Автор Тема: Вносът на гастарбайтери в България  (Прочетена 8646 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен NordwaveTopic starter

 • Webmaster
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4,365
 • Thanked: 1 times
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
 
Автор www.bgrod.org
петък, 24 ноември 2006
Виетнамски работници ще дойдат да работят в българските курорти, като страната ни ще ги приеме при облекчен режим. Това предвижда подписаният договор за сътрудничество в областта на туризма между България и Виетнам. В Ханой вчера започна официалната визита на българския премиер Сергей Станишев в Социалистическа република Виетнам. Там се провежда и съвместен Българо-виетнамски бизнес форум.
Идеята е добре подготвени работни кадри по туризъм от Виетнам да попълнят недостига на работна ръка в курортите ни, обясни след подписването на документа председателят на Държавната агенция по туризъм Марио Ал-Джибури. Според него особено през летния сезон увеличаването на кадрите по Българското Черноморие с 20-30% ще допринесе за повишаването на качеството. Тепърва ще се уточняват възможностите за подобен обмен, както и вариантите за облекчен визов режим за потенциалните работници от Виетнам у нас.
Икономическото сътрудничество между България и Виетнам не е на задоволително ниво, каза Станишев след разговорите със своя виетнамски колега Нгуен Тан Зунг. Освен договора за сътрудничество в туризма бяха подписани и споразумение за икономическо сътрудничество и план за сътрудничество в сферата на здравеопазването.
 
« Последна редакция: 12 Окт 2016, 21:50:19 от Hatshepsut »
 

Неактивен Amenhotep

 • Pharaoh
 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 3,522
 • Пол: Мъж
 • Доброму, добро да прави, злому с ножа по главата!
  • Профилът ми във VBOX7
 • Зодия: Gemini Gemini
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Вносът на гастарбайтери в България
« Отговор #1 -: 24 Ное 2006, 18:01:47 »
Сега виетнамци, преди няколко месеца пуснаха безвизов режим с Филипините ... да беше за туристи - разбирам, ама да работят жълтури в България ... при тази безработица в момента ... ПОЗОР!

Неактивен Гълъбов

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 111
 • Пол: Мъж
Re: Вносът на гастарбайтери в България
« Отговор #2 -: 24 Ное 2006, 18:18:44 »
 Абе поне не можаха ли да уговорят размяна- двама цигани да заминат за Виетнам- там е топло и прочие а срещу двама цигани пускаме един виетнамец (па ще се оправи и проблема с бездомните песове)
 Виетнамците така и така ще изчезнат бързо към Западна Европа
 

Неактивен Бай Иван

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1,280
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Scorpio Scorpio
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Вносът на гастарбайтери в България
« Отговор #3 -: 24 Ное 2006, 20:24:13 »
Ама то си беше ясно - ние сме нагласени в ЕС точно за тази работа - заден двор - що всякаква паплач да мърси още повече запада, нека дойде тук, та нали ние сме се доказали, че не протестираме за нищо. Сега виетнамецът ще се пазари за по 100 лв.и ще дъвче ориз за 5 лв. на месец за да е цар във Виетнам, а българинът ще се наложи да си чака на опашката за безработни и да е роб в собствената си страна. >:(
 

Неактивен Бранник

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 50
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Virgo Virgo
Re: Вносът на гастарбайтери в България
« Отговор #4 -: 27 Авг 2007, 18:59:19 »
Вносът на гастарбайтери от Турция и Бангладеш ни отдалечава от Европа

Правителството е готово да пореже безработните българи, като пусне у нас хора от страни извън ЕС

Галин Йорданов

Докато през есента на 2006 г. агент Гоце още е гласял резултатите от предстоящите президентски избори в компанията на своите съмишленици от елитите на ДПС и циганските организации, неговото съветско протеже Сергей Станишев е гласяло поредния удар по българския народ, мислейки си, че премиерството му е някаква симулационна компютърна игра (и то пиратска). След конференцията на високо управленско ниво, на която бе обсъждан "европейският социален модел и предизвикателствата пред България", Станишев е поръчал да му изготвят доклад за възможностите у нас да бъдат внасяни работници от други държави. На 2 октомври м.г. неговото вице и министър на външните работи Ивайло Калфин заявява пред медиите: "Първо, трябва да знаем, че ще правим внос на работна сила, а следващ въпрос е определянето какъв вид."
Ей на това му се вика суверенна политика! Има-няма нужда - внасяме, а после ще му мислим защо са ни.
Логично е първият въпрос да бъде:

