Author Topic: Тема за икономисти - Българите бедни?! Не съвсем!  (Read 65019 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Горянин

 • Forum Member
 • **
 • Posts: 260
 • Gender: Male
Ако сме бедни, защо толкова много коли по улиците са нови модели?
Защо почти всеки живее в собствено жилище, струващо минимум 40 - 50 000 евро?
Защо всъщност повечето български семейства освен апартамент имат и вила и кола?
Защо почти всеки се разхожда с нов мобилен телефон в ръка?
Защо във всяко домакинство има я нова пералня, я нов компютър?
Познавате ли семейство с ученик, което да не разполага с компютър и Интернет всъщност?!
Защо нивото на ползване на Интернет е по-високо отколкото в Гърция?
Защо се продават толкова климатици, а в Англия се мъчат като в средновековието на газ?
Защо кафетата и дискотеките са пълни с усмихнати хора, които се чудят как да си изхарчат парите?
Защо българите очевидно се обличат по-добре от повечето европейци?
Как така българите си позволяват да излизат всяка вечер, а англичаните средно 4 пъти месечно?
Защо безработицата е 7% и продължава да пада, което в момента ни нарежда в топ 15 на страните с най-ниска безработица в ЕС?
Защо по много критерии България изпреварва да речем Полша и диша във врата на Гърция? Ще кажат заплатите в Румъния, Полша и навсякъде са по-високи от нашите.... да, ама какво можеш да си купиш с тези пари там???
В Англия местните може да получават 10 пъти повече (Средно 4000 лева срещу 400 в България), обаче изплащат жилището си 25-30 години по около 1000 евро на месец. Мислите, че останалите 1000 им стигат за охолен живот?! Не съвсем!
Чаша бира на Острова е 10 лева, в България е левче.
Една пица в родината е 4 лева, там 30.
Чифт хубави дънки в България са 50 лева, в Англия 250.
Едно обикновено подстригване е 4-5 лева, в Англия най-малко 60.
Билетчето за градски транспорт в България е 0.70 лв, метрото в Лондон е 9 лева.
Една позната от Бирмингам ми казва :"В Англия не се живее, а се оцелява". Англичаните не живеят по-добре от българите, това е истината и трябва да си я кажем. Живота навсякъде е "борба да закърпиш месечния бюджет", но със предприемчивост може да стане и песен.
Ако ви е омръзнало да работите за 400, направете бизнес и ще печелите поне 1500... нима с 1500 няма да живеете охолно?! И наистина жената е права, който си мисли, че в Англия е по-добре от родината се заблуждава. Потвърждават го хилядите британци, заселили се у нас.
Стандартът на живот в Англия и България е еднакъв, но той не се определя само от покупателната стойност на парите. Всичко останало е в полза на България: страната с най-вкусна храна на континента. Страна с 4 прекрасни сезона, страна с чудна природа, море с необятни пясъчни плажове и живописни планини на един хвърлей разстояние. Броят се на пръстите на едната ръка страните в Европа с такова природно разнообразие и възможности.
Ще дойде време, когато ще искаме да затворим границите си за прииждащите на тълпи англичани, но сме прекалено толерантни, за да последваме едно към едно дивашката постъпка на Браунова Британия.
Enjoy Bulgaria! Това е което искам да ви кажа. Щастливци сме, че живеем именно в България! http://bglog.net/BGLog/13578

Не сме бедни на общият фон. Все пак сме в "Златният милиард", макар и на самият ръб. Иначе това с новите коли и скъпите дрехи е лесно обяснимо - по-голямата част от притежателите на тези вещи са наследници на шумкари или младоци на що-годе платена работа и без семейства.
 

Offline Нестор

 • Senior Member
 • ***
 • Posts: 865
 • Gender: Male
Всички тези неща са неверни,хората у нас масово мизерстват.И какво да направят като имат по една къща за няколко поколения хора за 5-6 хил.лв,да вземат да ги продадат и после да плащат квартира с тия пари?Освен това в миналото българите си строяха къщите сами ,а не като нафуканите и префърцунени англичани да си ги купуват на баснословни цени.То нямаше и такива екстри, даже обикновени строителни материали се намираха изкл.трудно.Такива статии не мога да ги окачествя по друг начин освен като опит да се дразнят българите и да се издевателства с тежкото им положение.Били сме на един хал с англичаните,да ,ама друг път.Безработицата тук е над 30%,не е каквато се хвали правителството,работните заплати са десетки пъти под западноевропейските,а данъчното бреме достига 50% от общия доход,нечуван и невиждан по света грабеж. Истината е че англичаните не могат да се примирят малко да им падне жизненото равнище,глътнаха си граматиката пред перспективата да им се вдигне пенсионната възраст и вероятен крах на ЕС. А на нас от такива неща не ни дреме,ако ще астероид да лети право към нас.
 

