Автор Тема: Български език на PC, защита и изчезване в мрежата  (Прочетена 5026 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен WatchmanTopic starter

• Banned
  • Forum Member
  • *
  • Публикации: 98
  • Religion: None None
Цитат
хелиос [02|Апр 05:20 pm]:   Watchman, не си съвсем прва за компа. Лаптома ми е с Windows 7, а компа с XP професионал. На него трябваше да инсталирам допълнително българска фонетика, защоро на -фонетиш традиционел

хелиос [02|Апр 05:21 pm]:   защото само с българска фонетика ми излизаха едни йероглифи и не можеше да се пише нормално.

Hatshepsut [02|Апр 05:23 pm]:   Фонетичната кирилица е вградена в Windows Vista/7, а в по-старите трябва да се инсталира допълнително.

Като се извинявам за неточностите в моя отговор в "разговорника", ще се опитам да бъда максимално полезен със своите скромни компютърни познания и да предпазя читателите във форума от стандартни грешки, извършвани неволно от много лица боравещи с интернет мрежата и личните компютри.

Hatshepsut е прав, че ФОНЕТИЧНАТА КИРИЛИЦА не е вградена в по-старите операционни системи, но на мен лично, никога не ми се е налагало да я ползвам.

ХЕЛИОС знае, че навремето учех машинопис и стенография в школата до светофарите, недалеч от КОРЕКОМ, с други думи не ми се налага да гледам в клавиатурата, понеже използвам десетопръстната система на писане. Трябва само да сложа показалците на лявата и дясната ръка там където трябва - върху подутинките на "Т" и "О" респективно "J" and "F" и всичко тръгва. :highfive:

И така, приемаме че не разполагаме с въпросната ФОНЕТИЧНА АЗБУКА.

1. Най-лесният начин е като напишете в лентата на Google "BG KEYBOARD" или кликнете директно върху URL на същата
Натисни ТУК
В долният десен ъгъл се появяват опциите BULGARIAN, Bulgarian (Latin)/това не ви трябва/ и съответно BULGARIAN PHONETIC. Избирате опцията Българска Фонетична Азбука и пишете.
В този случай не е необходимо да качвате нищо на компютъра си, но ще трябва да копирате текста и го експонирате там където ви е необходимо и това трябва да бъде правено всеки път, когато пишете нещо ново!!!

2. Качване на Фонетична Азбука става много лесно, но не зная дали е безплатно или се плаща. Освен това ВНИМАВАЙТЕ дали това, което ще качвате има СЕРТИФИКАТ на производителя, защото в противен случай, ако компютърът ви не е осигурен с подходяща защита, може да имате сериозни проблеми в бъдеще.
Ето защо МАЙКРОСОФТ  е винаги за предпочитане.

Microsoft Keyboard Layout Creator 1.4 работи перфектно, но САМО с Windows XP
Натисни ТУК

Повече от нежелателно е да качвате Фонетична Кирилица на Български от тук

WinRAR.ZIP

Този вид архиватор на фойлове, виж снимката по-долу е особено опасен, тъй като подобни ЗИП-ове са скрита вирусна бомба, при която вирусите се появяват след време, но информацията от вашите компютри е свалена, дори и да имате Касперски, Нортън или каквато и да е противовирусна защита. :police:

Можете да го качите, но САМО, ако работите с операционна система UBUNTU.

Ако нещо подобно ви се появи при даунлоадване, кликнете CANCEL и потърсете друг източник!!!

Заб. Не всички браузъри работят добре с bg keyboard (phonetic), но това зависи и от вашето местонахождение. САЩ, Канада или България и Румъния. :evil:

Ако имате въпроси съм на ВАШЕ разположение 25 часа в денонощието, защото ставам винаги един час по-рано.   :mad:

« Последна редакция: Април 03, 2012, 16:05:44 от Watchman »

Неактивен Hatshepsut

• Perfectionist
  • Administrator
  • Veteran
  • *
  • Публикации: 7,068
    • Български Националисти
  • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
  • Зодия: Sagittarius Sagittarius
  • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
  • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist

Това е стария стандарт на фонетичната клавиатурна подредба, при новия стандарт има разместване в няколко букви:

2. Качване на Фонетична Азбука става много лесно, но не зная дали е безплатно или се плаща. Освен това ВНИМАВАЙТЕ дали това, което ще качвате има СЕРТИФИКАТ на производителя, защото в противен случай, ако компютърът ви не е осигурен с подходяща защита, може да имате сериозни проблеми в бъдеще.

Мисля, че повечето програми за фонетична клавиатурна подредба са безплатни (сещам се само за Flex Type, която не е безплатна).
Аз използвам Програма за стар български правопис. Тази програма става както за 32, така и за 64-битов Windows XP/Vista.
Има и други програми, разбира се. Когато се търсят такива програми, е хубаво да се избират такива, които могат да се инсталират както на 32, така и на 64-битов Windows.

