Author Topic: Една добра идея - 101-метров паметник на Васил Левски край Свиленград  (Read 13672 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ichbin

• Forum Member
  • **
  • Зодия: Capricorn Capricorn
Паметници трябва да се правят и колкото по-големи, толкова по-добре.  :tounge:

Тъй като повечето участници във форума са с претенции, че са християни, нека прочетат Свещената Библия (Тората), за да научат ЗАЩО не бива да се правят идоли и кумири, нито на онези що са в небесата, нито на тези що са на Земята.

Грандоманщината, е свързана с фарисейството, а Васил Иванов Кунчев не е бил фарисей, а митар.  :nerd-1:

Не е чак толкова важно към коя религия и традиционна философска школа ще пречислиш дякона. Не е важно дали той самият би искал такъв паметник. Важното е, че хората го искат. Няма нужда да викаме духове и да гоним призраци! Нека просто почетем апостола с един голям паметник. Паметниците се строят за живите, а не за тези, които вече на живеят на земята, така че не виждам никакъв проблем да си спомняме за него, когато минаваме от там. Ще си спомнят и турците, което също не е лошо. А те едва ли са го забравили.  :laugh-1:
« Last Edit: 14 Dec 2011, 21:40:11 by ichbin »
"Манастирът тесен за мойта душа е!"

"Нам цар не ни трябва, а демократично народно управление. Ние се борим за чиста и свята република. Цар и сега си имаме."

Васил Иванов Кунчев

Поп Кръстю предаде Левски от алчност, когато Апостолът му поиска сметка за парите от комитетите!!!!
 :shark:

Offline ichbin

• Forum Member
  • **
Става дума за 101 метра не за 20-30. И 50-метров паметник ще е достатъчен.
На височина 101 метра трябва с бинокли да се гледа лицето на героя.

С бинокъл ще го гледаш ти, защото си късоглед или не разбираш нищо от пропорции. Аз ще го виждам ето така:

http://www.hobyto.com/post/1041/13-gigantski-kamenni-pametnika-iz-sveta

ХАйде сега като се изхвърляш като ч _ _ _ я на пясък, да видим що ще кажеш, ВСЕЗНАЙКО  :Azn:

След постоянните си дискусии с теб аз вече напълно се убедих, че ти си АНТИБЪЛГАРИН и ПРОВОКАТОР, който седи в този форум и целенасочено пречи. Ако продължаваш с глупостите си, ще ги събера най-големите в един голям постинг и ще предложа на администраторите да те изключат от форума за ВИНАГИ, така че да не можеш дори с пререгистрация да се върнеш тук!

Редактирано от модератор:
- Корекция на таговете на цитата.
- Консолидация на два последователно пуснати постинги.
« Last Edit: 17 Dec 2011, 06:12:56 by Hatshepsut »

"Нам цар не ни трябва, а демократично народно управление. Ние се борим за чиста и свята република. Цар и сега си имаме."

Васил Иванов Кунчев

Поп Кръстю предаде Левски от алчност, когато Апостолът му поиска сметка за парите от комитетите!!!!

Offline Ник

• Junior Member
  • *
Определено е грандомания и..гавра.Това е личното ми мнение.В момент,когато българският народ изчезва...Не се съмнявайте,че в памет на изчезналия български етнос,може да бъде издигнат и 300 метров паметник.Само че,затова трябва да изчезнем!Дребна работа.За сега,нека се радват българите на паметници,параклисчета,кръстове и пр.Да няма за какво да пискат.А,за гаврата  с плочата на Момчил войвода,която беше захвърлена и на мястото и построен паметник на Енихан баба,поробителя и мъчителя на Родопите?...А,паметника на летците амиканци и англичани бомбардирали българската столица?!!!Нова гавра и без отговор! Май само си приказваме и се радваме на залъгалки.Паметника,така,както го виждам е без художествена стойност,някак си казионен! Ако искате да разберете,какво искам да кажа,вижте "Майка",по Димчо Дебелянов. Голямото не е винаги най-! Особено в материалната сфера.Другаде е величието!

