Author Topic: Йохан Кройф  (Read 6115 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Индивидуалист

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 2,813
 • Gender: Male
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
 • Religion: Christianity-Other Christianity-Other
Йохан Кройф
« on: 25 Apr 2011, 14:08:22 »
Днес на 25 април Йохан Кройф навършва 64 години
--------------------
с немалка заслуга в малкото случаи да бъде споменавана България с уважение или нещо положително...

негова бе идеята Барселона да закупи Стоичков и там същия се превърна в един от отличните футболисти на своето време
и получи заслуженото си признание

каквито и да са другите му изяви...които често ги виждаме
 :-)
-------------------------
Хендрик Йоханес Кройф (Hendrik Johannes Cruijff) или още наричан Йохан Кройф. Роден е на 25 април 1947 г. в Германия. Йохан Кройф е известен футболист и треньор, смятан  за един от най-великите майстори във футболната игра.
Получава приза Европейски футболист на годината за 1971 г., 1973 г. и за 1974 г., което е рекор направен само от трима футболисти в целия свят - Йохан Кройф, Мишел Платини и Марко Ван Бастен. През цялата си кариера играе по метод измислен от треньора Ринус Михален - „тотален футбол”.  

След оттеглянето си от терена през 1984 г. Йохан Кройф се преквалифицира в треньор и отново е високо ценен от всички. Тренира отбори от калибъра на Аякс и Барселона. През 1999 г. Йохан е избран, чрез гласуване за Европейски футболист на XX век на IFFHS и застава на второ място, веднага след Пеле в класацията за Световен футболист на XX век.

На 2 ноември 2009 г. Кройф е официално обявен за Старши треньор на националния отбор на Каталуния, на мястото на Пере Гратакос. За последните тринадесет години това е първата му треньорска позиция.
------------------------
Йохан Кройф: Футболът е преди всичко интелект

Какво може да промени намерението ви да не се върнете никога в големия футбол?

-Никога не трябва да казваш никога. Сега тренирам националния отбор на Каталуня, който има два мача в годината. Доволен съм от това, което правя.

С какво още се занимавате?

-Работа не ми липсва. Имам ангажименти към Johan Cruyff Foundation и Cruyff Institute. Фондацията се занимава с това да предоставя на деца с трудна съдба или неравностойно положение възможности да спортуват, стимулира ги, обяснява им, че спортът е тяхното спасение. Убеден съм, че по този начин можем да помогнем на децата да запазят вярата и бъдещето си. А в института целта ни е да помогнем на професионалните спортисти, провеждаме различни изследвания, които са важни за живота им след като се откажат от спорта.

Какъв е футболът на Йохан Кройф?

-Развлечение, стил и техника, но преди всичко интелект.

Можете ли да обясните къде е тайната на прочутата холандска треньорска школа, представители, на която работят по целия свят и често се сменят един друг?

-Преди всичко в Холандия е създадена и успешно функционира базова система за подготовка на треньорите. Работят огромно количество школи , които си помагат една на друга, обменят опит и провеждат съвместни семинари. С една дума, изградена е цяла инфраструктура, добре работещ механизъм. Като допълнителен фактор служи манталитетът. Холандците по природа са открити, прями и трудолюбиви. Всичко това много помага в тази професия. Все пак, за да бъдеш треньор не е достатъчно да се справяш с тренировъчния процес, необходимо е да разбираш културата на страната, в която работиш. А ние холандците се справяме отлично с това.

Защо според Вас за трети пореден път в историята си Холандия не успя да спечели финала на световното първенство?

-Опитвате се да обясните поражението в ЮАР с онова, което се е случвало в историята? Не мисля, че е правилно. Всъщност всичко е далеч по-просто - Испания отбеляза един гол повече и затова за трети път Холандия е само вицешампион.

Всъщност Испания спечели всичките си мачове от плейофите на Мондиал 2010 с по 1:0. Всеки път ли това е обяснението - вкарали са един гол повече от съперника?

-Да, на този факт, доста специалисти обърнаха внимание и го анализираха. Но футболът е такава игра, в която можеш да спечелиш и ако поразиш вратата на съперника само веднъж повече, отколкото той твоята. Затова може да се каже, че от тази гледна точка Испания показа потресаваща игрова ефективност.

Излиза, че победата на Испания на финала и в турнира е закономерна?

