Author Topic: Пат Бюканън: Трябва ли САЩ да рискуват ядрена война с Русия заради България?!  (Read 1469 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline vailen

 • Premium user
 • Forum Member
 • *
 • Posts: 403
 • Gender: Male
Пат Бюканън: Трябва ли САЩ да рискуват ядрена война с Русия заради България?!Не съм „изолационист, но съм за „Америка на първо място““ каза Доналд Тръмп пред в. „Ню Йорк таймс“ миналата седмица.“Харесва ми изразът.“ По отношение на НАТО, в която САЩ понасят ¾ от разходите по отбраната на Европа, Тръмп нарече споразумението „нечестно, в икономически план, за нас“ и допълни „Няма да бъдем повече разкъсвани.“
Близките до властта медии могат да са изпълнени от войните в Туитър за жени и предполагаеми изневери, но идеите на Тръмп трябва да разпалят национален дебат за задграничните ангажименти на САЩ – особено НАТО. Защото на идеите на Доналд не им липсва авторитетна подкрепа. Първият върховен главнокомандващ на НАТО ген. Дуайт Айзенхауер каза през февруари 1951 г. за алианса: „Ако в рамките на десет години всички американски войски, разположени в Европа за целите на национална отбрана, не се завърнат в Съединените щати, тогава целият проект се е провалил.“
Биографът на Джон Кенеди Ричард Рийвс пише, че десетилетие по-късно президентът Айзенхауер увещава новоизбрания държавен глава за НАТО. „Айзенхауер каза на своя приемник, че е време да се започне изтеглянето на войските от Европа към вкъщи ‘Америка извършва много повече от споделяне на отбраната на свободния свят’, каза той. Беше време другите страни от НАТО да поемат по-голяма част от разходите за тяхната собствена отбрана“.
Нито един стопанин на Белия дом от времето на Студената война не последва съвета на Айк. Но после, когато Студената война приключи с разформироването на Варшавския пакт и разпадането на Съветския съюз на 15 независими държави, американските войски трябваше да се върнат у дома от Европа. Време беше просперираща Европа да започне сама да се защитава.

Вместо това Бил Клинтън и Джордж У. Буш започнаха да раздават членство в НАТО, т.е. гаранции в случай на война, на всички страни от предишния Варшавски договор и дори на Прибалтийските републики, които бяха част от Съветския съюз. С исторически провокативен акт САЩ преместиха тяхната „червена линия“ на война с Русия от река Елба в Германия на естонско-руската граница, на няколко километра от Санкт Петербург. Ние декларирахме пред света, че ако Русия потърси възстановяване на хегемонията си върху която и да е част от бившата си империя в Европа, тя ще бъде във война със Съединените щати.
Никой президент по време на Студената война дори не е и обмислял даването на гаранция в случай на война с такъв мащаб, поставяйки родината ни пред риск от ядрена война, за да бъдат защитавани Латвия и Естония. Припомням си. Айк не се намеси да защитава унгарските борци за свобода през 1956 г. Линдън Джонсън не помръдна и пръст, за да спаси чехите, когато Варшавският пакт прегази „Пражката пролет“ през 1968 г. Рейгън отказа да се намеси, когато ген. Войчех Ярузелски, по заповед на Москва, смаза „Солидарност“ през 1981 г. Тези президенти поставяха Америка на първо място. Всички биха се радвали на освобождаването на Източна Европа. Но никой не би го извършил чрез война с ядрена страна като Русия, за да го гарантира.
4741003
И все пак Джордж У. Буш обяви, че всяка стъпка от страна на Русия срещу Латвия и Естония би означавала война със САЩ. Джон Маккейн искаше разширяване на американските военни гаранции до Грузия и Украйна. Това беше лудост, родена от високомерие. И сред тези, които предупреждаваха срещу придвижването на НАТО към вратата на Русия, беше най-големият геостратег на Америка, авторът на сдържането, Джордж Кенан: „Разширяването на НАТО ще бъде най-съдбоносната грешка на Америка след Студената война. Може да се очаква, че такова решение ще тласне руската външна политика в посоки, които определено не ни харесват“. Кенан е доказано прав.
Като отказахме да се отнасяме към Русия така, както се отнасяхме към други страни, отхвърлили ленинизма, ние създадохме Русия, от която се боим, превъоръжаваща се нация, настръхнала от възмущение. Руският народ, протегнал ръка за приятелство и преди тя бъде отхвърлена, избухна в аплодисменти при свалянето от власт на Борис Елцин и идването на автократичния силен човек, който отново ще направи Русия уважавана. Ние самите подготвихме пътя за Владимир Путин.

