Автор Тема: Произход на българите според ДНК изследванията  (Прочетена 60003 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
СЕНЗАЦИОННО ИЗСЛЕДВАНЕ НА БАН ДОКАЗА: Не сме славяни, рода сме с италианците

Изследване показа, че сме много различни с руснаците, но македонците са едно цяло с нас


Акад. Гълъбов, вие сте един от организаторите на Осмия европейски конгрес по микробиология, който се проведе във Велико Търново. Какви бяха основните теми, дискутирани на него?

 В конгреса участваха над 250 учени от Стария континент  България, Румъния, Гърция, Турция, Македония, Сърбия, Франция, Англия, Италия, Германия. Дискутираните теми бяха много и изключително важни. Интересен доклад представи например проф. Анна Папа от Гърция за етиологията на западнонилската треска, която се пренася с комарите. През 1999 г. в Румъния са починали стотици хора от треската, а преди две години в Гърция също е имало сериозен взрив на заболяването. В България засега нямаме болни. Вероятната причина за това е, че при преминаването си от птиците върху комарите вирусът еволюира и отслабва. Проф. Жан-Клод Пифарети от Швейцария пък представи изследване на вариолата – едра шарка, която за щастие вече е победена. От наша страна проф. Стоян Грудев от Минно-геоложкия университет изнесе доклад за биохидрометалургията в България и представи нов метод за получаване на благородни метали чрез използване на микроорганизми. Проф. Жан Ромелер от университета в Хайделберг пък представи нов метод на лечение на рак чрез използване на животински парвовирус.

По какви въпроси се обединиха да работят членовете на балканските дружества по микробиология?

 Обединението на балканските дружества по микробиология ще работи по няколко теми, характерни за региона. Те са свързани с балканската ендемична нефропатия, с производството на чисти млечни храни и използването на ендемични растения за производство на лекарства. България например се славеше с нивалина, станал известен в цял свят за лечение на неврологични заболявания. Той се произвежда от блатното кокиче, но растението отдавна изчезна у нас и сега внасяме нивалин от Турция.

Имате революционна теория за произхода на българите, изградена на научната база на генетиката. Кажете в какво се състои тя?

 Това не е теория, а сериозно изследване. То е направено върху 1000 българи и продължи цели 3 години. В него взеха участие водещи наши генетици, антрополози и микробиолози, както и генетици от два италиански университета. Изследването беше извършено в два аспекта – първо, върху т.нар. митохондриална ДНК, която предава наследството от майката на децата, и, второ, изследване на мъжката Y-хромозома. В тези изследвания участваха 1000 души. Изрично бяха подбрани само българи и българомохамедани, а не хора с друга националност – без турци, роми, евреи, арменци и представители на другите етноси в България. И тези изследвания показаха, че българската съвременна популация генетично е най-близка до населението на Северна Гърция и Средна Италия и е леко встрани от някои славянски популации. Ние сме славяноезичен народ, но изследването категорично показа, че с руснаците сме много различни. Руснаци, беларуси, украинци, поляци – тези хора имат друг физически вид и друг манталитет. Не може автоматично да се отъждествява въпросът за езика с този за кръвта. Между другото в Македония също е правено едно подобно малко изследване от проф. Дума, шеф на катедрата им по съдебна медицина. Но те не смеят да обявят резултатите от него. Ние ги знаем неофициално. Защото тези изследвания показват, че българите и македонците сме едно и също. Сърбите и руснаците не са провеждали подобни изследвания. Хърватите горе-долу са близо до нас. Останалите европейски народи са ни далечни. Любопитно е, че турците, въпреки петте века робство, също се оказват генетически далеч от нас. Обяснението за това е, че въпреки съвместния живот между двата етноса смесени бракове не е имало и не са се допускали и от двете страни. Относно конкретните резултати от нашето изследване се смята, че траките са изиграли основна роля за нашата близост със средиземноморските народи. Това наше изследване обаче категорично оборва разпространяваната масово теория, че, видите ли, българите сме някакъв миш-маш от гени на различни племена и народи.

А откъде е тази наша близост до Италия?

 Причините са предимно исторически. От една страна, както казах, са траките. От друга – исторически знаете, че един от синовете на Кубрат – Алцек, с няколко хиляди души са се заселили в Италия. И там и днес има много фамилии като Булгари, Булгарели, потомци на онези Алцекови българи, дошли от Изток. Освен това след 9 септември се говореше и се втълпяваше, че прабългарите били една шепа, една дружинка и попаднали на Балканите, са се стопили в славянското море. Това е една долнопробна лъжа. В Дунавска България според изследванията на проф. Рашо Рашев и Божидар Димитров българите са били между 32 и 60% от населението. А това съвсем не е една шепа. И в историческите документи за българите се говори, че са били многобройни като пясъка в морето. Освен това прабългарите не са били някакви диваци и варвари с шатри и конски опашки. Това също не е вярно. Българите идват от Каракум, заселват се в Кавказ, а от там на запад достигат до Балканите. Те са познавали каменното строителство, просото, пшеницата, обработвали са коприната, знаели са да правят килими. Имали са страхотна армия и са били много добри воини. Преди да дойдат на Балканите, са изградили няколко силни държави. Аспарух побеждава страховитата 80-хилядна византийска армия. Докато славяните са живеели в сламени колиби, не са били воини, а земеделци, и един, общо взето, неорганизиран народ. Така че кой кого е претопил тогава и кой на кого е оказал влияние?