изерпани ли са нашите
трудови ресурси,


та "трябва" да внасяме чужденци? И вторият: какви чужденци се предлагат на световния пазар на труда? Е, има и трети: съвместими ли са те с нашите условия, пък и потребности? Никой обаче не задава подобни въпроси.
Месец по-късно, президентът Гоце вече е спокоен, че е преизбран, съмишлениците му от елитите на ДПС и циганските организации разпускат облекчени... Седем милиона българи чакат с трепет приемането в ЕС. Слушат и четат как предстояло цените у нас постепенно да се изравняват с европейските, но не дочуват нищичко за своите доходи. Как така, питат се те, стоките и услугите у нас ще струват колкото в Европа, а заплатите и пенсиите ни ще си стоят като в Мозамбик?
На 17 ноември медиите отразяват, че бизнесът искал "квоти за внос на чужди работници". Идеята се подема от Българската стопанска камара (БСК), чийто председател Божидар Данев инструктира своя първи заместник Дикран Тебеян да излезе с изявление по въпроса. И той заявява: "Ако правителството одобри предложението ни, много бързо можем да попълним заявките от браншовите организации". И пак е логично да има въпроси: Кой е тоя бизнес, дето иска квоти; какви чужди работници; как така можело много бързо да се попълнят нечии заявки и пр. Логично е, ама въпроси няма. Масларова е заета да си шие нови тоалети за влизането в ЕС. Само заместникът й Димитър Димитров се опитва плахо да възрази: "Възможностите на българския пазар на труда все още не са изчерпани... Мисля, че имаме още резерви в България", посочва той пред медиите.
Следва известно затишие покрай олелиите с приемането... И - ето, на: честито, вече сме европейци! Е, само по цени де, както се разбрахме,

заплатите и пенсиите
са друга работа


Хубаво, ама, едва влезли в Европа, наред с пълзящото увеличение на цените, почнаха и масови протести: шофьори, миньори, лекари, учители, различни производители, че за капак и пенсионерите. Искат повече пари. Далеч не колкото в ЕС, а съвсем скромно повишение - поне колкото да покрива инфлацията. Както се прави в ЕС. Това обаче не стряска Данев и Тебеян. Тяхната БСК излиза на 28 февруари с изявление, че "ще помага при внос на работници от страни извън ЕС".
Е, вече става ясно. Първата страна извън ЕС, разбира се, е Турция. Но от там и така отдавна циркулират безконтролно напред-назад всякакви субекти на трудовите правоотношения. Идват си от години у нас (а може би се чувстват у тях?) турските бизнесмени, регистрират си експресно фирми, докарват си безпрепятствено работници от родината, плащат си им - както те си знаят, осигуряват си ги - както преценят. Кой ти гледа закони, отговорности, профсъюзи и морал.
Но от БСК имат нещо повече предвид. Още от зимата камарата предлага възможности да осигурява "средно и висококвалифицирани работници от Македония, Албания и Молдова, както и на

специалисти от Индия,
Филипините, Виетнам


и Бангладеш", посочват сайтовете, предлагащи работа. (В какво са "квалифицирани" високо въпросните люде, не се посочва, може би защото е известно на целия свят.) Това възмущава дори шефа на Главна инспекция по труда Тотю Младенов, който заяви на 26 февруари пред един ежедневник: "Ако някой си мисли, че заради липсата на кадри България ще се напълни с пакистанци и индийци - това няма да стане". Дали? От БСК са упорити и настояват, че у нас вече имало чудовищен дефицит на кадри. Всякакви - и ниско, и средно, и висококвалифицирани.
Стреснат е и председателят на КТ "Подкрепа" д-р Тренчев. Според него трябвало най-малкото българи и чужденци да получават еднакво за един и същ труд. "Иначе има опасност гастарбайтери от по-бедни страни да подбият пазара на труда у нас", казва той мрачно на конференцията на икономическите и социалните съвети на страните от Югоизточна Европа и Черноморския регион, проведена в НДК на 25 юни. "За тях мизерните ни заплати са много пари и те ще са готови да се хванат за много по-малко. Така