-Разбира се. Испания е един от най-добрите отбори в света. И мисля, че в това, че отборът демонстрира в момента най-добрия футбол на планетата не се съмнява никой. Въпреки това съм убеден, че по време на световното първенство тимът можеше да покаже още по-добри неща

Мнозина казват, че може да се постави знак за равенство между Испания и Барселона. Какво мислите по този въпрос?

-Не съм сигурен дали между двата тима има знак за равенство, но сходство определено съществува. И няма как да е по-друг начин след като осем от футболистите на Барселона, седем от тях редовно попадащи в стартовия състав, са станали световни шампиони.

Тоталният футбол, основан на контрола на топката, Барселона започна да практикува именно когато вие бяхте начело на тима. Не излиза ли така все едно испанците са взели оръжието на холандците?

-Фактически е точно така. Но и на моите сънародници този стил не е чужд. И националния тим на Испания, и националния на Холандия винаги са имали голям брой технични футболисти и напълно логично е тези два състава да изберат точно такъв път на развитие.

И въпреки това загубата на финала не е ли като цената, която Холандия, както и Бразилия плати за това, че измениха на атакуващия си стил?

-За Бразилия не съм сигурен как стоят нещата. Що се отнася до Холандия не мисля, че е точно така. Попадането във финала на световното първенство е страхотно постижение, награда за отлично свършена работа. А това, че финалът е загубен в продълженията не е нещо повече от стечение на обстоятелствата. Изобщо не може да става дума, че е възмездие за промяна в стила.

Кой от настоящите футболисти в националния отбор възприемате като свой наследник?

-Наследник на Кройф в националния отбор на Холандия?Звучи доста гръмко, не очаквайте да чуете от мен името на такъв футболист. Но бих искал да отлича изявите на Уесли Снайдер, Ариен Робен и Робин ван Перси. От тези тримата до голяма степен зависи играта на състава.

Какво различава и какво сближава тази Холандия от онази през 1974 г.?

-Подобно сравнение е неправилно, не бива изобщо да се прави по отношение на футбола от моето време и този, който се играе сега. На практика това са различни видове спорт. Единственото общо е, че и двата тима стигнаха до финала на световното първенство.

А можете ли да сравните Холандия от 2010 и Холандия от 2008-а?

Въпреки че отборът, който игра на четвъртфинал на европейското първенство през 2008-а показа по-красива и атакуваща игра, мисля че днешният състав на Холандия все пак е по-силен. И не защото е световен вицешампион. Просто преди две години имахме млад и амбициозен отбор, който до шампионата в ЮАР израсна и сега показва по-съдържателен и ефективен футбол.

А какво мислите за Диего Марадона и работата му като национален треньор на Аржентина?

-Всички тези приказки, че Марадона не е треньор са глупости. Той беше един от най-добрите играчи в историята и това едва ли някой може да го оспори. А след като е така той вероятно разбира нещичко от тази игра.

Трябваше ли той да остане на поста си?

-Възможно е Диего да е поприбързал с напускането си. Той успя да сплоти около себе си хората, играчите го обичаха и това беше видно. Но щом е решил да си тръгне, вероятно е имал добри основания за това.

За мнозина предствянето на Германия беше изненада. Вие така ли го възприемате?

-Да, този тим наистина поднесе сюрприз. Бях учуден да видя прогресът, който са постигнали групата млади играчи, които преди година бяха малкоизвестни. През целия турнир те се представиха на ниво, а и футболът, който показваха бе приятен за гледане.

Тогава какво се случи срещу Испания?

-Не мога да отговоря. Възможно е за тях да се оказа фатален факта, че са решили да се надиграват с Испания в открит футбол. Но освен това не бива да забравяме, че във всяка надпревара всеки отбор има своя неудачен ден. Вероятно именно този двубой е бил лошият за Германия. Все пак за да спечелиш подобно състезание ти трябва и не малка доза късмет. Но той не бе на страната на тима на Йоги Льов в сблъсъка с Испания.

Съгласен ли сте с избора на Диего Форлан за №1 на Мондиал 2010?

-Да, той показа добра игра през целия турнир. Разбира се, Иниеста, Вия, и Снайдер не изглеждаха по-зле. Но ролята на Форлан в националния отбор няма как да не се отчете. Уругвай не е сред грандовете в световния футбол и всичките им успехи до голяма степен се дължат на неговите изяви.

Вашето име продължава да се асоциира с революция във футбола. Какво ново развитие на играта даде според Вас световното първенство в ЮАР?

