Author Topic: Българският народ  (Read 10524 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Division

• Forum Member
  • **
  • Зодия: Virgo Virgo
Българският народ
« on: 27 Jun 2008, 23:38:21 »
Българският народ е общност основаваща се
на произход и култура. Т.е. към българския народ
принадлежат всички българи по кръв, носители
на българската култура и език и чувстващи себе си
като част от народа. За да се смята, че някой е бълга-
рин, той трябва да отговаря на всички тези условия
– например македонците са българи по кръв, език
и култура, но към момента някои от тях смятат, че
са различни от нас – т.е. те не са част от българския
народ. По същият начин някой чужденец може да
нарича себе си българин, да е научил български и
да показва споделяне на нашата култура, но той си
остава чужденец, тъй като е различен по произход.
Принадлежността към българския народ и култура
може да се придобие чрез възпитание, но към бъл-
гарската кръв – не.
Границите на български народ не зависят от
държавните граници или правните норми. Грани-
ците и законите са плод на човешка дейност и се
изменят без да променят чертите и качествата на
човека. Българин – това не се определя от доку-
мент, а от произход, език и чувство за съпричаст-
ност. Както българите живеещи извън България са
част от нас, така и чужденците на наша територия,
независимо от гражданството им, не принадлежат
към българите.
Българската нация като понятие не се различа-
ва принципно от българския народ. Понятието „на-
О с нов и
ция” е навлязло през западните езици от латинския
и отговаря на българската дума „народ”. Понякога
между „народ” и „нация” (българската дума за това е
„народност”) се прави разлика като се смята, че на-
родът включва само настоящите поколения, а наци-
ята – всички минали и бъдещи. Така се обяснява не-
обходимостта живите да си дават сметка, че са част
от нещо голямо, започнало много преди тях и неиз-
черпващо се с техния живот. В своите действия те
трябва да се водят не само от моментните интереси
на нацията, а да знаят, че се явяват продължители
на делото на тези преди тях и носят отговорност за
тези, които ще живеят в бъдещето.

Редактирано от модератор: Премахване на невалиден линк.
« Last Edit: 31 May 2014, 22:37:22 by Hatshepsut »

Offline Division

• Forum Member
  • **
  • Зодия: Virgo Virgo
Re: Българският народ
« Reply #1 on: 27 Jun 2008, 23:43:06 »
Следствие
Националното единство, любовта към Бъл-
гария, верността към народа и държавата са без
съмнение много красиви неща. Щом стотици хи-
ляди българи са дали живота си за тях, те явно си
струват.
Но днес положението е променено. И трябва
да си помислим как в днешно време се изразява го-
товността да бъдем българи не само по рождение,
но и по дела.
Тази готовност на първо място намира израз в
политиката. Много хора свързват политиката един-
ствено с партии, избори, безпринципност, празни
обещания и т.н. Това не е така. Политика е всичко
свързано с общността – всичко, което има значение
за народа и държавата като цяло. Има израз – „Няма
значение дали се интересуваш от политика – ва-
жното е, че тя се интересува от теб”. Все едно е дали
искаме или не искаме да се занимаваме с политика.
Щом желаем да променим нещо в държавата сме
длъжни да го правим. Ако си изметем градинката
пред блока, ако поднесем цвете на паметника на
Левски – това е лично или засяга малко хора. Ако
искаме да променим държавата – това е политика.
За да постигнем нещо за нацията като цяло,
трябва да действаме в национален мащаб, т.е. да
се стремим да имаме държавната машина под свой
контрол. Мнозина се плашат, че докосвайки се до
политиката или до държавната власт ще се изцапат.
Възможно е, но друг изход няма. В противен случай
ще се получават отделни изолирани действия с ма-
лък ефект.
В България трябва да бъде променено толкова
много, че е немислимо това да се извърши „от долу”.
Промяната може да бъде направена единствено от
чрез държавата. Как да бъде извършено масово
възпитание на децата в българския дух и традиции,
ако училището ги учи на нещо различно, ако учеб-
ниците по литература и история разпространяват
предателски идеи? Как да се премахне корупцията,
ако държавните органи я допускат и поощряват?
Как да се изгради силна Българска армия, ако уп-
равляващите не го желаят? Тези проблеми могат да
се решат само от едно място – чрез държавата. В
противен случай сме обречени единствено да сме
несъгласни, да предлагаме решения, да протести-
раме, да критикуваме и т.н., но никога да можем да
извършим това, което смятаме добро за България.
Решението на този проблем е едно – политиче-
ска организация, която е в състояние да вземе влас-
тта в страната. Българите и още повече тези от тях,
които се смятат за националисти по принцип нямат
доверие на политическите организации – смятат, че
те бързо се покваряват и стават като останалите. В
това естествено има голяма доза истина. Но кой то-
гава е другият вариант? Преврат, революция, под-
молно проникване в държавните органи?
Първите две възможности са неосъществими
и налудничави. Когато става въпрос за спасяването
на държавата и нацията няма недопустими методи,
но в случая не става въпрос за позволени или не-
позволени действия, а за реалистичност.
Подмолното навлизане във властта изглежда
привлекателно и осъществимо за много хора. Но
шансовете за успех на подобна националистическа
„конспирация” също са пренебрежими. И както при
горните варианти, освен че е нереалистичен, и този
позволява националистите да бъдат обвинявани в
незаконни действия.
Остава само един изход – явното политическо
действие. Това не означава – развявайте знамената
и вземете властта. Наивността е пагубна – резулта-
тът е или смешен или пък позволява навлизането
на съмнителни хора. Но подготвена и осъществена
правилно, това е най-реалната възможност за ис-
тинска промяна в България. Остава да бъде претво-
рена на дело.
Харесва ли ни или не – това е единствената по-
сока.