Докато Тръмп се фокусира върху това, че Америка поема твърде много от разходите за защитата на Европа, съществуват рисковете, които ние поемаме, които са по-висши от тези, които нито един президент от времето на Студената война някога се е осмелявал да поеме.
Защо Америка трябва да воюва с Русия, която владее Прибалтийските страни или Румъния и България? Кога суверенитетът на тези народи стана от такъв жизнен интерес, че ние бихме рискували военен сблъсък с Москва, който може да ескалира в ядрена война? Защо все още сме решени да се бием за десетки народи на пет континента?
Тръмп отправя предизвикателство към нагласите на външнополитическия елит, чието мислене е замръзнало в света, който изчезна около 1991 г. Той предлага нова външна политика, при която Съединените щати са решени на война само когато са нападнати или са поставени в опасност жизненоважните интереси на САЩ. И когато се съгласим да защитаваме други нации, те ще носят пълния дял от разходите за тяхната собствена отбрана. Свърши ерата на безплатните обяди. Фразата на Тръмп „Америка на първо място“ има прекрасно звучене. /
Източник: БГНЕС
––––
Пат Бюканън е известен американски консервативен политик, коментатор и автор. Бил е съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън. През 1992 и 1996 г. участваше в надпреварата за избора на кандидат-президент на Републиканската партия.

Оригиналната статия
България над всичко!
 

Offline Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Posts: 8,646
 • Gender: Male
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Quote
"Не съм „изолационист, но съм за „Америка на първо място““ каза Доналд Тръмп пред в. „Ню Йорк таймс“ миналата седмица.“Харесва ми изразът.“ По отношение на НАТО, в която САЩ понасят ¾ от разходите по отбраната на Европа, Тръмп нарече споразумението „нечестно, в икономически план, за нас“ и допълни „Няма да бъдем повече разкъсвани.“ "

Quote
"Имал си бол пари - платил си я. Я качвай се, качвай се по-скоро да не припкаме пак подир машината - каза наставнически бай Ганьо. "
...
...
U.S. Is Poised to Put Heavy Weaponry in Eastern Europe

Stryker vehicles from the Army’s 2nd Cavalry Regiment took part in a military exercise in Riga, Latvia.
http://www.nytimes.com/2015/06/14/world/europe/us-poised-to-put-heavy-weaponry-in-east-europe.html?_r=0
...

Eastern Europe Cautiously Welcomes Larger U.S. Military Presence

http://www.nytimes.com/2016/02/03/world/europe/eastern-europe-us-military.html
...
Quote
"Whatever the intentions of the two sides’ military moves, the strategic landscape is changing. Eastern Europe is becoming more militarised and its future stability much less certain as the doctrines and relations that defined the post-Cold War era appear to be unravelling. Indeed, in our analysis, the 1997 Founding Act between NATO and the Russian Federation, which set out the basis for a European security order, looks increasingly irrelevant. In the Act, NATO and Russia committed themselves ‘to build a stable, peaceful and undivided Europe’. They affirmed that they do not consider each other as adversaries – something that plainly appears to no longer be the case.

This does not mean that we assess Russia and NATO are heading for conflict. The latest measures on both sides appeared aimed more at deterrence than aggression. But Russia is unlikely to let the announced deployments go unanswered in the near term. In terms of ground level risks, based on previous Russian responses and its increased emphasis on ‘hybrid warfare’, we assess this will most probably equate to renewed separatist fighting in eastern Ukraine. We also anticipate a potential new deployment of additional Russian forces in Kaliningrad. Further demonstrations of force such as military drills are almost certain on both sides, and look likely to keep tensions and anxieties running high through summer at least..."
https://news.riskadvisory.net/2015/26/russia-a-strategic-security-dilemma-in-eastern-europe/
...
САЩ ще плащат дотогава, докато не разберат това, че не могат да управляват целия свят.
Времето на империите отдавна е отминало и в древната, и в близката история на човечеството има доста примери за това, как са се разпадали велики империи заради това, че никой не може да управлява целия свят.
САЩ трябва да приемат логиката на алековия Бай Ганьо, когато "забравил" да си плати бирата и казал:"Имал си бол пари - платил си я...".
България не е длъжна да плаща за запазването на стратегическите интереси на САЩ.
« Last Edit: 01 Apr 2016, 21:57:12 by Петкан »
Ad honores
 

Offline HighVoltage

 • Moderator
 • Senior Member
 • *
 • Posts: 750
 • Gender: Female
Поредния кьорфишек, само като прочетеш: „Защо Америка трябва да воюва с Русия, която владее Прибалтийските страни или Румъния и България? Кога суверенитетът на тези народи стана от такъв жизнен интерес, че ние бихме рискували военен сблъсък с Москва, който може да ескалира в ядрена война? Защо все още сме решени да се бием за десетки народи на пет континента?”
Става ясно, че няма смисъл нищо да се чете от този кретен, тъй като НИКОГА за сащ не са приоритет интересите на някой друг.
Реално и обективно мнение е това на Оливър Стоун.
http://www.blitz.bg/news/article/403127
„"Хилари Клинтън на практика затвори вратата към мира", пише режисьорът. "Според нея това е най-доброто, което САЩ, като изключителна държава, могат да предложат в новия "Американски век", предава ТАСС.

„Нейното божество е НАТО“, заявява режисьорът "В резултат на неоконсервативното "промиване на мозъци" Клинтън вярва в „руската агресия". В действителност САЩ са тези, които сега се „струпват“ на европейските граници на Русия, така както Хитлер направи по време на Втората световна война“, посочи Стоун. Вината за повишаващото се напрежение с Русия, според известния продуцент, носят „ реалистите" в държавното ръководство на САЩ.

Ние вървим към война, или хибридна, която трябва да принуди Русия да се подчини, както през 90-те години на миналия век, или към "гореща", която ще погуби нашата страна", твърди Стоун.

Виновни за това, според режисьора, са "смахнатите реалисти" в държавното ръководство на САЩ, които "в името на реализма създават своя собствена параноидна реалност". Последните думи са цитат от известния американски социолог Чарлз Райт Милс.

По-нататък Стоун припомня, че в списъка с делата на Хилари влизат подкрепата за варварската война на никарагуанските контри против народа си през 80-те години на ХХ век, подкрепата за натовските удари в бивша Югославия, подкрепа за започнатата от Джордж Буш-младши и продължаваща война в Ирак, както и продължаващите конфликти в Афганистан.


В "актива" ѝ като държавен секретар той отбелязва разрушаването на светската държава в Либия, военния преврат в Хондурас и днешните опити за смяна на режима в Сирия.

"Всеки един от тези епизоди само засилваше екстремизма и хаоса на планетата и увеличава опасностите за нашата страна", твърди режисьорът, който освен с култови ленти като "Взвод", "Диваци", "Роден на 4 юли" и др., е автор на серийната документална поредица "Неразказаната история на САЩ".

Поради всички тези причини, пише Стоун, "аз продължавам да се моля за Бърни Сандърс. Защото той е единственият, който, макар заради финансово-бюджетно благоразумие, е готов да прекрати нашите интервенции в чужбина, да върне войските у дома и с тези трилиони долари, които повече няма да бъдат харчени за зло, да се опита да защити страната ни по пътя на реалната ѝ реконструкция - с влагане на средства в нейните граждани, училища и инфраструктура".

Сред привържениците на прекратяването на военните операции на САЩ зад граница е и фаворитът за кандидат-президент на републиканцити Доналд Тръмп, но Стоун е убеден, че той "никога няма да бъде допуснат до властта" в САЩ.”
 

Offline Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Posts: 8,646
 • Gender: Male
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Quote
Периметър (система)
„Периметър“ (означение по ГРАУ 15Е601) е комплекс за автоматично задействане на масиран ответен ядрен удар, разработен от СССР през Студената война и на въоръжение днес в Руската федерация. „Периметър“ е система, отговаряща за поддържането на руските ядрени инсталации в бойна готовност в случай на криза или извънредно положение, когато е възможно връзката на тези инсталации с командването (генерален щаб и президент) да бъде прекъсната...
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80_(%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0)

...

Quote
СИСТЕМА «МЕРТВАЯ РУКА» ИЛИ «ПЕРИМЕТР» ЗАПУСКАЕТ АПОКАЛИПСИС


"Система «Периметр» запускает автоматический массированный ядерный удар. Она гарантирует старт баллистических ракет подводного, воздушного и шахтного базирования в том случае, если противником будут уничтожены ВСЕ пункты, способные отдать приказ об ответной атаке. Она полностью независима от остальных средств связи и командных систем, даже от пресловутого «ядерного чемоданчика» системы «Казбек».

Система была поставлена на боевое дежурство в 1985 году, а пятью годами позже модернизирована, получила название «Периметр-РЦ» и прослужила еще 5 лет. Тогда, в рамках соглашения СНВ-1 она была снята с дежурства – и текущее ее состояние неизвестно. По одним данным, она может быть снова «включена» после того, как истечёт срок действия СНВ-1, а по другим – она уже возвращена в действующее состояние... "
http://dokwar.ru/publ/vooruzhenie/pvo_i_rvsn/sistema_mertvaja_ruka_ili_perimetr_zapuskaet_apokalipsis/16-1-0-106
...
Система Периметр Dead Hand Мёртвая рука
Ad honores
 

Tags: