България и българите > “ген. Христо Луков марш”

Луковмарш 2018

(1/3) > >>

Hatshepsut:
Откриване на кампанията за Луковмарш 2018

Стана традиция да откриваме кампанията за Луковмарш на 6 януари, ден неразривно свързан с българския национализъм. Освен че на този ден е роден ген. Христо Луков, на същата дата през 1848 г. се ражда великия български революционер и поет Христо Ботев. А на 6 януари 2000 г. от този свят си отива най-дългогодишния политически затворник в България и легионерски деец, Илия Минев.

На 6 януари 2018 г. за 15 поредна година ще започнем работа по организирането на възпоменателното факелно шествие в памет на ген. Христо Луков, познато вече като Луковмарш. Да, неусетно изминаха годините, в които шествието се превърна в най-масовата и известна националистическа проява в България, а вече смело може да кажем и едно от най-популярните националистически мероприятия в Европа.

През 2018 година освен 15-годишния юбилей на проявата, ще отбележим и 75 години от подлото убийство на ген. Луков. Тези две кръгли годишнини ни задължават още повече Луковмарш 2018 да се превърне в триумф да националната воля и демонстрация на силата и сплотеността на националното движение в България. В тази връзка сме подготвили редици инициативи и акции по време на кампанията преди марша, в които се надяваме да вземат участие максимален брой български националисти.

Именно откриването на кампанията на 6 януари ще бъде първата такава проява. На тази дата от 17 часа ще се съберем в София в една предварително наета зала. Там първо ще представим книгата „Съюзът на българските национални легиони и неговата борба – Един легионер разказва“, на вече 93-годишния легионер Иван Григоров. Това е проект, по който работим вече повече от година и се радваме, че ще види бял свят точно за откриването на кампанията. Смело може да кажем, че тази книга е уникална и няма аналог. Тя е единствената книга, написана от легионерски деец след 1944 г., изцяло посветена на СБНЛ.  В нея ще може да прочете най-важните исторически моменти и събития, маркирали развитието на тази организация. Също така е отделено внимание на основните характеристики на Легиона – идеология, структура, символи, униформи и т. н. Присъстват биографични данни за едни от най-емблематичните и известни дейци на СБНЛ. И всичко това е допълнено с богато приложение от автентични документи и снимки, някои от които за първи път виждат бял свят. Разбира се в книгата е отделено и място на ген. Луков, като един от водачите на СБНЛ. Може само да се възхищаваме на Иван Григоров, който въпреки преклонната си възраст, е намерил сили да напише този безценен исторически труд и до ден днешен не е мръднал и на йота от националистическите си убеждения, в които е възпитан още като млад легионер. За наше голямо съжаление автора няма да може сам да представи книгата, въпреки че имаше голямо желание, въпреки 93-те си години да пътува от Бургас до София и да сред нас на това мероприятие. Неприятен инцидент, при който беше счупен крака му преди няколко дни, ще го възпре от това намерение. Използваме случая да му пожелаем бързо оздравяване.

Издаването на книгата „Съюзът на българските национални легиони и неговата борба – Един легионер разказва“ е в синхрон с акцента, който ще поставим на кампанията на Луковмарш 2018. А именно Съюзът на българските национални легиони. Тази година освен за ген. Луков, ще говорим много и за СБНЛ, като най-силната и многочислена националистическа организация преди 1944 г. и като наш идеен предвестник. Подготвили сме много интересна информация по тема, която ще публикуваме в седмиците преди марша.

След представянето на книгата, ще говорим за всичко свързано с Луковмарш 2018. Ще дадем повече яснота около правния статус на шествието в момента и ще направим разяснение в тази връзка, тъй като в медиите през последните седмици се появиха доста материали, които заблуждават и манипулират относно тази тема. Ще разкажем какво се предвидили като инициативи и акции и ще обясним как всеки ще може да се включи в тях. Ще представим вече готови рекламни материали и ще обявим такива, които тепърва ще се изготвят. Подготвили сме и някои изненади за присъстващите.

