Автор Тема: Произходът на българите  (Прочетена 41267 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Юнак Балкански

• Forum Member
  • **
  • Публикации: 80
  • Българин
Re: Произходът на българите
« Отговор #90 -: Август 14, 2009, 22:57:26 »
Народ който да се нарича или да се самосъзнава като "траки" не е имало никога...Това са индоевропейските племена които са населявали източните Балкани и северното Причерноморие,както и части от Мала Азия."Траки" са били наричани от гърците,нищо повече.

Цитат
Не се интересувам сериозно от генетика. Ама се интересувам достатъчно, че да знам, че и тея, дето се интересуват сериозно от това, си признават, че резултатите от техните проучвания не са 100% точни. А чрез У хромозома можеш да разкриеш много други неща, но не и това дали сме наследници на траките. Поне за сега е така. И затова засега това е предмет на историята, а не на генетиката. Така, че наистина няма смисъл да водим дискусии, след като ти не разбираш от история, тъй като подкрепяш малоумни тези и ги доказваш с генетика.

Аз с историята съм запознат достатъчно.А моята "малоумна" теза е че съвременните българи са наследници на автохтонното население на Балканите и северното Причерноморие,като цяло района около Черно море.Изводите съм си ги направил на база история,генетика и антропология.Това ми е мнението по въпроса.
« Последна редакция: Май 25, 2011, 09:25:25 от Hatshepsut »
"Времето е в нас и ние сме във времето." - Васил Левски

Неактивен Балкани

• Hero Member
  • Публикации: 1,076
« Отговор #91 -: Август 15, 2009, 02:02:24 »
На мен лично ми е писнало от подобни спорове и се включвам в такива само когато има нужда. Не знам защо Севар Вананд предизвиква поредния безсмислен спор.
Да си каж авсе пак, тъй като виждам, че има някои мислещи се за наследници на "автохтонното население"...
1. Както беш еказано вече - народ "траки" няма - това са много народи, обитавали балканския полуостров. Само дето повечето от тези народчета дори не са автохтонни - историците наричат автохтонното население прото-траки, а самите т.нар. траки според учените се появяват чак през 2-1 хил.пр.н.е. Истинското автохтонно население е избивано и еленизирано, а по-късно отчасти латинизирано, наред с по-късно образувалите се "траки", а още по-късно и славянизирано.
2. Изобщо не се опитвайте да доказвате каквото и да било чрез генетиката. Генетичното изследваможе да ви изкара патагонци, само защото имате някой генетичен маркер, сходен с този на някой патагонец.
3. Когато българите или "пра-българите" идват на балканите, те започват масово преселване на малкото оцеляло заварено население. Заселват това население по периферията на техните етнически/държавни граници. Ето защо днес БЪлгария граничи с народи, сходни антропологично, културно и езиково донякъде.
4. Антропологично българите са същите като "пра-българите", а не с "траките".
5. В българския фолклор са запазени предания за преселение от изток и заварено нискоразвито население на Балканския полуостров
Летувала на край земе
На край земе на полету,
Де си сланце грее,
Де си сланце ни захожда,                                           
Се си грее налютену
Налютену разсардену—
Та си уратъ малки моми
Малки моми и девойки,
Двашь ми са на поле шетатъ,                                   
Двашь ми на година сеетъ,
Та ми жнеетъ бела пшеница,
Та ми бератъ белу грозде.
Крайна земе доста фална
Доста фална плодувита                                             
Плодувита уровита,
Думали са наши деди
Наши деди наши сруци.
Богъ да бие Байна царе
Закаралъ ги утъ край земе                                       
Та ги каралъ презъ полету
Презъ полету, презъ морету,
Каралъ ги сега малу
Сега малу три години,
Дукаралъ ги на Белъ Дунавъ.                                     
Я си тие доста плакали
Доста плакали и викали,
Чи си земе уставили
Плодувита уровита,
Та ги дукаралъ на пуста земе                                   
На пуста земе запустена,
Де си моми ни уратъ,
Де си моми ни сеетъ;
Ни си градетъ силна града,
Лу си седетъ фафъ гората                                         
Фафъ гората фъ пещерета
Фъ пещерета фъ каменете.
Какъ плакали и викали
Форкнала си лестувица
Лестувица пеперица,                                                   
Та хми дума приговори:
Ой ле млади юнаци
Млади юнаци, малки моми,
Йоти ми сте заплакали
Заплакали завикали?                                                     
Чи си ва царе закаралъ
Та ва дукаралъ на пуста земе
На пуста земе запустена,
Де си моми ни уратъ,
Де си моми ни сеетъ,                                                   
Де си е люта зима
Люта зима снегувита:
Хаде ми, юнаци, ни плачейте
Ни плачейте ни викайте!
Що да прави ваше царе,                                               
Ваше царе Байна крале,
Що да прави що да стори,
Чи му е Бога зарачелъ
Зарачелъ му порачелъ,
Да закара ду млади юнаци                                         
Ду млади юнаци, малки моми
Да ги кара на Белъ Дунавъ,
Дека си е пуста земе
Пуста земе запустена,
Дека си йоще ни сеетъ,                                             
Дека си йоще ни уратъ,
Лу си седетъ фъ пещерета
Фъ пещерета фъ каменете,
Белкимъ са засели пуста земе,
Да ни си е веке запустена.                                         
Доста ми веке плачейте
Плачейте и викайте!
Що ми седналъ Дива крале,
Дигналъ си десна рока
Съсъ рока ва фальба фали,                                         
Чи сте слели утъ небету,
Де ми седетъ трима Бога,
Та си учите ду млади юнаци
Ду млади юнаци, малки моми
Да си уратъ на полету,                                             
Да си уратъ да си сеетъ:
Та ви царе курбанъ коле,
Какъ си коле дуръ на Бога
Дуръ на Бога на небету.
Какъ хми дума лестувица                                         
Лестувица пеперица,
Йоще хми са нажелилу
Нажелилу натажилу,
Та й думатъ и говоретъ:
Лесту ле лестувице,                                               
Що е земе запустена,
Силна сме града градили
Та сме земе заселили—
Та си уратъ малки моми
И си уратъ и си сеетъ;   