Offline Севар Вананд

• Senior Member
  • Борете се!
  • Зодия: Leo Leo
« Reply #2 on: 27 Jun 2008, 23:46:13 »
В своите действия те
трябва да се водят не само от моментните интереси
на нацията, а да знаят, че се явяват продължители
на делото на тези преди тях и носят отговорност за
тези, които ще живеят в бъдещето.

Знаите това и го помнете!

Много добра публикация. Всичко написано е самата истина.
« Last Edit: 31 May 2014, 22:37:56 by Hatshepsut »
Ако и ние не успеем, за България няма бъдеще!

Offline BulgarianBlood

• Forum Member
  • **
  • Зодия: Capricorn Capricorn
« Reply #3 on: 10 Feb 2010, 01:54:24 »
Здравейте,

напоследък се замислям... Извън България живеят 2-2.5 милиона българи. В България броят на българите намалява непрекъснато. Няма какво да се лъжем, че след 20-30 години българите в България ще са с поне 200-300 хиляди по-малко отколкото сега.

Повечето родолюбци все пак продължават да изразяват любовта си към българския народ като любов към държавата България. Не се замислят обаче, че държавата България не се ръководи от чистия български интерес.

Според мен, това което обединява българите е това, че имат български ген в себе си, а не от това, че са се родили в България. България е просто географско местоположение. В България се раждат още роми, турци, арменци и евреи(последните представени диспропорционално в парламента).

Мисля си,  че това, което ще обедини българите е уважение и извисявне на принадлежността към българския народ, не към държавата България.

Мислите ли, че това ще има по-голям ефект? Не мислите ли, че така ще успеем да събудим родолюбиви чувствта в много българи извън България, които са започнали да се асимилират в чуждата страна? Може би като чуят "България над всичко" си казват "Добре, че се отървах от България - толкова е зле"(без да се замислят, че държавата България не се ръководи от българи), но ако чуят "Всички българи заедно!"(например, по принцип е по-добре да се измислят други по-малко изтъркани фрази) ефекта ще е доста по-различен? Разбира се, България е нашата родина и я уважавам, но най-вече уважавам българския народ. Ако българин се роди в Австралия няма ли да го уважаваме?

п.п.
(редакция)
Да допълня, че идеята ми е до голяма степен взаимствана от еврейската диаспора по света. Евреите са много сплотено общество и в миналото пак са били много сплотено общество, въпреки, че 2000 години не са имали държава. Просто са си държали на еврейството като етническа и религиозна принадлежност, а не на това, че са се родили в Израел(просто защото е нямало евреи, които да се родят в Израел за много дълго време).

При условие, че очевидно българската световна диаспора расте и расте, може би трябва да се обединим по признак на народност, не на месторождение.
« Last Edit: 10 Feb 2010, 01:57:33 by BulgarianBlood »

Offline omerzen

• Premium user
  • Hero Member
  • *
  • R.I.P. 2015
  • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
« Reply #4 on: 10 Feb 2010, 06:18:09 »
Хубава идея за която те позравявам.
Запомни : Българска нация и Българска държава са едно цяло .
Българската държава е на българите и на никой друг!
Всеки който го оспорва няма място в Българската държава .
За да разберат европейците поведението на циганите, първо европейците трябва да разберат че циганите не са европейско население.