ще смъкнат и без
това ниските надници


у нас", допълва профсъюзният лидер.
Щеше да е смешно, ако не беше толкова тъжно. 1,5 милиона българи избягаха за последните 17 години, най-вече заради неуспеха си да се реализират на нашия пазар на труда. Днес 2 милиона работят, за да издържат 7 милиона. Три четвърти от социалните помощи у нас отиват у циганите, които, тъкмо затова в голямата си част отказват да работят. С 5-6 деца, фиктивна инвалидност и всякакви други носещи пари "социални слабости", те си докарват над 1000 лв. месечно - да не са луди да се трепят за 200 лв.?
А множество българи, още пазещи някакво човешко достойнство, не искат да се продават за жълти стотинки, поминуват криво-ляво, мизерстват, поболяват се, пропиват се, полудяват. Обаче работодателите упорито поддържат заплащането като преди 5 години, независимо че цената на живота от 2002 г. насам се е вдигнала двойно.
Получава се омагьосан кръг: сега работодателите плащат много малко, затова циганите и част от българите отказват да работят, поради което "ще трябва" да внасяме работници от най-изпадналите държави, а те пък ще подбият цената на труда у нас, което може да предизвика нова емиграционна вълна, и... Какво следва? България ще се напълни с непретенциозни гастарбайтери, алчният и стиснат бизнес ще печели добре,

но кой ще внася
социални осигуровки,


за да бъдат събирани пари за пенсиите на близо 2,5 милиона пенсионери? Не, тази игра вече хич не е симулационна и затова не е по силите на Станишев (но пък е много, много пиратска).
Да видим обаче дали наистина в България има дефицит на кадри. От публикуваните на 6 юли в електронния форум на българските правозащитни организации резултати от "национално проучване на пазара на труда у нас и анализ на потребностите на работодателите от работна сила", извършено от "Индъстри Уоч" и "Витоша рисърч", виждаме, че "през 2007 г. на трудовия пазар в България няма подчертан недостиг на работна сила". Така смятат 74 % от анкетираните работодатели. Кой тогава дърпа ония от БСК да внасят филипинци, виетнамци или бангладешци? И как ли ще ги изкушат да дойдат - като им плащат повече, отколкото на редовите българи? Ако ще е така, да внесат швейцарци, норвежци, исландци - и те не са в ЕС.
Нещо повече, идвайки у нас, индокитайските работници ще обогатят познанията на специалистите ни по паразитология, вирусология, епидемиология и пр. Същите няма да стоят кротко и бидейки "южна кръв", току за десетилетие ще оцапат допълнително балканския ни генофонд. Оттам, възпроизводството им само ще увеличи населението, намиращо се на най-ниското социално стъпало, спомагайки и за

относително
увеличаване
на бедността


За какво тогава изобщо ни беше влизането в ЕС на куц крак, щом сега насила ще си подготвяме излизането?
Решението на проблема е просто. Най-напред, рязко ограничаване на социалното подпомагане за циганите, успоредно с вдигане на минималния доход на 600 лв., което да представлява и необлагаем минимум - а не простотии от сорта на "плосък" данък! Сетне, спиране изтичането на средства за ненужни и дори вредни дейности, като участието в Ирак и Афганистан, наред с искане на наем за US-базите; от тези пари могат да бъдат вдигнати тройно най-ниските пенсии. По-нататък, в затворите ни стоят 11 000 трудоспособни нашенци (главно цигани), поне 80 % от които са за множество, но пък дребни престъпления. Стоят, без да работят, лежат в буквалния смисъл. Нека правителството погледне как е положението във водещи държави от ЕС. И накрая, въвеждането на часова тарифна ставка за средно и висококвалифицирани работещи - но от поне 5 лв. на час! - веднага ще стимулира много българи да се хванат да работят, дори и под нивото си. Тогава една част от работещите в чужбина ще се завърнат, понеже и там ги експлоатират, макар по-фино.
Всичкото това, ако се обвърже с твърдо увеличение на заплати и пенсии с по 10 % на всяко полугодие, може да укрепи разпадащия се пазар на труда у нас. Икономиката ни има нужда от мислещи мениджъри, а не от индокитайски кадрови "протези"! http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=35887&format=html
 

Неактивен Инжинер Донев

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1,582
 • Religion: Paganism-Tangrism Paganism-Tangrism
Re: Вносът на гастарбайтери в България
« Отговор #5 -: 09 Фев 2008, 09:58:35 »

http://mediapool.bg/show/?storyid=135997&srcpos=1

Масларова: България ще внесе хиляди квалифицирани работници
Най-належащи са АЕЦ "Белене" и тръбопроводите
6 Февруари 2008

България планира да внесе хиляди квалифицирани работници за строежа на големите международни тръбопроводи и за АЕЦ "Белене", тъй като страната изпитва недостиг на такива кадри, заявява социалният министър Емилия Масларова в интервю пред Ройтрес. "Говорим за десетки хиляди работници предимно в строителството, енергетиката и туризма", казва тя.

Министърът отбелязва, че България и досега внася работници, но сега "се задават големи инфраструктурни проекти с огромни чуждестранни инвестиции и това ни принуждава да ускорим процеса".

