякъде.
Правдата е основа на Божия престол!!!
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.

vailen

Premium user
*
Forum Member
Публикации: 403
Активен
Цитат на: Индивидуалист - 19 Авг 2012, 18:53:24
Християнството кога е имало политическа власт?
Ако християни бяха на власт правдата щеше да е навсякъде.
Правдата е основа на Божия престол!!!
Папската държава е теократична държава в Централна Италия в периода 756 - 1870 г., възглавявана от папата - главата на Римокатолическата църква.
Началото на Папската държава полага франкският крал Пипин III, който подарява на папа Стефан III територията на бившия Равенски екзархат. През 1861 - 1870 година територията на Папската област влиза в състава на Кралство Италия.
Наследник на Папската държава от 1929 година е Ватиканът.
Източник: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0
От всички религии християнството най-много отрича смесването на религия с политика.
България над всичко!

Индивидуалист

Premium user
*
Hero Member
Не бойте се!
Активен
И аз искам да има управляваща власт -християни но ми изглежда абсурд. Сигурно щото сега го няма,не знам. Поне в България е абсурд.
Не е възможно християните да са виновни за падането под турско. Колкото един народ е по-близо до Господа,толкова по-близо е и Бог до този народ. Невъзможно е този народ да падне под робство за 500 години заради вярата си. Виж за неверието си може да падне. Не само за 500 ами може и да изчезне.
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.

vailen

Premium user
*
Forum Member
Активен
Цитат на: Индивидуалист - 19 Авг 2012, 20:34:00
И аз искам да има управляваща власт -християни но ми изглежда абсурд. Сигурно щото сега го няма,не знам. Поне в България е абсурд.
Не е възможно християните да са виновни за падането под турско. Колкото един народ е по-близо до Господа,толкова по-близо е и Бог до този народ. Невъзможно е този народ да падне под робство за 500 години заради вярата си. Виж за неверието си може да падне. Не само за 500 ами може и да изчезне.
Точно гръцкия император Йоан Кантакузин кани турците да му помагат в борбата срещу неговия опонент Йоан V Палеолог. какво се е случило по-нататък е ясно на всички. А както е известно византийските императори са християни или поне са родени такива. Това да си истински християнин, мюсюлманин, будист или какъвто и да е, няма нищо общо с изповядваната религия. А е по- скоро призвание. А истинското християнство е твърде далеч от догмите измислени от византийците, все пак ние българите нямаме такива "светли християнски личности" като: Василий II Българоубиец, Никифор II Фока,  Никифор I Геник и др. каквито ги изкарват гнусните гърци. А имаме Иван Рилски, Климент Охридски, Григорий Цамблак и др.
А относно властта има една максима, която гласи, че властта и морала са несъвместими.
Човече ти си утопист.
България над всичко!

Индивидуалист

Premium user
*
Hero Member
Не бойте се!
Активен
Цитат на: vailen - 19 Авг 2012, 20:57:06
. Това да си истински християнин, мюсюлманин, будист или какъвто и да е, няма нищо общо с изповядваната религия.

Човече ти си утопист.

Айдееее говорихме 5 минути и вече съм утопист...Анализира ме набързо.
:whistle:

И как да няма значение? Някакви абсурди пишеш в това изречение.

Imperatora

*
Junior Member
Публикации: 24
Активен
Цитат на: Индивидуалист - 19 Авг 2012, 18:23:46
И сега какво стана? Да оневиним турците ли вече?

А с какво по-точно са виновни турците ? Че е било Средновековие и войната във всеки край на света е била ежедневие ? Или, че са се заселили точно до наши граници ? Виновни са ни, че както повечето държави по това време са искали да разширят владенията си ли ?

... Никой не ни е виновен на нас.

Индивидуалист

Premium user
*
Hero Member
Не бойте се!
Активен
Цитат на: IMPERATORA - 20 Авг 2012, 16:55:22
А с какво по-точно са виновни турците ? Че е било Средновековие и войната във всеки край на света е била ежедневие ? Или, че са се заселили точно до наши граници ? Виновни са ни, че както повечето държави по това време са искали да разширят владенията си ли ?

... Никой не ни е виновен на нас.
Пак питам:оневиняваш поробителя ли?

Горски Пътник

*
Junior Member
Публикации: 32
Активен
Цитат на: Индивидуалист - 21 Авг 2012, 11:58:58

И ако каже ДА, какво следва? За да погледнем на нещо обективно трябва да оставим чувствата за момент.

