Author Topic: Дискусия за Паметника на Съветската армия  (Read 22862 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Инжинер Донев

• Hero Member
  • Religion: Paganism-Tangrism Paganism-Tangrism
От доста време се говори за това. Този остатък от комунизма беше предлагано да бъде преименуван на паметник на руската армия :o :o :o. Но то дефакто си е паметник на едни окупатори.
« Last Edit: 24 Feb 2007, 08:40:26 by Императора »

Offline Царица

• Forum Member
  • **
Да, трябва да се събори!!!
« Last Edit: 05 Jul 2017, 07:58:13 by Hatshepsut »
Всеки може да види залеза, но малцина виждат изгрева на новия ден!

Offline Amenhotep

• Pharaoh
  • Premium user
  • Hero Member
  • *
  • Доброму, добро да прави, злому с ножа по главата!
  • Зодия: Gemini Gemini
  • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
  • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Не смятам че части от историята ни, които в момента са политически некоректи, трябва да бъдат събаряни и разрушавани (като компромисен вариянт, паметникът може да бъде преместен в покрайнините на града).
По подобен начин можеше да се направи и Мавзолеят - вместо да се взивява и на негово място да стоят тоалетните на някой бир-фест, можеше пре-спокойно от него да се направи МУЗЕЙ НА КОМУНИЗМА - където всеки (Българин и чужденец) да може да влезне и да види както простотиите и зверствата на този режим, така и положителните неща които той е направил (ще кажете че такива няма, но не смятам че има само отрицателни неща в каквото и да е).
Иначе смятам, че по-добре ще бъде да има паметник на Руската армия, която ни освободи от Турско, а не на Червената армия, която ни заби в соца, но това е тема на друг разговор.

И помнете, отричането и забравянето на историята е първата крачка към повтарянето на грешките от нея!

Offline Царица

• Forum Member
  • **
Паметниците по презумпция носят положителен смисъл. Идва от думата памет. Тоест да се помни нещо което е добро за този който помни. Аз мисля, че извращенията на комунизма могат да се помнят чрез други средства. Паметника е символ на някаква признателност и не трябва просто да е спомен за агресия. Нали няма паметник на Баязид и на Хитлер. С какво Червената армия е по-добра?

Offline Amenhotep

• Pharaoh
  • Premium user
  • Hero Member
  • *
Нали няма паметник на Баязид
Все още няма, но ДПСарите, всячески се опитват да променят това!
Щом вдигнаха теке на Енихан Баба, какво им пречи да вдигнат и един паметник на чудовището Баязид (ако не се лъжа даже искаха да го забучат на връх Шипка).  :kill:

Иначе паметници от рода "Стоит статуя" с лопата да ги ринеш!  :-P

Offline Царица

• Forum Member
  • **
На връх Шипка искаха да забучат паметник на Сюлейман и загиналите турски воини :down:за свободата на Османската империя.
Боже колко много помярщина има на този свят Боже!

Offline kolibri

• Newbie
От доста време се говори за това. Този остатък от комунизма беше предлагано да бъде преименуван на паметник на руската армия :o :o :o. Но то дефакто си е паметник на едни окупатори.

Aми името на Храм "Ал. Невски" с български светец, какво ще кажеш?  #-o

Offline Amenhotep

• Pharaoh
  • Premium user
  • Hero Member
  • *

Aми името на Храм "Ал. Невски" с български светец, какво ще кажеш?  #-o
По-добре е православен храм с името Александър Невски, отколкото джамия кръстена на Ататюрк, Сюлейман, Баязид или някоя подобна сволач, не мислите ли?

Offline Sol Invictus

• Senior Member
  • Степен вълк
По-добре да седи да им пази влага на идните поколения.
Изгори след прочитане!

Offline Иван Иванов

• Senior Member
Малко бъркате понятията, ми се струва. Това не е паметник на комунизма, а на борбата с нацизма и фашизма. Такива има по цял свят, според зависи от участниците. Има и в центъра на Берлин. Има в Норвегия и Финландия дори. Никой не ги свързва с определена политическа сиситема, а с голямата война. Която наистина трябва да виси като обица на ухото за идните поколения. Една армия, борила се с мракобесието на Хитлеровата паплач, заслужава паметник, пък била тя и занзибарска. Още повече, че за разлика от американската, не е разрушила и един селски кенеф, а ония смляха София. Въпреки това имат паметник на гара Томпсън ?!?  :kill:

Offline Родолюбец IYI

• Senior Member
  • Зодия: Scorpio Scorpio
Малко бъркате понятията, ми се струва. Това не е паметник на комунизма, а на борбата с нацизма и фашизма.