Разкажете и за други подобни официално налагани заблуди в историята?

 Мога да ви дам следния пример. Синът на Аспарух – Тервел, помага на византийския император Юстиниан и спасява Византия и цяла Европа от арабите, заради което в знак на огромна признателност е включен в църковния календар като св. Тривелий, получава титлата кесар, която е равна на цар, и областта Загоре. Има много запазени картинки, рисувани от византийските хронисти от онова време. На тях се виждат пратеници на Тервел при императора. И те са хора благородници, добре облечени, с бради. Няма никакви конски опашки. Това е някаква по-късно измислена дивотия. Малък отряд древни българи през IV  и V в. са влезли в състава на хуните и там, под тяхното влияние, може би са носели опашки, но основната маса българи са били съвсем други – цивилизовани, а не някакви диваци на коне. Така че голяма част от онова, което се преподаваше след 9 септември, просто не е вярно.

http://www.monitor.bg/article?id=402938
« Последна редакция: 14 Авг 2018, 14:37:59 от Hatshepsut »
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Акад. Ангел Гълъбов: Прабългарите, а не славяните са определили гените на народа ни

- Акад. Гълъбов, резултатите от първото изследване на генетичната характеристика на населението на България проверка на историята ли е?

- В известен смисъл е така. Много се говори, че съвременните българи били миш-маш от какви ли не гени. Приказки са, че всеки народ, който е минал по нашите земи, е променил генетичния ни произход. Считам, че това е невярна теза. Дори турското робство, продължило близо пет века, не е повлияло на генетичния статус на българите. Обикновените турци са живеели в отделни села и махали. Българи са „обогатявали” турския генофонд – чрез еничарството, отвличане на девойки, а не обратното. Извънбрачни деца не е имало, защото моралът се е поддържал от двете страни – особено от българска. Така че нямаме „генетични добавки” от робството. И не случайно изследването показва, че спрямо турците сме отдалечени и по мъжката (Y) хромозома в ДНК, и по женската (митохондриалната ДНК).

- Десетилетия учехме, че сме от тюркски произход, а гените доказаха, че не е така. Как се е стигнало до грешната теза?

- Още в края на XVIII в. западни историци твърдят, че основателите на държавата ни са тюрки. Така се е говорило за древните българи (прабългарите) въобще. След като близо два века в световната наука е битувала такава хипотеза, повечето наши историци са я поддържали, но при наличието на пълен информационен вакуум са„стреляли” на тъмно и са съчинили началото на историята: дошла е дружина от тюрки, която взема властта, славяните се съгласили, за траките не се споменава – като че не съществуват.

- Някои историци твърдят, че подобно на траките прабългарите са се стопили „в огромното славянско море”.

- Това е абсурд. Има твърде много данни в средновековните и по-нови източници, че значителна част от населението на ранна България се е състояла от прабългари. За Аспаруховите българи е било написано, че са многобройни като пясъка в морето. Основните български етноси,  славяните и прабългарите са дошли почти едновременно по нашите земи. Прабългарите са дали името България, те са носителите на държавността, на военната мощ, на цивилизованост, намерила място и в областта на стопанството и художествената култура. Докато славяните са нямали развита държавна и военна организация.

- Как посрещат историците новия „генетичен прочит” на историята?

- Някои от тях естествено са недоволни. Дори в последната енциклопедия на България (2011 г.) е написано от акад. Васил Гюзелев, че в Първата българска държава има два периода – на ханство (тюркско понятие) и царство България. Според науката при съвременните българи следите от тюрки, монголоиди и др. са колкото в другите европейски народи – около 1,5%.

- Какви сме ние тогава?

- Древните българи са били от европеиден тип. Ние сме славяноезични българи. Нека видим кого е наследила популацията. Грешна е тезата за прабългарите като една малка орда, наложила се над многоброен славянски народ. За да победиш неколкократно 100-хилядна византийска армия, всички древни българи трябва да са били около 1 млн. души. Според проф. Рашо Рашев през VII-VIII век древните българи въз основа данните на неутрални източници са били 30% от населението на България, а проф. Божидар Димитров твърди, че са 60% и съотношението е било 1,2 млн. прабългари и 800 000 славяни. Изводът е: древните българи са основна съставна част в съвременния български народ. Що се касае до езика ни – той се е развил на славянска основа. Българският език е славянски, но с тази особеност, че от всички славянски езици само нашият по структура е аналитичен (като френския език) – отсъстват падежите, обаче имаме определителен член и сложен глагол. Изводът е, че ние сме славяноезични, но до каква степен сме славяни по произход въпросът е дискусионен. Не може да се отъждествява въпросът за езика с въпроса за кръвта. Известно е, че генетиката се занимава с изясняване на произхода, а не на езика.
Странно е и че малко се говори за тракийски елемент в етногенезата на съвременните българи, въпреки че няма как да не е останал такъв. Траки са били Спартак (I в. пр. Хр.), но и византийският император Константин Велики (280-337 г.). Въпросът за траките е открит – за тях има много данни, главно езикови, но няма системни изследвания.