Offline BulgarianBlood

• Forum Member
  • **
« Reply #5 on: 10 Feb 2010, 14:33:24 »
България е на българския народ в идеалния случай.

Просто си мислех, че много от българите, като отидат в чужбина след едно-две поколения спират да се наричат българи, щото си мислят, че гражданството към новата им държава отразява народността им(като например "американец" - какво е "американец", при условие, че може да хванеш двама "американци" и между техните гени да няма абсолютно нищо общо, понеже прародителите на единия са от Кения, а на другия от Финландия, например) и, че ако наблягаме повече на народността ще обединим повече българи, отколкото ако наблягаме само на България.

Аз не оспорвам това, че България е отредена на българите. Просто в момента не е.

Offline omerzen

• Premium user
  • Hero Member
  • *
  • R.I.P. 2015
« Reply #6 on: 10 Feb 2010, 16:40:09 »
Да оставим Америка на американците . Ние да си опазим нашето , българското .
За да разберат европейците поведението на циганите, първо европейците трябва да разберат че циганите не са европейско население.

Offline azpotrebitelyatt

• Banned
  • Forum Member
  • *
« Reply #7 on: 11 Feb 2010, 10:09:30 »
Това което казваш приятелю BULGARIANBLOOD е правилно според мен.Наистина трябва да ни обединява бългрското ни самосъзнание както това е при евреите. Евреите повече от 200г.не са имали собствена държава. Римляните завземат Израел няколко столетия преди Христа и от тогава евреите нямат собствен суверенитет а постепено изчезва и държавата им но не и съзнанието им че са един народ-юдейски и измислят всякакви начини да се обединяват. Потдържат непрекъснати контакти помежду си и не допускат някой от тях да забрави че е евреин като му го напомнят непрекъснато по всякакви начини.В  това отношение можем да се поучим от евреите.
Проблемът при нас българите обаче е че ние сме вътрешно разединени. Ние не само че не сме единни но и враждуваме помежду си.Това се получава от недоварието което съществува между нас. Ние се страхуаме един от друг и затова страним един от друг.Този страх е насаден от комунизма койт превърна всеки втори от нас в слуга и подлога на комунистите. Не можеш да се чувстваш добре когато не си сигурен дали съседът ти няма да те наклевети пред власта и няма да съсипе целият ти живот и семействот ти.Това недоверие което насадиха комунистите за 65г. между българите днес разединява нацията ни и не знам дали това е поправимо ли не.  :-k
« Last Edit: 11 Feb 2010, 10:15:25 by Nordwave »

Offline BulgarianBlood

• Forum Member
  • **
« Reply #8 on: 11 Feb 2010, 14:50:13 »
Това което казваш приятелю BULGARIANBLOOD е правилно според мен.Наистина трябва да ни обединява бългрското ни самосъзнание както това е при евреите. Евреите повече от 200г.не са имали собствена държава. Римляните завземат Израел няколко столетия преди Христа и от тогава евреите нямат собствен суверенитет а постепено изчезва и държавата им но не и съзнанието им че са един народ-юдейски и измислят всякакви начини да се обединяват. Потдържат непрекъснати контакти помежду си и не допускат някой от тях да забрави че е евреин като му го напомнят непрекъснато по всякакви начини.В  това отношение можем да се поучим от евреите.
Проблемът при нас българите обаче е че ние сме вътрешно разединени. Ние не само че не сме единни но и враждуваме помежду си.Това се получава от недоварието което съществува между нас. Ние се страхуаме един от друг и затова страним един от друг.Този страх е насаден от комунизма койт превърна всеки втори от нас в слуга и подлога на комунистите. Не можеш да се чувстваш добре когато не си сигурен дали съседът ти няма да те наклевети пред власта и няма да съсипе целият ти живот и семействот ти.Това недоверие което насадиха комунистите за 65г. между българите днес разединява нацията ни и не знам дали това е поправимо ли не.  :-k

Аз мисля, че това недоверие между българите, за което говориш е напълно поправимо. Просто е нужно да прозрем каква е била целта на комунизма, а именно - разрушаване на всички авторитарни социални субгрупи, които съществуват в едно общество, за да нямат евреите и техните подръжници конкуренция при управлението и издигането на индивидуализма. Колкото по-големи индивидуалисти се възпитават толкова по-малка е вероятността хора да се обединяват в групи. А обединението е сила. Разбира се, като обесняваме такива неща на обикновения българин е добре да не намесваме евреите. Повечето българи са на мнение, че евреите са много приятен и полезен народ. Не, че оспорвам техните интелектуални постижения в науката, но техните политически и културни постижения са почти винаги в ущърб на народа, сред който се намират.

