Автор Тема: Леденият човек бил стерилен  (Прочетена 4488 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Angel LightsTopic starter

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 194
 • Пол: Мъж
 • Darkness of Doom
Леденият човек бил стерилен
« -: 10 Окт 2009, 19:58:33 »
Ново изследване разкрива, че Йоци (Oetzi) - праисторически човек, стоял замразен в ледник в продължение на цели 5 300 години - може би е страдал от стерилитет, научаваме от BBC. Генетичното изследване, публикувано в American Journal of Physical Anthropology, потвърждава също, че човекът вероятно е произхождал от Централна Европа.

Тялото на Йоци е било открито сред топящите се ледове високо в италианските Алпи през вече далечната 1991 г. Изследването на останките разкрива още, че смъртта на човека от Медната епоха почти сигурно е била последица от участието му в битка. За това свидетелстват забитата в гърба му стрела и раните от ножове по ръцете му.

Преди сегашното генетично изследване учените са допускали, че вероятният стерилитет на Йоци може би е бил сред факторите, довели до насилствената му смърт.

Д-р Франко Роло от университета в Камерино и колегите му изследвали влакна от ДНК, взети от клетките на тестисите на мъжа. Специален интерес за тях представлявал генетичният материал, съдържащ се в митохондриите - фини структури, предоставящи енергия за клетките. Този тип ДНК се наследява само по майчина линия.

Учените оповестяват, че са открили зони, свързани с повишения риск от мъжки стерилитет.

    Екранирахме участъци (от ДНК), определяни от други учени като форми на приспособяване, свързани с други патологични състояния или с условията на средата - обяснява д-р Роло.
    Две от тези зони могат да бъдат определени като свързани с намалената подвижност на сперматозоидите и ние открихме и двете в митохондрийната ДНК на Йоци - пояснява той.
    Не можем да кажем със сигурност, че той е страдал от това (от намалена подвижност на сперматозоидите), но твърдим, че такава вероятност поне е съществувала - пояснява ученият.

Д-р Роло допуска, че идеята за вероятната стерилност на мъжа е интригуваща и че отхвърлянето й като чиста спекулация допълнително го амбицира да се занимава с нея.

    В момента ей така, просто от любопитство, се консултирам с
    културни антрополози,
    медицински антрополози
    и археолози,
    за да получа възможно най-изчерпателна информация какво е представлявала тя (мъжката стерилност) в примитивните общества - добавя той.
    За да се направи това, трябва да се проучи дали в тези древни общества е съществувало съзнание за мъжката стерилност и - ако е така - дали липсата на семейство и род е представлявало проява на социална слабост - подчертава Роло.

Първоначално се е предполагало, че Йоци е умрял от студ, но раните по ръцете му и забитата в гърба му стрела изглежда свидетелстват, че смъртта му е последица от уврежданията, които той е получил по време на битка.

Предвид допускането, че Йоци вероятно е бил стерилен, д-р Роло се пита дали социалните последици от това може да са изиграли роля във веригата от събития, довела до открит сблъсък.

Членовете на екипа изследвали образците от ДНК на мъжа не само заради предполагаемия му стерилитет, но и за да се опитат да получат повече информация за потеклото му. Те открили, че той принадлежи към подгрупата K1 на хаплогрупата, известна като K.

Хаплогрупите могат да бъдат описани като разклонения на родословното дърво на човека. Всяка хаплогрупа съответства на ранни човешки миграции към различни континенти или географски райони.

Нашата собствена ДНК съдържа генетична информация, известна като код на живота. Тя е разпределена в информационните пакети, наречени хромозоми, които се намират в клетъчното ядро и затова се обозначава още и като ядрена ДНК.
ДНК има и в митохондриите извън клетъчното ядро (митохондрийна ДНК). Митохондрийната ДНК се наследява само по майчина линия посредством яйцеклетката и може да се използва за проследяване на еволюционния процес в далечното минало; мъжкият полов хромозом (Y) също разкрива еволюцията на ДНК у мъжете.

Извличането на ДНК от древни разновидности на човека е трудна работа. Вкаменелостите често са замърсени с примеси от ДНК на днешни хора, пренесена при пипането им с ръце, чието отделяне от оригиналната, древната ДНК, е трудно.

K е сравнително рядко срещана хаплогрупа сред европейците, но тя има по-висока честота сред обитателите на Южните Алпи, а също и сред населението на север от тях.

Д-р Роло обаче е предпазлив относно сигурността на резултатите, тъй като информацията за разпределението на групите все още е оскъдна.

Учените са открили още, че Йоци е принадлежал към четвъртата подкатегория на групата K1, на която не са се натъквали по-рано.

    Това означава, че нашият анализ на митохондрийната ДНК на скелета е по-подробен от повечето от другите анализи на примитивните разновидности на съвременния човек - отбелязва д-р Роло.

Д-р Мим Боуър, археогенетик от McDonald Institute при Кембриджкия университет във Великобритания, коментира изследването:

    Това е една интересна публикация, която показва колко полезна може да бъде митохондрийната ДНК.
    Що се отнася до ДНК на древните хора, то е изключително полезно, тъй като всяка клетка съдържа в себе си много митохондрии и - следователно - много копия от митохондрийна ДНК, което дава много по-добър шанс за възстановяването й няколко хиляди години след смъртта й.

Д-р Боуър обаче посочва, че в това отношение може да има ограничения:

    Във всеки случай не можем да получим пълна картина.
    Тъй като митохондрийната ДНК се предава по майчина линия, това, което всъщност "виждаме", е майката, бабата и т.н. на Йоци.
    "Виждаме" само женската половина на родословното му дърво.
    С помощта на ядрената ДНК бихме могли да си съставим по-пълна картина, но такава е много трудно да се извлече от древни вкаменелости. www.green.democrit.com
 

Неактивен Ivo_the_MOnsTer

 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 729
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Cancer Cancer
Re:Леденият човек бил стерилен
« Отговор #1 -: 13 Окт 2009, 19:56:07 »
Тва обеснява защо е изчезнал  :-D :-D :-D
Всеки заслужава да бъде съден според делата си.
 

Tags:
   

  Ей това е новината: маймуните произхождат от човека

  Започната от Nordwave

  Отговора: 5
  Прегледи: 5490
  Последна публикация 05 Дек 2009, 13:01:28
  от logx
  Кенгуруто и човекът с общ прародител

  Започната от Skarlet

  Отговора: 4
  Прегледи: 3826
  Последна публикация 20 Ное 2008, 23:27:42
  от Балкани
  Македонците били с антична кръв

  Започната от Angel Lights

  Отговора: 52
  Прегледи: 19567
  Последна публикация 13 Сеп 2016, 13:53:59
  от Мишок