-Всяко голямо състезание безспорно носи нещо ново. Треньорите откриват нови тактики, играчите се усъвършенстват по отношение на техниката и физиката си. Но все още е минало твърде малко време от световното първенство, за да може да се направи толкова подробен анализ и да се види как ще се развива футбола след случилото се по терените в ЮАР.
http://www.sportcafe.bg/id_802972144
--------------------------


Трофеи и награди

Като играч
Шампион на Холандия с Аякс:1966,1967,1968,1970,1972,1973,1982,1983.
Шампион на ??спания с Барселона:1974
Шампион на Холандия с Фейенорд:1984
Купи на Холандия с Аякс:1967,1970,1971,1972,1983.
Купа на ??спания с Барселона:1978
Купа на Холандия с Фейенорд:1984.
КЕШ с Аякс:1971,1972,1973.
Суперкупа на Европа с Аякс:1973
Световна клубна купа с Аякс:1972
"Златната топка":1971,1973,1974.
Спортна личност на годината в Холандия:1974
Футболист на века в Европа:1999

Като треньор
Шампион на ??спания с Барселона:1991,1992,1993,1994
Купи на Холандия с Аякс:1986,1987
Купи на ??спания с Барселона:1990
КЕШ с Барселона:1992
КНК с Аякс:1987
КНК с Барселона:1989
Суперкупа на Европа с Барселона:1993

Общо Кройф е изиграл 656 мача с клубните си отбори и е отбелязал 370 гола.За националния тим играе в периода 1966-1978г. и има 48 мача и 33 гола

Йохан Кройф - легендарният номер 14, най-добрият футболист и треньор на Аякс за всички времена. Наричан е още гений и Рембранд на футбола.
Йохан Кройф получава статут на Бог в холандския футбол. Той печели почти всичко, което може да се спечели във футбола, разминава се на косъм със смърта след сърдечен удар и в наши дни дава своето компетентно футболно мнение за холандската телевизия и за Bbc. Освен това той се занимава изключително усилено и с благотворителност. Неговата организация подпомага спортни проекти за деца в неравностойно положение.
Кройф е роден на 25.04.1947 год. в Амстердам. Младият Йохан или Йопи, както го нарича майка му, прекарва времето си на улицата, където винаги играе футбол и изумява всички със своите умения с топката. Започва кариерата си в Аякс като отговорник за съблекалнята, а на 16 години вече е играч в първия отбор. В мача срещу Грьонинген на 15.11.1964 год, носейки номер 8 на гърба си, легендата започва, заражда се мита за най-добрия европейски футбоист за 20-и век. Голяма заслуга за успеха на Кройф има легендарният треньор Ринус Микелс. Под ръководството на Микелс Кройф става титуляр в отбора и със своя дрибъл, умения да преминава противниковите защитници и да бележи постоянно, той е най-големия "виновник" за успехите на Аякс в началото на 70-те години. Йохан печели всичко с Аякс - 8 пъти шампионата, 8 пъти купата на Холандия, 3 Купата на европейските шампиони, по веднъж Междуконтиненталната купа и Суперкупата на Европа.
На 22.08.1973 год. Йохан преминава в Барселона, където е посрещнат като герой. Феновете виждат в негово лице спасителя на отбора. По това време Барселона е предпоследна в класирането. ?? Кройф не разочарова привържаниците. В дебютния му мач Барселона побеждава с 4:0 Гренада с два гола на холандеца. От този момент нататък Барселона не губи нито един мач и с лекота печели шампионата, нещо което не се е случвало от 1960 год. Йохан става символ на Барса и емблема на града, основно заради победата над Реал Мадрид с 0:5 на Сантиаго Бернабео.
Кройф прекарва 4 години на Камп Ноу и напуска отбора заради проблеми с борда на директорите.
След престоя си в ??спания Кройф се насочва към САЩ, където вече играят звезди като Пеле и Бекембауер. В Америка Йохан играе за отборите на Ню Йорк, Лос Анджелис и Вашингтон.
През 1981 год. Кройф подписва с Леванте, където играе само няколко месеца. Въпреки че е на 34 години, Йохан има завидни умения и показва добра форма. Той изявява желние да се върне в Аякс, където изиграва още два сезона. През този период Кройф отбелязва едни от най-красивите голове в своята кариера.
През 1983 год. Кройф е освободен от президента на Аякс, заради своята висока заплата и напреднала възраст. Кройф решава да си отмъсти, като преминава в смъртния враг Фейенорд. Йохан доказва, че все още е един от най-добрите футболисти в света, и печели първенството и купата на Холандия. В края на сезона Йохан Кройф пректратява своята футболна кариера.
С националния отбор на Холандия Кройф преминава през фази на "любов" и "омраза". Йохан изиграва едва 48 мача за Холандия. Той е изгонен във втория си мач за "лалетата" срещу Чехословакия. Най-големият успех на Кройф е на Световното първенство през 1974 год. във ФРГ, където "тоталния" футбол е посрещнат с голямо възхищение. Футболът, който играе Холандия, е обявен за изкуство. Въпреки невероятната игра на Кройф, Холандия губи на финала от отбора на домакините. Скоро след това Йохан се спречква с холандската футболна асоциация и спира да играе за националния отбор.
Йохан Кройф е избран за най-добър футболист на Европа за 20-и век. Той става и първият футболист печелил три пъти наградата за най-добър футболист в Европа за годината. Безспорно Йохан Кройф е един от най-добрите футболисти на планетата, които някога са се раждали.« Last Edit: 25 Apr 2011, 14:11:25 by Индивидуалист »
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.
 

