Автор Тема: България иска да регистрира домейн на кирилица  (Прочетена 19133 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен logx

 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 931
 • Пол: Мъж
 • Обичайте Родината си!
  • Български националисти
Re: България иска да регистрира домейн на кирилица
« Отговор #15 -: Декември 15, 2009, 21:58:25 »
"*.бъл" ми звучи по-добре, тъй като не върви www.някакъвсайт[точка]бъ. Мое мнение :P
И така животът продължава
вечният си мъдър кръговрат.
Някой постоянно оцелява,
защото други срещу бурята, стърчат.
 

Неактивен Nordwave

 • Webmaster
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4,369
 • Thanked: 1 times
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: България иска да регистрира домейн на кирилица
« Отговор #16 -: Декември 19, 2009, 11:09:40 »
"Б" като Бразилия... ...или защо българските сайтове на кирилица най-вероятно няма да завършват на .бг Хората, които някога през живота си са регистрирали интернет страница с разширение .bg, със сигурност са се сблъсквали с бюрократичен лабиринт, достоен за филмовата антиутопия "Бразилия" на култовия Тери Гилиъм. С тромава и понякога абсурдна система, създадена не от някой назадничав държавен чиновник, а от една българска частна фирма. В желанието си да се застрахова срещу потенциални юридически претенции, компанията "Регистър.бг" (собственост на варненската фирма "Цифрови системи"), която еднолично управлява интернет областта от първо ниво с български национален код, е създала сложна система от изисквания и правила за регистрация на сайтове, където клиентът често се върти в омагьосан кръг.

Този скърцащ механизъм съществува от около 18 години и започва да се променя към по-добро едва през последните няколко месеца. Едва сега "Регистър.бг" започва да работи с други фирми-регистратори, които да продават на крайни потребители правото да имат своя страница с националното ни разширение. Крайният резултат е тъжен, но логичен: интернет-страниците с .bg са в пъти по-малко, но за сметка на това в пъти по-скъпи, от българските сайтове, които завършват на .com...

Съвсем скоро обаче това

Бюрократично кълбо


може би ще започне да се разплита покрай инициативата на ICANN (международната организация, която координира разпределението на имената и адресите в интернет) да пусне в употреба т.нар мултиезични домейни. Казано по-просто, това са интернет адреси, които са изписани с азбука, различни от латинската. Инициативата е известна под името Fast Track Process и стартира на 16 ноември 2009 г. след силно лобиране от страна на държави като Русия и Китай (което е разбираемо, като се има предвид, че китайският национален домейн .cn е вторият по популярност в света след германския .de).

До момента са подадени 12 кандидатури за регистратори на подобни "нелатински" сайтове, които обхващат 6 различни езика. "ICANN няма практика да коментира конкретни имена на кандидати за регистратори", каза за "Капитал" Вени Марковски, ръководител на програмата за глобално партньорство в международната организация и отговорник за Източна Европа, Русия и държавите в ОНД. Но все пак добавя: "Право на всяка държава е да оповести публично действията си в тази посока."

Бавното пробуждане

Добрата новина е, че точно това прави в момента българското Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Страната ни е една от първите, която се опитват да се възползват от инициативата Fast Track Process и да регистрира свое разширение за сайтове, изписани на кирилица. Другата добра новина е, че за момента МТИТС не демонстрира публично желание да обсеби управлението на новия домейн еднолично, а по-скоро да инициира публичен дебат по темата.

Има и лоша вест: българските сайтове на кирилица почти сигурно няма да завършват на .бг. Причината – този суфикс много прилича на националния домейн на... Бразилия (.br). "Във връзка с тази процедура стартирахме две онлайн анкети, публикувани на уебсайта на МТИТС. Едната е за име на кирилица на домейна .bg, а другата за това какви са ни представите и очакванията от регистъра на този нов домейн. Анкетите ще са активни до края на декември", каза за "Капитал" зам.-министърът на транспорта Първан Русинов, който отговаря за информационните технологии. "Не може да има мултиезичен домейн, който визуално да прилича на латински домейн", коментира и Вени Марковски от ICANN. Подобен проблем има и Русия, която не може да регистрира разширението .ру, защото то напълно повтаря парагвайския домейн .py. www.capital.bgРедактирано от модератор: Премахване на невалиден линк.
« Последна редакция: Октомври 17, 2014, 07:26:04 от Hatshepsut »
 

Неактивен Теодор

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 352
 • Пол: Мъж
 • ЗА БЪЛГАРИЯ, ЗА НЕЯ ЩЕ УМРЕМ
 • Зодия: Gemini Gemini
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Отказаха на България домейна "бг"

България получи отказ за регистрация на символите „бг" за национален интернет адрес на кирилица.

Международната организация за интернет имената и адресите ICANN се е мотивирала с това, че има визуалната прилика на предложението със съществуващи адреси на латиница.

Независимо от широката обществена подкрепа в България за „бг" като най-харесваното съчетание от букви на кирилица, при оценката е взето предвид, че интернет е световен ресурс и уникалността в него е най-важна.

От министерството на транспорта припомнят, че в края на 2009 година е публикувана анкета за избор на име на интернет адреса на България на кирилица.

Въпреки условието да бъдат предлагани алтернативни имена на „.бг", тъй като тези символи може да не бъдат одобрени от Международната организация за интернет имената и адресите, една трета от гласувалите са посочили точно това съчетание. Една четвърт избраха за свой фаворит символите „бгр".

Процедурата за регистриране на интернет адреси на азбуки, различни от латиница пред ICANN, стартира официално на 16 ноември 2009 г. Държавната подкрепа е условие за участие в този процес.

Заявката за оценка на „бг" е подадена на 19 февруари. Към нея са приложени писмо за подкрепа от Съвета по стандартизация на географските имена към Агенцията по геодезия, картография и кадастър и набор документи, с които да докажем подкрепата за стринга от българските интернет потребители.
Представени са и резултати от анкети, линкове към български интернет медии и писма за подкрепа от браншовите организации АСТЕЛ и БАСКОМ, както и от Сдружение „УНИНЕТ".

От министерството на транспорта обясниха, че в отговора на ICANN не се посочва на кои други вече регистрирани домейни напомня предложения от България „бг".

Във ведомството все пак са имали опасения, че предложението ще бъде отхвърлено, тъй като някои експерти предварително оповестили, че "бг" напомняло на интернет адресите на Бразилия и Буркина Фасу.

Сред резервните варианти за страната ни сега остава „бгр", ще има и нови предложения, обещаха от министерството.

От транспортното ведомство информират, че ще стартират нова анкета за набиране на обществена подкрепа за име на интернет адрес на кирилица.

http://news.ibox.bg/news/id_836107329
 

Неактивен Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,068
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: България иска да регистрира домейн на кирилица
« Отговор #18 -: Октомври 17, 2014, 07:10:14 »
Домейна на килирица "бг" бе официално одобрен


Националният домейн на кирилица "бг" получи одобрение от международната интернет организация за имена и адреси ICANN, пише БГНЕС.
Доклад, изготвен в рамките на процеса по регистриране на национални домейни на азбуки, различни от латиница, уточнява, че съчетанието от букви, което ще символизира България в интернет пространството - "бг", не прилича визуално или смислово на вече съществуващи домейни.
"Използването на родната азбука в интернет е сериозна стъпка за запазване на българския език и за утвърждаване на нашата културна идентичност", коментира транспортният министър в служебното правителство Николина Ангелкова, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).
„400 милиона потребители по света използват кирилица. Националният адрес на кирилица в интернет пространството е възможност повече хора да ползват световната мрежа, както за общуване, така и за работа. Изписването на сайтове изцяло на родната азбука спомага за по-лесно използване на регионални източници на информация, които са от значение предимно за местните потребители", посочи Ангелкова.
Пет години след подадената от българска страна заявка, ICANN одобри регистрацията на "бг" домейна. Следващата стъпка е получаване на заявление от страна на ICANN за готовност той да бъде включен в системата за имената на домейните. За да може националният адрес да се използва, е необходимо да има организация - регистър на имената в "бг". В следващите седмици МТИТС ще инициира среща с всички заинтересовани страни - бизнес, неправителствени организации и академични институции, за да бъде обсъдена методиката за избор на организация, която ще регистрира интернет имена на кирилица. Регистраторът ще бъде посочен от българското правителство след като бъде постигнато съгласие между участниците за критериите и процедурата по избора му.
България беше първата държава, официално декларирала своето желание да регистрира свой домейн от първо ниво на кирилица, отбелязва БГНЕС. ICANN обяви бърза процедура за регистрация на национални домейни на кирилица и други азбуки, различни от латинската, на 16 ноември 2009 година.
Заявката за регистрация бе изпратена на 19 февруари 2010 година от МТИТС в ICANN.
На 18 май 2010 година страната ни получи отказ за регистрация на стринга с мотив, че българското предложение съдържа визуална прилика със съществуващи вече домейни на латиница. Към този момент процедурата не предвиждаше възможност за подаване на възражение и преразглеждане.
Одобрението, което бе получено през октомври 2014 година, е в рамките на обявената от ICANN през декември 2013 година възможност за финална оценка на българското предложение за символи на националния интернет адрес на кирилица "бг".