Точния адрес на залата ще оповестим в последния момент, тъй като имаме неприятен опит от минали години, когато зали са ни били отказвани в последния момент, заради оказван натиск върху собствениците от служби, които уж според наименованието си, би трябвало да пазят „националната сигурност“.

https://www.lukovmarsh.info/

Hatshepsut:
Започна кампанията за Луковмарш 2018


По традиция 6 януари, денят в който е роден генерал Христо Луков, е и денят в който официално откриваме кампанията, предшестваща всяко издание на Луковмарш. През годините винаги сме се старали да развиваме и надграждаме постигнатото, да търсим нови начини за популяризиране на личността и делото на Генерала и най-вече, да разкриваме все по-ясно историческата истина. За това за 15-годишнината на Луковмарш, кампанията за шествието бе открита с представянето на една наистина уникални книга – “Съюзът на българските национални легиони и неговата борба – Един легионер разказва”. Авторът й Иван Григоров става член на СБНЛ още на 16 години, преживява комунистическия терор и след 10 ноември, въпреки напредналата си възраст, дейно се включва в борбите за възстановяване на Легиона. Именно това прави книгата толкова ценен и автентичен източник на информация.

Поради ежегодните саботажи на различни държавни институции, самото откриване бе проведено в полу-конспиративни условия, като адреса на залата бе пазен в тайна до последния момент. Това се налага заради горчивия ни опит през годините, когато различни държавни органи са оказвали натиск, за да ни бъдат отказвани зали, макар подобно поведение от страна на институциите да е абсолютно незаконно. Въпреки това обаче, интереса бе голям и залата бе пълна.

Самото представяне на книгата направи водача на Български Национален Съюз, Звездомир Андронов. Именно той е човека, спомогнал ръкописите, записките и документите, водени и събирани от Иван Григоров в продължение на дълги години, да се обработят и да се превърнат в настоящата книга. Труд отнел повече от една година работа. За съжаление самият автор, който е на завидните 93 години не можа да вземе участие в самото откриване и сам да представи книгата, поради неприятен инцидент, който го сполетя няколко седмици по-рано. Желаем на Иван Григоров, който в момента е на легло със счупен крак, бързо възстановяване! Въпреки че бе възпрепястван да присъства, той изпрати най-сърдечни поздрави на присъстващите с пожелание да продължат достойно борбата. Звездомир Андронов резюмира най-интересните и важни моменти в самата книга, която е най-пълният и цялостен източник за СБНЛ, издаван след 1944 година.

Във втората част на събитието, думата взе Пламен Димитров, който е комендант на Луковмарш от 2012 година, насам. Той говори за всички проблеми и опити за саботаж, които съпътстват шествието през последните години. Основно внимание бе обърнато на правната страна на въпроса и на абсолютно незаконните действия на Столична община в лицето на кмета Фандъкова. За възпрепятстването и прекратяването на Луковмарш през 2016 година, кмета на София вече бе осъдена на две инстанции, като присъдата на Върховния административен съд, която потвърди, че заповедта на Фандъкова е противозаконна, не подлежи на обжалване. През месец май ВАС трябва да се произнесе окончателно и за действията по прекратяването на Луковмарш през 2017 година. Ние сме убедени в правотата си и в това, че закона е на наша страна. Специално бе обърнато внимание и на опита на кмета, за първи път да забрани Луковмарш, позовавайки се на съответния член в ЗСММ. Забрана, която атакувахме отново в съда, като резултата отново бе в наша полза. Нещо повече, с решението на съда, което не подлежи на обжалване, Столична община се задължава да съгласува провеждането на Луковмарш тази година.

На място имаше и щанд, на който всеки желаещ можеше да закупи, както книгата, така и новите продукти свързани с Луковмарш. Освен тениски с тазгодишното лого имаше и значки, копие на значките, които легионерите пускат в памет на ген. Христо Луков, след подлото му убийство. Приходите от всеки продукт отиват директно за покриване на материалните и юридически разходи по провеждането на Луковмарш.

Тъй като шести януари е наистина емблематичен за българския национализъм, защото тогава е роден Христо Ботев и именно на тази дата ни напуска Илия Минев, ние по традиция отдаваме заслужена почит и на тези велики българи с поклонение на паметниците им в столицата. Тази година отново поднесохме цветя и венци пред тях. Така завърши официалното откриване на кампанията, но мероприятията предхождащи Луковмарш тепърва предстоят. За това редовно следете страницата ни, преди проявата.

https://www.lukovmarsh.info/


Lukovmarsh.info с нов дизайн


Няколко дни преди официалното откриване на кампанията за Луковмарш 2018, Ви представяме първата голяма новост за тази година. Интернет страницата Lukovmarsh.info, която от много години е основен източник за информация за всичко свързано с Луковмарш и ген. Христо Луков, е с обновен дизайн и функционалности.

