хелиос [02|Апр 05:20 pm]: Watchman, не си съвсем прва за компа. Лаптома ми е с Windows 7, а компа с XP професионал. На него трябваше да инсталирам допълнително българска фонетика, защоро на -фонетиш традиционел
хелиос [02|Апр 05:21 pm]: защото само с българска фонетика ми излизаха едни йероглифи и не можеше да се пише нормално.
Hatshepsut [02|Апр 05:23 pm]: Фонетичната кирилица е вградена в Windows Vista/7, а в по-старите трябва да се инсталира допълнително.
Като се извинявам за неточностите в моя отговор в "разговорника", ще се опитам да бъда максимално полезен със своите скромни компютърни познания и да предпазя читателите във форума от стандартни грешки, извършвани неволно от много лица боравещи с интернет мрежата и личните компютри.
Hatshepsut е прав, че ФОНЕТИЧНАТА КИРИЛИЦА не е вградена в по-старите операционни системи, но на мен лично, никога не ми се е налагало да я ползвам.
ХЕЛИОС знае, че навремето учех машинопис и стенография в школата до светофарите, недалеч от КОРЕКОМ, с други думи не ми се налага да гледам в клавиатурата, понеже използвам десетопръстната система на писане. Трябва само да сложа показалците на лявата и дясната ръка там където трябва - върху подутинките на "Т" и "О" респективно "J" and "F" и всичко тръгва.

И така, приемаме че не разполагаме с въпросната ФОНЕТИЧНА АЗБУКА.
1. Най-лесният начин е като напишете в лентата на Google "BG KEYBOARD" или кликнете директно върху URL на същата
Натисни ТУКВ долният десен ъгъл се появяват опциите BULGARIAN, Bulgarian (Latin)/това не ви трябва/ и съответно BULGARIAN PHONETIC. Избирате опцията
Българска Фонетична Азбука и пишете.
В този случай не е необходимо да качвате нищо на компютъра си, но ще трябва да копирате текста и го експонирате там където ви е необходимо и това трябва да бъде правено всеки път, когато пишете нещо ново!!!

2. Качване на Фонетична Азбука става много лесно, но не зная дали е безплатно или се плаща. Освен това ВНИМАВАЙТЕ дали това, което ще качвате има СЕРТИФИКАТ на производителя, защото в противен случай, ако компютърът ви не е осигурен с подходяща защита, може да имате сериозни проблеми в бъдеще.
Ето защо МАЙКРОСОФТ е винаги за предпочитане.
Microsoft Keyboard Layout Creator 1.4 работи перфектно, но САМО с
Windows XPНатисни ТУКПовече от нежелателно е да качвате Фонетична Кирилица на Български от тук
WinRAR.ZIPТози вид архиватор на фойлове, виж снимката по-долу е особено опасен, тъй като подобни ЗИП-ове са скрита вирусна бомба, при която вирусите се появяват след време, но информацията от вашите компютри е свалена, дори и да имате Касперски, Нортън или каквато и да е противовирусна защита.
Можете да го качите, но САМО, ако работите с операционна система UBUNTU.
Ако нещо подобно ви се появи при даунлоадване, кликнете CANCEL и потърсете друг източник!!!
Заб. Не всички браузъри работят добре с bg keyboard (phonetic), но това зависи и от вашето местонахождение. САЩ, Канада или България и Румъния.

Ако имате въпроси съм на ВАШЕ разположение 25 часа в денонощието, защото ставам винаги един час по-рано.