Здравейте на всички!
Искам да ви предложа за дискусия темата за това какви са по произход така наречените аспарухови цигани, които се самоопределят като чисти българи и се самонаричат стари българи. Наричани са още от другите етноси демирджии, черни българи или сиви гълъби.
Според тях самите те са най-чистите представители на българите дошли с кан Аспарух като не са се смесили със славянско население. В България населяват най-вече селата в Пазарджишко, Чирпанско, Старозагорско и в някои села около Пловдив.
По религия са православни християни, но има и протестанти.
Езикът на който общуват е български и не знаят цигански или турски. От това, което съм проучил за тях до момента ми е известно, че дори най-старите представители на родовете им не са знаели цигански, но са говорили само на български.
Като традиции спазват християнските традиции и няма при тях турски или ислямски обичаи. Женят се предимно в своята етническа група.
Лично аз съм срещал преди време една жена от Пазарджишко село, която се самоопределяше като стара българка. Като антропологични белези може да се изтъкнат набитото тяло и това, че са сравнително късокраки. По цвят на кожата са по-мургави от средностатистическите българи.
Все още потготвям снимков материал, който да ви покажа, за да можем да направим по-точна антропологична класификация.
Та според вас така наречените Аспарухови цигани, какви са? Българи ли са или чисти цигани? Имате ли преки наблюдения върху тази етническа група?