Е хайде хайде - баш паметник на комунизма си е! ;D Чудя се защо ние българите все вдигаме паметници на завоевателите си?! Щото Червената армия влезе точно като такъв в България! Ами паметника на Альоша и Филип Македонски в Пловдив?!  :kill: Тая аномалия само тука ще я срещнете!
Липсваше само мемориала на Сюлейман паша и рязаната му дружина на Шипка, за да е пълна идилията.....лелеееее като си помисля за това и тръпки ме побиват - да издигнеш паметник на турските войници, вдигнали във въздуха на щикове легендарния полковник Калитин..... :kill: Ей тая подигравка нямаше да я преживея - гавра с паметта на българските опълченци и руските войни, дошли толкова отдалеч да дадат кръвта си за свободата на чужда държава....
А паметниците на сума ти велики българи тънат в бурени и мръсотия!  >:(
Преди две години ходих в Свищов и разбира се не пропуснах да посетя местността "Паметниците" - да се поклоня пред паметта и героизма на руските освободители точно на мястото, където са дебаркирали и започнали своя кръстоносен поход за освобождение на България...Вярвайте ми - това място е особено.....застанете към брега със затворени очи, постойте малко така и ще усетите невероятния порив, стремеж към свободата....усеща се във въздуха.......времето не е успяло да заличи спомена за събитията разиграли се на Свищовския бряг.....Поразходих се малко и се спирах на всеки паметник и четях на глас имената на героите.....по едно време минах през едни гъсталаци, треволяци и в последния момент видях едно малко паметниче, почти закрито от плевели и бурени. С мъка си проправих път през шубрака към него и прочетох: "Щабскапитан Брянов, 7 - ми Улански полк. Загинал на свищовския бряг за свободата на България, набучен и вдигнат във въздуха от ДЕВЕТ турски щика" Вярвайте - лошо ми стана.  :( Това е ужасна, мъчителна смърт. И тоя човек е дошъл толкова отдалече да се бие за свободата на един чужд народ, оставил си е костите тука, и ето в какво състояние е малкото паметниче, което са му изградили.....

А тия отрепки на Сюлейман мемориал ще ми правят....... >:( >:( >:( >:( Слава богу - размина се!!!!

Та аз съм на мнение - в България - паметници на БЪЛГАРИ!!! А ако ще се правят на други - то това да са на руската освободителна армия от 1877 - 78 г. а не на Червената поробителна от 1944 г.!!!

Offline Иван Иванов

• Senior Member
Е, за пък не виждам нищо комунистическо във Втората световна война. Това, че нашите шумкари са се възползвали от навлизането на ЧА в България, че "великите" Чърчил и Сталин така са ни разделили, едва ли е касаело точно тези войници от Съветската армия. Има снимки, документални кадри- това никак не ми прилича на окупация или поробване- посрещане с цветя и т.н. Че то реално така посрещаме и Вермахта. Единствените, които вдигнаха ръка открито срещу България, бяха американци и англичани.
А за Сюлейман паша съм сигурен, че ако бяха му вдигнали паметник, никой нямаше да разисква или спори по въпроса- просто някоя сутрин щеше да е разбит или непоправимо осквернен. И така и трябва да е.

Offline Родолюбец IYI

• Senior Member
  • Зодия: Scorpio Scorpio
Е, за пък не виждам нищо комунистическо във Втората световна война. Това, че нашите шумкари са се възползвали от навлизането на ЧА в България, че "великите" Чърчил и Сталин така са ни разделили, едва ли е касаело точно тези войници от Съветската армия. Има снимки, документални кадри- това никак не ми прилича на окупация или поробване- посрещане с цветя и т.н. Че то реално така посрещаме и Вермахта. Единствените, които вдигнаха ръка открито срещу България, бяха американци и англичани.
А за Сюлейман паша съм сигурен, че ако бяха му вдигнали паметник, никой нямаше да разисква или спори по въпроса- просто някоя сутрин щеше да е разбит или непоправимо осквернен. И така и трябва да е.

На кадрите се виждат клакьорите, Ванка, така да се каже ултрасите на Вермахта и на Червената армия!  ;)
А шумкарите не просто са се възползвали - те направо си бяха поставени от Кремъл.  :)  ;)

Offline Иван Иванов

• Senior Member
Шумкарите ядоха кашкавал 2-3 години и накрая наготово взеха всичко. Но това нямаше да стане ако външните сили не го бяха решили така.
А ултрасите на ЧА са били определено повече, както се вижда от снимките  :-P

Offline SSK

• Forum Member
  • **
Паметник на Сюлейман паша на Шипка ще има САМО когато в Москва има паметник на Наполеон,в Париж на Хитлер,в Атина на Мусолини и в Берлин на Сталин.
Трябва да покажем на Света,че не всички сме като тях.