Българска култура и духовност > Наука и образование

Големите постижения на Българския гений

(1/2) > >>

Nordwave:
Български пробив в роботиката


Професор Александър Стойчев от държавния университет в Айова вярва, че персоналните роботи скоро ще станат част от нашия живот. Екипът на българския учен работи по технологии, които ще придадат на роботите движения от истинския живот, пише technews.bg.

Много скоро ще имаме персонални роботи, казва Стойчев в университетския сайт. Екипът очаква първото "килър" приложение и се надява да помогне за това. Интересът на Стойчев към роботите започва от деня, когато за първи път е гледал "Междузвездни войни". По онова време настоящият професор е бил ученик във втори или трети клас в България, но двата робота във филма, R2-D2 и C-3PO, са го впечатлили трайно.

Хората разбраха, че не е реалистично роботите да бъдат програмирани из основи да вършат всяка задача. Затова ние търсим човешки модел, споделя Стойчев. Човек не се ражда, знаейки всичко.

Придобиването на умения отнема дълго време, разказва професорът. Стойчев и неговите студенти, сред които Живко Синапов, разработват софтуер, който учи робота да борави с различни предмети. В университетския сайт е публикувана снимка на робота с метална ръка, която, според описанието, е тежка, но извършва бързи и прецизни движения с хокеен стик.

Стойчев и неговият екип опитват да покажат как роботът може да научи това, което децата усвояват през първите две години от живота си. Професорът вероятно е улеснен в задачата си, тъй като има син само на два месеца.

Скоро роботите ще станат популярни като персоналните компютри. Те ще се учат да изпълняват нови задачи, без човешка намеса, твърди Стойчев.

https://technews.bg/article-11367.html

Сит:
Предполагам, че бъдещето ще е от рода на клонирани срещу роботи ;D

Ей това са нашите сънародници по света - изобретателни :)   Трябва да се гордеем с това!

Преспанец:
 Не мога да коментирам самото откритие.Тъжно е ,че това е български учен, работещ за Сащ.Това мисля,че се брои американско откритие  :(

Сосипатор:

--- Цитат на: Наско в Февруари 07, 2009, 13:29:29 --- Не мога да коментирам самото откритие.Тъжно е ,че това е български учен, работещ за Сащ.Това мисля,че се брои американско откритие  :(

--- Край на цитат ---

Българско откритие не е никак, щото не е нито българско, пък нито е откритие. На това се работи много отдавна.

valdope:
 Всички ние се нуждаем от приповдигане на националният ни дух. Поводите са безброй. Нашата нация е велика и постиженията и са такива. Като изключим последните 65 години на мракобеснически комунизъм, който ни върна десетки години назад! Който обезличи българина и го превърна в едно оскотяло същество, без достойнство, морал и религия, принуден да се бори ежедневно за своето оцеляване!
  Предлагам тук всеки един от нас да публикува това, което смята за голямо научно, техническо или военно постижение.[Първият български самолет

10 август 1915г. се счита за начало на българското самолетостроене благодарение на едно 19 годишно момче, което конструира първия български самолет „Експрес”. Това момче се нарича Асен Йорданов и неговите изобретения съвсем не за последен път ще разтърсват световната научна общественост през 20 в. Достатъчно е да се каже, че след като се премества в САЩ, гениалният инженер и авиатор конструира първия в света многоцелеви самолет „Дъглас ДС-3”- един от най-успешните граждански самолети през 30-те години, участва в създаването на легендарните през Втората световна война „Боинг” – „Б-17”, „Б-29 супер Фортрес” и „Лайтинг П-38”. Изобретенията му нямат край и към тях могат да се добавят създаването на автомобилната въздушна възглавница, прототипът на днешния телефонен секретар, въобще научен гений от висшия пилотаж!


[Електромагнитната пулсация

На Женевската конференция през 1950 г. САЩ обявяват, че разполагат с надеждна система за регистриране на ядрените експлозии навсякъде по света и така се споразумяват със Съветския съюз за мораториум за изпитания в атмосферата. Малцина знаят, че това своеобразно спасение на световния мир е дело на българина Кръстьо Кръстев. През 1932г. професорът по физика, технология и химия на мощните експлозии в софийската Военна академия открива непознат досега физичен феномен при стрелба с тежко оръдие – електромагнитни вълни, които при взрив се разпространяват със скоростта на светлината. Ученият нарича явлението „Електромагнитна пулсация”, по-късно е асистент на Айнщайн, а след 1944 г., когато емигрира от страната, „Ефектът на Кръстев” се превръща в основа за сигурността на САЩ и световния мир.


[Електронният часовник

Погледнете електронния часовник на ръката си и гордо се потупайте по гърдите, защото това забележително научно постижение на 20-тото столетие е дело на нашия сънародник Петър Петров! Електроинженерът от Брестовица има бурна младост като участник в Френския легион и гвардеец на цар Борис ІІІ по време на Втората световна война, напуска родината си и прави сериозна кариера в НАСА, компаниите „Боинг” и „Нортроп”. През 1968г. основава собствена фирма – „Кеър Електрикс”, където изобретява безжични сърдечен монитор и го прави приложим в болнични условия. По-късно го развива и така създава първия в света прототип на дигитален часовник! Устройството е рекламирано под името „Пулсар” от фирмата „Хамилтън уоч”, на цена от 2100 щатски долара.


[Изобретяването на компютъра

Кой не знае Джон Атанасов, кой не е чувал за него! През изминалия век синът на българския преселник от село Бояджик, Ямболско, промени характера на човешката цивилизация с изобретяването на първия цифров компютър, който въпреки че представлява по-скоро сложна изчислителна машина, стои в основата на днешния изцяло комтютъризиран свят. В периода 1939 – 1941 г. Атанасов и неговият помощник Клифърд Бери работят по създаването и усъвършенстването на своя компютър, но работата им е прекъсната заради избухването на войната. Откритието им не е патентовано, заради което компанията ENIAC дълго време се счита за създател на първата изчислителна машина. Все пак след дългогодишни съдебни спорове правдата тържествува и Джон Атанасов завинаги се нарежда сред най-големите учени на всички времена.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Премини на пълна версия