Автор Тема: Премиера на документалния филм "Родена във въздуха" - 1.12.2015  (Прочетена 2865 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ФранкистTopic starter

  • банкетен революционер
  • Premium user
  • Hero Member
  • *
  • Публикации: 2,405
  • Пол: Мъж
"Родена във въздуха" е авторски документален проект, посветен на непопулярната и до днес тема за репресиите и последователната асимилацията на кореннното българско население, живеещо в Северна Гърция. Те нямат право да носят български имена, да говорят своя роден език, да пеят на български песните си. Живеят в страх да разкриват идентичността си. „Възродителният процес”, провеждан от Атина през целия ХХ век до днес, остава невидим за официалната политика на България.
Филмът е частна инициатива, изразяваща гражданската позиция на журналистите Максим Караджов и Цветан Томчев, които от години следят проявите на дискриминация на етническа основа в Гърция.
Основен герой на филма „Родена във въздуха” е народната певица Любка Рондова, родом от с. Шестево, Костурско. През Гражданската война в Гърция (1946-1949 г.), 10-годишната Любка е прогонена в чужбина без родителите си заедно с 28 хиляди деца, повечето българчета. След близо 60 години тя, заедно с авторите на филма, се завръща в родната си къща. Очаква я кошмарната реалност на обезлюдените български села в Костурско и страхът у малцината й връстници, останали там с погърчени имена.
Филмът е заснет с дарения от родолюбиви българи и разпространението му цели набирането на средства за заснемане на нова продукция за дискриминацията на сънародниците ни.
Гости на премиерата ще бъдат народния певец Илия Луков, журналистката Силвия Трендафилова и общественика и автор на исторически четива Спас Ташев.
Филмът е с дължина 35 мин. Преди прожекцията ще има въвеждащи думи от авторите и гостите, а след това се предвижда дискусия.

« Последна редакция: 23 Авг 2018, 22:26:41 от Hatshepsut »
 

Tags: