Author Topic: Как да разпознаем спамера сред потребителите?  (Read 4057 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Angel Lights

 • Forum Member
 • **
 • Posts: 194
 • Gender: Male
 • Darkness of Doom
Влезте в профила му и...

1. Има странно име, небългарско (o.erusaccella, nusonepsync Dan,Quopiegepheno, KarlMP...)

2. Местонахождение - странна държава (Мексико, Танганайка, Замунда, бивша република от бившия СССР, понякога - Русия, Холандия или Англия или от другаде)

4. Може да е хакнал компютър на неподозиращ човек от другия край на света, за да се прикрие.

5. Скрита електронна поща; не можете да му пишете

6. IP на компютъра - от една машина има по 2 или по 22 спамерски акаунта

Темите на спамерите:

- фалшиви лекарства
- виагра
- правни услуги
- увеличете си пениса
- купете си диплома
- пътувания и почивки
- еротични артикули и порнография
- рекламни услуги
- компютри и интернет сайтове
-туристически пътувания
- финансови далавери
- компютърни измами
- несериозни предложения
- прикрепени вируси, червеи, троянски коне, злосторен софтуер
- фишинг/зарибяване - номер, с който да ви откраднат лични данни
- фалшиви съобщения
- скам/заблуда, измама
- фалшификати
- хазартни игри и залагания
- други

Спамът - що е то и как да се защитим от него?

Какво е спам? Под спам в Интернет се разбира натрапването на нежелана информация на потребителите, най-често - под формата на електронни писма. Понякога повече или по-малко шеговито, със същата дума означават всякаква нежелана информация, ако човек бива затрупван с нея, докато търси по коректен начин нещо друго в Мрежата. Тук ще имаме предвид само спам под формата на нежелана електронна поща.
 

Offline Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Posts: 7,066
 • Gender: Male
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Интернет трол


В жаргонната терминология на Интернет, тролът е човек, който публикува противоречиви, провокиращи или извън темата съобщения във Фейсбук, в онлайн дискусионни форуми, стаи за разговори (chat rooms), блогове, коментари към вестникарски статии и др.п., с основна цел да предизвика емоционален отговор от другите потребители, да ги провокира или тормози, или просто да попречи на нормалния тон на водения разговор.

Троловете се държат, в най-общия смисъл на думата, като хулигани или зле възпитани Интернет потребители. Някои тролове демонстрират такова поведение с цел собствено развлечение, получавайки удоволствие от действията си. Могат да бъдат хора, които искат да привлекат вниманието върху своята персона или фанатично вярващи в нещо (за по-голяма яснота можем да наречем тази група "обикновени тролове"). Троловете от този вид се наслаждават повече от процеса, отколкото от резултата. Троловете могат да бъдат и такива, които са наети от политически партии или конкуренти за извършване на рекламна дейност, която би могла да се съчетае и с тролско поведение (за по-голяма яснота можем да наречем тази група "платени тролове"). Независимо от типа, троловете се делят на два типа - прост и сложен. Простите тролове се разпознават от пръв поглед: поведението им е предизвикателно, отправят директни ругатни, целенасочено нарушават правилата на поведение в онлайн ресурса, директно атакуват опонентите или техните идеи. Сложните тролове отлично познават правилата в сайтовете, където се подвизават, затова и поведението им е на границата на нарушаването им, често карайки авторите на блогове, администраторите на сайтове, собствениците на Фейсбук-страници и др.п. да забравят своето добро възпитание, да нарушат собствените си правила или да превишат нормалните си правомощия. Често троловете имат за цел отклоняване на вниманието от основната тема и превръщането на конструктивното обсъждане в безкрайни спорове, в размяна на нападки, в дрязга. Един от основните използвани методи на троловете е нападателният стил - агресивното подмятане на клевети, компромати, слухове, задаване на въпроси не по темата, а по адрес на другите автори и публикувани мнения, и т.н.

