Българска култура и духовност > Наука и образование

Руснаци отказват да плащат такси в училищата

(1/1)

Исперих:
Родители на русначета отказват да плащат такси в бургаските училища заради отменена заповед за платено обучение на чужденци, научи "Твоят ден", регионално издание на 24 часа.

Директорите се чудели как да реагират, след като преди броени дни тричленен състав на Върховния административен съд отменил заповед за платено обучение на чужденци със статут на временно пребиваващи в България, които не са от страни, членки на ЕС.

Това е станало след като група руски граждани са атакували заповедта в съда с мотива, че нарушава човешките им права.

Само в Бургас руските ученици са над 200, а заради многобройното руско население в региона се обмисля дори създаване на руско училище.

Отменената заповед е от 7 май 2009 г. и е на тогавашния министър на образованието Даниел Вълчев.

В нея се посочват годишните вноски според вида училище, като например 800 евро за начални, прогимназиални, основни и средни училища, 900 евро за профилирани гимназии, 1600 евро за спортните училища. Най-високи са таксите в т.н. специални училища - 3600 евро за ученици с увреден слух и 3700 евро за такива с нарушено зрение. Парите отиват в бюджета на училищата.
Заповедта на министър Вълчев е атакувана от руснаците като дискриминационен акт спрямо чуждите граждани, в нарушение на чл.14 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.
 

Министерството на образованието обжалва, чака се решението на петчленен състав, коментират юристи.
Те не крият, че проблемът е сериозен, имайки предвид инвазията на руснаци у нас през последните години.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3329287

За тази "новина" от 2014 г. научих всъщност преди два дни от учители. От тях също разбрах, че родителите на русначетата -  ученици в българско училище, на което няма да спомена името, и които са завели иска, са се държали арогантно и брутално с учителите в сградата на училището. Това е било нееднократно и е модел на поведение. Другото, което разбрах е, че по време на съдебното заседание, на което се е атакувала нормата регламентираща заплащането, не е имало представител на министерството. По този начин се е създала предпоставка всеки чужденец в България да претендира, че има право на безплатно образование. Сега сигурно ще последват подобни действия от родители на сирийчета, китайчета, патагончета, марсианчета и зелени и пембени чуечета. За кой ли път се убеждавам, че максимата "не е луд, който яде баницата" е отново в сила. Другото, което ми е интересно да видя, е нещо подобно как и кога може да стане в Рассия, СЕЩ или където и да е другаде :evil: :evil: :evil:

FELDMARSCHALL:
На това му се вика тиха колонизация...ако бяха турчета щеше да се вие до небесата. Ама нали щом колонистите са "братушки" проблем няма. Утре ще поискат и въвеждане на руски език в учрежденията в областите където са повече, но така е като няма държава и всеки чужденец си прави каквото иска.

Навигация

[0] Списък на темите

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Премини на пълна версия