- Кога всичко ново ще влезе в учебниците по история?

- Има вече един такъв учебник за XI клас, на проф. Георги Бакалов, в който в значителна степен е отразено новото, а  има и учебник са V клас, в който „хановете” са „канове”. Улиците също трябва да са „Кан Крум”. Децата трябва да учат, че сме индоевропейци, че съвременният български народ е доста хомогенен, няма нищо общо с тюрките и не сме номадски народ. Дайте да не си подценяваме историята – древните българи са били знаменити хора, те са ни дали името и  даже не е редно да ги наричаме прабългари.

http://akademika.bg/2013/03/
« Последна редакция: 14 Авг 2018, 14:38:58 от Hatshepsut »
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Прабългарите са генетично европейци, а не татари


Акад. Ангел ГЪЛЪБОВ

- Акад. Гълъбов, едно ДНК проучване на български археологичен материал стигна до сензационни резултати. Запознайте ни с тях.

- Изследването е проведено от екипа на проф. Драга Тончева – национален консултант по генетика, от нейния докторант Десислава Нешева в съдействие с проф. Давид Карамели от Университета във Флоренция. Лабораторията във Флоренция е един от най-престижните европейски центрове, специализиран за работа с древна ДНК. Анализът се извършва върху митохондриална ДНК, която се предава от майката на децата, и се изолира от раздробени до прах материали от зъби или от тръбни кости.


Българи посичат ромеи, миниатюра от Менологията на Василий II, XI век

- Какъв материал беше използван?

- Археологичният материал е взет от Антропологичния музей към БАН, създаден от чл. кор. акад. Йордан Йорданов. Изследванията са на точно доказани гробове. Това са находища на древни българи от VIII до X в. и на траки от V-III хилядолетие пр. Хр. Готвим публикация съвместно с археолози, проучили и идентифицирали гробовете, за които има доказателства, че са на прабългари. Главните находища на прабългарски кости са от Ножарево, Силистренско, а другите са от манастира на Мостич, кръстен на чъргубиля Мостич – висш държавен сановник при царете Симеон и Петър. Има малко находище на кости от областта Чеч, датирани към Х век.

- Какви са резултатите от изследването?

- Към момента са изследвани само няколко кости на тракийци от III хилядолетие пр. Хр., но първо искаме да завършим проучването при прабългарите. Получени са вече първите резултати, които са доста хомогенни. Имаме 13 категорични материала на прабългари и без изключение те показват, че генетично те са европейци, а не монголо-алтайци. В тях няма следи от източни народи. Доказано е, че древните българи са индоевропейци. Няма нито едно отклонение.


Прабългарските кости за изследване на митохондриална ДНК са взети от Антропологичния музей,
създаден през 2007 г.

- Как променя това прочита на историята?

- Тези данни отхвърлят тезата за хуно-татарския произход на българите, както е написано и в последната енциклопедия от 2011 г. Това означава категорично, че прабългарите са хора от бялата раса, заселила Европа, и нямат нищо общо с монголите и татарите. Българският народ има три европейски съставки - за траките и за славяните никога не е имало спор. И като начало крайно време е да се спре употребата на думата хан - това е от тюркски "предводител на кавалерията". Правилното е "кан" от "канас ювиги".

- Какви бяха първите реакции на новината?

- У нас политиката има отражение дори при научните новини. Когато се доказва убийство в съда, изследванията на ДНК се считат 100% меродавни. Въз основа на ДНК проучване и доказано родство хората отиват в затвора или са оправдани. Ето сега цяла Англия се интересува от костите на Ричард ІІІ, където също се изследва митохондриална ДНК. Това са данни, които не могат да бъдат оспорени. Можеш да съчиняваш каквито искаш истории и теории, но такова съвпадение не може да има.


Хрониките показват европеидните черти на българските владетели.
Канас ювиги Омуртаг (814-831) и византийски пленници в миниатюра от Мадридския ръкопис
на хрониката на Йоан Скилица, XI в.

- Другата ви новина е свързана със славяните и е също така шокираща.