И както каза Борис - траките са също толкова голяма заплаха за нас, колкото и шумерите. Има далеч по-важни неща в момента, отколкото несъществуващи хора.
Тежко, тежко! Вино дайте!
Пиян дано аз забравя
туй, що, глупци, вий не знайте
позор ли е, или слава!

....

Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам, патриоти!
Аз веч нямам мило, драго,
а вий... вий сте идиоти!

Неактивен killed_by_death

• Senior Member
  • Публикации: 721
  • Дълг и Чест
« Отговор #92 -: Август 15, 2009, 02:09:24 »
Мнението ми за траките предпочитам да го изграждам от книги и история, иначе донякъде съм съгласен с теб, Севар, относно траките
Мненията и убежденията ми с Поляка и Масона са на 90% различни, дори ме дразнят често, но когато се аргументират и изразяват мнение в рамките на нормалния тон, без да оскърбяват българското, не виждам нищо лошо, предпочитам мислещи хора,макар и с различно мнение, отколкото тъпи парчета с една година ентусиазъм в главата и после - нищо.

Неактивен ѣ

• Forum Member
  • **
  • Публикации: 299
« Отговор #93 -: Август 15, 2009, 10:32:35 »
Балкани, това от Веда Словена ли е :)

Цитат
И както каза Борис - траките са също толкова голяма заплаха за нас, колкото и шумерите. Има далеч по-важни неща в момента, отколкото несъществуващи хора.
!!!!

Неактивен Sol Invictus

• Senior Member
  • Публикации: 617
  • Степен вълк
« Отговор #94 -: Август 15, 2009, 11:28:18 »
Много простотии са се изговорили, гледам в тая тема. Нито сме "траки", нито сме "шумери", но това не е достатъчна предпоставка да говорите за мангали, хомосексуализъм и прочее. Орфей не се знае дали въобще е съществувал, пък вие и първия педераст в историята го изкарахте. Малко по-сериозно!
Пък и хората, които се мислят за "траки" са много по-малко от мислещите се за "славяни", дори и от "тюркофилите", за шумери пък да не говорим. Средностатистическият българин едва ли знае какво е шумер въобще, пък камо ли да се мисли за такъв. Съвременният българин не се мисли за човек като цяло, пък вие сте започнали за някакви малобройни сектантски организацийки да ревете!
Изгори след прочитане!

Неактивен Балкани

• Hero Member
« Отговор #95 -: Август 16, 2009, 21:37:51 »
От Веда Словена е. Мого хубав сборник с песни от Неврокопско.
Пиян дано аз забравя
позор ли е, или слава!