Offline Ник

• Junior Member
  • *
Съдейки по минусите,които получавам,а аз съм против подобни оценки,които умишлено  или не,насочват в "правилно" мислене.Тези които ги поставят не четат внимателно,било поради повърхностност,било поради липса на време или набързо четене.В случая няма нищо противобългарско или национално-нихилистично.Трудно мога да бъда обвинен в това,тъй като публикувам вече от години.Това че намирам градоманщината за подигравка  и гавра е само мое лично мнение,в смисъл-убиецът ти ,ти носи цвете на потребението!Как да не се разплачеш? Така че,да не разсъждаваме примитивно  и еднопластово.Вижте какво още  съм написал и на него ли минус? С риск да ви стана неприятен,не ме интересуват вашите оценки,по друго би било,ако са от съфорумци и да предизвикат дебат.Да се види,че дяволът не е черен,както изглежда и да се избегнат несправедливости.Ние,в случаят аз, също си създаваме мнение и поставяме оценки,макар и да не ги правим декларативно.Интересна ще ми бъде вашата реакция и бъдете сигурни,че каквато и да е тя ще бъде оценена! Ако ми се даде възможност разбира се!Надявам се да не е примитивна и първосигнална!

Offline ЕxedRa_SS

• Forum Member
  • **
Даа  наистина една добра идея  :smiley-1: :smiley-1:

Offline ichbin

• Forum Member
  • **
Съдейки по минусите,които получавам,а аз съм против подобни оценки,които умишлено  или не,насочват в "правилно" мислене.Тези които ги поставят не четат внимателно,било поради повърхностност,било поради липса на време или набързо четене.В случая няма нищо противобългарско или национално-нихилистично.Трудно мога да бъда обвинен в това,тъй като публикувам вече от години.Това че намирам градоманщината за подигравка  и гавра е само мое лично мнение,в смисъл-убиецът ти ,ти носи цвете на потребението!Как да не се разплачеш? Така че,да не разсъждаваме примитивно  и еднопластово.Вижте какво още  съм написал и на него ли минус? С риск да ви стана неприятен,не ме интересуват вашите оценки,по друго би било,ако са от съфорумци и да предизвикат дебат.Да се види,че дяволът не е черен,както изглежда и да се избегнат несправедливости.Ние,в случаят аз, също си създаваме мнение и поставяме оценки,макар и да не ги правим декларативно.Интересна ще ми бъде вашата реакция и бъдете сигурни,че каквато и да е тя ще бъде оценена! Ако ми се даде възможност разбира се!Надявам се да не е примитивна и първосигнална!

Това, което пишеш, се нарича демагогия или в най-добрия случай софизъм. За Левски нищо не е грандомания, защото той  е толкова велик, че КОЛКОТО И ГОЛЯМ паметник да направим за него, ПАК ЩЕ Е МАЛЪК. А и няма да е лошо турците също да му се "порадват", за да имат предвид, че ако отново смятат да завладеят България, тя  ще им приседне на гърлото и ще храчат КРЪВ.

Васил Иванов Кунчев

Offline Ник

• Junior Member
  • *
Това, което пишеш, се нарича демагогия или в най-добрия случай софизъм. За Левски нищо не е грандомания, защото той  е толкова велик, че КОЛКОТО И ГОЛЯМ паметник да направим за него, ПАК ЩЕ Е МАЛЪК. А и няма да е лошо турците също да му се "порадват", за да имат предвид, че ако отново смятат да завладеят България, тя  ще им приседне на гърлото и ще храчат КРЪВ.
Виждам приятелю,че си упорит и действително си убеден в правотата си! Сега послушай малко!Голям не значи велик.Не си мисли,че само ти благоговееш пред Левски,по-точно пред подвигът му!Но този пилон,който виждам не струва и нокътче,пред паметника на Левски в София-малък,но хармоничен, от него струи достойнство и история!Чувал ли си,че в скромността  има величие?!Показността е за простаци, чалга певици и мангали.Отминавам това,че искаш да дразниш,комшии, детско ми се вижда.Накрая,ако има голям паметник,той трябва да е на Майка България,тя е върховната ни ценност,за нея са се борили всички български герои,но и той трябва да е човешки! Такъв мега паметник,какъвто искаш има Ким Ир Сен в Северна Корея,ясни ти са Сталинските и тоталитарните скулптури и строежи.Това ли искаш?В тях няма топлота,не възвисяват човека,а го смазват!И Левски да питаш и той няма да иска това,не знам как да го нарека..чудо.Че, мисълта ми е,малко показност, много дела.Това е печелившо и историята ни дава много примери за това.Надявам се да приемеш доброжелателно това,което ти написах.

Offline СоколъСкитникъ

• Forum Member
  • **
    • Соколъ българското скинхедс движение
  • Religion: Christianity-Other Christianity-Other
******************** За мен това е извратено, но не ангажирам никого с личната си позиция по въпроса. Това е извращение на почитта към Апостола на Свободата.

Мисъл от типа на - големия като личност Левски заслужава голям паметник в негова чест... издава материалистичен подход към една духовна тема и въпрос.