- Подробен анализ на мъжката У хромозома (изследва се само от кръв) при съвременните хора установява, че славянското население не е еднородна група. Не може да сравняваме русите с българите – ние физически се различаваме. Прабългарите са били хора с кръгли очи – това се вижда от рисунки на пратеници на Тервел при василевса. Съвременното проучване установява, че хаплогрупите (генните комплекси) C, N и Q, характерни за монголо-алтайците, ги има най-много в народите на Китай, Монголия, Казахстан, Сибир, Япония, Корея, Камбоджа, Индонезия и др. Там между 5 и 70% от населението носи С и N наред с Q (2-7%). За Европейска Русия характерен е високият процент на насeлението с хаплогрупа N – от 6 до 80%, достигащ в Курск 92.5%, в Твер – 79%. Тази хаплогрупа се носи между 7 и 15% от населението на Белорусия, а 6.5% – в Украйна. В България едва 0,5% от населението носи такива гени. Населението на Република Македония ги има в същия процент, румънци и молдовани – 0,7-1.6%, а бошняци са с 0%. Това показва, че ние се различаваме генетично от руснаците, които дълго време са били под робството на монголите, наричани от тях татари.

https://offnews.bg/
« Последна редакция: 14 Авг 2018, 14:40:36 от Hatshepsut »
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Акад. Ангел Гълъбов: Българите сме европейци по ген

Съвременните българи имат чисто европейска генетична структура. Нямат нищо общо с алтайско-монголските и хуно-татарските народи, както се твърдеше по-рано в различни исторически трудове.

Проведохме изследване на генетичната характеристика на населението на България. То беше осъществено от нашия световноизвестен, утвърден генетик и медик, завеждащ Катедрата по медицинска генетика на Медицинския университет професор Драга Тончева и нейния екип. Със съдействието на ВМА бяха изследвани 900 наши сънародници. Взехме кръвни проби от българи и българомохамедани от цяла България. В Европа са провеждани само три подобни изследвания - в Шотландия, Испания и Италия. Нашето проучване е по-голямо от тези в Русия, Полша, Франция и други европейски страни.

То е направено с много съвременни методи, като беше проведено върху две важни съставки, които осигуряват наследствеността. Едното е, което се предава от майката на децата – т.нар. митохондриална ДНК. Това е една структура в цитоплазмата, тя беше открита преди 30 години. Навремето, когато учихме медицина, изобщо никой не знаеше за тази митохондриална ДНК. Оказа се, че тя носи наследственост, която майката предава на децата си. И друго, което беше изследвано, бе мъжката хромозома - Y – хромозомата в ядрото в ДНК.

Установихме, че съвременните българи имат чисто европейска генетична структура. Те нямат нищо общо с алтайско-монголските и хуно-татарските народи, както се твърди в по-ранните изследвания. Така достигнахме до първия важен извод, а именно, че българите имат силна европейска структура. Вторият важен извод беше, че турците стоят много далеч от българите. Това е любопитно откритие, имайки предвид факта, че българите сме били близо 5 века под османско иго. Третият извод бе, че българите заемат специфично място и се различават генетически от някои славянски популации или по-точно казано славяноезични, тъй като понятието славянство не е свързано с кръвта, а с езика. Специално сме отдалечени от руснаците и от някои други славянски популации – словаци, чехи и т.н. По-близо сме до хърватите. Сърбите не са провеждали подобно изследване.

Беше установено, че имаме близост с румънците и населението на Северна Гърция, но това не е изненадващо. По-интересното беше, че в хода на изследването беше установена близост с популациите в Северна и Средна Италия, което очевидно говори за едно не малко присъствие на българи там. Ние сме един народ с европейска генетична структура, по-отдалечен от северните и западните европейски народи, като скандинавци, германци и англичани, французи, испанци и т.н. Но имаме много интересна близост с един от тези народи – италианския.

Наред с това, заедно с университета във Флоренция, започнахме изследвания за произхода на древните българи. Взетите проби от гробниците в Ножарево, южно от Силистра, в Западните Родопи и в Шуменския район показаха, че те са западни евразийци или европейци. Нямат нищо общо с монголо-алтайската и татарската, така да се каже, раса. Тези данни разбиват утвърдените от времето на професорите Константин Иречек и Васил Златарски концепции, че древните българи са били хуно-татари, което е един пълен абсурд.

http://news.bgnes.com/view/1207898
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Ново изследване: Не сме славяни – гените ни са на траките и прабългарите!


