Малко бъркате понятията, ми се струва. Това не е паметник на комунизма, а на борбата с нацизма и фашизма.
Е хайде хайде - баш паметник на комунизма си е! ;D Чудя се защо ние българите все вдигаме паметници на завоевателите си?! Щото Червената армия влезе точно като такъв в България! Ами паметника на Альоша и Филип Македонски в Пловдив?! :kill: Тая аномалия само тука ще я срещнете!
Липсваше само мемориала на Сюлейман паша и рязаната му дружина на Шипка, за да е пълна идилията.....лелеееее като си помисля за това и тръпки ме побиват - да издигнеш паметник на турските войници, вдигнали във въздуха на щикове легендарния полковник Калитин..... :kill: Ей тая подигравка нямаше да я преживея - гавра с паметта на българските опълченци и руските войни, дошли толкова отдалеч да дадат кръвта си за свободата на чужда държава....
А паметниците на сума ти велики българи тънат в бурени и мръсотия! >:(
Преди две години ходих в Свищов и разбира се не пропуснах да посетя местността "Паметниците" - да се поклоня пред паметта и героизма на руските освободители точно на мястото, където са дебаркирали и започнали своя кръстоносен поход за освобождение на България...Вярвайте ми - това място е особено.....застанете към брега със затворени очи, постойте малко така и ще усетите невероятния порив, стремеж към свободата....усеща се във въздуха.......времето не е успяло да заличи спомена за събитията разиграли се на Свищовския бряг.....Поразходих се малко и се спирах на всеки паметник и четях на глас имената на героите.....по едно време минах през едни гъсталаци, треволяци и в последния момент видях едно малко паметниче, почти закрито от плевели и бурени. С мъка си проправих път през шубрака към него и прочетох: "Щабскапитан Брянов, 7 - ми Улански полк. Загинал на свищовския бряг за свободата на България, набучен и вдигнат във въздуха от ДЕВЕТ турски щика" Вярвайте - лошо ми стана. :( Това е ужасна, мъчителна смърт. И тоя човек е дошъл толкова отдалече да се бие за свободата на един чужд народ, оставил си е костите тука, и ето в какво състояние е малкото паметниче, което са му изградили.....
А тия отрепки на Сюлейман мемориал ще ми правят....... >:( >:( >:( >:( Слава богу - размина се!!!!
Та аз съм на мнение - в България - паметници на БЪЛГАРИ!!! А ако ще се правят на други - то това да са на руската освободителна армия от 1877 - 78 г. а не на Червената поробителна от 1944 г.!!!