Леко притесняващ е факта, че българчетата не успяват още от малки да станат съпричастни на каузата на българския народ(а според мен тази кауза е издигането на народа ни и държавата ни по всеки възможен начин), а промиват мозъците си с пропаганда. Всъщност, не знам дали "промиват" мозъците си е точния израз. По-скоро просто не знаят с каква по-висша идея да ги запълнят. Не, че не искат. Просто медиите представят изкривена ценностна система, в която простащината и липсата на образование са издигнати в култ.

Предполагам, ако ме четат по-млади българи ще си помислят, че съм някакъв "дъртак", който не харесва държането и културата на новото поколение. Уви, аз съм на 23 и просто искам от българите да става нещо добро. И според мен начинът НЕ е организиране в скинхед групи или крещене на "България над всичко". Начинът е да се образоваш, да мислиш как да подобриш положението на народа си, да се интерсуваш от българското, да обединяваш българите, да се издигаш духовно и да помагаш за духовното издигане на други българи.

Offline Институционализиран

• Registered user
  • Forum Member
  • **
« Reply #9 on: 11 Feb 2010, 16:45:49 »
Сегашното поколение е по-добро от предишното(около 45г.) и от по-предишното 65-70г.), "вервайте ми" макат, че съм "дъртак" на 43г.  :-)
По,по-предишното също беше добро, но те вече измряха.

Проблема ни е, че на тази територия живеят няколко Българии. Говоря за духовни обединения едно, от които все още е "Задунайская губерния".
ВОЙНАТА Е МИР
СВОБОДАТА Е РОБСТВО
НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА

АЗ ОБИЧАМ ГОЛЕМИЯ БРАТ !

Offline azpotrebitelyatt

• Banned
  • Forum Member
  • *
« Reply #10 on: 11 Feb 2010, 23:18:24 »
Това което казваш приятелю BULGARIANBLOOD е правилно според мен.Наистина трябва да ни обединява бългрското ни самосъзнание както това е при евреите. Евреите повече от 200г.не са имали собствена държава. Римляните завземат Израел няколко столетия преди Христа и от тогава евреите нямат собствен суверенитет а постепено изчезва и държавата им но не и съзнанието им че са един народ-юдейски и измислят всякакви начини да се обединяват. Потдържат непрекъснати контакти помежду си и не допускат някой от тях да забрави че е евреин като му го напомнят непрекъснато по всякакви начини.В  това отношение можем да се поучим от евреите.

Аз мисля, че това недоверие между българите, за което говориш е напълно поправимо. Просто е нужно да прозрем каква е била целта на комунизма, а именно - разрушаване на всички авторитарни социални субгрупи, които съществуват в едно общество, за да нямат евреите и техните подръжници конкуренция при управлението и издигането на индивидуализма. Колкото по-големи индивидуалисти се възпитават толкова по-малка е вероятността хора да се обединяват в групи. А обединението е сила. Разбира се, като обесняваме такива неща на обикновения българин е добре да не намесваме евреите. Повечето българи са на мнение, че евреите са много приятен и полезен народ. Не, че оспорвам техните интелектуални постижения в науката, но техните политически и културни постижения са почти винаги в ущърб на народа, сред който се намират.

Леко притесняващ е факта, че българчетата не успяват още от малки да станат съпричастни на каузата на българския народ(а според мен тази кауза е издигането на народа ни и държавата ни по всеки възможен начин), а промиват мозъците си с пропаганда. Всъщност, не знам дали "промиват" мозъците си е точния израз. По-скоро просто не знаят с каква по-висша идея да ги запълнят. Не, че не искат. Просто медиите представят изкривена ценностна система, в която простащината и липсата на образование са издигнати в култ.