Етимология

Твърди се, че новото значение на думата се появява за пръв път в Интернет в края на 80-е години, но най-ранният известен пример е от 1991 г. Смята се, че тя произлиза или от рибарската техника за използване на блесна. Думата се среща в скандинавския фолклор и детските приказки и описва пакостливи зли същества. Съществителното "трол" произлиза от старата скандинавска дума за митологично чудовище.

Ранна история

Една от първите срещи на думата "трол" може да се види във фразата "тролване за новобранци", популярна в групата в Usenet alt.folklore.urban (AFU). Фразата означава сравнително лек майтап от страна на по-старите потребители, които публикуват въпрос или тема толкова изтъркани, че само нов потребител би се хванал да им отговаря сериозно. Тази първа дефиниция е значително по-тясна от днешното разбиране за понятието и се е смятала за позитивна.

Общи наблюдения

Главната цел на троловете е внасянето под някакъв образ на разногласие. Подстрекателското, саркастичното, провокационното или заядливото съдържание на съобщенията на трола са с цел да склонят другите потребители да влязат в безполезна конфронтация със самия него. Колкото по-бурно реагира общността, толкова по-вероятно е тролът да продължи конфронтацията, тъй като тази реакция е знак, че действията му постигат целта му да създаде хаос. Така се е зародила и често използваната в Интернет културата мъдрост "Не хранете троловете".

Борба с троловете

Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря. Отговарянето на троловете неизбежно води до отклоняване от темата на дискусията, изважда от равновесие наблюдателите и осигурява търсеното от троловете внимание. Тролът, който е игнориран, може доброволно да напусне Интернет-форума или дискусията, макар че понякога той или тя може да продължи да се връща към някоя стара тема, с цел да бъде последният изказал се по нея. Потребителите с по-голям опит често са склонни да подминават публикациите на троловете с мълчание, докато тези с по-малък опит се подвеждат по-лесно и се ангажират с диалог, без да знаят, че си имат работа с трол. В такива случаи негласното правило е по-опитните да публикуват съобщение за всички във форума, сайта и т.н., с което да посочат конкретния трол и да призоват към игнорирането му.
В България

Интернет-троловете у нас не са по-различни от троловете по света. Някои тролове пишат със собствените си имена, а други използват псевдоними, защото така е по-безопасно или защото поведението им понякога може да попадне под ударите на закона.
Българските тролове, които се подписват с истинските си имена, се отличават с особена изобретателност по отношение на случайно попадналите на мушката им граждани. Подобна изобретателност се забелязва в троловете, които пишат във Фейсбук и където използването на псевдоними е доста по-трудно, отколкото в онлайн-форумите. Две от по-популярните места, където лесно може да се забележат дискусии с участието на тролове, са онлайн изданията на „Капитал“ и „Дневник“. Троловете във форумите понякога смесват различни тактики за поведение, като прибавят към обичайното си поведение и атаки „Ad hominem”. Най-често това се случва срещу конкретни хора, за изразените от тях мнения, но понякога има и своеобразна ветрилообразна „стрелба“ във всички посоки или пък случайна стрелба срещу даден човек, дори и неговото мнение да не е противоречиво. Характерни примери в това отношение са реакциите по адрес на политиците, но особено място сред тях заема Иван Костов. Троловете често използват името на Иван Костов, за да отклонят разговора или да го насочат в определена посока, която няма нищо общо с обсъжданата тема.
Много важно за Интернет-потребителите е да се научат да разпознават троловете. В някои случаи това става ясно от реакциите на по-опитните участници в разговора. В други това може да се установи при анализиране на думите и аргументите на троловете. За съжаление не съществува общоприет или известен начин за категорично установяване принадлежността на даден участник в разговор към групата на троловете.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82_%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB
« Last Edit: 01 Aug 2018, 20:17:14 by Hatshepsut »
 

 

Как открихте нашия форум?

Started by Nordwave

Replies: 23
Views: 6207
Last post 30 Dec 2010, 13:23:36
by Симеон Велики
Какъв е смисълът?

Started by Преспанец

Replies: 8
Views: 9988
Last post 17 Aug 2022, 05:07:12
by Hatshepsut