Едно научно изследване на генетичния код на българите е на път да заличи дълбоко вкореняваната у нас вяра за тюркско-алтайския ни произход. Неотдавна български и италиански учени се заеха да установят какво се крие в гените на съвременните българи и стигнаха до смайващи резултати. Но и до един риторичен въпрос – дали точната наука генетика със своите необременени от емоциите данни ще успее да пребори идеологическите наслоения в историята, съобщава БНР. За да съставят генетичната карта, според която сме наследници на траките и прабългарите, учените се връщат пет хилядолетия назад. Най-напред те вземат кости и зъби, намерени в тракийските некрополи. От нашето летоброене (VIII-X в.) пък датира генетичният материал от прабългарите. И след като сравняват пробите от миналото с тези на 900 съвременни българи, полученият резултат лаконично гласи: европейска популация, най-близка до унгарци, хървати и италианци. В мащабното проследяване на произхода на българите участват Катедрата по медицинска генетика на Медицинския университет в София, Институтът по микробиология, Институтът по антропология, Националният археологически институт с музей при БАН и Флорентинският университет „Ренци”, чиято лаборатория изследва генетичния материал. "Ако погледнем генетичната карта, ще видим, че траките са по-отдалечени от съвременните българи и от прабългарите, докато прабългарите и съвременните българи са много по-близо разположени" – казва Десислава Нешева, генетик-специалист в Катедрата по медицинска генетика на МУ. – "Това се обяснява с голямата времева разлика при изследваните проби – траките са обитавали хилядолетието пр.Хр. и в новата ера данните за тях стават все по-оскъдни. Но все пак се вижда, че те са близки до съвременните българи и до прабългарите, а интересното е, че от гърците са по-отдалечени". "Установихме, че нямаме генетична връзка с тюркските и с алтайските популации. Нямаме генетична връзка и със съвременните турци, макар да се е смятало, че заради турското робство е имало смесване на генетичния материал. Дори прабългарите нямат генетична връзка с турците, както и с тюркско-алтайските популации. За съжаление, не успяхме да изследваме древни славяни, защото нямахме достъп до техен генетичен материал (прилагали са трупоизгаряне). Сравнявайки обаче съвременните славяни в световен мащаб, се вижда, че не сме близки с тях". Теорията, че основно сме славяни, плод на политическа конюнктура ли е или резултат от липсата на научни инструменти? "Може би и в двете насоки има някаква истина – предполага Десислава Нешева. – Знаете, че историята се пренаписва в зависимост от интересите. От друга страна, генетиката в последните десетилетия много напредна – ние използвахме най-добрата методология и тя даде прекрасни резултати. Така че може да се обсъжда, че по някакъв начин историята е била манипулирана и изопачена, докато генетиката е точна наука и дава точна информация. И тъй като вече е доказано, че носим у себе си нещо и от траките, добре е да знаем кои са били те – древна цивилизация, оставила богато културно-историческо наследство на Балканите. А виждаме, че и генетичното им наследство оказва влияние във формирането на съвременните българи", добавя Десислава Нешева. Очаква се резултатите от генетичното изследване да бъдат публикувани в авторитетно научно списание. А сега учените си мечтаят да намерят пари, за да се върнат този път в осмото хилядолетие пр.Хр. и да проучат още по-древните народи, населявали нашите земи.

Копирано от https://www.24chasa.bg/novini/article/5723545


„Tpaĸитe ca пo-oтдaлeчeни oт cъвpeмeннитe бългapи и oт пpaбългapитe, дoĸaтo пpaбългapитe и cъвpeмeннитe бългapи ca мнoгo пo-близo paзпoлoжeни“. Дo тoзи извoд cтигa нayчнo изcлeдвaнe нa гeнитe нa бългapитe.

Taĸa излизa, чe нe cмe cлaвяни, ĸaĸтo ни oбяcнявaт yчeбницитe пo иcтopия, a пo-cĸopo нocим гeнeтиĸaтa нa тpaĸитe и пpaбългapитe.

Heoтдaвнa бългapcĸи и итaлиaнcĸи yчeни ce зaexa дa ycтaнoвят ĸaĸвo ce ĸpиe в гeнитe нa cъвpeмeннитe бългapи и cтигнaxa дo cмaйвaщи peзyлтaти.

Зa дa cъcтaвят гeнeтичнaтa ĸapтa, cпopeд ĸoятo cмe нacлeдници нa тpaĸитe и пpaбългapитe, yчeнитe ce вpъщaт пeт xилядoлeтия нaзaд. Haй-нaпpeд тe взeмaт ĸocти и зъби, нaмepeни в тpaĸийcĸитe нeĸpoпoли.

Oт нaшeтo лeтoбpoeнe (VІІІ-Х в.) пъĸ дaтиpa гeнeтичният мaтepиaл oт пpaбългapитe. И cлeд ĸaтo cpaвнявaт пpoбитe oт минaлoтo c тeзи нa 900 cъвpeмeнни бългapи, пoлyчeният peзyлтaт лaĸoничнo глacи: eвpoпeйcĸa пoпyлaция, нaй-близĸa дo yнгapци, xъpвaти и итaлиaнци.

B мaщaбнoтo пpocлeдявaнe нa пpoизxoдa нa бългapитe yчacтвaт Kaтeдpaтa пo мeдицинcĸa гeнeтиĸa нa Meдицинcĸия yнивepcитeт в Coфия, Инcтитyтът пo миĸpoбиoлoгия, Инcтитyтът пo aнтpoпoлoгия, Haциoнaлният apxeoлoгичecĸи инcтитyт c мyзeй пpи БAH и Флopeнтинcĸият yнивepcитeт „Peнци”, чиятo лaбopaтopия изcлeдвa гeнeтичния мaтepиaл.


Десислава Нешева

„Aĸo пoглeднeм гeнeтичнaтa ĸapтa, щe видим, чe тpaĸитe ca пo-oтдaлeчeни oт cъвpeмeннитe бългapи и oт пpaбългapитe, дoĸaтo пpaбългapитe и cъвpeмeннитe бългapи ca мнoгo пo-близo paзпoлoжeни“, ĸaзвa Дecиcлaвa Heшeвa, гeнeтиĸ-cпeциaлиcт в Kaтeдpaтa пo мeдицинcĸa гeнeтиĸa нa MУ в интepвю зa БHP.