Решихме, че е крайно време да осъвременим изгледа на страницата, за да е максимално удобен за всички потребители и същевременно да отговаря на съвременните стандарти в уеб пространството. Затова новата страница има и адаптивен дизайн, така че да е еднакво удобна за четене както на настолен компютър и лаптоп, така и на смартфон или таблет.

Амбицията ни е, тази интернет страница да се развие от един обикновен информационен сайт, в интернет портал, в който както редовно да се обновява информация за всичко случващо се е около Луковмарш, така и да има и много информация за ген. Христо Луков и Съюза на българските национални легиони, организацията която той е водил. Затова ще заложим усилено, освен на статиите, и на мултимедийното съдържание. Редовно ще публикуваме видео материали от различни мероприятия и акции, записи на изказвания на съвременници и историци за ген. Луков и легионерите, както и разбира се много клипове от Луковмарш през всичките му издания до днес. Към това ще намерите и много галерии със снимки от Луковмарш и всички мероприятия около него.

Също ново на Lukovmarsh.info ще е вградения електронен магазин. От него ще можете директно да поръчате всички артикули и пропагандни материали, свързани с шествието и ген. Луков. Това е и най-лесния и удобен начин, по който може финансово да помогнете за организирането на най-голямото ежегодно националистическо мероприятие в България.

За да бъдете винаги информирани с всичко ново и актуално около марша, Ви препоръчваме да се абонирате за новия имейл бюлетин. Ще се стараем редовно да разпращаме бюлетини с последните новости, особено дните преди Луковмарш, когато събитията са много динамични и е възможно да има някои промени по провеждането на шествието.

Като цяло ще си заслужава да посещавате редовно страницата преди 17 февруари тази година, а и след това, защото ще бъде обновяване ежедневно с интересна и полезна информация. А това е само началото от новостите, които сме предвидели за петнадесетия юбилеен Луковмарш и 75-годишнината от подлото убийство на ген. Христо Луков.

https://www.lukovmarsh.info/

FELDMARSCHALL:
Боклуцито от МВРО са се отрекли от Луковмарш ! :laugh-1:

Мишок:

--- Цитат на: FELDMARSCHALL в Февруари 12, 2018, 19:04:32 ---Боклуцито от МВРО са се отрекли от Луковмарш ! :laugh-1:

--- Край на цитат ---
Казаха ли защо ?
Доста интересно !

Hatshepsut:
ВМРО се отрече от Луков марш, след като ДПС ги посочиха за организатори


ВМРО и младежката организация нямат нищо общо с организирането на Луков марш, каза депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди. Думите му бяха в отговор на изявление на Джейхан Ибрямов от ДПС. "Младежко ВМРО е съорганизатор на така наречения "Луков марш", подкрепян от Красимир Каракачанов. Валери Симеонов, вицепремиерът, вместо да заглушава шума по Слънчев бряг, не видя с очите си разпространението на фашистки значки, запалки и други с образа на Хитлер, а Волен Сидеров е първият и единственият българин, който написа и издаде в България антисемитска книга "Бумерангът на злото", каза Ибрямов. Според него правителството на Борисов не прави нищо в привеждането на законодателството по стандартите на ЕС за антисемитизма, ксенофобията и езика омразата заради коалиционните си партньори.

"За пореден път от ВМРО заявяваме – нямаме нищо общо с организирането на шествия, които са насочени към расова омраза, антисемитизъм и ред подобни неща. ДПС могат да си говорят каквото си искат, но това не отговаря на истината", каза депутатът Юлиан Ангелов, който е и секретар на ВМРО. Единствената партия, който насажда вече почти 3 десетилетия омраза в България, това е ДПС, каза още Ангелов. Той припомни, че ВМРО дори е участвала пряко в спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/09/3126888_vmro_se_otreche_ot_lukov_marsh_sled_kato_dps_gi/


Доколкото разбирам, ВМРО отричат да са сред организаторите на Луковмарш, но предполагам, че техни членове ще участват на проявата на 17 февруари.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия