Българщина и Православие

Започната от Nordwave, 17 Дек 2007, 14:55:23

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

Nordwave

Webmaster
Founder
*
Hero Member
Публикации: 4 357
R.I.P. 2017
Локация: Пловдив
Интереси: История
Зодия: Capricorn Capricorn
Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Активен
"Има Православие у нас, има и български народ, няма православие — няма и български народ" Заветът на митрополит Климент Търновски.

Католици, протестанти тенгриани...? Православието е нашата най-дълбока същност – осъзната или неосъзната. Никой няма морално право да се докосва до сърцето на един народ с нечисти или  разтреперани от гняв ръце. На Европа ние трябва да се заявим като православен народ, какъвто всъщност сме, защото ако премълчим този факт, няма да бъде честно както по отношение на самите нас! Православната Църква трябва да бъде призната за държавна както е в Гърция! Православието е крепост на Българщината!

МИГ

Banned
*
Forum Member
Публикации: 446
Локация: South Side, Sofia
Зодия: Cancer Cancer
Активен
Защо енужно да се делим на Католици и Православни, като и двете са ХРИСТОВО УЧЕНИЕ! :)Не е нужно, всеки знае че ИЗТОЧНОТО ПРАВОСЛАВИЕ ни е спасило от турчулята свинске! :)Така че не треба да сме напук на всичко!
Why don't you all f-fade away (Talkin' 'bout my generation)
And don't try to dig what we all s-s-say (Talkin' 'bout my generation)
I'm not trying to cause a big s-s-sensation (Talkin' 'bout my generation)
I'm just talkin' 'bout my g-g-g-generation (Talkin' 'bout my generation)

Бай Иван

Hero Member
Публикации: 1 280
Зодия: Scorpio Scorpio
Активен
Казвам го директно - не ми харесват доста от разсъжденията на Пламен. Много хора знаят, че аз всячески съм се борил слещу всеки вид фундаментализъм и религиозен фанатизъм. Не искам България разделена по верски принцип.

Пламен

Banned
*
Forum Member
Публикации: 363
Активен
Цитат на: ivan_iyi - 17 Дек 2007, 21:17:57
Казвам го директно - не ми харесват доста от разсъжденията на Пламен. Много хора знаят, че аз всячески съм се борил слещу всеки вид фундаментализъм и религиозен фанатизъм. Не искам България разделена по верски принцип.

Дай конкретен пример, кое точно не ти харесва? Като не искаш България разделена на верски принцип, тогава не требва да рекламираш и пропагандираш чужди религии, които да разцепят народа ни. И не знам за какъв религиозен фанатизъм говориш в случая.

Бай Иван

Hero Member
Активен
За това че ти не търпиш нищо освен православните християни и по този принцип по близки са ти етиопците и коптите.

Пламен

Banned
*
Forum Member
Активен
Цитат на: Матея Пенев - 17 Дек 2007, 20:56:40
Защо енужно да се делим на Католици и Православни, като и двете са ХРИСТОВО УЧЕНИЕ! :)Не е нужно, всеки знае че ИЗТОЧНОТО ПРАВОСЛАВИЕ ни е спасило от турчулята свинске! :)Така че не треба да сме напук на всичко!
Защото ако православни и католици се обединим, тогава начело на църквата ни нема да стои български патриарх а римски папа. Това е само една от причините, ако за теб е все едно, значи не си български националист. Защо да се обединяваме с разни секти и ереси? Каква полза имаме от това? Всеко нещо, което ни обединява с другите, ни прави по-малко уникални и се обезличаваме като народ.

Пламен

Banned
*
Forum Member
Активен
Цитат на: Иван |Y| - 17 Дек 2007, 22:14:58
За това че ти не търпиш нищо освен православните християни и по този принцип по близки са ти етиопците и коптите.
Тука думите "търпиш" и "близки" са излишни. Говорим за българските интереси, не за чувства и емоции. А българските интереси са да имаме една религия - Православие. Не разбирам как може човек да оспорва това?

Бай Иван

Hero Member
Активен
Не разбирам как човек може да си затваря очите, ме тук живея Българи православни, католици, павликяни, шиити, сунити, алиани, евангелисти, адвентисти и т.н. и всички са Българи. По ббизък ми е Българинът павликянин, който преди всичко поставя рода си, отколкото православният, който се кланя на Русия.

Пламен

Banned
*
Forum Member
Активен
Все едно говорим на различни езици. Никой не ти поставя дилема кой ти е по-близък и кой по-далечен, пак ти казвам, не говорим за чувства а за български интереси.

Кажи ми, според теб кое е по-добро за България:
а) да бъдем "православни, католици, павликяни, шиити, сунити, алиани, евангелисти, адвентисти и др."
б) всички да бъдем православни
в) да бъдем преди всичко българи./редакцията е на Ivan_iyi/

Инжинер Донев

Hero Member
Публикации: 1 582
Religion: Paganism-Tangrism Paganism-Tangrism
Активен
Цитат на: Иван |Y| - 17 Дек 2007, 22:36:39
Не разбирам как човек може да си затваря очите, ме тук живея Българи православни, католици, павликяни, шиити, сунити, алиани, евангелисти, адвентисти и т.н. и всички са Българи. По ббизък ми е Българинът павликянин, който преди всичко поставя рода си, отколкото православният, който се кланя на Русия.
много правилно. И аз така мисля.

Кръвта над религията!

Бай Иван

Hero Member
Активен
Пламене, т.б е невъзможна!

Пламен

Banned
*
Forum Member
Активен
Първо ми кажи кое според теб е по-добро за България, после ще говорим дали е възможно.

Пламен

Banned
*
Forum Member
Активен
Цитат на: ташко-фадромата - 17 Дек 2007, 22:48:05
Кръвта над религията!
Много правилно, и аз така мисля.

Nordwave

Webmaster
Founder
*
Hero Member
Публикации: 4 357
R.I.P. 2017
Локация: Пловдив
Интереси: История
Зодия: Capricorn Capricorn
Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Активен
Като потомък на македонски четници, си държа за Православието! - Дедите ми мряха за Българщината и Православието!

Бай Иван

Hero Member
Активен
По добре за България  е всеки да осъзнае, че вярата е вътрешна потребност, а не тъпан който се блъска по улиците. Тогава няма да има нужда от тъпо разделение по религиозен принцип. Иисус е казал: "Влез във вътрешната си стаичка и се моли", а не е казал прави го по площадите. На тези, които на всяка цена искат да станат нови кръстоносци бих казал - Смирете се.

Similar topics (5)