Автор Тема: България пак срещу течението  (Прочетена 1246 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ФранкистTopic starter

  • банкетен революционер
  • Premium user
  • Hero Member
  • *
  • Публикации: 2,405
  • Пол: Мъж
България пак срещу течението
« -: 10 Ное 2010, 09:48:07 »
В края на 2009 година (ESF) Европейската научна фондация представя в София международната оценка за БАН. 40 учени от 16 европейски държави заявиха следното: „По-голямата част от институтите на БАН извършват ценна изследователска дейност по международните стандарти. Има групи, които работят на челни световни позиции! Впечатляващо постижение при трудните условия на изследвания в България.”
Колко от министерствата и държавните агенции ще имат смелостта да поканят европейски експерти да оценяват дейността им и дали 20% от тях ще получат най-високата оценка?

Джордж Осбърн,  британски министър на финансите на20 октомври; "Нашите университети са перлите в нашата икономическа корона и е ясно, че ако искаме да запазим мястото си на върха на световните класации, трябва да реформираме системата на финансиране. Великобритания е световен лидер в научните изследвания, а това е от жизнено значение за нашия бъдещ икономически успех. Затова предлагам да не съкращаваме парите, които отиват за наука. Бюджетът за наука о образование ще бъде защитен"

Как стоят нещата тук?!

Интересно е когато "интелигентни" на пръв поглед хора се подиграват с БАН.
Ако не знаят какво е създадено там, поне да се интересуват. Дори последните 20 години на мизерия и липса на пари в науката.
Между другото, БАН е усвоил повече пари по проекти от Фонд земеделие! Ха, ама как така?! Ами вярно е, но понеже в БАН няма някоя Калинка да си ве-е голия задник, не се пише за това в медиите.
Науката е скучно занимание и кой журналист разбира от нея, че да пише за нея? Никой, поне не и български. Виж, ако някой в  БАН бе взривил лабораторията си или организираше секс купони с футболисти и манекенки можеше и да пишат.

Целта разбира се е собствеността на БАН. Причините за поредната кампания срещу БАН най-вероятно се коренят в нечии лични икономически интереси и в общото невежество. 

Само, че малоумните кратуни от къде да го знаят?!  В НАТО знаят какво се прави тук, но местните пилешки глави не знаят. В НАТО комунисти ли са? Или в ЕС са много глупави и за това настискат за повече наука и не си закриват институтите?

Защо да се чудим?! Нима някой написал 5 стихчета, с някакво псевдо-интелектуално придобито по милост на професора му образование ще го знае?  Нищо не е по-велико от вселената освен човешката глупост, а българската май бие всякаква.
Всяко стадо си има мърши. БАН също. Само, че освен него там има и още хиляди млади мъже и жени с по 190 - 240 лева заплата.
Правете наука с такава заплата и без един лев за колби дори! И както каза един човек когото много добре познавам има и такива.  И искаш да правиш нещо и сам си купуваш материали... защото имаше и такива ентусиасти в БАН последните 20 години!

Млад учени ентусиасти, които родителите им издържат (с тази заплата няма как) се опитват  някоя и друга година, а после си хващат пътя за чужбина.  Не издържат.
Защото, както има хора които никога не искат да се занимават с бизнес, така има и хора които искат да се занимават със спорт, живопис, театър, дори от това да не печелят много. Но им е любимо занимание. С науката е същото.

Реформи да. Да се махнат феодалните старци да, но какво се прави сега?
Знаете ли какво се направи сега? Дянков даде по 2000 лева заплата на всички феодални старци, а остави всички учени на 150-250 лева, като не им дава и стотинка повече за наука!
Ама нито стотинка. Работят няколко дни  в месеца ако въобще това нещо може да се нарече работа (при липса на пари за елементарни опити и разработки ). За да печелят проекти нали все пак от ЕС и НАТО искат поне 30-50% участие на държавата ни?!
Опитайте се да направите кисело мляко или сирене ако нямате пари за прясно.

Разбира се ако не можете, после някой глупак ще ви се цупи , че не сте успели.

Благодарение на БАН гледате прогнозата за времето и това е само 1 от нещата които ползвате всеки ден. Наука с 200 лева заплата и без пари не се прави, но дори това се правеше последните 20 години. От гол ентусиазъм.
Сега и него ще ви вземат защото имотите събирани от 1869 година насам са апетитна хапка.

Нямало било институти като БАН на запад? Дали? А ползвате ли Интернет, или и това не умеете?

Ако да, напишете в Гугъла "Държавен институт",  "Държавна лаборатория" и т.н. на който искате език - от китайски до френски и английски и вижте какво ще излезе.


В Германия има цели групи от научни институти обединени в дружества (асоциации или общества) на имената на Лайбниц, Хелмхолц, Макс Планк и Фрауенхофер. Всичките са на издръжка на федералния бюджет в основната си част с изключение на Дружеството за приложна наука Фрауенхофер в което само 1/3 от постъпленията са държавни. Отделно имат два големи държавни института по стандартизация PTB и BAM. Франция има CNRS - също система от научни институти из цялата страна.