....

Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам, патриоти!
а вий... вий сте идиоти!

Неактивен Юнак Балкански

• Forum Member
  • **
  • Българин
« Отговор #96 -: Август 20, 2009, 18:58:41 »
Цитат
Да си каж авсе пак, тъй като виждам, че има някои мислещи се за наследници на "автохтонното население"...

Не смятам че предците ми се дошли от централна Азия,Памир,Хиндукуш и тем подобни глупости.

Цитат
1. Както беш еказано вече - народ "траки" няма - това са много народи, обитавали балканския полуостров. Само дето повечето от тези народчета дори не са автохтонни - историците наричат автохтонното население прото-траки, а самите т.нар. траки според учените се появяват чак през 2-1 хил.пр.н.е. Истинското автохтонно население е избивано и еленизирано, а по-късно отчасти латинизирано, наред с по-късно образувалите се "траки", а още по-късно и славянизирано.

Каквито и да са били тези хора,както и да са се/ги наричали,те не са изчезнали.Кръвта вода не става...

Цитат
2. Изобщо не се опитвайте да доказвате каквото и да било чрез генетиката. Генетичното изследваможе да ви изкара патагонци, само защото имате някой генетичен маркер, сходен с този на някой патагонец.

Да,тя генетиката само с глупости се занимава...Без коментар!

Цитат
3. Когато българите или "пра-българите" идват на балканите, те започват масово преселване на малкото оцеляло заварено население. Заселват това население по периферията на техните етнически/държавни граници. Ето защо днес БЪлгария граничи с народи, сходни антропологично, културно и езиково донякъде.

Близостта на българите с останалите балкански народи се дължи поради простата причина че всички от тях или почти всички са наследници в голяма степен на автохтонното балканско население.

Цитат
4. Антропологично българите са същите като "пра-българите", а не с "траките".

Напълно доказано е че местното население на Балканите от Неолита до сега е преобладаващо от средиземноморската подраса.Черепите които са открити на траки са били предимно мезокефални и долихокефални.Достатъчно е човек да разгледа фреските от Казанлъшката гробница за да види че става въпрос за типични представители на средиземноморската подраса.Народите които от древността обитават земите около Черно море са били от Понтийският тип...Хети,Кимери,част Скитите и Сарматите по всяка вероятност и Траките.

Цитат
5. В българския фолклор са запазени предания за преселение от изток и заварено нискоразвито население на Балканския полуостров

Какво е това преселение?От Памир и Хиндукуш сигурно?Вероятно обичаи като Трифон Зарезан,Нестинарството и Кукерите също са донесени от там нали?  :lol:

Ох чета,чета и не знам дали да се смея или да плача...

« Последна редакция: Август 20, 2009, 21:10:45 от Юнак Балкански »

Неактивен Балкани

• Hero Member
« Отговор #97 -: Август 21, 2009, 00:46:54 »
Едно ще ти кажа - мезокефали и долихокефали има и в Европа, и в Азия, и в Африка.

Вземи прочети нещо повече от генетични изследвания и проучи малко за тия обичаи дето даваш за пример ;-)
Пиян дано аз забравя
позор ли е, или слава!

....

Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам, патриоти!
а вий... вий сте идиоти!

Неактивен Юнак Балкански

• Forum Member
  • **
  • Българин
« Отговор #98 -: Август 21, 2009, 02:20:54 »
Цитат
Едно ще ти кажа - мезокефали и долихокефали има и в Европа, и в Азия, и в Африка.

Разбира се че има.Просто подчертавам че така наречените "траки" са били мезокефали и долихокефали от средиземноморската подраса.Звучи познато?!Както писах и по-горе Понтийския тип е характерен за всички народи обитавали земите около Черно море.

Цитат
Вземи прочети нещо повече от генетични изследвания и проучи малко за тия обичаи дето даваш за пример ;-)

Аз с генетичните изследвания съм достатъчно запознат и те ясно показват че българите са наследници на местното балканско население по пряка мъжка линия.При положение че преобладават I2а2,Е1b1b и J2 нещата изглеждат повече от ясни.

Колкото до обичаите те също са местни и някои от тях се срещат и в други балкански страни.