„Toвa ce oбяcнявa c гoлямaтa вpeмeвa paзлиĸa пpи изcлeдвaнитe пpoби – тpaĸитe ca oбитaвaли xилядoлeтиeтo пp. Xp. и в нoвaтa epa дaннитe зa тяx cтaвaт вce пo-ocĸъдни. Ho вce пaĸ ce виждa, чe тe ca близĸи дo cъвpeмeннитe бългapи и дo пpaбългapитe, a интepecнoтo e, чe oт гъpцитe ca пo-oтдaлeчeни.

Уcтaнoвиxмe, чe нямaмe гeнeтичнa вpъзĸa c тюpĸcĸитe и c aлтaйcĸитe пoпyлaции. Hямaмe гeнeтичнa вpъзĸa и cъc cъвpeмeннитe тypци, мaĸap дa ce e cмятaлo, чe зapaди тypcĸoтo poбcтвo e имaлo cмecвaнe нa гeнeтичния мaтepиaл. Дopи пpaбългapитe нямaт гeнeтичнa вpъзĸa c тypцитe, ĸaĸтo и c тюpĸcĸo-aлтaйcĸитe пoпyлaции. Зa cъжaлeниe, нe ycпяxмe дa изcлeдвaмe дpeвни cлaвяни, зaщoтo нямaxмe дocтъп дo тexeн гeнeтичeн мaтepиaл (пpилaгaли ca тpyпoизгapянe). Cpaвнявaйĸи oбaчe cъвpeмeннитe cлaвяни в cвeтoвeн мaщaб, ce виждa, чe нe cмe близĸи c тяx.“

Teopиятa, чe ocнoвнo cмe cлaвяни, плoд нa пoлитичecĸa ĸoнюнĸтypa ли e или peзyлтaт oт липcaтa нa нayчни инcтpyмeнти?

„Moжe би и в двeтe нacoĸи имa няĸaĸвa иcтинa“, пpeдпoлaгa Дecиcлaвa Heшeвa. „Знaeтe, чe иcтopиятa ce пpeнaпиcвa в зaвиcимocт oт интepecитe. Oт дpyгa cтpaнa гeнeтиĸaтa в пocлeднитe дeceтилeтия мнoгo нaпpeднa – ниe изпoлзвaxмe нaй-дoбpaтa мeтoдoлoгия и тя дaдe пpeĸpacни peзyлтaти. Taĸa чe мoжe дa ce oбcъждa, чe пo няĸaĸъв нaчин иcтopиятa e билa мaнипyлиpaнa и изoпaчeнa, дoĸaтo гeнeтиĸaтa e тoчнa нayĸa и дaвa тoчнa инфopмaция.“

И тъй ĸaтo вeчe e дoĸaзaнo, чe нocим y ceбe cи нeщo и oт тpaĸитe, дoбpe e дa знaeм ĸoи ca били тe – дpeвнa цивилизaция, ocтaвилa бoгaтo ĸyлтypнo-иcтopичecĸo нacлeдcтвo нa Бaлĸaнитe.

„A виждaмe, чe и гeнeтичнoтo им нacлeдcтвo oĸaзвa влияниe във фopмиpaнeтo нa cъвpeмeннитe бългapи, дoбaвяДecиcлaвa Heшeвa.

https://littlebg.com/ne-sme-slavqni-traki-sme/#
« Последна редакция: 14 Авг 2018, 14:43:09 от Hatshepsut »
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Истини и митове за българския ген


Десислава Нешева знае най-добре какво струва да се прави модерна наука в България... Както и какво означава пръв да установиш, че българите са отдалечени от другите славяни като генетичен профил, а прабългарите нямат нищо общо с татарите

"Какъв е генетичният произход на българите?", "Повече траки ли сме, повече славяни или повече прабългари по ген?". От няколко години тези въпроси периодично изплуват в медийното пространство, а причината да се заговори изобщо на тази тема е обширното изследване на голям екип български и италиански учени, започнало през 2009-та година.

Родните генетици, антрополози и историци обединиха сили и с помощта на Университетата в Павия и Флорентинския университет се стигна до осъществяването на мащабно съвременно изследване, което сравнява събрания генетичен материал от древните популации по нашите земи - основно от траки и прабългари - с ДНК-пробите на днешните българи.

Резултатите са изумителни и хвърлят ярка светлина върху миналото на българската популация, поставяйки я на точното място в големия пъзел на човечеството.

Обобщено накратко: генетичният профил на съвременните българи, както и този на прабългарите има сходство с генетичния профил на италианците и е близко разположен до този на унгарци, румънци, гърци и други европейски народи. Подобно на тях, българите са типична популация с евразийски характер.

Интересното е, че съвременните българи са по-отдалечени като профил от останалите славянски народи, което най-вероятно се дължи на наследството на траките и на прабългарите. И много по-отдалечени от съвременните турци.

Категорично се вижда и че траките нямат близост с тюркско-алтайските популации, а татарите нямат никаква генетична близост както със съвременните българи, така и с прабългарите...