Предполагам, ако ме четат по-млади българи ще си помислят, че съм някакъв "дъртак", който не харесва държането и културата на новото поколение. Уви, аз съм на 23 и просто искам от българите да става нещо добро. И според мен начинът НЕ е организиране в скинхед групи или крещене на "България над всичко". Начинът е да се образоваш, да мислиш как да подобриш положението на народа си, да се интерсуваш от българското, да обединяваш българите, да се издигаш духовно и да помагаш за духовното издигане на други българи.
Съгласен съм че с насилие и лумпенски изцепки вредим на чистият български нционализъм и точно такъв псевдонационализъм в момента лансират комунистите в България с цел отново да ни тласнат във възможно най погрешната посока.Това е използването на бългрският национализъм срещу българите и срещу България като цяло,както и срещу истинският чист български нционализъм.Това е стар комунистически приом да подлагат на унищожение нещо което не им харесва като използват собствената му сила.Това е едно от най коварните средства на комунистите срещу техните опонети.Това от което сега се нуждае България е положителен имидж пред света а не някаква лумпенска бръсната глава която да крещи отживелици от средата на вече отминалият 20 век. Ние трябва да покажем на света че сме интелигентна нация от културни,образовани и духовно извисени хора които са родени да  ръководят останалите наций в света и да ги учим на морални и духовни ценности.Точно това самочувствие трябва да бъде възпитавано във всеки един от нас и във нашето потомство и това трябва да бъде обединяващият фактор за цялата ни нация. Що се отнася до пораженията които комунизмът нанесе на народът ни,то те са тежки и непоправими,но с упорит труд,силна вяра и за дълъг приод от време може да се направи нещо полезно за спасяването на загиващата ни нация и най малкото си струва да оитаме да вярваме че има надежда.  :-k
« Last Edit: 12 Feb 2010, 01:59:27 by Nordwave »

Offline omerzen

• Premium user
  • Hero Member
  • *
  • R.I.P. 2015
« Reply #11 on: 12 Feb 2010, 03:49:13 »
Съгласен съм че с насилие и лумпенски изцепки вредим на чистият български нционализъм и точно такъв псевдонационализъм в момента лансират комунистите в България с цел отново да ни тласнат във възможно най погрешната посока.
Върно е . Стар доказал се и изпитан метод .

Offline valdope

• Forum Member
  • **
« Reply #12 on: 20 May 2010, 18:36:37 »
Истинското родолюбие

Нужно е всички да се преизпълним със силен дух и високо национално чувство!

Борис СИРМАНОВ*

Бившите ветерани от войните неведнъж обръщаха вниманието на правителството върху влошаващото се положение в страната. Същевременно те апелираха към народа за опомване, защото никой не е в състояние да ни помогне, ако самият народ не се свести и посочи на управниците си смело да го поведат напред към преодоляване на всички препятствия и оздравяване.

Вместо това, положението се влошаваше от ден на ден. Финансовата, стопанската и особено

Моралната криза

почнаха да ни задушават все повече, ставайки непоносими. Ситуацията се влошаваше допълнително от демагогията и партизанщината, изкуствено насаждани от ония, които имаха дълга да спасяват.

Ето защо отправяме апел към българския народ, призовавайки всички към енергична и дружна работа за да се отстрани хаосът във волята, мислите, желанията и чувствата, тъй като добре уредената държава не търпи нито хаоса, нито безредието. Апелираме към възвръщането на онова взаимно доверие, което сплотява всички, давайки сила, кураж и устрем. Липсата на такова доверие докарва разложението и самоунищожението.

Призоваваме всички да се преизпълнят с онова истинско родолюбие, което по време на война прави от войника самоотвержен защитник на Отечеството, което създава героите, а в мирно време кара всеки доброволно да бъде готов за жертви. Родолюбие, даващо ни кураж да не се отчайваме или поддаваме на зловредни влияния и противодържавни учения. Това родолюбие би дало възможност нашата малка, но хубава България, тъй надарена с всичко от природата, да я наредим като разкошна градина, без плевели и бурени. Без гладни, безработни и недоволни. Нужно е само да се намерят опитните, смели и неуморни градинари – ръководители и много здрави работни ръце (на целия народ), които да творят и създават. Опитни и смели ръководители, защото, както и в най-нисшия организъм, така още повече в държавата, която е изключително сложен организъм, трябва да има една воля, направляваща живота на целия народ. Воля, която при това да е планомерна и логична, защото поема цялата отговорност за правилното развитие, напредък и усъвършенстване на нацията.

