България и българите > Българските общности в чужбина

Съкратиха сроковете за получаване на българско гражданство

(1/13) > >>

Nordwave:

Автор www.bgrod.org
четвъртък, 12 октомври 2006
Въпреки препоръката на парламентарната правна комисия към депутатите да не подкрепят предлаганите от Красимир Каракачанов и група народни представители промени в Закона за българското гражданство, те бяха приети.

С промените се облекчава процедурата за получаване на българско гражданство на лица от български етнически произход.

Става въпрос за хора от Македония, Западните покрайнини, Бесарабия, поясни Каракачанов след гласуването.

Български произход да може да се доказва с документ, издаден от български или чужд държавен орган, от Българската православна църква /БПЦ/ или от организация на българи, живеещи извън България, призната от компетентния български държавен орган за поддържане на връзки с тях, предвиждат промени в Закона за българското гражданство.

В закона имаше срокове за получаване на българско гражданство, които не се запазват, но с промените ги направихме задължителни, допълни той.

В така промененият закон министърът на правосъдието прави предложение за издаване на указа за българско гражданство задължително в срок до три месеца - по молбите на лица от български произход.

Припомняме, че над 25 хиляди молби за гражданство отлежават в деловодството на  Дирекция „Българско гражданство" на Министерство на правосъдието, някои от тях чакат решение повече от три години.

Непосредствено преди гласуването Каракачанов обърна внимание на депутатите, че е обяснимо чиновниците да се възпротивяват на предлаганите промени и ги призова да не се вслушват в чиновническите аргументи.

Каракачанов им напомни още, че около получаването на българско гражданство има корупционни схеми и стъпало от тях е Агенцията за българите в чужбина.

Случва се парадоксални ситуации - хора, дошли от третия свят, което е видно от цвета на кожата и паспорта, че не са от български произход, да получават за 6-7 месеца българско гражданство, а хора с доказан български етнически произход от Македония, Западните покрайнини и Бесарабия чакат по 3 и повече години, посочи Каракачанов.

Това, по думите му, показва, че който си плати рушвет получава гражданство.
Именно това чакане и бавене, по мнението на Каракачанов, създава корупционни практики.

За българското гражданство бяха разгледани 3 законопроекта, като бяха приети този на Каракачанов и предлагания от правителството, а внесеният от Станчо Тодоров бе отхвърлен.

Amenhotep:
От Молдова, Македония и Русия са най-много желаещите да получат наши лични карти
14.10.2006

От 2000 година досега по данни на Министерството на правосъдието има общо 82 254 молби за българско гражданство, подадени от граждани на 29 държави.

Това съобщи днес на пресконференция председателят на комисията по външна политика на Народното събрание Соломон Паси. (Тая гад все висши постове заема (б.а.))

Темата за даване на българско гражданство е била дискутирана на състоялото се в петък вечерта в Благоевград изнесено заседание на ръководената от Паси комисия.

Най-голям е броят на подалите молби граждани на Молдова - над 38 000, и от Македония - около 30 000 кандидати за българско гражданство.

Следват пет държави, от които има между 1000 и 4000 подадени молби: Русия - 3800, Сърбия и Черна гора - 2900, Украйна - 2900, Израел - 1800, Албания - над 1000.

От двайсетина държави кандидатите за периода лед 2000 г. са между 233 и 13. Тези държави са Турция, Сирия, Казахстан, Ливан, Афганистан, Полша, Армения, Виетнам, Аржентина, Ирак, Йордания, Алжир, Германия, САЩ, Франция, Куба, Унгария, Италия, Гърция, Узбекистан и Венецуела.

Български паспорти са поискали и 201 души без гражданство.

Взето от Нетинфо - http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=950065

Алгара:

Етнически българи чакат по две, пет и дори десет години, за да получат българско гражданство. Това заяви Николай Петков, председател на градската организация на ВМРО – Варна. Представени бяха три частни случая, които според воеводите отразяват и цялата действителност при придобиването на гражданство, предаде кореспондентът на БГНЕС във Варна.

Стана ясно, че Ново Серафимовски, който е неколкократен шампион по билярд, иска да представя страната ни в международни състезания, но вече две години няма тази възможност. Максим Недялков, чиято майка е украинка, а бащата българин, също преди две години е подал молба за гражданство, но до момента няма отговор от Министерствона правосъдието. Най-фрапиращия случай е със Светлана Йонкова, която е жител на Провадия. Тя е родена през 1988 година в България. Никога не е напускала страната, баща й е българин, а майка й е украинка. Когато отива да си изважда лична карта се оказва, че ЕГН е заличен и момичето остава без никакви документи. Бащата успява чрез Украинското консулство във Варна да й извади документи за украинско гражданство, за да може тя да се легитимира пред властите. “Оказва се, че това е била погрешна стъпка, защото в настоящия момент тя беше заплашена от това да не може да завърши образованието си, тъй като се таксуваше като чужденец продължително пребиваващ в България, а не постоянно. На 3 май й изтичаше старата лична карта. Успяхме да й извадим карта за постоянно пребиваващ чужденец и ще получи диплома”, каза областният координатор на ВМРО Костадин Костадинов. Той заяви, че не може да се прогнозира след колко време ще бъде издаден документа за българско гражданство и допълни, че такъв може да се получи за отрицателно време срещу 3 000 евро.