Offline Индивидуалист

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 2,813
 • Gender: Male
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
 • Religion: Christianity-Other Christianity-Other
Re:Йохан Кройф
« Reply #1 on: 25 Apr 2011, 16:22:30 »
http://futbolnilegendi.com/

най-добрите футболисти в историята

с кратки биографии,статистики и много видео архиви

 :-)

Пеле,Кройф,Бекенбауер,Марадона,Зико,Гаринча,Джордж Бест,Неескенс,Ван Бастен,Мюлер,Далглиш,Румениге,Ди Стефано,Еузебио,Сократес,Кемпес,Батистута,Платини,Зидан

и още други
« Last Edit: 25 Apr 2011, 16:28:53 by Индивидуалист »
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.
 

Offline Индивидуалист

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 2,813
 • Gender: Male
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
 • Religion: Christianity-Other Christianity-Other
Стоичков за Кройф
« Reply #2 on: 04 Aug 2011, 15:45:20 »
- Ако утре станете треньор на "Барса", какво първо ще промените?
- Нищо. Защо да го правя? "Барса" вече много години играе с една концепция - футболистите се избират според обстоятелствата. По един и същ принцип и затова винаги ще е наред. И сега, и след пет години. Кройф измисли този модел през 1988 г.

- Времето сдобри ли ви? Разделихте сте зле.
- А, дреболия. Обичайната история между треньор и играч. Сега сме приятели, на всеки два дни се чуваме по телефона. Йохан е много важен човек в живота ми.

.....
- Странно - Жозе бе преводач на Робсън. Веднъж в "Порто" Сергей Юран изрита този преводач по задника.
- В "Барса" Моуриньо вече бе помощник треньор. Веднага почувствах, че това момче ще отиде далеч. Забелязваше всичко наоколо. Десет години с Робсън е голяма школовка. Всички отбори, до които се е докосвал Моуриньо, започваха веднага да прогресират. И забележете - нито един играч, който е работил с Моуриньо, не е казал лоша дума за него. Това също е показателно.

- Интересно ли ви е да следите работата му?
- Най-интересен ми е Кройф. И до днес не могат да му стъпят на малкия пръст, той и сега щеше да побеждава. Като никой друг умееше да подбира играчите и да създава страхотна атмосфера.

- Гуардиола по методите на Кройф ли работи?
- Разбира се. Както и академията на "Барса". Този клуб почти не дава пари за трансфери. И защо да го прави, след като е пълен със свои възпитаници.

......
- Веднъж треньорът на един наш хокеист му изрева: "Целия отбор разстреля в гръб с "Калашников"!" Вие чували ли сте странни фрази от страна на треньорите?
- Случвало се е. Но такова нещо никой не си е позволявал. Умът ми не го побира - как може да каже това! Дори да е бил ядосан. А какво им е казвал след победи? Че са разстреляли съперника с "Калашников"? Тъпак е този треньор! Разбирам емоцията му, но има граници, които не трябва да преминаваш. Знаете ли, Кройф ми даде един съвет: "След като си станал треньор, забрави какъв футболист си бил. Не казвай на момчетата, че в тази ситуация е нямало да пропуснеш или си щял да направиш всичко по-добре от тях. Това не води треньора доникъде." Веднъж помолих Кройф: "Господине, покажи ми как правеше своите прочути пасове." Той излезе и ми показа. Беше на 50, но техниката му не се бе изгубила.

http://www.gol.bg/footballbulgaria/2011-07-30/stoichkov-poveche-nikoga-niama-da-rabotia-v-bylgariia-da-ne-me-tyrsiat.110412#13124617367731&if_height=261
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.
 