Това истинско родолюбие изключва мисълта, че държавата е длъжна на всички и за всичко, а още в крехките детски души насажда съзнанието, че държавата е наша, както е наш собствения ни дом. И само ако на този общ дом е добре, може да е добре и на нас лично. В тази любов към общия дом – Държавата, се съдържа истинското родолюбие. Тази любов е магическият лост, който прави народите силни и велики. Има ли я – всички временни малки и големи беди ще се преодолеят. Изгасне ли – всичко е свършено!

Само при такова родолюбие нашите управници, обичайки народа си, могат да станат истински градинари в нашата хубава градина. Подчертавам, “обичайки народа си”, защото управник, който не обича е просто тиранин, а не човек готов да се жертва за нацията. Само такива управници издигат авторитета на държавната власт, за да царува законност, справедливост, ред и грижи, еднакви за всички, а не само за партизани и близки. И само при наличието на такова родолюбие, партийните водачи ще се опомнят, ще видят пакостите, които нанесе на нацията партизанщината и ще и подадат ръка. Само при това родолюбие нашата интелигенция най-сетне ще схване своето назначение като се приближи до народа и с примера си стане истински негов ръководител към добро, труд, дисциплина и съзнание за дълг. Само преизпълнени с това родолюбие, семейство, учител и църква ще могат да изпълнят дълга си – да създадат и възпитат достойни граждани на България. Само това родолюбие ще накара чиновника да бъде честен, работлив и акуратен и всякога да помни, че е назначен да служи на народа си, а не обратното. Само при това родолюбие, най-после народът ще се отдаде на ползотворна работа, ще се отврати и презре бунтарите, болшевизираните и служещите на чужди интереси. Отличителната черта на истински културните народи е напрегнатата дейност. Само работата, а не бездействието и службогонството, ще спаси държавата.

Днес отново отправяме

Призив към цялата нация

Ако умирающа Турция можа да намери сили и се възроди, нима у героичния български народ, настанен на чудна земя, я няма амбицията да стане здрав и силен? Нима този народ не може да възроди оная доблест и героизъм, каквито показаха опълченците на Шипка, или юнаците при Сливница, Одрин, Булаир, Македония? Нима са погребани завинаги порядъчността, акуратността и взаимното доверие, каквито притежаваха нашите деди и бащи, треперещи над народните интереси? Нима я няма вече онази любов към ближния и оня кураж, които направиха българското слово да не онемее, българското име да не изчезне и българската държава да се възроди? Ще продължим ли да тикаме държавата си към пропаст, или всички ще се напънем и ще я издърпаме оттам веднъж завинаги?

Имайки всичко това предвид, днес апелът ни е:

Да се обединим всички в една мисъл, едно желание и една воля да създадем България, мощна духовно и материално. Цар, правителство, народ и армия, издигайки високо този идеал, да застанат всеки на своето място и всеки да се залови за своята работа за изграждане на нова, млада, цветуща България. За достигането на всичко това, свещен дълг на държавните ни ръководители е да вдъхнат и спечелят народното доверие за да получат времето и средствата нужни за изпълнението на ония големи реформи, които ще позволят на нацията да си отдъхне, да се възстанови вярата в бъдещето и се даде възможност на всеки да работи, прехранва и живее спокойно.

Да се преизпълним всички от силен дух и високо национално чувство. Трябва здраво да се пипа и честно да се работи – с чисти ръце и при пълна прозрачност. И нека молитвата ни бъде: “Българин съм, обичам България и ще работя през целия си живот за свободата и обединението на моя народ. Боже, помогни ми!”

* Генерал Сирманов (1876-1947) е участник в Балканските и Първата световна войни. През 20-те и 30-те години е активист на организациите на запасните офицери. Статията, която публикуваме със съкращения, е отпечатана във в-к “Отечество" през 1934.

http://members.tripod.com/~nie_monthly/nie3_01/sirmanov.htm

Offline Мишок

• Banned
  • Hero Member
  • *
  • Politics: Traditionalist Traditionalist
« Reply #13 on: 29 May 2010, 21:43:35 »
Ветераните от запаса в по-голямата си част са с леви, комунистически виждания. Такъв патриотизъм не струва и 5ст. от старите.

Offline Sirena

• Registered user
  • Forum Member
  • **
  • Зодия: Cancer Cancer
« Reply #14 on: 30 May 2010, 01:43:56 »
Нема вече родолюбци....всичко що е живо, деградира.... (:| ;(