Масларова заявява, че държавата ще следи стриктно за прилагането на двустранните споразумения със страните, от които ще се внася работна ръка, като това ще става в съответствие с европейските норми.

Ройтерс припомня, че чужденци предимно от Турция и Македония вече пълнят дупки по българските пътища и строят хотели и молове, но още от догодина трябва да започне работата по втората атомна централа, която струва 4 млрд. евро, а на хоризонта са още три транзитни тръбопровода за милиарди евро.

Масларова отхвърля страховете, че чуждестранните работници може да се преместят в други по-богати държави от ЕС и уточнява, че разрешителните за работа ще важат само за България. Тя посочва, че цените в България са само 40% от тези в ЕС и предстои намаляване на данъците, което ще увеличи стойността на заплащането.

Министърът казва още, че незаетите квалифицирани кадри бързо се изчерпват и в групата на безработните остават само необразовани и необучени хора.

Безработицата е под 7%, населението се топи, а емиграцията към Западна Европа и Северна Америка продължава, напомня Ройтерс.

Социалното министерство в България планира да обучи около 73 000 безработни, но вносът на работна ръка е неизбежен и страната ще насочи поглед най-напред към съседните страни, които не са членки на ЕС, както и към страни от Азия.

Масларова информира, че предстои уточняване с работодателите на подробен петгодишен план от какво точно имат нужда и в кои райони на страната да бъдат насочени чужденците. Първо ще бъдат привличани работници от съседните държави, Украйна и Молдова, но също и от Виетнам, Индия и Египет.

България остава най-бедната страна от ЕС, отбелязва Ройтерс

(Подчертаното е от мен, будител.)
 

Неактивен Ванадий

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1,530
 • Пол: Мъж
Re: Вносът на гастарбайтери в България
« Отговор #6 -: 09 Фев 2008, 10:54:16 »
Тая Масларова е най-голямата пача в целия парламент!

Неактивен Индивидуалист

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2,813
 • Пол: Мъж
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
 • Religion: Christianity-Other Christianity-Other
Re: Вносът на гастарбайтери в България
« Отговор #7 -: 09 Фев 2008, 13:05:37 »
преди да внесе турци,е добре да се изнесат турчеещите се от България,като останат само тези ,които си заслужиха затвора и килиите.
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.
 

Неактивен Царица

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 231
 • Пол: Жена
Re: Вносът на гастарбайтери в България
« Отговор #8 -: 09 Фев 2008, 13:17:55 »
Тая Масларова е най-голямата пача в целия парламент!
:eusa_naughty: защо забравяш за Емел Етем
Всеки може да види залеза, но малцина виждат изгрева на новия ден!
 

Неактивен Индивидуалист

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2,813
 • Пол: Мъж
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
 • Religion: Christianity-Other Christianity-Other
Re: Вносът на гастарбайтери в България
« Отговор #9 -: 09 Фев 2008, 13:22:27 »
те и двете не са в парламента нали са министърки офците
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.
 

Неактивен Фанагория

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 143
 • Пол: Мъж
 • Аутист, гениален социопопат, професионален клошар
Re: Вносът на гастарбайтери в България
« Отговор #10 -: 09 Фев 2008, 14:53:08 »
Цитат
защо забравяш

А Татянко :icon_mrgreen:  Тъкмо и Ванко излезна. . .
-Кой хлопа в този късен час?
-АЗ хлопам- каза Финдли.
Върви си! Всички спят у нас!
.........................................

Не всички!....Каза Финдли.
 

Неактивен MAGADAN

 • Banned
 • Senior Member
 • *
 • Публикации: 594
 • Пол: Мъж
Re: Вносът на гастарбайтери в България
« Отговор #11 -: 09 Фев 2008, 16:17:41 »
Тая Масларова е най-голямата пача в целия парламент!

Моля, без обиди към пачата  :-P
 

Неактивен Инжинер Донев

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1,582
 • Religion: Paganism-Tangrism Paganism-Tangrism
Re: Вносът на гастарбайтери в България
« Отговор #12 -: 15 Фев 2008, 09:12:43 »
Пристигат първите 50 шивачки от Виетнам

Първите 50 шивачки от Виетнам пристигат на работа у нас съвсем скоро. Те ще заменят родните професионалисти, които търсят поприще в чужбина. През 2008 г. отливът на работници от бранша ще бъде 5-10%, смятат експерти. Местата им ще бъдат заети от майстори на облекла от Азия, Украйна и Молдова, каза шефката на БАПИОТ Валерия Жекова. Родните фирми ще атакуват отново руския пазар. Имаме големи шансове да си върнем загубените през годините позиции, обясни членът на УС на асоциацията Илко Илков. В Москва печелим със съотношението между качество и цена, както и с подходящите за славяни кройки. Имаме договор за сътрудничество с над 140 000 руски фирми, допълни той. Родните фирми производители на облекла са засипани с поръчки, заяви Жекова. Ако не успеем да подобрим производителността, след години можем да се окажем без поръчки, изместени от други пазари, предупреди тя. В бранша има тенденция, след като се съкратят 10-15% от персонала в някоя фирма и се вдигнат заплатите на останалите, да се увеличава произведената продукция. Хората, които остават на работа, имат по-голям стимул да шият, коментира Жекова.
 

