Poll

Осъждате ли комунизма, съществувал в България до 1989, или не?

Категорично го осъждам!
27 (69.2%)
Осъждам го, въпреки че е имало и някои добри неща
11 (28.2%)
Комунизмът е хубав строй, но приложен неуместно
1 (2.6%)
Твърдо ЗА комунизма- най- справедливият строй на света
0 (0%)

Total Members Voted: 37

Author Topic: За или против комунистическия режим у нас през 1944-1989 г.  (Read 56759 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tiesto

• Hero Member
Нека да поразсъждаваме по темата, която според мен би била доста итнересна !

Аменхотеп очаквам да се включи и да изкаже едно доста дълго мнение като човек с голям опит в политическите анализи :).
« Last Edit: 04 Apr 2011, 21:00:36 by Hatshepsut »

Offline Amenhotep

• Pharaoh
  • Premium user
  • Hero Member
  • *
  • Доброму, добро да прави, злому с ножа по главата!
  • Зодия: Gemini Gemini
  • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
  • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Какво да му анализирам?

Колкото и грозно да звучи, по времето на комунизма имаше хляб, работа и сигурност. Имахме армия, индустрия, земеделие. Всякаш народът ни беше по-сплотен.
Да, сега има свобода, ама няма хляб. Има дъвки и парцалки, ама няма работа. Има лъскави сгради, ама има и маса мизерстващи хора.

И само да вметна, че у нас комунизъм и демокрация никога не е имало. Онова доколкото знам беше накакъв социализъм, а тая демокрация не е демокрация а е свободия, управлявана от ония дето управляваха по времето на "комунизма", техните хора и децата им.

Имайте в предвид, че с горното нито защитавам комунизма дето вкарваше хора в концлагери заради вицове. Нито казвам че демокрацията е тотално лошо и сбъркано нещо, просто тя у нас още не се е появила.

Така че, все в г*з ... и то все в нашия!  ;(

« Last Edit: 29 Mar 2011, 10:29:54 by Amenhotep »

Offline Skarlet

• Hero Member
  • хуманистка
  • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Поредната идиотска анкета на малоумният Тиесто. Само да вметна, че комунизъм никъде не е имало, нито в България, нито където и да било другаде. 45 години го строихме и така и не го построихме. Просто защото реално такъв строй не може да съществува, идеята за него, всичките тези неща за свобода, равенство и братство, от всекиму според способностите, за всекиму според нуждите, етс. са си просто една красива утопия. Утопиите именно затова са утопии, защото никога не може да се достигне до тях.
Та така... Но, що ли се чудя, нали знам колко му е акъла на Тиесто.  :-D :-D :-D

Offline Мишок

• Banned
  • Hero Member
  • *
  • Politics: Traditionalist Traditionalist
Напротив имаше комунизъм и той е това, което беше, а каквото са обещавали е друга тема.
Сега като гледам живота в Италия и го сравнявам с комунизма мога да кажа само : при комунизма беше по-добре и тогава сме били по-добре от италянците.
Работа, хляб и някакви права имаше: сега е ад и не само в България, ами и на запад.
Въпреки това не искам да живея повече в комунизъм.

Offline Skarlet

• Hero Member
  • хуманистка
  • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Мишок, душко, ти  комунизъм знаеш ли какво точно означава? И какъв е живота при комунизма? Само набързо ще те светна - при комунизма не съществуват пари, всеки работи колкото може и каквито способности има, вечер отива в магазина, откъдето си взема само това, от което има нужда, защото, както споменах - парична система не съществува, всичко в магазините и ресторантите е без пари, а всеки взема или яде толкова, колкото сметне, че е изкарал с труда си. Предполага се, че хората в комунистическото общество ще са толкова цивилизовани, с толкова променен манталитет и много извисени духовно, та никой няма да вземе нещо повече от това, което е изработил с труда си. Тоест - в един и същи магазин ще има различно качество стоки и за хамали и за професори, като се предполага, че хамалинът ще взема само от стоките, които са предназначени за него, а няма да поглежда към професорските щандове. И всички хора ще са добри, няма да има мързеливи, няма да има престъпници, няма да има омраза и завист, нито други низши чувства. Та кажи, кога у нас е имало подобно нещо?  :-D :-D :-D

Offline Мишок

• Banned
  • Hero Member
  • *
  • Politics: Traditionalist Traditionalist
Абе те може всичко да са си говорели и обещавали, ама комунизма беше , което беше и друго няма да е и няма и кога.
Знам ги тези простотии, ама знам че бяха и за замазване на очите на най-тъпите смятащи се за най-умни.