Този проект за паметник е мегаломански.

Идеята има и други слаби страни. Като например, това да се издигне до магистранел път. Тоест като някакъв Билборд. В това има някаква зловеща символика - да го подминават повечето хора като пътен знак.

Потребителя който също отбеляза това, като грешка в идеята за този паметник, беше прав, като каза, че е по-добре да е в населено място. Няма лошо да се направи нов паметник на Левски, няма лошо да е голям. Лошо ще е да е огромен и мегаломански, както и това да е отстрани на някакъв магистрален път.

В тази връзка, ако толкова някой иска нов голям паметник на Левски, сега докато разсъждавах по темата ми хрумна, един "алтернативен" проект и доста по-добър във всяко едно отношение. Нека да се махне най-накрая поробителския паметник на Альоша в Пловдив и на негово място със същия размер, който не е никак малък, да се направи паметник на Левски. С един удар - два заека както се казва. А и още нещо, което прави идеята добра. Първо в Пловдив паметника на Левски наистина е малък и също така е забутан в известна степен. Второ и което е интересното, е че настоящия паметник на Левски в Пловдив се намира в подножието на Тепето на чиито връх се намира поробителския паметник на Альоша. Тук също има зловеща символика, която комунистите или са търсили съзнателно или подсъзнателно са направили така, че това да е резултата, а именно, поробителя да има огромен паметник на върха на най-голямото Тепе в Пловдив, а в неговото подножие, в краката на поробителя Альоша, образно казано, е забутан малкия паметник на най-великия българин - Левски!
« Last Edit: 11 Jan 2012, 22:22:57 by Франкист »
Тезъ що въ менъ духъ свободенъ, духъ за борба завещаха.

Offline СоколъСкитникъ

• Forum Member
  • **
    • Соколъ българското скинхедс движение
  • Religion: Christianity-Other Christianity-Other
 Да, наистина потребителя Ник е формулирал прекрасно позицията на всички които се възмущаваме от въпросния проект.

Аз обаче тук искам да попитам ************ самозабравил се цензор Франкист само едно нещо.

С какво словосъчетанието "Идеята за тоя паметник не е тъпа, а е малоумна" с което започна поста ми, та с какво това словосъчетание в съответния контекст и тема на разговор е в разрез с правилата за писане във форума, че трябваше да го затрие?

« Last Edit: 05 Apr 2012, 17:08:21 by Франкист »
Тезъ що въ менъ духъ свободенъ, духъ за борба завещаха.

Offline Hatshepsut

• Perfectionist
  • Administrator
  • Veteran
  • *
    • Български Националисти
  • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
  • Зодия: Sagittarius Sagittarius
  • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
  • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Показаха как ще изглежда 133-метровият Левски край Свиленград

Монументалният комплекс „Васил Левски" ще е най-големият мемориален комплекс в България и един от най-големите в целия свят. Това обявиха ръководителите на проекта на пресконференция, в която участие взеха кметът на община Свиленград Георги Манолов и председателят на общинския съвет Георги Еленков.

Той ще бъде изграден до главен път Е 80, край Свиленград, на площ от 52 дка, предоставена безвъзмездно от община Свиленград.

Комплексът включва 133-метров паметник на Апостола, интерактивен музей с най-ярките моменти от цялата българска история, информационен център, изложбена зала и зони за отдих.

„Неотдавна община Свиленград спечели финансиране от Европейския съюз за облагородяване на района около Паметника", обясни Георги Манолов.
„На площ от над 300 дка ще бъде изграден парк с места за почивка. Това ще промени и облагороди целия облик на района. Смисълът на всеки паметник е да привлича хора и да им въздейства", допълни той.

Идеята за изграждането на монументален комплекс Васил Левски е на Илиян Матеев, Председател на Сдружение „Аз обичам България". Сдружението ще ръководи проектирането, финансирането и изграждането на целия комплекс.

Проектът започва със собствени средства на учредителите на Сдружение Аз обичам България. „Още преди началото на дарителската кампания събрахме около 75 000 лева, като тази сума непрекъснато нараства", обясни Илиян Матеев.

Другите начини, чрез които ще бъдат набирани средства за изграждане на комплекса, са още доброволни дарения от фирми и физически лица, SMS кампания и продажба на сувенири и артикули с надпис „Аз обичам България".

По предварителни изчисления стойността за изграждане на мемориалния комплекс е 4 милиона евро. Кампанията по набиране на средства ще продължи от 2 до 5 години, когато се планира да приключи и изграждането на целия комплекс.

По проекта за изграждане на монументален комплекс Васил Левски работят конструктори с ръководител доц. д-р. инж. Людмил Оксанович, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София и архитекти с ръководител - арх. Емил Драганов, също преподавател във ВИАС. Скулптор е Илия Иванов - с многобройни изложби у нас и в чужбина в продължение на 40 години и с опит в изграждането на паметник на Апостола.

http://news.ibox.bg/news/id_2073658865

Offline Франкист

• банкетен революционер
  • Premium user
  • Hero Member
  • *
екстра, дано да е обърнат към Турция...макар че и да гледа в друга посока пак е добре... лошото е че няма да можем да се снимаме! Ама карай.... Като ще строят джамия, ние ще строим паметник!

относно въпроса на Сокол-скитник-а - да обиждаш идеята за паметник ( независимо дали е малък или голям, бронзов или от глина) на един от най-великите българи не се толерира в този форум.
« Last Edit: 05 Apr 2012, 17:10:23 by Франкист »

Offline Ратникъ

• Banned
  • Hero Member
  • *
  • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Да, има раздвижване по проекта - щях да пусна и аз новината днеска ! Браво !

133-метров паметник на Апостола ще се издига край Свиленград

Проектът предвижда също интерактивен музей с най-ярките моменти от българската история, информационен център, изложбена зала и зони за отдих

133-метров паметник на Васил Левски ще бъде изграден до главен път Е 80, край Свиленград.

Той ще бъде част от най-големия мемориален комплекс в България и един от най-големите в целия свят.

Освен паметника в него ще има интерактивен музей с най-ярките моменти от цялата българска история, информационен център, изложбена зала и зони за отдих.

Идеята огласиха днес ръководителите на проекта на пресконференция, в която участие взеха и кметът на община Свиленград, Георги Манолов, и председателят на общинския съвет, Георги Еленков.

Монументалният комплекс "Васил Левски" ще се простира на площ от 52 дка, предоставена безвъзмездно от община Свиленград.

Неотдавна община Свиленград спечели финансиране от Европейския съюз за облагородяване на района около Паметника, обясни Георги Манолов, кмет на община Свиленград.

На площ от над 300 дка ще бъде изграден парк с места за почивка. Това ще промени и облагороди целия облик на района.

Идеята за изграждането на монументален комплекс "Васил Левски" е на Илиян Матеев, председател на сдружението "Аз обичам България". Сдружението ще ръководи проектирането, финансирането и изграждането на целия комплекс.

Проектът започва със собствени средства на учредителите на сдружението. Още преди началото на дарителската кампания събрахме около 75  хил. лв., като тази сума непрекъснато нараства, обясни Матеев.

По думите му другите начини, чрез които ще бъдат набирани средства за изграждане на комплекса, са  доброволни дарения от фирми и физически лица, есемес кампания и продажба на сувенири и артикули с надпис "Аз обичам България".

По предварителни изчисления стойността за изграждане на мемориалния комплекс е 4 млн. евро. Кампанията по набиране на средства ще продължи от 2 до 5 години, когато се планира да приключи и изграждането на целия комплекс.

По проекта за изграждане на монументален комплекс "Васил Левски" работят конструктори с ръководител доц. д-р. инж. Людмил Оксанович, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София и архитекти - с ръководител арх. Емил Драганов, също преподавател във ВИАС.

Скулптор е Илия Иванов - с многобройни изложби у нас и в чужбина в продължение на 40 години, и с опит в изграждането на паметник на Апостола.

http://www.vesti.bg/

Редактирано от модератор: Увеличих размера на шрифта в цитата на 10 пункта.
« Last Edit: 23 Mar 2013, 08:28:31 by Hatshepsut »

Offline Франкист

• банкетен революционер
  • Premium user
  • Hero Member
  • *
един въпрос за скулптурата - ако някой има идея - какво е това до Левски - някаква стена ли е или той го е хванал това нещо? Наитина не го разбирам!

Кампанията по набиране на средства ще продължи от 2 до 5 години, когато се планира да приключи и изграждането на целия комплекс.

Демек......

Offline Ратникъ

• Banned
  • Hero Member
  • *
  • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox

Малко пролетарски оттенък има във вида на проекта ! Франко - ми сиреч от 2 до 5 години бря ...от сеги  :amazed:

Offline Франкист

• банкетен революционер
  • Premium user
  • Hero Member
  • *
е да де - именно... имам чувството че ще си остане на приказки всичко! Дано не съм прав!

Освен ако премиера-слънце не вземе нещата в свои ръце и не "помоли" своя министър на кулутрата-рязан турчин, да не дава милиони за реставрации на джамии,а за тоз паметник!