“Роден съм в Украйна през 1987 година. В България дойдох на 1 годинка заедно с родителите си. След това отново се прибрахме в Украйна, а когато бях на шест години пак дойдохме тук. Имам ЕГН от една година. Учил съм и на двете места и сега имам проблеми с дипломата, която трябва да получа за средно образование”, сподели Максим Недялков. От своя страна Ново Серафимовски разказа, че преди две години се е оженил във Варна. През 2005 година е подал и молба за гражданство. Той се занимава професионално с билярд вече 20 години. “Избрал съм да живея във Варна, чувствам се българин. Но не мога да ходя да представям България по света, а тук съм най-добрия състезател във всички дисциплини”, каза още Серафимовски. /БГНЕС

14.06.2007
http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1058987

Атила:
Ами които е мераклия за Български паспорт! тупва в масата на каракачанов 5000 евро, и за два работни календарни дни, Български паспорт с Българска лична карта, се доставят на желаещият експресно. Още миналото лято, цяло лято приказвах за това. И всеки ме гледаше, като някакъв самотен луд, които вика, но никои не го чува. И кервана си върви, кучетата си лаят на празно. Но сега лека по-лека, взеха да си признават тези търгаши от антиВМРО, че са нужни пари, за Български паспорти, да си платиш щедро, и щедро да ти дадат паспорт. Бе за какво говорим? За един евтин каракачанов рекламен трик. За да извлече максимално изгода, от престъплението си. И нека-после да доидат, и да ми говорят! тези морал имат ли изобщо в себе си? Или нямат от Пиротска 05? Като са толкова големи тузари и патрони! тези хаймани от Пиротска 05 защо не осигурят на човека паспорт? А само му казват проблема, с надежата някои да им се хване, за "загриженоста" за Българите в чужбина. А инак да нехаят за техните човешки права и свободи, в нашата обща Българска родина. "От Охрид до Болгард, и от Онгъла до Мала Преспа". Миналата 2006 г. Тези Македонски студентки, където Ангел Джамбазки и Панчо Ангелов, най-нагло ме изпокараха с тях, и сега най-нагло отричат, че не са виновни за този конфликт, създаден от тях, мълчат относно по този въпрос. Скараха ме от страх. Да не би да им отворя очите на момичетата, че вършат всъшност грях. Като лобират за хора, с нищо заслужаващи на хората доверието, да ги признаят, за някакви авторитети. И им вършеха най-добре неблагодарната работата. Като ходеха и агитираха, Македонски граждани и студенти, да си плащат и да си вземат, Български паспорти. А те самите са без Български паспорти. Плаща ли са им на тези две заблудени души, доста сносно. Но те не са могли да си платят, за собствени си паспорти. Само защото, татко каракачанов, не им е разрешил това. Така че, системата е ясна. Отиваш, даваш 5000 евро, на честният и изпълненият с любов, към всичко евр(Е)опейско, и всичко неБългарско "милият татко каракачанов", и получаваш Българският паспорт, за отрицателно време. Според определението, дадено от неговият подчинен, Костадин Костадинов. Или инак ядеш дървото. Че аз лично съм ставал свидетел, в Пиростска 05 как един Македонец от ЩИП на име Ненад, щеше да бие един друг Македонец, защото е взел със активното съдействие на каракачанов паспорт. А при наличието, че е македонистично настроен тип. А тои самият нямаше Български паспорт. И вършеше работа, за тази зла личност, Ангел Джамбазки. За какво си говорим просто. Даваш и вземаш. А за другите си остава, евтината реклама, че ВМРО била се грижела за Българите зад граница, и празната надежда, че ще се сдобият някога с паспорт. И накрая излиза, че има проблем! а няма лице проблема. Та! изобщо за какво си говорим? За каква лицимерия си говорим. Че да има да се обсъжда някаква тема на такава злободневна тематика. Хора по улиците на България избиват, по особенно жесток начин, и не им се откриват съвсем умишленно убииците. Само защото са хора на ДС. А тези лицимери, ми тръгнали да ми говорят, сладникави приказчици. Че Българите зад граница, нямали паспорти. И те великите Български националисти, ще им помагат във всяка една тяхна несгода. За да пребъде името Българско, навскаде по-света. О о о о Боже Боже. Колко лицемерие и лукавост, може да има на този свят още Боже. И най-накрая ни позволи! Тези да ти ги пратим като жертва, пред твоето всемогъщество, за нашата вярност към тебе Боже. И за добруването, на целии човешки род.......Амин 

SSK:
Ми как няма да ги бавят...нали те са българи,а нашата шайка е мръсни кърмъзъ гяури верна на великия везир Аамет Доган и султан Турция

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

There was an error while thanking
Thanking...
Go to full version