Offline Сосипатор

• Registered user
  • Senior Member
Най-добре беше през персийската империя.

Offline BulgarianBlood

• Forum Member
  • **
  • Зодия: Capricorn Capricorn
В по-късните си години т.нар. "комунизъм" в България по-скоро е приличал много повече на национал-социализъм, отколкото сегашната демокрация! Малцинствата са били потискани, на почит е била чисто българската култура и се е спонсорирала от държавата, а в определен период дори, както всички знаем, имало програма за изселване на част от малцинствата в Турция.

Разбира се, не е било толкова розово, но доколкото съм чувал от баща ми(а той не е никакъв симпатизант, дори е бил в затвор, заради "анти-комунистически" прояви), определено държавната политика е била много по-родолюбива, отколкото сега.

Та, леко учудена е права, според мен. Единственият период в историята, през който може да се каже, че е имало комунизъм в еврейско-марксистки вид е било в Русия между 1917 и около 1923г. Парите са били изкарани от употреба, хората са получавали купони и са имали право да си вземат толкова, колкото компарията е сметнала за нужно. Освен това религията е била изключително силно потискана, държавата е развивала промискуитетната сексуалност, класическото патриархално семейство е било нападнато(според марксистите в семейството детето е собственост на родителите си и следователно семейството трябва да бъде унищожено в този си вид като част от изоставяне на всякаква форма на собственост) и др.

Това в България не е било комунизъм, нищо, че партията се е казвала БКП.

Offline Panzerfaust

• Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Интереси: история, политика, психология, военно дело, икономика
  • Зодия: Virgo Virgo
  • Politics: Conservator Conservator
Въпросът не е зададен коректно. Голяма част от днешните ни трудности са заложени още от последните години на комунизма. Затова са ми смешни кьорфишеците на комунистите колко добре сме били тогава и колко сигурно и безметежно сме си живели. Сигурно е само едно - още тогава сме били на кредит, с две думи правели сме си сметка без кръчмар. Беше ясно, че този олигофренски строй все накога ще рухне, лошото е, че остави след себе си духовна деградация. А един народ, колкото и да е съсипан икономически, ако има дух, ще се оправи (справка Япония и Гермения след войната), ако обаче е деградирал духовно - няма надежда!
Аз лично съм по-доволен от днешното време, но мнозинството от хората едва ли ще бъдат на моето мнение...

Offline Tiesto

• Hero Member
Абе през комунизма, ядяхте или не пържоли всеки ден ?

Ходихте ли 2 пъти на почивка на море и планина, ходихте !

Е кво искате :). Аз лично бих искал да се върнат годините след падането на комунизма и началото на прехода когато живота беше най-добър в БГ ! Тогава можеха да се павят пари дори и от въздуха, как е в Дубай безмитна зона, бизнес без касов апарат и данъци !

И за какво са ви молове и лукс, като и без тях можем да си живеем добре както беше едно време !
« Last Edit: 30 Mar 2011, 03:59:42 by Tiesto »

Offline Amenhotep

• Pharaoh
  • Premium user
  • Hero Member
  • *
  • Доброму, добро да прави, злому с ножа по главата!
  • Зодия: Gemini Gemini
  • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
още тогава сме били на кредит

Доколкото знам, по онова време лихвите по кредит за закупуване на жилище са били 1-2 %, а сега са 15-20 % ...

