Author Topic: "Аспаруховите" цигани  (Read 7938 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline flavius

• Junior Member
  • *
"Аспаруховите" цигани
« on: 24 Jan 2013, 21:58:28 »
Здравейте на всички!
Искам да ви предложа за дискусия темата за това какви са по произход така наречените аспарухови цигани, които се самоопределят като чисти българи и се самонаричат стари българи. Наричани са още от другите етноси демирджии, черни българи или сиви гълъби.
Според тях самите те са най-чистите представители на българите дошли с кан Аспарух като не са се смесили със славянско население. В България населяват най-вече селата в Пазарджишко, Чирпанско, Старозагорско и в някои села около Пловдив.
По религия са православни християни, но има и протестанти.
Езикът на който общуват е български и не знаят цигански или турски. От това, което съм проучил за тях до момента ми е известно, че дори най-старите представители на родовете им не са знаели цигански, но са говорили само на български.
Като традиции спазват християнските традиции и няма при тях турски или ислямски обичаи. Женят се предимно в своята етническа група. 
Лично аз съм срещал преди време една жена от Пазарджишко село, която се самоопределяше като стара българка. Като антропологични белези може да се изтъкнат набитото тяло и това, че са сравнително късокраки. По цвят на кожата са по-мургави от средностатистическите българи.
Все още потготвям снимков материал, който да ви покажа, за да можем да направим по-точна антропологична класификация.
Та според вас така наречените Аспарухови цигани, какви са? Българи ли са или чисти цигани? Имате ли преки наблюдения върху тази етническа група?

Offline Франкист

• банкетен революционер
  • Premium user
  • Hero Member
  • *
Re: "Аспаруховите" цигани
« Reply #1 on: 25 Jan 2013, 09:35:27 »
Здравейте на всички!
Искам да ви предложа за дискусия темата за това какви са по произход така наречените аспарухови цигани, които се самоопределят като чисти българи и се самонаричат стари българи. Наричани са още от другите етноси демирджии, черни българи или сиви гълъби.
Според тях самите те са най-чистите представители на българите дошли с кан Аспарух като не са се смесили със славянско население. В България населяват най-вече селата в Пазарджишко, Чирпанско, Старозагорско и в някои села около Пловдив.
Езикът на който общуват е български и не знаят цигански или турски. От това, което съм проучил за тях до момента ми е известно, че дори най-старите представители на родовете им не са знаели цигански, но са говорили само на български.
Като традиции спазват християнските традиции и няма при тях турски или ислямски обичаи. Женят се предимно в своята етническа група. 
Лично аз съм срещал преди време една жена от Пазарджишко село, която се самоопределяше като стара българка. Като антропологични белези може да се изтъкнат набитото тяло и това, че са сравнително късокраки. По цвят на кожата са по-мургави от средностатистическите българи.
Все още потготвям снимков материал, който да ви покажа, за да можем да направим по-точна антропологична класификация.
Та според вас така наречените Аспарухови цигани, какви са? Българи ли са или чисти цигани? Имате ли преки наблюдения върху тази етническа група?

това беше голям смях с тия аспарухови цигани.

Имаха си даже и някакъв си техен хан Борко!  :mad: :mad: :mad:

Ето докъде води сбърканата интеграция! За жалост малоумника Цецо няма как да му мине през главата,че с тази интеграция която тече в момента дават идентичност на циганите ( постоянно им се насажда че са роми,които имат собствен бит, култура и прочие), което след 20-30 години ще ги накара да мислят по много интересен начин.С тази интеграция на тях им се насажда,че не са част от българите, а напротив. Всъщност това е повторение на случаят с Македония през 1944 на които им се насаждаше,че са нещо друго, а не българи - измислиха им бит и култура и език....изводите си правете сами докъде ще го докараме със сбърканата интеграция....за жалост т.нар. ни политици не виждат по далече от едни 4 години...
« Last Edit: 25 Jan 2013, 09:37:28 by Франкист »

Offline Thrashed

• Junior Member
  • *
« Reply #2 on: 17 Feb 2013, 03:38:21 »
По - добре не се заемай да правиш повече дискусий.
България е велика !

Offline Петкан

• Banned
  • Veteran
  • *
  • България преди всичко!
  • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
« Reply #3 on: 17 Feb 2013, 08:57:24 »
Здравейте на всички!
" Имате ли преки наблюдения върху тази етническа група?"
Интересувам се от съдбата на един от тези потомци на хан Исперих,на име Кирил Рашков,наричан още "цар Киро" заради вероятното сходство и родство на гените му с тези на хана.
Не знам, дали царица Костадинка е унаследила нещо от гените на хана или от тези на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков.
http://www.flagman.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/28835/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/35085/%D0%A1%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D1%86%D1%8F%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D1%89-%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0-%D0%B2-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9-%D0%A1%D1%83%D0%BD%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B5
Съжалявам,че познанията ми по антропология не са на необходимото ниво и не мога да коментирам професионално по темата,така,както го прави нейния автор.
« Last Edit: 17 Feb 2013, 08:59:51 by Петкан »
Ad honores

Расов облик на циганите

Started by Hatshepsut

Replies: 1
Views: 10338
Last post 21 Oct 2013, 22:09:03
by A.C.A.B