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4367334
 

Неактивен mitko7

 • Newbie
 • Публикации: 3
 • Пол: Мъж
  • Bulgarianmod.info
Re: България иска да регистрира домейн на кирилица
« Отговор #19 -: Януари 03, 2016, 21:23:25 »
То хубаво да го направят, ама дали няма да има проблем за търсачките? Да видят някакъв зор с тези наши, писания.

Неактивен NoraPavlova

 • Newbie
 • Публикации: 3
  • Нови филми
Re: България иска да регистрира домейн на кирилица
« Отговор #20 -: Февруари 03, 2016, 22:18:54 »
Дали пък това няма и да помогне за разпространението на самия сайт?
 

Неактивен Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,068
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Одобриха България за национален домейн на кирилица

Преди шест години страната ни подаде молба за интернет-домейна ".бг"Заявката на страната ни за национален домейн на кирилица с окончание ".бг" вече е е одобрена. Процедурата по оценка на заявката е завършена и следващият етап ще е делегирането на домейна.
Преди шест години страната ни подаде молба за национален интернет-домейн на кирилица. Първо обаче получихме отказ с мотивите, че името ".бг" има доста голяма визуална прилика с националния домейн на Бразилия ".br", пише в. „Стандарт“.
По-късно България обжалва това решение, което забави получаването на национален домейн.
През 2015 г. национален домейн на кирилица получи Македония - ".мкд". Национален интернет-домейн на кирилица имат също така и Русия, Беларус, Сърбия, Украйна, Казахстан и Монголия.
Хронология на регистрацията на „бг“
България беше първата държава, официално декларирала своето желание да регистрира свой домейн от първо ниво на кирилица. ICANN обяви бърза процедура за регистрация на национални домейни на кирилица и други азбуки, различни от латинската, на 16 ноември 2009 г. МТИТС организира две публични допитвания през ноември 2009 година: за Регистър на домейна на България на кирилица и за избор на символи, които да бъдат използвани за националния домейн.
Заявката за регистрация бе изпратена на 19 февруари 2010 от МТИТС в ICANN. Към документацията бе приложено и становище на Съвета по стандартизация на географските имена към Агенцията по геодезия, картография и кадастър. То посочва, че „бг” се свързва пряко с името на страната и в националното самосъзнание с него се обозначава „българското”. На 18 май 2010 г. получихме отказ за регистрация на стринга с мотив, че българското предложение съдържа визуална прилика със съществуващи вече домейни на латиница. Към този момент процедурата не предвиждаше възможност за подаване на възражение и преразглеждане.
В периода юли-август 2010 г. МТИТС проведе ново обществено допитване, с цел да се проучи нагласата на българските интернет потребители за ново име на домейна на България на кирилица. Над 65 процента от участниците обаче посочиха, че не желаят домейн на кирилица, различен от "бг". Тогава екипът на МТИТС пое ангажимент да защити избора на  българското интернет общество до изчерпване на всички възможности.
Одобрението, което бе получено през октомври 2014 година, е в рамките на обявената от ICANN през декември 2013 година възможност за финална оценка на българското предложение за символи на националния интернет адрес на кирилица „бг“.

http://www.economic.bg/bg/news/6/odobriha-balgariya-za-natsionalen-domejn-na-kirilitsa.html
 

Tags:
   

  Държавата иска да контролира безконтролно Интернет

  Започната от Инжинер Донев

  Отговора: 63
  Прегледи: 11904
  Последна публикация Януари 14, 2010, 18:12:57
  от Nordwave
  Домейнът "eu" - вече и на български

  Започната от Генерал Колев

  Отговора: 1
  Прегледи: 1192
  Последна публикация Юни 26, 2009, 18:04:10
  от hammerbg