"Аспаруховите" цигани

Започната от flavius, 24 Яну 2013, 21:58:28

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

flavius

*
Junior Member
Публикации: 10
Активен
Здравейте на всички!
Искам да ви предложа за дискусия темата за това какви са по произход така наречените аспарухови цигани, които се самоопределят като чисти българи и се самонаричат стари българи. Наричани са още от другите етноси демирджии, черни българи или сиви гълъби.
Според тях самите те са най-чистите представители на българите дошли с кан Аспарух като не са се смесили със славянско население. В България населяват най-вече селата в Пазарджишко, Чирпанско, Старозагорско и в някои села около Пловдив.
По религия са православни християни, но има и протестанти.
Езикът на който общуват е български и не знаят цигански или турски. От това, което съм проучил за тях до момента ми е известно, че дори най-старите представители на родовете им не са знаели цигански, но са говорили само на български.
Като традиции спазват християнските традиции и няма при тях турски или ислямски обичаи. Женят се предимно в своята етническа група. 
Лично аз съм срещал преди време една жена от Пазарджишко село, която се самоопределяше като стара българка. Като антропологични белези може да се изтъкнат набитото тяло и това, че са сравнително късокраки. По цвят на кожата са по-мургави от средностатистическите българи.
Все още потготвям снимков материал, който да ви покажа, за да можем да направим по-точна антропологична класификация.
Та според вас така наречените Аспарухови цигани, какви са? Българи ли са или чисти цигани? Имате ли преки наблюдения върху тази етническа група?

Франкист

банкетен революционер
Premium user
*
Hero Member
Публикации: 2 405
Локация: Кин-дза-дза
Активен
Цитат на: flavius - 24 Яну 2013, 21:58:28
Здравейте на всички!
Искам да ви предложа за дискусия темата за това какви са по произход така наречените аспарухови цигани, които се самоопределят като чисти българи и се самонаричат стари българи. Наричани са още от другите етноси демирджии, черни българи или сиви гълъби.
Според тях самите те са най-чистите представители на българите дошли с кан Аспарух като не са се смесили със славянско население. В България населяват най-вече селата в Пазарджишко, Чирпанско, Старозагорско и в някои села около Пловдив.
Езикът на който общуват е български и не знаят цигански или турски. От това, което съм проучил за тях до момента ми е известно, че дори най-старите представители на родовете им не са знаели цигански, но са говорили само на български.
Като традиции спазват християнските традиции и няма при тях турски или ислямски обичаи. Женят се предимно в своята етническа група. 
Лично аз съм срещал преди време една жена от Пазарджишко село, която се самоопределяше като стара българка. Като антропологични белези може да се изтъкнат набитото тяло и това, че са сравнително късокраки. По цвят на кожата са по-мургави от средностатистическите българи.
Все още потготвям снимков материал, който да ви покажа, за да можем да направим по-точна антропологична класификация.
Та според вас така наречените Аспарухови цигани, какви са? Българи ли са или чисти цигани? Имате ли преки наблюдения върху тази етническа група?

това беше голям смях с тия аспарухови цигани.

Имаха си даже и някакъв си техен хан Борко!  :mad: :mad: :mad:

Ето докъде води сбърканата интеграция! За жалост малоумника Цецо няма как да му мине през главата,че с тази интеграция която тече в момента дават идентичност на циганите ( постоянно им се насажда че са роми,които имат собствен бит, култура и прочие), което след 20-30 години ще ги накара да мислят по много интересен начин.С тази интеграция на тях им се насажда,че не са част от българите, а напротив. Всъщност това е повторение на случаят с Македония през 1944 на които им се насаждаше,че са нещо друго, а не българи - измислиха им бит и култура и език....изводите си правете сами докъде ще го докараме със сбърканата интеграция....за жалост т.нар. ни политици не виждат по далече от едни 4 години...

Thrashed

*
Junior Member
Публикации: 7
Активен
По - добре не се заемай да правиш повече дискусий.
България е велика !

Петкан

Banned
*
Veteran
Публикации: 8 643
България преди всичко!
Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Активен
Цитат на: flavius - 24 Яну 2013, 21:58:28
Здравейте на всички!
Цитат" Имате ли преки наблюдения върху тази етническа група?"
Интересувам се от съдбата на един от тези потомци на хан Исперих,на име Кирил Рашков,наричан още "цар Киро" заради вероятното сходство и родство на гените му с тези на хана.
Не знам, дали царица Костадинка е унаследила нещо от гените на хана или от тези на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков.
http://www.flagman.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/28835/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/35085/%D0%A1%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D1%86%D1%8F%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D1%89-%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0-%D0%B2-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9-%D0%A1%D1%83%D0%BD%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B5
Съжалявам,че познанията ми по антропология не са на необходимото ниво и не мога да коментирам професионално по темата,така,както го прави нейния автор.
Ad honores

Similar topics (1)

28065

Отговори: 1
Прегледи: 10576