Неактивен абв

 • Banned
 • Forum Member
 • *
 • Публикации: 227
 • Пол: Мъж
Re: Вносът на гастарбайтери в България
« Отговор #13 -: 15 Фев 2008, 14:39:52 »
Пристигат първите 50 шивачки от Виетнам

Първите 50 шивачки от Виетнам пристигат на работа у нас съвсем скоро. Те ще заменят родните професионалисти, които търсят поприще в чужбина. През 2008 г. отливът на работници от бранша ще бъде 5-10%, смятат експерти. Местата им ще бъдат заети от майстори на облекла от Азия, Украйна и Молдова, каза шефката на БАПИОТ Валерия Жекова. Родните фирми ще атакуват отново руския пазар. Имаме големи шансове да си върнем загубените през годините позиции, обясни членът на УС на асоциацията Илко Илков. В Москва печелим със съотношението между качество и цена, както и с подходящите за славяни кройки. Имаме договор за сътрудничество с над 140 000 руски фирми, допълни той. Родните фирми производители на облекла са засипани с поръчки, заяви Жекова. Ако не успеем да подобрим производителността, след години можем да се окажем без поръчки, изместени от други пазари, предупреди тя. В бранша има тенденция, след като се съкратят 10-15% от персонала в някоя фирма и се вдигнат заплатите на останалите, да се увеличава произведената продукция. Хората, които остават на работа, имат по-голям стимул да шият, коментира Жекова.

Няма ли Волен Сидеров да направи нещо? Дъщерите на Афет ще ни направят с дръпнати очи!
И без това на някои тюркоговорящи гага-узи тейковците са от Афетовото коляно, както казва многоуважаемият Паисий.
 

Неактивен Фанагория

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 143
 • Пол: Мъж
 • Аутист, гениален социопопат, професионален клошар
Re: Вносът на гастарбайтери в България
« Отговор #14 -: 15 Фев 2008, 15:07:20 »
Цитат
Хората, които остават на работа, имат по-голям стимул да шият, коментира Жекова.
:eusa_liar:

Послания", Хораций

посъвзели се от първоначалното вцепенение, се разшаваха и нашите властопритежатели - пожелаха им небето наше, трябваше да се измъкнат от удобната бърлога на единствено словесната солидарност. Забродиха низ ошашавената ни родина да учат мало и голямо на добро и зло - наместници същински Божии на грешната земя. Наплюнчиха тлъсти управленски пръсти, заразгръщаха документации, лепнаха по стени и екрани схемички разни и зашариха по тях с показалката на националния интерес. Бучкат я тук-там по картата и току шибват с нея през пръстите разните там интелигенти, моралисти, абстрактни хуманисти, безродни предатели и всякаква подобна сган.

-Кой хлопа в този късен час?
-АЗ хлопам- каза Финдли.
Върви си! Всички спят у нас!
.........................................

Не всички!....Каза Финдли.
 

Tags:
   

  Посолството и посланика на Израел ли управляват България?

  Започната от Hatshepsut

  Отговора: 23
  Прегледи: 5955
  Последна публикация 20 Фев 2014, 11:00:36
  от Siegfried
  Мюсюлмани: България все още ни дължи

  Започната от Теодор

  Отговора: 6
  Прегледи: 1564
  Последна публикация 19 Ное 2009, 09:34:59
  от Франкист
  Какво ще се краде още в България - Човекът с жилище - заплаха за властта

  Започната от Франкист

  Отговора: 3
  Прегледи: 1477
  Последна публикация 09 Мар 2010, 18:37:48
  от Петкан
  Емисари в северна България: пишете се румънци!

  Започната от Франкист

  Отговора: 5
  Прегледи: 1981
  Последна публикация 10 Юни 2013, 10:47:51
  от Hatshepsut
  Ислямът в България се надига

  Започната от Nordwave

  Отговора: 301
  Прегледи: 92210
  Последна публикация 09 Юли 2017, 02:14:08
  от donferdi