По онова време на левчетата пишеше "Банкнотата е обезпечена със злато и всички активи на банката", сега банкнотата струва колкото хартията и мастилото, които я съставят.

По онова време имаше "Голяма екскурзия" сега има ДПС, ОТОМАН и Уахабизъм.

Абе през комунизма, ядяхте или не пържоли всеки ден ?

Ходихте ли 2 пъти на почивка на море и планина, ходихте !

И тогава ядох пържоли, и сега ям пържоли.
А въпреки, че взимам сравително добра заплата, не съм виждал морето от 5 години. Планината я гледам всеки ден, защото живея до нея, но не съм се качвал на почивка на планина от 8 години...

Сега има свобода, но няма сигурност, тогава имаше сигурност но нямаше свобода.
« Last Edit: 30 Mar 2011, 10:19:40 by Amenhotep »

Offline Norton

• Senior Member
  • Зодия: Taurus Taurus
Живях едната половина от живота си през единия строй, другата през другия. Дали ще е "цялата власт на народа" или "цялата свобода на народа", видя се нито еднито го могат, нито другите.
Аз също смятам, че този капитализъм се оказа по-лошия комунизъм. Трябваше да измислят някакъв по-добър комунизъм, преди да бързат да го кръщават капитализъм.

послепис: ама ние май комунизъм не видяхме, ами само демоверсията му - социализъм.

Offline Panzerfaust

• Administrator
  • Hero Member
  • *
  • Интереси: история, политика, психология, военно дело, икономика
  • Зодия: Virgo Virgo
  • Politics: Conservator Conservator
още тогава сме били на кредит
Доколкото знам, по онова време лихвите по кредит за закупуване на жилище са били 1-2 %, а сега са 15-20 % ...
Не говоря за лихвите по кредитите, а за държавата. НРБ през последните си години живееше на кредит.

По онова време на левчетата пишеше "Банкнотата е обезпечена със злато и всички активи на банката", сега банкнотата струва колкото хартията и мастилото, които я съставят.
Това нещо на левчетата го пишеше за парлама. Нито злато можеше да купиш за лева, нито долари легално.
Дори и злато под формата на бижутерийни изделия беше трудно да купиш. Обикновено хората даваха фамилно онаследеното злато - пръстени, стари турски монети-пендари и т.н. за претопяване при златари и направа на нови бижута. В СССР златото като бижутерия се продаваше свободно и на по-ниски цени и затова първата работа на българите беше да накупят пръстени оттам.

Offline killed_by_death

• Senior Member
  • Дълг и Чест
Tiesto, бих ти предложил, в случай, че отскоро посещаваш и пишеш във форума, да се разровиш в старите теми, в някои от които не един път са възниквали такива дискусии и има доста интересни коментари по тази тема. Затова ще заобиколя въпроса и анкетата и ще дам съвет на всеки, особено на по-младите, да не се ровят в това кой строй било по-добре и къде искат да се телепортират, да правят ненужни "вивисекции", а да се опитват да развиват себе си(обществото, държавата), за да може след години да има просперитет доколкото е възможно.

Dj Tiesto щеше да си го слушаш тайничко, Armin van Buuren и подобните щяха да изнасят партитата само до Гърция, а Cacao Beach щеше да е населяван предимно от източногермански бабички.  ;-)
Извън бъзика, намеквам ти за това, че доста хора забравят за благинките сега, които с удоволствие консумират, но говорят за "доброто старо време" с бунгалата по свети Влас и станциите на Кремиковци. И не посочвай това, че сега има всичко, но няма пари-проблемите на всеки период и време са различни и не са много сравними.
С едно изречение: стига аутопсии на трупове, които и без това с миризмата си продължват да тровят сегашното общество; червеите от него продължават да паразитират и вредят, а на всичкото отгоре някои искат да съживят този труп.

Offline Tiesto

• Hero Member
Абе Александър Божков кво стана с него, умря ли умря, яхтите, милиардите, манекенките изгниха в дън земя  :-D

На път сега е Ахмет Доган, вече е много стар а и ще се радвам да видя това изчадие как ще пукне !