Автор Тема: ДНК  (Прочетена 5328 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен HypathiaTopic starter

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 69
 • Пол: Жена
 • Зодия: Cancer Cancer
ДНК
« -: 12 Сеп 2009, 10:06:56 »
Британски и китайски учени потвърдиха, че всеки от нас има средно 100-200 мутации в сравнение с ДНК на родителите.

Всички съвременни хора са мутанти, откриха учени от Китай и Великобритания, резултатите от чийто изследвания са публикувани в специализираното издание Current Biology, съобщава BBC News.

Специалистите от Института Wellcome Trust Sanger в Хинкстън (Hinxton), Англия и Пекинския геномен институт (Beijing Genomics Institute) в Шенжен (Shenzhen), Китай  установили, че при предаването на наследствената информация от родителите на потомството в новата ДНК-верига възникват средно 100-200 мутации. Учените за пръв път са в състояние да извършат изчисления с подобна точност благодарение на най-новите технологии за секвениране на човешкия геном.

Откритието ще позволи по-точното определяне на хронологията на развитието на човечеството като цяло и отделните етнически групи в различните части на света, както и в борбата с различин наследствени и придобити заболявания, смятат авторите на изследването.

Повечето от тези 100-200 мутации са безвредни за здравето. обаче именно някои от мутациите в клетките са причина за редица сериозни заболявания, като рака, и познанията за честотата на възникването им могат да бъдат използвани за разработването на методики за забавянето или ограничаването на риска от този процес.

Учените изследвали хиляди гени от Y-хромозомите на двама китайски мъже, които били много далечни роднини с общ предшественик през XIX век. При тях били открити 12 различия, осем от които били мутации, възникнали в клетките в зряла възраст и само четири били “истински” мутации, дължащи се на “неточност” при предаването на генетичния материал от предците на потомството. Учените посочват, че откриването на тези естествени мутации било “по-трудно от търсенето на игла в купа сено”.

Досега учените можеха да дадат само приблизителна оценка колко често в човешкия геном стават случайни мутации. При по-нататъшната си работа британските и китайските специалисти се надяват да уточнят разликите в скоростта на мутиране на различните участъци от генома на човека.

http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=10&id=20464
« Последна редакция: 02 Авг 2018, 21:31:06 от Hatshepsut »
I find my strength
Believing that your soul lives on
Until the end of time
I'll carry it with me
 

Неактивен HypathiaTopic starter

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 69
 • Пол: Жена
 • Зодия: Cancer Cancer
Re: ДНК
« Отговор #1 -: 17 Ное 2009, 15:45:53 »
Богаташите полудяха по човешкия геном$70 хил. си поръчват лично декодиране.

Разчитането на личния геном е новият хит сред милиардерите, пише британският в. „Таймс". Само за 70 000 долара (42 000 британски лири) човек получава лъскава сребърна кутия, с флашка в нея, поставена върху кадифена основа. На пръв поглед това изглежда доста неизгодна сделка, но всъщност важни са не кутията и флашката, а съдържанието на флашката. На нея е записан декодираният личен геном на клиента, платил 70 000 долара. Тази сума изглежда доста малка в сравнение с 3-те милиарда долара, които бяха похарчени за разчитането за първи път на човешкия геном.

Този проект беше завършен през 2003 г. след 13-годишни усилия. Сега разчитането на личните геноми вече се извършва доста по-бързо, между 6 и 8 седмици, и стотина членове на световния елит на милиардерите вече са се сдобили с прословутата сребърна кутия с флашката, съдържаща информацията за техния личен геном. Списъкът на чакащите пък набъбва с всеки месец.

Две американски фирми предлагат услугата. Това са Кном (Knome) и Илумина (Illumina). Според изпълнителния директор на Кном - Хорхе Конде, до 2015 г. услугата „разчитане на личния геном" ще поевтинее доста, ще струва само 1000 долара и ще бъде извършвана само за няколко дни.

До 2007 г. на планетата е имало само три разчетени лични човешки генома, припомня Конде. Той разказва, че е посетил домовете на някои от клиентите на фирмата. Някои от тях държат флашката с генома си в сребърното сандъче на видно място в домовете си.

Директорът на фирма Кном признава, че сега предоставя на клиентите си само карта на техните многобройни, разнообразни, уникални ДНК вариации, които могат да покажат каква е вероятността даден човек да се разболее от дадена болест.

Според Хорхе Конде обаче в бъдеще фирмата Кном ще открие в интернет браузър, чрез който клиентите й с разчетен геном ще могат да търсят информация на нови открития за връзки между определени гени и дадени болести и да свалят тази информация на флашката с разчетения си геном.

Засега е известно, че първият човек, който се е възползвал от услугите на фирма Кном, е Дан Стоическу, румънски милиардер, който живее в Швейцария. Той вярвал, че животът на хората може да бъде удължен до безкрай посредством нанотехнологиите и изкуствения интелект. По времето, когато поискал да му бъде разчетен геномът, услугата струвала 350 000 долара. Тогава Стоическу заявил, че предпочита да се възползва от нея, вместо да похарчи тези пари за Бентли.

http://marica.bg/show.php?id=15516
« Последна редакция: 02 Авг 2018, 21:31:56 от Hatshepsut »
I find my strength
Believing that your soul lives on
Until the end of time
I'll carry it with me
 

Неактивен Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: ДНК
« Отговор #2 -: 24 Фев 2015, 18:09:59 »
Програма, която създава изображения на човешки лица от ДНК материал


Марк Шрайвър, професор по антропология и генетика на университета в американския щат Пенсилвания създаде компютърна програма, която анализира човешката ДНК и по получените данни изобразява човешкото лице. Програмата анализира генетичните маркери, отговорни за съответните части на лицето и за няколко минути създава неговото изображение.

Екипът учени, ръководен от професор Шрайвър е успял да разбере по какъв начин ДНК влияе на човешкото лице. Резултатите са доста спорни, но определено има прилика с оригинала.За създаването на алгоритъма Шрайвър измерил 7000 точки на човешкото лице и направил анализ, чрез който се изясняват връзките на тези точки с хилядите генетични варианти. Програмата създава изображение на човешкото лице, като се съобразява с пола на човека, информацията за неговите прадеди и двадесет и четири варианта на на двадесет различни генетични връзки, отговорни за вида на лицето.Редакцията на New York Times решила да провери, доколко вярно работи тази програма и изпратила на учените ДНК материали на репортера Джон Маркофф и журналистката Катрин Спанглер. Никой не успял да познае репортера, докато не били подадени данни за неговата възраст. Журналистката била веднага разпозната от десет колеги.https://www.kaldata.com/
 

Tags:
   

  ДНК като инструмент в търсенето на корените на гръцката цивилизация

  Започната от Hatshepsut

  Отговора: 0
  Прегледи: 2568
  Последна публикация 04 Авг 2017, 22:24:27
  от Hatshepsut
  Произход на българите според ДНК изследванията

  Започната от Hatshepsut

  Отговора: 52
  Прегледи: 60145
  Последна публикация 01 Сеп 2018, 22:37:19
  от Hatshepsut
  Карта показва произхода на нациите според ДНК на хората

  Започната от Hatshepsut

  Отговора: 0
  Прегледи: 3238
  Последна публикация 24 Фев 2014, 07:30:38
  от Hatshepsut