Българска култура и духовност > Наука и образование

Кандидатстудентски бисери

(1/4) > >>

Борисъ:
· Лирическият герой на Вапцаров са селяните, с увиснали мустаци и потури, в които обаче има нещо силно, здраво и желязно... (кандидат-студентски изпит)

· Иван Асен не обичал да гледа тъжни вестоносци. Той обичал веселите годежари! Вместо меча си той вадел нещо друго. (кандидат-студентски)

Христо Ботев налял туба бензин в огъня на революцията със своята поезия...

· ...в нощта на 7 срещу 9 септември.... (кандидат-студентски)

· Ботев е колът, на който се вее знамето на българската революция.

· По това време е имало и жени- воеводки, които са обладавали по стотина- двеста яки мъже. Но това не било верният път за освобождението на България.

· От творбите на Вапцаров ни гледа озъбеното свирепо куче.

· Свръхжените се отличават със слабоумие и безполовост.

· Преди милиони години конят бил малко животно, наподобяващо вампир... След дълго развитие конят се превърнал в сложно и добре устроено животно, напомнящо днешното магаре.

· Заекът вижда идващата лисица, получава сърцебиене и кръвоносната му система започва да циркулира.

· Ботев слязъл от Балкана с шмайзер в ръка...
На темата за Хан Крум кандидатстудентите викаха: "Ура!" Резултатите обаче са толкова трагични, колкото за Раковски, Стамболов и всички останали от предишни години. Продължава тенденцията за пренебрежение и незнание по българска история. Това най-добре си личи от кандидатстудентските работи, пълни с бисери. Гл.ас. д-р Тодор Мишев предлага сборна тема от бисерчета на нашите деца, навързани само със спомагателни съюзи.

До IX век българите живеели в демокрация, а под това определение западните хронисти разбирали безредие. Аспарух победил Османската империя и създал държавата, а Тервел бил незаконен син на Аспарух от славянка. В Европа имало три велики сили - франките, българите и византийците, но за три големи сили тази малка география била твърде много тясна. По време на кризата от VIII век враговете оглозгали периферни части от българската територия.
Крум е първият владетел, управлявал до края на живота си. През 805 г. за отрицателно време той помел отпадъците от Аварския хаганат и завладял солните залежи в Трансилвания. Чрез този артикул, който все едно, че е злато, България си осигурила икономическо превъзходство в Европа. Край р. Средец били избити 6 хил. византийци, което било строго предупреждение към останалите живи византийци. Крум отмъкнал и 80 хил. лири от заплатата на византийците, с което попълнил държавния бюджет. Византийците на император Никифор Генетик превзели Плиска. Те безчинствали, като се забавлявали, извършили и нечовешки плагиатства с населението. Изпили всичкото вино на Хан Крум – един ужасяващ факт. Не останало нищо живо – дори пеленачетата и кучетата в столицата. На византийците бил устроен капан с български патент – дървено-землена преграда с телена мрежа отгоре. Със задните си части Крум запушил Върбишкия проход, а с предните си части лично дебнел в засада Никифор Гений. По шума на пукащите съчки и на клатещите се клонки византийците усещали какво ги дебне в гората. Повечето от византийците били убити, другите – посечени. Дори византийският император загубил смъртта си. Главата му била набита на кол за доказателство на чужденците, после поставена върху един мравуняк, за да се почисти от месото. След това хан Крум Страшний пиел от нея червено вино на големи глътки, присвоявайки си силата на империята. За разгрома на византийците си има първопричина – придворният гардеробиер на Никифор избягал от лагера с всичките му дрехи, което се приело като лошо предупреждение. Следващата битка българите застанали така тарикатски срещу византийците, че слънцето да пече в техните очи. Император Лъв Армеец отговорил на хан Крум със засада. На преговорите хан Крум поискал да му се дадат дузина знатни девойки, което му отвлякло вниманието. Наблизо в един храст били скрити трима стрелци с лък – елитни асове и поръчкови убийци. Крум се вбесил и показал на византийското население подобаващи езически ритуали – измил си краката в морето, поръсил войската с водни капки, разпънал на пръчки кучешки черва, които впоследствие изгорил. Той се опитал да превземе Константинополската столица с десет хил. вола, пет хил. каруци и желязна армия, въоръжена с прашки и топчета. Обсаждайки Цариград, Крум укрепил десния бряг на р. Дунав, за да не попаднат българите пак в засада.
По времето на хан Крум има бум на корупцията, кражбите и пиянството. Пияниците били предимно славяните, а прабългарският елемент пиел кобилешко мляко. Крум направил анкета сред пленените авари и разбрал защо се разлага една държава. Той предприел мерки срещу пияниците, което предизвикало тяхното недоумение. Според закона на кой крак, на кой ръка отсичали, дори нещо повече. На крадците се давало толкова, че повече да не крадат. Но хан Крум пръв пренебрегнал своя строг закон – византийците намерили в избите му вино, а той пиел вино от главата на императора. При това законът е категоричен – „Който ходи пиян, трябва да бъде убит”. При Крум се поставя началото на предварителното производство, кооперативното движение и килийните училища. Със закона и реформите се утвърждава републикански начин на живот. С единните закони той се опитал да премахне двуетническия модел, да няма вече прабългари и славяни. По този начин Крум съставил първата българска езическа конституция.
Новият хан Омуртаг управлявал чрез мирни договори с Византия. С търговски талант той заменял заловен византиец за чифт волове. Той разрешил смесените бракове между българи и славяни. Той преследвал сектантите и протестантите, а другите в държавата не били много християнски настроени. Омуртаг заповядал да се нарисува известната картина Мадарски конник. Той бил и администратор – обединил губерниите в комити, в които пък имало по-малки шопи начело с шопани. Управлението на Маламир било изпълнено със забележителни събития, но сведения за тях липсват. Той имал вманиачено отношение към християнството. Освен, че бил биологичен наследник на Омуртаг, Маламир наследил и антихристиянската му страст.
През IX в. са сребърните десетилетия на България, а после дошъл Златният век. България стъпила на три морета – Средиземно, Черно, Каспийско.

Балкани:

--- Цитат на: Борис в Юли 25, 2008, 06:57:06 ---· Свръхжените се отличават със слабоумие и безполовост.

--- Край на цитат ---

 :o :lol:
Малко от едната тема от тазгодишния предварителен изпит по история в СУ :-P

Създаване и утвърждаване на българската държава при хан Аспарух и хан Тервел

"Прабългарите били скотовъди - бръснели си главите, а само скотовъдите си бръснели главите"

"Прпабългарите воювали с два коня"

"Създаването на българската държава през 681 било утвърдено на Бузлуджанския конгрес"

"Хан Аспарух спасил българите от византийския фашизъм"

"България при Кубрат се простирала между Черно, Балтийско море и Северния ледовит океан, на изток стигала до Хималаите където осъществявали връзка с японците на китайска територия."

"В чест на създаването на държавата хан Аспарух направил и още нещо - тържествено заклал съпругата си Ахингра, която сама пожелала това"

"След смъртта на Тервел на престола се изредили няколко некадърници, които въобще не били достойни да управляват. Хан Телериг успял да вникне в душите на хората изтормозени от създаването на държавата. Той поискал имената и адресите на византийските агенти в България и ги избил до крак."