Десислава Нешева е мoлекулярен генетик, специалист в катедра "Генетика" към Медицинския университет. Тема на нейния дисертационен труд за докторска степен към Медицинска академия е именно характеризиране на корените на населението по българските земи.

Затова тя изследва собственоръчно проби от античните популации на територията на страната - прабългари и траки. Деси анализира проби от фрагменти от фемур (бедрена кост), както и от зъби от останките, избрани от различни некрополи и гробници из България.

Пробите са взети от Института по антропология към БАН, като прабългарските са от периода 8-10 век, а тракийските - от 3 хилядолетия пр. Хр. - когато се смята, че е бил разцветът на тракийската цивилизация.

Приема се, че зъбите и големите фрагменти на фемура съхраняват най-добре митохондриалната ДНК, за която Деси уточнява, че е много специфична, защото се предава от майката на нейното потомство.

Митохондриалната ДНК на бащата не се предава, тъй като по време на оплождането остава извън яйцеклетката, но пък мъжете са носители на тази на майката - така че полът на хората, от чиито останки са пробите няма голямо значение за изследването. Ролята на бащата се отчита по анализ на Y-хромозомата.

Мащабният проект, чиито резултати бяха огласени публично, но който постоянно се разширява и допълва, изследва Y-хромозомата само в ДНК-то на съвременните българи - около 900 души.

Те са дали своето информирано съгласие и са дарили кръв след кратък тест, който цели да се установи доколко "чист" от научна гледна точка е техният произход - тоест дали знаят или си спомнят за предци и роднини, които не са били от български произход.

Резултатите им се обработват анонимно, съобразено с изискванията за този вид дейност.

"При съвременните хора се изолира доста по-лесно ДНК от самите лимфоцити в кръвта. Докато при античните проби е по-сложно, защото ДНК е деградирала и се накъсва. Налага се намножаване на фрагменти от митохондриалната ДНК, за да се стигне до анализ и след това до получаване на цялостна картина на всеки един фрагмент", обяснява Десислава.

Поради тази причина, а и поради факта, че в България за първи път се прави подобно изследване и методологията все още не е разучена добре, работата на Деси се оказва колосален труд, който има нужда от сериозно финансиране.

През 2009-та година проектът за антропогенетичния произход на българите получава финансиране от "Фонд научни изследвания". След 5 години, когато срокът на проекта изтича, учените се опитват да удължат финансирането, защото подобни изследвания - особено при работа с антични проби - изискват изключително много време.

От Фонда не дават повторно финансиране въпреки високите оценки на екипа, работил по проекта. Това се отразява и на Деси, защото тя не може да работи по дисертацията си почти две години.

Работата е възстановена благодарение на частни спонсори, както и на италианските учени и лаборатории, които финансират около половината от изследванията, проведени досега за този значим от гледна точка на обществения интерес проект.

Още в самото начало генетиците имат нужда и от помощ относно методологията, защото при работа с антични проби има много голяма вероятност от замърсяване. Те се нуждаят от специфична лаборатория с много високо ниво на стерилност, затова установяват контакт с Флоренция, където Деси отива да работи за една година.

"Лично аз изработих всички антични проби", разказва тя.

"160 проби пренесох с личен автомобил до Италия, като носех съответния документ за тях от Института по антропология и нямах проблеми по границите. Всяка една проба имаше номер и описание. През 2010-2011-та в Италия ме обучиха и ми показаха как те работят. След това аз успях да оптимизирам метода".

Когато се връща, тя публикува първата статия за резултатите от генетичния анализ на прабългарите.

Това е отразено по медиите и се вдига много шум, защото, както тогава казва академик Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология при БАН и един от ръководителите на проекта, "трябва да забравим, че прабългарите имат тюркски произход".

За първи път тогава се обявява, че пробите показват висока честота на западноевразийски елементи и е отречена теорията за какъвто и да е татарски произход на прабългарските племена.

Тази първа статия, която е базирана само на част от изследваните проби, е най-информативна и показва до кои популации българите имат генетично сходство. Вече са излезли и изследванията от ДНК-анализа на съвременните българи на Сена Карачанак - Янкова - другият докторант на професор д-р Драга Тончева - инициатор и ръководител на изследването - и резултатите са сравнени.

"Като продължихме изследването установихме, че сходствата са още по-силни и прабългарите още по-близко застанаха до съвременните българи", спомня си Деси.

През 2015-2016-та Десислава Нешева отново отива в Италия, защото там от 2014-та е въведен нов метод, чрез който може да се разчете целия митохондриален геном и по този начин се получават по-информативни и ясни резултати. Тя оптимизира този метод и разчита промени при пробите на траките.

"Реално дотогава нямахме данни за траките и сега разчетохме целия митохондриален геном на траките като материал и се получиха резултати, които тепърва ще бъдат публикувани. Те все още не са разгласени", казва Деси, която гарантира, че всичко, което ще се разбере за траките, е още доста вълнуващо, защото променя много от схващанията за тяхното историческо присъствие.

Тя се надява един ден на база на тези изследвания да бъде пренаписана историята за тракийските племена - история, която ни връща цели 5000 години назад.

