Обясни тогава защо траките не са строели крепости като Троя на Балканите? :-D
Севтополис - Тракийска столица на дъното на яз. Копринка.
Според една от точките на Берлинският договор България е нямала право да има крепости.
Много от старите градове са първо разрушени при завземане и в последствие застроени от завоевателите на земите ни.
А ето цитат от интервю с проф.Николай Овчаров.Става въпрос за Български крепости и може би останали Тракийски такива.
А защо не са се запазили?
Причините са няколко, преди всичко естествено, това е Османското завоевание. Това е едно иноверско завоевание, подлагащо на меч и пожар всичко, което се съпротивлява. Такъв е бил законът – разрушаване напълно, изгаряне. Тези, които се предават доброволно са запазвани. Освен това, напредвайки навътре в Европа, османците не са имали интерес да запазват крепости, които биха могли да станат ядро на съпротивата по някое време. Така че повечето от крепостите, военните крепости по-специално, са били изоставяни. Но да не забравяме, че не само османците са свършили всичко това, нека да бъдем и самокритични. От личен опит знам, че крепостите, стоящи в доста високо запазен руинен вид, са унищожени в края на 19 и началото на 20 век от самите българи, когато с камъни от тях са строени съвременните селища.
Ще ви кажа и един любопитен момент – според закон от времето на Александър Стамболийски, от 1922 година, ако не се лъжа, това е времето в което много българи се преместват в България след Ньойския договор от отнетите от България територии, тогава дори се стимулира разрушаването на старите крепости, за да могат да се строят квартали за бежанците от Македония и Одринска Тракия.
Отишли ли са стените на Велики Преслав за източник на вар за сладко от сини сливи?
Значи сте чели за това. Това е един интересен документ от 17 в., когато на територията на Велики Преслав, пък и на Плиска се развива един цял бизнес. Аз лично съм открил повече от 20 такива гигантски варници, някой път с диаметър до 4-5 метра, в които са претопявали във вар детайлите от Велики Преслав, където всичко е правено от варовик и мрамор, който е най-качественият варовик, и са използвани за най-различни цели. А това, което вие цитирахте току-що, става дума действително за един турски документ, в който се казва, че най-хубавото сладко от сини сливи става с вар, което знаем и днес, а най-хубавата вар става в Шуменския санджак, т.е. там, където се намират старите български столици Плиска и Преслав.]А защо не са се запазили?
Причините са няколко, преди всичко естествено, това е Османското завоевание. Това е едно иноверско завоевание, подлагащо на меч и пожар всичко, което се съпротивлява. Такъв е бил законът – разрушаване напълно, изгаряне. Тези, които се предават доброволно са запазвани. Освен това, напредвайки навътре в Европа, османците не са имали интерес да запазват крепости, които биха могли да станат ядро на съпротивата по някое време. Така че повечето от крепостите, военните крепости по-специално, са били изоставяни. Но да не забравяме, че не само османците са свършили всичко това, нека да бъдем и самокритични. От личен опит знам, че крепостите, стоящи в доста високо запазен руинен вид, са унищожени в края на 19 и началото на 20 век от самите българи, когато с камъни от тях са строени съвременните селища.
Ще ви кажа и един любопитен момент – според закон от времето на Александър Стамболийски, от 1922 година, ако не се лъжа, това е времето в което много българи се преместват в България след Ньойския договор от отнетите от България територии, тогава дори се стимулира разрушаването на старите крепости, за да могат да се строят квартали за бежанците от Македония и Одринска Тракия.
Отишли ли са стените на Велики Преслав за източник на вар за сладко от сини сливи?
Значи сте чели за това. Това е един интересен документ от 17 в., когато на територията на Велики Преслав, пък и на Плиска се развива един цял бизнес. Аз лично съм открил повече от 20 такива гигантски варници, някой път с диаметър до 4-5 метра, в които са претопявали във вар детайлите от Велики Преслав, където всичко е правено от варовик и мрамор, който е най-качественият варовик, и са използвани за най-различни цели. А това, което вие цитирахте току-що, става дума действително за един турски документ, в който се казва, че най-хубавото сладко от сини сливи става с вар, което знаем и днес, а най-хубавата вар става в Шуменския санджак, т.е. там, където се намират старите български столици Плиска и Преслав."
Но професора не споменава и друг факт,че много от крепостните стени отиват за построяване на железниците в България.
Редактирано от модератор: Подмяна на невалиден линк с валиден.