Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
2
Фолклор / Re: Кюстендилска пролет
« Последна публикация от Hatshepsut - Март 18, 2018, 18:41:36 »
Кюстендилска пролет 2018

https://m.netinfo.bg/media/images/32845/32845501/orig-orig-uchastnichki-v-konkursa-devojka-kiustendilska-prolet-shte-razdadat-nad-1000.jpg

Тази година конкурсът се състоя на 17 март, за девойка Кюстендилска пролет бе избрана Милица Стойчева:


https://www.facebook.com/bulgariaheritage/photos/a.1467076860263694.1073741828.1466888520282528/1806936682944375/?type=3&theater

Милица Стойчева е "Девойка Кюстендилска пролет" за тази година. Тя е 16-годишна ученичка от ПГИМ „Йордан Захариев". Наградата на победителката връчи кметът Петър Паунов. Милица получи 1500 лв. от Община Кюстендил. Журито бе съставено от 28 носителки на титлата "Девойка Кюстендилска пролет".

„Изобщо не очаквах, че ще спечеля и съм много щастлива. Благодаря на семейството ми, на приятелите и на журито. Тази победа е за всички участнички. За конкурса се записах спонтанно. Занимавала съм се с народни танци, скоро се надявам да се занимавам и с актьорско майсторство. Голямата ми мечта е да стана актриса. Пожелавам на кюстендилци да имат много усмивки, да се радват на всички моменти и да бъдат все така красиви и добри”, заяви след конкурса Девойка Кюстендилска пролет 2018 Милица Стойчева.

Подгласнички на Милица станаха Ивана Митрева и Виктория Стоичкова. Те получиха по 850 лв. от община Кюстендил. Момиче на публиката стана Савина Димитрова, за която наградата също бе 850 лв.https://dariknews.bg/regioni/kiustendil/milica-stojcheva-e-devojka-kiustendilska-prolet-2018-snimki-2085253
3
Волжка България – средновековната врата между Изтока и Запада


След разпада на Стара Велика България  на Кубрат, неговият втори син Котраг поема на север начело на прабългарското  племе котраги. Установява се по поречието на Средна Волга и към 660 г. основава  Волжка България. Следи от нейната история днес грижливо се пазят и изучават в  Българския историко-архитектурен музей-резерват в Татарстан.

Смята се, че Котраг (или Кодраг) е  легендарна фигура. За него се споменава косвено във византийските хроники, но  засега достоверни писмени източници за съществуването му не са открити,  разказва заместник-директорът по науката на музея Андрей Фасхутдинов. Мястото,  което избират българите, е много комуникативно, благодарение на големите реки и  търговските пътища, преминаващи оттук. Появяват се големи икономически,  културни и политически центрове и се формира своеобразна врата между Изтока и  Запада. За разлика от Дунавска България, която през 864 г. приема  християнството, във Волжка България през 922 г. при хан Алмуш за официална  религия е обявен ислямът.


Главната джамия, ХІІІ в

Част от населението обаче продължава да изповядва древните езически религии, а има и християни. За приемането на исляма голяма роля изиграват активните икономически и културни връзки с вече мюсюлманизираната Средна Азия. Предполага се, че първите българи, приели исляма, са търговци и пътешественици.


Малкото минаре и Черната палата

После постепенно ислямът се разпространява сред различните племена. Това оказва влияние и върху писмеността, използвана от волжките българи, разказва Андрей Фасхутдинов:


Бялата джамия

Преди приемането на исляма те използвали руническа писменост. В музея ни се пазят предмети с руни, най-често отделни знаци. Докъм XII-XIII в. те са използвани като знаци на занаятчийските гилдии, например на грънчарите (поставяни на дъното на керамичните съдове) или като родови знаци. След приемането на исляма се разпространява писменост на базата на арабската азбука, която се ползва тук до 20-те години на ХХ век, т.е. до идването на власт на болшевиките.

Волжките българи са единственият народ, дал решителен отпор на монголците при прочутата „овнешка битка“ през 1223 г., обяснява Фасхутдинов:


„Волжките българи излизат на Волга” – художник Ю.Б. Висогорски

Тази битка между българите и монголската армия се развива в района на Самарска Лука по течението на Волга. Научавайки за планираното нападение на монголците, при идването им българите имитират отстъпление, като вкарват врага в предварително подготвен капан. Чрез тази военна хитрост българите нанасят съкрушителен удар на монголците, които се спасяват с бягство. Но мнозина от тях попадат в плен. След края на битката българите разменят пленените монголци за овни, което за монголската армия е огромен позор. Това сражение остава в историята като „овнешка битка“.


Бойна брадва и върхове на стрели, ХІІІ-ХІV в.

Най-голям разцвет Волжка България бележи през XII в. и първата третина на XIII в. до 1236 г., когато е покорена от монголската армия:


Волжките българи били изкусни търговци. Те търгували с много страни, стигайки до Китай. Развивали дейност в целия Сибир, откъдето носели ценни кожи, добивали вкаменели кости и бивни на мамути, а после ги продавали по пазарите на Болгар, в Европа и Азия. Стигали и до Бяло море на Северния ледовит океан, откъдето докарвали кожи и бивни на моржове. Развивали и високотехнологично занаятчийско производство за вътрешна консумация и износ. През XIV в. тук се развивало производството на чугун, докато в Източна Европа такова се разпространява едва през XVI в. Археолозите са открили чугунолеярни работилници с пещи за топене, развивали температури 1000 и повече градуса.


Българите правели изящни ювелирни изделия. Техните древни технологии и днес се ползват от татарите. Било е развито стъкларството. И, разбира се, българите били славни воини. Имали мощна армия, в основата на която била конницата, а тежковъоръжената пехота играела спомагателна роля.

Волжките българи достигат и до високо ниво на духовна култура, наука и образование, посочва Андрей Фасхутдинов:


Във Волжка България писмеността е била много широко разпространена, за което е способствала системата на обучение. И момчетата, и момичетата от малки се учели да четат и пишат в училища към джамиите. Значителен процент от населението било грамотно. Ислямът задължавал да се изучава арабски език. Но хората с по-високо образование учели и други източни езици. Смятало се, че образованият човек в Болгар трябвало да знае няколко езика.

http://bnr.bg/post/100946419
4
За Форума / Re: За културата на някои хора.
« Последна публикация от Sirows - Март 18, 2018, 12:21:02 »

Използвайки по карикатурен начин гениалният куплет на Ботев от стихотворението "Хаджи Димитър", гризача се подиграва с България и един от нейните символи-поета Христо Ботев.

...
Мишок, няма НИКАКВО съмнение, че си доказан простак и руска рубладжийска подметка!
Hatshepsut , какво още се двоумиш, че го траеш този доказан идиот?
Петкане стига си се занимавал със стари неща. Дори и да не съм във форумът - светът пак ще се върти, както се върти.
5
Фолклор / Re: Български народни песни
« Последна публикация от Hatshepsut - Март 18, 2018, 06:52:31 »
Посадил ми дядо ситен бял босилек

Посадил ми дядо ситен бял босилек,
долу на бахчата, на край на лозята,
де са научяли дор две малки моми,
босилек да берат, беля да му правят

Чудил ми съй дядо дор цяла ниделя,
коза ли го пасе, мишка ли го гризе,
че са поскри дядо зад бял мермер камък,
ей ги, че дойдоха двете малки моми

Скокна, тропна дядо хвана двете моми
първа за ръката, втора за косата,
първа му се моли:
"- Бре пусни ме дядо,
аз съм още малка"
Втора му се моли:
"- Бре, пусни ме дядо,
ще научи баба, ще има тояга"

Пък дядо им дума:
- Не ща вече баба, като има млада,
защо ми е стара?

Изпълнява Йовчо Караиванов:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=6jJOdkEqmXk" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=6jJOdkEqmXk</a>
6
За Форума / Re: За културата на някои хора.
« Последна публикация от Петкан - Март 18, 2018, 00:02:47 »
Цитат
МИШОК@
Герой


Популярност: -175
 Неактивен

Публикации: 2589
   
Re: Форумът на М И Ш О К А !!!
« Отговор #211 -: 02 януари 2013, 21:09:23 »
Добре бе Нелегалка ето ти нов стих.
Настане вечер – нелегала гъзо го засърпи по американски,
звезди обсипят сводът небесен- за член момчето нелегално в САщ си мисли
гора зашуми, вятър повее, – демократчето чака негър да го осемени
Балканът пее хайдушка песен!- нелегала пък пее педерастка песен на майка си   
Щурмане - нали си знаеш за майка ти а?
Вайлене от къде изпълзя бе тъпак и в тази интелектуална тема си се наврял, а свиню откачена.

http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php?topic=14760.75
...
...
Използвайки по карикатурен начин гениалният куплет на Ботев от стихотворението "Хаджи Димитър", гризача се подиграва с България и един от нейните символи-поета Христо Ботев.
...
...
Цитат
Ратникъ
Registered user
Hero Member
****
 
Публикации: 1267
Country: bg
Карма: +104/-147
[овация] [освиркване]
Пол: Мъж
OS:
Windows XP Windows XP
Browser:
Firefox 10.0 Firefox 10.0
Профил  Лично съобщение (Неактивен)
Потребителя е в списъка за наблюдение от модераторитеНаблюдаван

Re: Форумът на АТАКА пред провал?
« Отговор #340 -: Февруари 09, 2012, 21:02:22 »
Цитат
Ами той това им е форума - пет(5) глупака се псуват един друг !!! Явно отдавна  атака са забравили ,че БЪЛГАРИЯ Е НАД ВСИЧКО !!! Ама ние това много добре го знаеме де  :amazed: А Мишока, който го банират от всички форуми за заядливост и спам, там си вее байрака - трагикомично е !!!

http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php?topic=14030.330
...

Цитат
МИШОК@
Коментатор
***

Популярност: -153
Неактивен Неактивен

Публикации: 1783Профил Ел. поща Лично Съобщение (Неактивен)
   
   
Re: Националистии са бг-националисти ?
« Отговор #404 -: 23 юли 2012, 10:10:38 »
   Отговори с цитатЦитат
Hatshepsut [22|Юли 08:32 pm]: Мишок, имаш забрана за достъп до чата до 10 август. Забраната ти е наложена от администратора Хан Кубрат.
Hatshepsut [22|Юли 08:32 pm]: Сега ще ти забраня чата отново и ако трябва ще ти го забранявам по 10 пъти на ден, както ти писах.
Hatshepsut [22|Юли 08:33 pm]: Дръж се като нормален потребител, а не като трол.
Hatshepsut [22|Юли 08:34 pm]: Не интригантствай срещу модераторския екип на форума и не обиждай колегите модератори.
Hatshepsut [22|Юли 08:34 pm]: Ако не ти изнася обстановката във форума, никой не те задължава да пишеш тук.
Ето кой ми е спрял чата. Този педераст и лесбиец не мирясва майка му циганска езическа ненормална.
Ей тресе го бяс и злоба и все с мене се уяжда.
Защо не спреш чата на Франкиста и Щурмана бе боклук дето не спират да въртят интриги ?
Боклук извратен сатанински и ника му е име на египедска богиня - педераст от класа.

http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php?topic=14030.360
...
Мишок, няма НИКАКВО съмнение, че си доказан простак и руска рубладжийска подметка!
Hatshepsut , какво още се двоумиш, че го траеш този доказан идиот?
7
17.03.2018 г.Възпоменателен митинг за възродителния процес преди 46 години в село Барутин, общ.Доспат, Смолянска област.


                                        "Бъдещето е в собствените ни ръце"
http://smolyanpress.net/wp-content/uploads/2018/03/BarutinKaradaia_02.jpg