"Костадин V Копронимик нападнал България по суша и море. Византийските параходи спряли край Видин, българите побягнали, а византийците се учудили, че не са там. Накрая императора го заболяли краката, отишъл в болница, българите нападнали византийците а те отплавали обратно. Така без пушка да пукне България извоювала своята победа


Прабългарите били скотско племе. Те водели номадски начин на живот, но вече заселили се на Балканите, започнали полуседнал начин на живот.
Прабългарите се препитавали предимно със земеделие, като лов и риболов.
Славяните били миролюбив народ, който чакал от засада, а после използвал отровни стрели.
Най-голямото предимство на областта Загоре било, че тя имала изглед към морето.
Според законодателството на Аспарух конете не трябвало да се ядат.
Прабългарите разчитали основно на конницата. Те донесли в Европа стремената и сабята като оръжие. Това позволявало на ездача да се изправи и да сече отгоре-надолу или да стреля с лък по време на езда. Дотогава византийците и останалите народи можели само да промушват от седлото на конете поради нестабилността си.
Славяните разчитали на здрава пехота. Смелостта им била пословична. Често се биели голи до кръста, за да не им пречи облеклото.
Кубрат се установил между Балтийско и Мраморно море, а на юг достигал до Червено море. Тогава за пръв път се появил стремежът за България на три морета. :lol:
Славянските племена били много добри в строителството – те сами си построявали домовете от камъни и кал, правели си и отбранителните крепости. :lol: :lol: :lol:
След приемането на Юстиниан ІІ в Цариград той бил убит, за разлика от първото му гонение, когато му били отрязани само ушите.
Славяните се обличали с бели ризи и долни гащи. Те били изключително гостолюбиви, затова били готови да защитят госта си и да отмъстят за него.
През 681 г. е осъществен мирът, който гарантира появяването на една нова страна върху старата територия, наречена България.
681 г. е годината на старта на едно ново начало за славянското и прабългарското общества, които със съвместни усилия построили нейното начало.
Сключил веднъж мирния договор, Юстиниан решава да го наруши и отново напада новосъздадената държава, при което загива Аспарух.
Кубер е един неуспял Аспарух.
Славяните се наблюдавали в три основни вида – славяни, словени и словини.
Дотогава славяните водят спокоен начин на живот.
Едната византийска флота минала по поречието на Дунава, а другата – през проходите на Стара планина.
Българите установили, че ромеите са за фураж на конете. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
През 681 г. Константин ІV Погонат сключва съюз със съюзниците, защото в този момент не е в състояние да воюва с тях.
Славяните са източноевропейско племе с тотемен произход, което водело заседнал начин на живот.
Значението на заселването на славяните е от съществено значение както за тяхното развитие, така и за ползата от етническите преплитания.
Северната граница на новата държава минавала по Дунава, а североизточната - по поречието на Днепър и Днестър.
Славянският бог на слънцето е Нептун. :-P
Най-странното нещо е, че те дори нямат храмове.
На България е определено да гради и променя историята н тогавашния свят.
През 715 г. Балканският полуостров е залят от арабска експанзия.
Останалите държави в Европа изразяват своята благодарност на България и открито възхищение от военно-политическите й качества.
Българската държава е първата варварска държава.
Населението е представено от свободни селяни-общинари.

Болгардингезе:
Накъде върви обществото  :down:
То не е смешно ,а трагично! :(

Amenhotep:
От тия глупости ме напуши такъв смях, че щях да се задуша и ме заболя корема!
 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Севар Вананд:

--- Цитат ---"Създаването на българската държава през 681 било утвърдено на Бузлуджанския конгрес"

--- Край на цитат ---
Много точно.


--- Цитат ---Прабългарите разчитали основно на конницата. Те донесли в Европа стремената и сабята като оръжие. Това позволявало на ездача да се изправи и да сече отгоре-надолу или да стреля с лък по време на езда. Дотогава византийците и останалите народи можели само да промушват от седлото на конете поради нестабилността си.

--- Край на цитат ---
Факт.


--- Цитат ---Останалите държави в Европа изразяват своята благодарност на България и открито възхищение от военно-политическите й качества.

--- Край на цитат ---
Това е вярно.

Иначе останалите неща ме накараха да се посмея доста.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Премини на пълна версия