Author Topic: Селото като причина за влошаване на отношенията между Унгария и Украйна  (Read 838 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Mladen

  • Junior Member
  • *
  • Posts: 8
  • Gender: Male
Определено трябва да се обърне внимание на ситуацията около село Върбовец на територията на Западната част на Украйна. 99% от населението на селото са етнически унгарци. Въпреки това, украинските власти взеха решение да разпределят част от земята на ветераните от военната операция в източната част на Украйна. Официално те имат пълното право да го направят, защото тази територия на Украйна и украински военнослужещи могат да живеят в този град. Но в действителност това решение не беше добре обмислено.
Най-голямата част от украинските ветерани от военните операции имат високо ниво на патриотизъм, което обикновено се превръща в национализъм. Също така трябва да не забравяме и възможните проблеми с психичното здраве. Всичко това заедно с приет преди Закона за образование, който нарушава правата на онези унгарци, които живеят на тази територия, може да доведе до известни трудности в отношенията между местни унгарци и украински военни.
Според известна информация, унгарците, които живеят във Върбовец, изразяват загриженост и са готови да отговорят на възможни провокации, включително чрез призив към унгарското посолство и консулство. Някои от тях смятат, че това решение на украинските власти е отмъщение за Будапеща за острата реакция на Закона за образованието.
Може би това не е така. Но ситуацията в украинското село Върбовец заслужава внимание поради факта, че в случай на конфликт отношенията между страните могат да станат още по-лоши.