Offline Индивидуалист

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 2,813
 • Gender: Male
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
 • Religion: Christianity-Other Christianity-Other
Re: Йохан Кройф
« Reply #3 on: 23 Sep 2011, 09:30:29 »
Холандия-Бразилия

световното първенство 1974

« Last Edit: 08 Sep 2018, 21:16:33 by HighVoltage »
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.
 

Offline Индивидуалист

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 2,813
 • Gender: Male
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
 • Religion: Christianity-Other Christianity-Other
Re: Йохан Кройф
« Reply #4 on: 13 Sep 2016, 10:35:41 »
Преди няколко месеца си отиде и той

« Last Edit: 08 Sep 2018, 21:16:46 by HighVoltage »
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.
 

Offline Индивидуалист

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 2,813
 • Gender: Male
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
 • Religion: Christianity-Other Christianity-Other
Re: Йохан Кройф
« Reply #5 on: 13 Sep 2016, 13:58:19 »
Впечатляващо изпращане от Амстердам
« Last Edit: 08 Sep 2018, 21:17:01 by HighVoltage »
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.
 

Offline Индивидуалист

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 2,813
 • Gender: Male
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
 • Religion: Christianity-Other Christianity-Other
Re: Йохан Кройф
« Reply #6 on: 21 Jul 2017, 10:18:30 »
Моят начин. Автобиографията на Йохан Кройф
https://www.helikon.bg/books/45/-%D0%9C%D0%BE%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BD.-%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0_207184.html#book_info
----------------

Купих я преди седмица и я чета.
Препоръчвам на всички футболни хора да я четат, ако искат да вървят напред и се развиват около и във футбола.
В коментарите под публикацията има доста недоволни от превода, вкл. и от превода на заглавието, може и да имат право. Но не това привлича вниманието в случая.
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.
 

Offline Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Posts: 8,646
 • Gender: Male
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Йохан Кройф
« Reply #7 on: 22 Jul 2017, 00:51:48 »
Паметникът на Йохан Кройф до Олимпийския стадион в Амстердам.

...
Беше един от големите футболисти на 20 век.
Винаги съм го гледал с удоволствие и възхищение.
Убиха го цигарите, които пушеше много.Някъде съм чел, че е пушил по 3-4 кутии на ден.

Йохан Кройф пуши цигара в полувремето на финалния мач на Световното първенство на 7 юли 1974 г., когато ГФР победи Холандия с 2:1.

https://me.me/i/i-rt-football-tweet-johan-cruyff-enjoys-a-half-time-cigarette-during-13355855

« Last Edit: 22 Jul 2017, 01:02:06 by Петкан »
Ad honores
 

Offline Индивидуалист

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 2,813
 • Gender: Male
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
 • Religion: Christianity-Other Christianity-Other
Re: Йохан Кройф
« Reply #8 on: 30 Jul 2017, 19:10:58 »
След байпасите, в началото или средата на 90-те ги отказва.
Книгата си заслужава отвсякъде.
-" Това, което ми даде футболът, цигарите за малко не ми го отнеха" - казва той в онези години.


« Last Edit: 30 Jul 2017, 19:18:38 by Индивидуалист »
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.
 

Offline Индивидуалист

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 2,813
 • Gender: Male
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
 • Religion: Christianity-Other Christianity-Other
Re: Йохан Кройф
« Reply #9 on: 10 May 2018, 11:29:16 »
Боби Чарлтън:

"Той беше един от най-големите играчи, които съм виждал. Аз съм горд, че познавам Йохан. Той беше гигант, нямаше нищо негативно в главата си. Той обожаваше играта, обожаваше спорта, обожаваше живота. Той е от същата класа като Пеле, Ди Стефано и Марадона. Неговата игра промени футбола и това се вижда и днес".

https://topsport.bg/football/sar-bobi-charltan-kroyf-nyamashe-nishto-negativno-v-glavata-si.html
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.