Христо Чернопеев - забравеният български национален герой

Започната от Генерал Колев, 15 Юни 2009, 13:33:31

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Генерал Колев

Premium user
*
Hero Member
Публикации: 2 561
България над всичко!
Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Активен
Уважаеми колеги, обръщам се към вас с един призив! Днес разговарях с една моя колежка, която е от родното село на Христо Чернопеев- Дерманци, Ловешко. Разпитах я за сътотянието на къщата- музей на героя и казаното от нея ме втрещи. Къщата е в ужасно състояние- разграбена от цигани мародери, с полуизгорял покрив и обраснала в бурени. Кметът на селото нехае за тази наша национална памет, защото е обвързан с горската мафия, и не прави нищо , абсолятно нищо, за да запази поне в някакъв благоприличен вид родната къща на Чернопеев. За паметника му, също обрасъл в бурени в двора на бившия техникум, и за къщата, грижи са полагали само македонци от Македония, които идвали с автобуси всяка година. Това е срам и позор за всички нас, за държавата ни, и особено за "националистическите" партии. Аз ще направя всичко възможно вдругиден да отида до Дерманци и да снимам къщата и да видя с очите си в какво състояние е и ще ви информирам.
Обръщам се към всички вас с призив да направим нещо по въпроса с родната къща на Христо Чернопеев. Помислете върху това и давайте предложения тук, за да можем да се организираме и през лятото да свършим едно добро дело.
България над всичко!

hammerbg

Senior Member
Публикации: 930
Зодия: Gemini Gemini
Активен

Балкани

Hero Member
Публикации: 1 076
  1. nori_ivanova@hotmail.com
Локация: София
Активен
Ако никоя от националистическите организации не се заеме с това (обикновено има такива, които се заемат с поддръжката на домове на герои), да се съберем националисти, да съберем пари (на ръка или с банкова сметка -както решим) и да идем да оправим къщата и паметника.
Първо да сигнализираме на тези организации(дето някои от тях се канят да бъдат големи държавници), пък ако няма адекватна реакция да се заемем.
Тежко, тежко! Вино дайте!
Пиян дано аз забравя
туй, що, глупци, вий не знайте
позор ли е, или слава!

....

Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам, патриоти!
Аз веч нямам мило, драго,
а вий... вий сте идиоти!

Дашо

Registered user
Senior Member
Публикации: 915
православен българин
Локация: Перник, България
Зодия: Sagittarius Sagittarius
Активен
Няма какво да чакаме наготово от държавата и от разни организации. За ремонт на къщата, трябват сериозна сума пари и това може да се отложи във времето, както и може да се поеме от някоя по-платежоспособна организация. Но единствено желание трябва, за да отидем до там една група и да изчистим паметника и каквото може от къщата на Христо Чернопеев.
Аз много скоро мога да мина от там и да видя за какво точно иде реч. Отида ли, ще ви информирам.

България надъ всичко!!!
Величието на Родината се гради върху костите на ония, които достойно живяха и умряха за нея!
БЪЛГАРИЯ НАДЪ ВСИЧКО-ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Генерал Колев

Premium user
*
Hero Member
България над всичко!
Активен
Цитат на: Дашо - 16 Юни 2009, 17:35:07
Но единствено желание трябва, за да отидем до там една група и да изчистим паметника и каквото може от къщата на Христо Чернопеев.

България надъ всичко!!!
Съгласен на 100 процента. Едно почистване и освежаване на паметника и мястото около него няма да е проблем за хората, които ще отидем на място. Стига желание да има. Като се организираме, можем и да направим едно приятелско посещение на този кучи син кмета и да видим какви ги върши.
България над всичко!

killed_by_death

Senior Member
Публикации: 721
Дълг и Чест
Активен
Цитат на: Генерал Колев - 15 Юни 2009, 22:32:34
21 прегледа на темата, един коментар и никакви предложения!!! :devil: :devil: :devil: Има ли българи? Има ли националисти???
Съгласен съм да помогна с каквото помогна, примерно за реставрация. Хубаво е, че ни информираш за това и ще се зарадвам, ако се опиташ да навиеш и други желаещи, дори и от форума,макар че е загубена кауза. От няколко човека няма голяма полза, но при повече хора може и да излезе нещо ползотворно. Само желание да има.
Така че дръж ни в течение.

Генерал Колев

Premium user
*
Hero Member
България над всичко!
Активен
Не, не е загубена кауза. Дори и няколко човека накръст да се съберем и да свършим нещо, макар и малко, пак ще е добре. Доброто в хората не се е свършило, а Христо Чернопеев заслужава нашата признателност.
България над всичко!