Мустафа Карадайъ:  "Омразата и агресията на база на тази омраза не може да бъде поощрявана, не може да бъде на власт, нито в България, нито на Балканите, нито в Европа. Това е опасно."
http://smolyanpress.net/?p=75578
8
По чудо през 2018г. държавата най – после предприе мерки за превенция на наводненията, браво за което!
Рано е за "браво"!
Държавата трябва да намери начин за ефикасен контрол не само над големите водоеми, а и на общинските, защото там всичко е само на документи.
Правят се предписания за състоянието на общинските водоеми и с това нещата свършват, защото общините нямат интерес да се карат с арендаторите и концесионерите, които им пълнят бюджетите.
Да не говорим за това, че общините станаха собственици на по-голямата част от водоемите, наследявайки ги от бившите АПК и ТКЗС в края на 90-те години, т.е. получиха подарък около 2500 язовира в цялата страна, заради това, че всички язовири и водоеми са актувани като публична общинска собственост
Тези малки язовири са предино със земно-насипни стени и са строени предимно през 60-те и 70-те години на миналия век, и са правени за напояване на земите на текезесетата, където се отглеждани поливни култури.
Сега поливни култури се отглеждат много по-малко и язовирите се отдават под наем или на концесия от общините за рибарство, като отговорността за състоянието на язовира и ремонтите по хидротехническите съоръжения(стени, изпускателни механизми и преливници ) по силата на общинския типов договор се носи изцяло и "добросъвестно" от концесионера или от арендатора( ), а тези лица в по-голямата си част нямат никакъв интерес и желание да влагат свои пари в ремонти и за подръжка.
Общините са изключително облагодетелствани, защото стотинка не влагат за подръжка на собствените си язовири и...не ги е еня за това, а като се обърне каруцата, когато се скъса стената, започват едни безкрайни съдебни дела и в крайна сметка пострадалите от наводненията нищо не печелят.
Ето един пример на договор за концесия, където много има написано, а как се прави и контролира, не е известно.
http://www.provadia.bg/vid2/916.pdf
За шуробаджанащината, партийните заигравания и други такива при организирането на търговете за язовирите е съвсем друга тема.

С особен статут са тези водоеми, които са в непосоедствана близост до селища и пътища, и за тях някой път дават пари, но процедурата е сложна, защото там участват и държавни организации(Гражданска защита и басейновите дирекции към Министерството на околната среда и водите) с експерни мнения и становища, потвърждаващи необходимостта от ремонт, за да бъдат отпуснати необходимите средства.
Знам ги тези неща, защото съм прокарвал кабел за електозахранване на 7-8 обекта на язовири общинска собственост и съм им правил елинсталаците на къщите, и складовете за съхраняване на храна.
Това е карта на язовирите е непълна, но все пак може да се изгради някаква визуална представа за тях.
https://nivabg.com/tips/karta-na-yazovirite-v-bulgariya-221/
9
Конспирация / Re: Конспирацията "ДЖЕНДЪР" !
« Последна публикация от Sirows - Март 17, 2018, 20:33:35 »
Като 4-и сезонните гуми тази конвенция. наистина ли толкова ненормални и глупави хора имат достъп до властта ? Лекарите в Карлуково и на 4-и километър не са си свършили пак работата.
______________________________________________________________________
Истанбулската конвенция ще помага и срещу кибернасилието, уверява Мария Габриел

Близо 225 млрд. евро годишно са публичните разходи за отговор на насилието и пропуснатите ползи. Това заяви еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел, която участва в Международна конференция на тема "Бъдеще за жените - бъдеще за всички".

На форума Габриел заяви, че се засилват новите форми на насилие в киберпространството. По думите ѝ кибернасилието заема все по-застрашителни размери. Данните показват, че 10% от жените след 15-годишна възраст са били жертва на насилие онлайн. Жените същевременно са по- уязвими на кибертормоз и въздействието върху техния живот е далеч по-травмиращо.
https://news.bg/society/istanbulskata-konventsiya-shte-pomaga-i-sreshtu-kibernasilieto-uveryava-mariya-gabriel.html
10
Култура и изкуство / Re: Древен Египет в изобразителното изкуство
« Последна публикация от Hatshepsut - Март 17, 2018, 14:06:32 »
Продължавам с австрийския художник Хуберт Сатлер  :smile-1:

Hubert Sattler
(1817-1904)


Първата картина представя пещерния храм на Рамзес II в Абу Симбел:Втората картина представя колосите на Мемнон:

http://3.bp.blogspot.com/-23VOuRBoiKk/VXSdAjrp0rI/AAAAAAAEhG0/hS0Bhk9TReg/s1600/Hubert%2BSattler%2BTutt%2527Art%2540%2B-.jpg
Страници: [1] 2 3 ... 10