Неактивен Хелиос

• Registered user
  • Forum Member
  • **
  • Публикации: 51
  • Зодия: Cancer Cancer
  • Politics: None None
Всичко ни стана ясно, като в белите нощи :Azn: Иначе и мен ме бяха записали на такъв курс в блока на БКП-то, ама изкарах само 2 часа, на мама 20-те лева изгоряха. А, за твое сведение бяхме само жени в курса и ми беше много скучен, ама на теб трябва да е бил много интересен  :evil:
В момента посещавам един компютърен курс (колкото да се намирам на работа), а исках и да се науча да чертая табели и как да работа с Ексел. Курсът може да се нарече идиотски :mad:. Учат ни как може да се работи с няколко отворени прозореца едновременно и аз много внимавам да не настина от течението.
Утре съм пак с ангажименти там 2 часа. Имам и СД за да се упражнявам в къщи.
Мишока не го знам на какво ниво е компютърната му грамотност, но от моите колеги- някои от които желаят да работят в офиси, а имаха сериозни проблеми при приключване на лекцията да изключат лаптопа. Както беше писал някой в чата, най-лесно ставало чрез щепсела  :tounge:

п.с. Програмките за качване на фонетика при старите операционни системи са безплатни.
« Последна редакция: Април 03, 2012, 16:56:23 от хелиос »

Неактивен WatchmanTopic starter

• Banned
  • Forum Member
  • *
  • Публикации: 98
Всичко ни стана ясно, като в белите нощи :Azn: Иначе и мен ме бяха записали на такъв курс в блока на БКП-то, ама изкарах само 2 часа, на мама 20-те лева изгоряха. А, за твое сведение бяхме само жени в курса и ми беше много скучен, ама на теб трябва да е бил много интересен  :evil:
В момента посещавам един компютърен курс (колкото да се намирам на работа), а исках и да се науча да чертая табели и как да работа с Ексел. Курсът може да се нарече идиотски :mad:. Учат ни как може да се работи с няколко отворени прозореца едновременно и аз много внимавам да не настина от течението.
Утре съм пак с ангажименти там 2 часа. Имам и СД за да се упражнявам в къщи.
Мишока не го знам на какво ниво е компютърната му грамотност, но от моите колеги- някои от които желаят да работят в офиси, а имаха сериозни проблеми при приключване на лекцията да изключат лаптопа. Както беше писал някой в чата, най-лесно ставало чрез щепсела  :tounge:
п.с. Програмките за качване на фонетика при старите операционни системи са безплатни.

Да, бяха само жени и момичета и веднъж Стела каза: "Момичета, влизайте в клас!" - отвърнах: "Ами, аз..." Всички започнаха да се смеят. :smile-1:

Ако се интересуваш от безплатни курсове няма нищо по-добро в мрежата от ALISON - http://alison.com/
Даже дават и дипломи, но за мен ефектът от ученето е по-голям, отколкото притежаване на дипломи и сертификати, които са нагледно доказателство за определени възможности. Е, платих някакви смешни суми и съм собственик на сертификатите, защото притежавам в изобилие огромно количество свободно време, което е в резултат на работа с умни хора. Вече казах, разбираме се само с поглед и две три думи.

Относно Майкрософт Ексел, това е за начало -------  http://alison.com/courses/Excel Ще забравиш за калкулатори, сметачни машинки и всичко останало, ще правиш ВСЯКАКВИ графики в проценти, ще добавяш данни, абе... всичко в бизнес бранша.  :nerd-1:

= = = = = = = = =
= = = = = = = = =

Цитат
Това е стария стандарт на фонетичната клавиатурна подредба, при новия стандарт има разместване в няколко букви:

Така е, Hatshepsut, затова гледам да се придържам към стандартната машинописна техника, но старобългарският действително е ценно помагало, ако човек иска да сложи някой знаци или да цитира нещо от годините, дори преди 9 септември, тъй като след тази дата бяха съкратени доста букви, заради тъпите цървули слезли от балкана.  :rolleyes-1:

« Последна редакция: Април 03, 2012, 18:42:45 от Watchman »

Неактивен Хелиос

• Registered user
  • Forum Member
  • **
  • Публикации: 51
  • Зодия: Cancer Cancer
  • Politics: None None
Малеее, този път курса за Майкрософт Ексел беше много труден. Понеже бях единствената с програма Воркс, за мен не остана време да ми се обясни техниката за пренасяне автоматично на дните от цялата седмица, месеци с един клик, както и пренасянето на таблици в последователни страници. Другите имаха Майкрософт 2003, майкрософт2007, майкрософт2010, а аз артисах накрая поради липса на време. Освен това само моята инсталирана програма беше на английски, така че трябваше да се преминава на 2 превода :mad:

Ще трябва да се справям сама с предоставения ми линк от Вечман, защото другата седмица ще се занимаваме по желание на другите с Microsoft Outlook, синхронизиране, календар, поща и т.н.
« Последна редакция: Април 06, 2012, 09:44:59 от хелиос »

Tags:

Домейнът "eu" - вече и на български

Започната от Генерал Колев

Отговора: 1
    Прегледи: 1192
    Последна публикация Юни 26, 2009, 18:04:10
    от hammerbg
    SuperHosting.BG - Българският хостинг провайдър

Започната от Nordwave

Отговора: 8
    Прегледи: 7406