Неактивен Sol Invictus

• Senior Member
  • Публикации: 617
  • Степен вълк
« Отговор #99 -: Август 21, 2009, 13:30:57 »
Цитат
I2а2,Е1b1b и J2
Много стари групи, чиито произход е още от Двуречието. Така че какво ти дава гаранция, че и някакви "пришълци" не са ги донесли?
Изгори след прочитане!

Неактивен Юнак Балкански

• Forum Member
  • **
  • Българин
« Отговор #100 -: Август 21, 2009, 17:15:06 »
Цитат
I2а2,Е1b1b и J2
Много стари групи, чиито произход е още от Двуречието. Така че какво ти дава гаранция, че и някакви "пришълци" не са ги донесли?

I2a2 е от местен балкански произход (Динарските алпи).E и J се появяват на Балканите преди около 10 000 години.Това са неолитни земеделци които се преселват от Близкия Изток,през Мала Азия,на Балканите.E1b1b1a2 (E-V13) е най-силно разпространена сред балканските народи,сред които и българите.Тя е от балкански произход и е на около 10 000 години.Единственно J2 е с произход от Двуречието.

Неактивен Балкани

• Hero Member
« Отговор #101 -: Август 21, 2009, 18:24:56 »

Колкото до обичаите те също са местни и някои от тях се срещат и в други балкански страни.

Не знаех, че Унгария е балканска страна (wasntme)
Пиян дано аз забравя
позор ли е, или слава!

....

Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам, патриоти!
а вий... вий сте идиоти!

Неактивен Юнак Балкански

• Forum Member
  • **
  • Българин
« Отговор #102 -: Август 21, 2009, 18:59:14 »

Не знаех, че Унгария е балканска страна (wasntme)

Унгария не е балканска страна,но граничи с Балканите.Кой обичай се среща там?Понеже
не ми е известно.Предполагам че са кукерите...Кукери има в Румъния и Сърбия.Подобен обичай има в Италия и Испания.Нестинарството е разпространено в България и Гърция.За Трифон Зарезан няма смисъл да говорим.Това е "тракийски" обичай,без никакво съмнение.
« Последна редакция: Август 21, 2009, 19:05:39 от Юнак Балкански »

Неактивен ѣ

• Forum Member
  • **
  • Публикации: 299
« Отговор #103 -: Август 21, 2009, 19:16:12 »
Кажете за обичая Герман. Чел съм, че е баш "тракийски"  :-)

п.п. Балкани, има ли някакво ново издание на Веда Словена, което човек може да си купи?

Неактивен Севар Вананд

• Senior Member
  • Публикации: 856
  • Борете се!
  • Зодия: Leo Leo
« Отговор #104 -: Август 23, 2009, 22:28:47 »
Не започнах тази тема с целта да разразя стария спор за това имаме ли нещо общо с подчовеците наречени траки, или нямаме нищо общо с подобни низши етноси, но гледай сега какво се получи. :-D

Все още има хорица, дето настояват, че сме траки. :lol:

Юнак Балкански, тъй като виждам, че нямаш абсолютно никакво понятие от история и подхождаш твърде предубедено, повлиян от опити за евтини сензации на група отритнати от науката история псевдоисторици, които развиват теории за автохтонния произоход на Българите, искам да те посъветвам нещо. Не си компетентен по тази тема, брат. Земи си седни и не се излагай! Сигурен съм, че можеш да се включиш успешно на други теми, от които разбираш. Историята не ти е силата. (nod) ;-)

Редактирано от модератор: Премахнат цитати реплика към вече изтрит постинг.
« Последна редакция: Февруари 02, 2012, 13:39:23 от Hatshepsut »
Ако и ние не успеем, за България няма бъдеще!

Tags:

Великите битки и борби на българите през Средновековието

Започната от nevg

Отговора: 8
    Прегледи: 4804
    Последна публикация Май 02, 2011, 17:48:02
    от Hatshepsut
    Сензационни разкрития за произхода на българите :-)

Започната от Skarlet

Отговора: 57
    Прегледи: 26206
    Последна публикация Март 20, 2018, 10:32:07
    от Мишок
    Църковно-национална борба на българите през Възраждането

Започната от Hatshepsut

Отговора: 6
    Прегледи: 5020
    Последна публикация Януари 21, 2014, 20:06:23
    от Hatshepsut
    Религията на Българите преди християнството - ЗОРОАСТРИЗЪМ