Балкани

Hero Member
Публикации: 1 076
  1. nori_ivanova@hotmail.com
Активен
Аз съм готова да направя всичко възможно - да дам пари за материали, да участвам в почистване и реставрация. Дано се съберем хора да се организираме.
Тежко, тежко! Вино дайте!
Пиян дано аз забравя
туй, що, глупци, вий не знайте
позор ли е, или слава!

....

Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам, патриоти!
Аз веч нямам мило, драго,
а вий... вий сте идиоти!

Дашо

Registered user
Senior Member
православен българин
Активен
Честно казано не вярвах, че ще се намерят желаещи, но радостното е че има хора с мерак  ;) Надявам се скоро да имаме раздвижване по този въпрос  ;)

България надъ всичко!
Величието на Родината се гради върху костите на ония, които достойно живяха и умряха за нея!

Ванадий

Hero Member
Публикации: 1 530
Локация: Добруджата
Активен
Ех, преди месец бях в района, но сега нямам пътуване натам... ама като си мисля най-евтино е с влак и това е половин ден път... мога да ви пратя някой лев по банкова сметка, не повече, но ако ще помогне...

Дашо

Registered user
Senior Member
православен българин
Активен
Цитат на: Ванадий - 16 Юни 2009, 19:33:11
Ех, преди месец бях в района, но сега нямам пътуване натам... ама като си мисля най-евтино е с влак и това е половин ден път... мога да ви пратя някой лев по банкова сметка, не повече, но ако ще помогне...
Ние първо да видим за какво става на въпрос, пък после евентуално ще направиме организация на времето, парите и труда  ;)

България надъ всичко!

hammerbg

Senior Member
Публикации: 930
Зодия: Gemini Gemini
Активен

Генерал Колев

Premium user
*
Hero Member
България над всичко!
Активен
Здравейте, приятели и колеги! Какти ви обещах, днес минах през Дерманци и видях за какво става на въпрос с къщата и паметника на войводата Христо Чернопеев. Честно казано, доста съм раздвоен и изпълнен с нелицеприятни мисли. Сигурно се чудите защо. Ще се опитам да ви обясня. Отидох в Дерманци и за моя изненада къщата на герой се оказа обитаема. В нея живее леля Димитрина Илиева- най- голямата снаха на Станка Чернопеева- дъщеря на Христо Чернопеев. Тази Димитрина е женена за сина на Станка- Васил. Тя започна да ми се жалва надълго и нашироко за това, че никой не оказва материална и финансова помощ за къщата и само тя се грижи за нея. Личи си, че я е позакърпила оттук- оттам, но като цяло състоянието на къщата не е добро. Всъщност се оказа, че тази къща е строена след смъртта на войводата, след І-вата световна война. Взех телефона на леля Димитрина и се разбрахме като се организираме нещо, да и се обадя и да се разберем кога ще отидем. Най- неотложното нещо, което трябва да се направи, е един частичен ремонт на покрива на къщата. Ще видите снимки от състоянието на къщата, постарал съм се да снимам всичко обстойно. След това отидох да видя паметника на войводата и там се разговорих с един възрастен човек, който от време на време се грижи за паметника (според неговите думи). Та той ми каза какво прави леля Димитринка, ако някой даде пари за къщата- изпива ги заедно със сина си, който е безработен и живее в Луковит. Разказа ми доста нелицеприятни неща около лелята и сина и, и направо ми стана толкова гадно, че си тръгнах без време. Инаме състоянието на паметника е добро, като изключим това, че е обрасъл с трева и не е почистван от миналата година. Та до какво заключение стигнах: Ще се организираме да отидем и да почистим паметника и около него и ако ще събираме пари за къщата, в никакъв случай не трябва да ги даваме на леля Димитрина. Събираме пари, купуваме цимент и боя, примерно, и ги носим. Викаме един местен майстор да потегне покрива и ако имаме някаква сума, даваме я на него, а не на нея. В общи линии е това. Разгледайте албума със снимките и ще очаквам коментарите ви.

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=390314&pid=12973507

България над всичко!

Ванадий

Hero Member
Публикации: 1 530
Локация: Добруджата
Активен

Дашо

Registered user
Senior Member
православен българин
Активен
Нека отидем да се погрижим за площадката пред паметника и около самият паметник. За това не ни трябват никакви пари, освен за път и някакви сечива (кирки, мотики, градинарски ножици и тем подобни). Пък за къщата, ще мислим впоследствие. Тъкмо във форума може да направиме някакъв раздел за това какво всъщност сме направили там и евентуално някъде другаде ако се организираме (ако въобще направиме нещо  ::) )
Ако решите да ходим, в моята кола може да се качим 5 човека, а съм на газ и няма да излезе въобще скъпо

Similar topics (5)