"Разбирате, че това е много значимо изследване, защото ДНК много трудно пада от тези проби, тъй като те са много стари. Да получиш разчитане на генома на подобна проба е изключително постижение... Работата с антични проби е много затруднена поради големия риск от замърсяване и реално много проби отпадат. От всичките 160 сме получили информация от 60. Те са с най-висок процент на достоверност".

Десислава подчертава, че никой до момента не е публикувал изследване на толкова много проби в България и че тепърва ще има много проекти, които ще се пишат, за да продължи работата върху геномната карта на българското население, а оттам и на континента.

Това е много значимо не само за изучаване на нашето минало, а и защото спомага за разчитането на цялата история на Европа. Подобни изследвания се правят в много европейски държави - Франция, Великобритания, Италия, Испания, Турция, Германия, Русия, като първо се изследва съвременната популация, а след това се връщат към миналото, както прави и българският екип.

"Ако има финансиране ще можем да покрием и други периоди и да имаме повече материал, за да може да имаме още по-голяма база на сравнение".

За сходствата на съвременните българи с населението в Централна Италия, Деси предпочита да говорят историците, но споменава за хипотезата, според която една част от племената на древна Велика България са се насочили към Италия. Това са така наречените "Алцекови българи". Оттам вероятно са и сходствата в генетичния профил между популациите.

"Използваме и генетичния профил на италианците, за да сравним с нашия. Всяка една популация принадлежи към различни хаплогрупи. На базата на сбора на тези хаплогрупи, се получава генетичната структура, а сравнението между тях показва кои популации са най-близки една с друга. В зависимост от състава на хаплогрупите на другите популации, специфични за определени райони на света, можем да направим сравнения..."

Подобна методология е използвана и при сравнението на българите с другите славянски народи (за славяните няма данни спрямо древен материал, тъй като те са трупоизгаряли, а при изгорял материал няма как да се изолира ДНК).

"Понеже нямаме античен материал, гледаме съвременните проби. И не сме толкова близки до руснаци, до словенци, до типичните славяни..."

Генетичната отдалеченост между съвременните турци и българите също повдига доста интересни въпроси. По всичко личи, че османското иго в България не се е отразило генетично, защото дори да е имало някакво смесване, вероятно турците са взимали генетичен материал оттук, но не са оставяли своя.

На въпроса дали по някакъв начин тези резултати противоречат на историческата наука, Деси е категорична: "Историята може да се манипулира, а генетиката не".

В момента работата по изследването продължава, основно с анализиране на резултатите и с публикуване на статията за траките.

"Ако имаме финансиране, аз съм готова отново да замина, за да работя и да вадим нови и нови резултати. България е много богата на генетичен и антропологичен материал и може да се рови и още по-назад във времето...", мечтае Деси и добавя, че е имала шанса да се озове в лаборатория, в която се работи и с генетичен материал от неандерталци и кроманьонци.

"Всички българи могат да се гордеят с това наше изследване. Защото то показва, че има някакво развитие на науката. Трябва да се знае, че е много трудно без финансиране в България да правят такива неща. Тук нямаме подобни лаборатории, защото има много изисквания - за стерилност, за условия за работа, трябва скъпа апаратура.

Затова и прибегнахме към съвместна работа - едно, за да могат големите светила в науката по света да забележат какво правим и второ - за да оптимизираме методологията и да можем да работим спокойно.

Преди години нямаше как това да се получи. Трябваше да стъпим, да проучим. Те ни дадоха базата, но ние реално работихме съвсем самостоятелно".

https://www.webcafe.bg/webcafe/obshtestvo/id_1528553982_Istini_i_mitove_za_balgarskiya_gen
« Последна редакция: 14 Авг 2018, 14:44:06 от Hatshepsut »
 

Неактивен Мишок

 • Banned
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4,491
 • Пол: Мъж
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Traditionalist Traditionalist
Какво излиза: че на тези иследвания не може да се вярва. Колкото изследвания - толкова вида произход имаме.
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Операция: История: В днешните българи преобладава генът на Аспарух

 

 

ДНК като инструмент в търсенето на корените на гръцката цивилизация

Започната от Hatshepsut

Отговора: 0
Прегледи: 2565
Последна публикация 04 Авг 2017, 22:24:27
от Hatshepsut
49% от кръвта на българите е тракийска, установиха швейцарци

Започната от Nordwave

Отговора: 15
Прегледи: 10733
Последна публикация 02 Юни 2009, 13:47:59
от Любомир Болгар
Изследвания за произхода на евреите

Започната от Петкан

Отговора: 1
Прегледи: 4815
Последна публикация 29 Юли 2017, 22:22:05
от Hatshepsut
ДНК

Започната от Hypathia

Отговора: 2
Прегледи: 5323
Последна публикация 24 Фев 2015, 18:09:59
от Hatshepsut
Карта показва произхода на нациите според ДНК на хората

Започната от Hatshepsut

Отговора: 0
Прегледи: 3234
Последна публикация 24 Фев 2014, 07:30:38
от Hatshepsut