Imperatora

*
Junior Member
Активен
Цитат на: Индивидуалист - 21 Авг 2012, 11:58:58

Самия ти въпрос е крайно зле формулиран. Първо напиши точно в какво ги обвиняваш. И после прави коментари с оглед на времето, в което са се случвали събитията (14 век).

Има ли изобщо някой националист, който да живее в 21-ви век и да разсъждава реално и обективно ?
На какво се основава днес българския национализъм ? На събития започнали през 1393 и завършили 1878г. ли ?

Индивидуалист

Premium user
*
Hero Member
Не бойте се!
Активен
Цитат на: Горски Пътник - 21 Авг 2012, 12:52:50
И ако каже ДА, какво следва? За да погледнем на нещо обективно трябва да оставим чувствата за момент.
Е какво да следва? Всеки да си прави изводите. Аз се учудвам,че въобще се появи такава тема и дискусия. Че вярата е виновна за робството. Оттам както виждаме и доста други безумия излязоха.

Индивидуалист

Premium user
*
Hero Member
Не бойте се!
Активен
Цитат на: IMPERATORA - 21 Авг 2012, 13:00:00
Самия ти въпрос е крайно зле формулиран. Първо напиши точно в какво ги обвиняваш. И после прави коментари с оглед на времето, в което са се случвали събитията (14 век).

Има ли изобщо някой националист, който да живее в 21-ви век и да разсъждава реално и обективно ?
На какво се основава днес българския национализъм ? На събития започнали през 1393 и завършили 1878г. ли ?
Приятел, денят ми не минава седнал и умислен в какво да обвинявам турци и гърци за робството. Но това трябва да се помни. Ако одобряваш издевателства над сънародниците си е твоя работа. Аз не ги одобрявам.

Imperatora

*
Junior Member
Активен
Цитат на: Индивидуалист - 21 Авг 2012, 13:33:53
Приятел, денят ми не минава седнал и умислен в какво да обвинявам турци и гърци за робството. Но това трябва да се помни. Ако одобряваш издевателства над сънародниците си е твоя работа. Аз не ги одобрявам.

Това са съвсем различни неща ! Разбира се - трябва да се помни ! Но не и да служи за някакво оправдание 130 години след Освобождението ! До 1944г. каквото е могло да се направи относно българския национален въпрос е направено. Вече нещата са съвсем съвсем различни, за да се тълкува мрачния период за народа ни  освен като исторически урок. Днес не можем да променим нищо по този въпрос. И историята не можем да променим. И винаги ще драпаме от дъното ако масовия българин не проумее, че историята трябва да си остане там, където и е мястото - в миналото. Защото ако през турско, населението ни все пак се е разраствало, днес, 130 години след Освобождението  настъпва демографски срив. И за това не са ни виновни турците.

Индивидуалист

Premium user
*
Hero Member
Не бойте се!
Активен
Съгласен съм с почти всичко,с отклонението,че повече я разравят историята враговете на България,а не ние и искат да изкарат този период някакво си мирно съжителство едва ли не развноправно. И затова все пак има някакви реакции,колкото и да са слаби.
За демографския срив отделна вина носят и хората,най-вече на които не им се носи отговорност за деца и семейство,но тя не е толкова голяма мисля. Това пак дойде от политиката,която се води с десетилетия. И хората предпочитат да живеят и раждат в по-нормални държави,а не в държава ,където от 400 лв заплата 200 даваш за еленергия зимата и 60 лв за път до работа.И гледаш семейство и дете. Както съм аз примерно от 2007 насам.
И не съм избягал дето се пееше.

vailen

Premium user
*
Forum Member
Активен
Цитат на: Индивидуалист - 20 Авг 2012, 12:18:21
Айдееее говорихме 5 минути и вече съм утопист...Анализира ме набързо.
:whistle:
Нали Судан, Саудитска арабия, Иран и др. са теокрации и виж на какво мясат?
България над всичко!

Горянин

**
Forum Member
Публикации: 260
Локация: Бузлуджа / Открития космос
Активен
Цитат на: vailen - 22 Авг 2012, 20:56:14
Нали Судан, Саудитска арабия, Иран и др. са теокрации и виж на какво мясат?

За Иран не съм съвсем сигурен дали са точно теокрация, но това е без значение - даваш неправилни примери с агарянски държави.

Similar topics (2)