САЩ имат 21 големи национални лаборатории + още неизвестен брой щатски, градски (издържа ги градската власт), университетски пак с пари от държавата или от спонсори (на които се приспада данък за това - за разлика от в България) и т.н.
Дори Ватикана си има академия - Ватиканската академия на науките.
Знаете ли колко % се признават например за научно развойна дейност на компаниите в България?
5 % не повече!
Дори да искате да наемете някой екип учени от БАН или цял институт например ще  се наложи да платите за това данък! Нещо което отдавна е решено в Германия където има дори ТНТМ та в основните училища спонсорирани от фирми от ранга на БМВ, Bayer, както и от много други.
От лекарствата и антибиотици (някой от тях създадени и в БАН), до ваксини срещу бяс и лекарства за СПИН, всичко това е продукт на държавна наука, а после ползвано от частния бизнес. Защото бизнесът рядко има възможности да разработи нещо малко по-сложно от Кока-Кола. При него се работи за печалба и то скоро. В близките няколко години.

Интернет, GPS, компютри, мобилни телефони, микровълнови печки, СD, телевизия, неща които заобикалят пилешките глави всеки ден ги има само защото някоя държава е дала пари за наука.


Американски модели, капитализъм, ала-бала! Аз съм капиталист, не съм глупак (поне не се смятам за такъв)  и на всеки малко по умен това му е ясно бил той капиталист, комунист или какъвто и да е стига невроните му в мозъка му да работят
САЩ като държава дава много по-голям % от БВП за наука отколкото България. Държавна... Отделно частните компании като е Германия имат стимул да наливат пари в наука! А знаете ли, че не САЩ, само град като Ню Йорк има институция подобна на БАН. Парите идват от кметството. Или те са тъпи?! Лошите, глупави американци, а?! Гадни, американски феодални старчета комунисти.

След "компетентните" изказвания на анти БАН-аджиите, просто няма какво да се допълни. Закрийте БАН и се успокойте. Излезете на улицата и подкрепете Дянков да довърши хунските си набези върху българската култура и наука и да направи в имотите на БАН молове.
Лесно се руши и се уволняват хора. Трудно се създават специалисти и мотивация за работа. Последното се нарича управление, а за него се иска можене.

В момента тече наказателна процедура от страна на ЕС срещу България точно защото не са осигурени парите за наука и образование. Но какво да се говори на пилешки глави?! Не са писали за това във вестниците ли? Ами в кои и чии вестници да го напишат? Разбира се вие ще плащате глобите, няма да е Дянков я.

Вместо да отреже туморните образования в държавната администрация, държавата ни реже жизнено необходимите такива - Наука, научно развойна дейност, образование (за образование тук се отделят само 3,3 % от БВП) и здравеопазване (3.7 % от българския БВП) което ще доведе и до още по-голям отлива на чужди инвестиции, защото никой трезвомислещ дългосрочен инвеститор не би влагал пари в население което от година на година е все по-зле образовано, научните му кадри се разбягват. Във Великобритания, чиновническия апарат е съкратен с 30 %, като към това е добавено и 25 % намаление на заплатите. Там текат най-големите съкращения и рязане на бюджетни разходи от Втората световна война насам, като единствените пера които не се пипат въпреки това са;
Здравеопазване - 15% от БВП на Великобритания, образование 8,2 % от БВП и наука - което ще позволи на кралството да остане все така привлекателно място за високи технологии, научно развойна дейност и финанси.

Тук в България, се превръщаме бавно в страната на пиячката, евтините курви  и циганията.
Другото, остава все по-малко.
Бройлерите преди да ги откарат към кланицата да ги окачат на куките поне ги хранят, а тукашните пилешки глави дори и храна не им дават, но се радват всеки път когато им я обещаят. И понеже се занимавам с пазари, борсови спекулации и въобще неща свързани с пари, ще цитирам един "колега" от САЩ:

"Лесно се строят въздушни замъци, но трудно се прави дори кирпичена колиба!"
 

 

Книжката "Рушители на съвременна България" на Никола Григоров

Започната от Angel Lights

Отговора: 5
Прегледи: 1609
Последна публикация 16 Фев 2009, 16:32:22
от Мамарчев
Англичаните мразят българи, обаче тачат м*нгали, пакистанци, африканци

Започната от FLEKTARN

Отговора: 0
Прегледи: 2700
Последна публикация 29 Юни 2017, 03:33:05
от FLEKTARN
Посолството и посланика на Израел ли управляват България?

Започната от Hatshepsut

Отговора: 23
Прегледи: 5966
Последна публикация 20 Фев 2014, 11:00:36
от Siegfried
Мюсюлмани: България все още ни дължи

Започната от Теодор

Отговора: 6
Прегледи: 1569
Последна публикация 19 Ное 2009, 09:34:59
от Франкист
Ислямът в България се надига

Започната от Nordwave

Отговора: 301
Прегледи: 92260
Последна публикация 09 Юли 2017, 02:14:08
от donferdi