Offline april_z

 • Premium user
 • Senior Member
 • *
 • Posts: 759
 • Gender: Male
аз говоря за тез пенсионери дет имат по един апартамент и по една селска къща.
и такива са масово из градовете.

а не за хората дет имат по една къща. не става дума.

 че хората мизерстват ами що не се питат защо мизерстват?

ти ще правиш ли нещо като знаеш, че има безброй изроди които чакат ти да ги храниш.?
я си представи че нафтата  стане по един лев. (сега горницата отива за пенсионерите) я си представи че осигоровките за наемания от теб човек са нулеви, ( сега отиват къде ? -за пенсионерите) , я си представи че няма дай-аджии дет глобата е няколко хиляди и няма даначни както преди сто години. тогава е имало по един кмет и един писар. и това е била цялата община. няма ли тогава да предприемеш нещо да изучиш няколко момчета на занаят както е било тогава.?
ако естественно ти знаеш нещо.
защо е работило и функционирало тогавашното общество и разчитали са тогава толкоз много хора на пенсии и колко со биле те тогава.? защо никой не вижда каква е била историят и защо ние сега мизерстваме? ние мизерстваме защото нещем да работим да храним мързеливата сган която се храни от нашите пари. това са държавния апарат това са пенсионери и инвалиди.
 

Offline Нестор

 • Senior Member
 • ***
 • Posts: 865
 • Gender: Male
Как мислите,защо правителството се държи толкова неадекватно и тиражира нелепости.След изборите сякаш хванаха бога за рога и я удариха през къра,почнаха поредните реформи на гърба на народа.Рапортуват бодро пред ЕС колко здраво държат положението тук,че каквито и геноцидни мерки да приложат,всичко ще стане както са го замислили.Хвалят се с фискална стабилност,малък бюджетен дефицит,какви ли не фокуси,всичко това за сметка на най-бедните.Само и само да се харесат на западните управници. И те какво казват--щом сте толкова добре,значи фондове не ви трябват,ще ги дадем на гърци,италианци,испанци и др. , и  вие ще им давате,ще си късате от залъка,ще ви продадем и къщите и ризите от гърбовете. Така е,кой ви е крив,че не сте прави и комунистическата мафия дотолкова се увълчи и захитря.Да ви организират такъв един ад под небето,а пред външния свят да го представят като райско място за живеене.
 

Offline Франкист

 • банкетен революционер
 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 2,405
 • Gender: Male
Как мислите,защо правителството се държи толкова неадекватно и тиражира нелепости.

преди няколко дни и аз се замислих че напоследък ме изумяват с простотиите си. Ясно е че реформи трябва да се правят. Даже бих казал че постоянно трябва да има реформи, тъй като света не е статичен. ( но като цяло те трябва да са в един и същи дух,да следват една и съща политика - което пък значи да има приемственост между управляващите,което в България няма,поради ред добре известни нам причини). Но със всеки изминал ден няблюдаваме всякакви изстъпления от страна на Боко и компания.Със всеки изминал ден те показват че не могат да държат юздите на тази държава,че им се изплъзва всичко. (за антибългарската политика дори няма и да говоря - дори и при тройната коалиция нямаше такива неща). Единственото което ги държи да не се строполят са репресивните мерки на полицията и закупуването на медии,фалшиво обществено мнение, политици и пр. Няма грам мозък вкаран в управлението - мислят че с пари всичко става - но както се вижда  - не е така.

За пред чужденците  - усмихваме се нелепо, всички сме ОК, тук се живее перфектно,изпълняваме си нормата и си получаваме порциона. А в съшото време се извършва един геноцид в страната.

Та ми направи впечатление че напоследък много взеха да се осират тези хора.Може би са решили да се отказват от властта,но е срамно така да я дадат и да кажат - ние се провалихме. Бойко е най-големия комплексар който съм виждал. И за това ще дават на макс с простотията - за да кажат после  - ето - ние искахме,ама народа не ни иска и сега се махаме. Това в кръга на шегата.Кокала не се пуска толкова лесно. Но за да правят тези глупости всекидневно ежечасно - може би те знаят нещо, което ние не знаем, което дори и не подозираме и не ни идва на ум ,нещо което им е казано от техните приятелчета и господари във Вашингтон и Брюксел,което само на единици хора им минава през акъла.Не знам какво може да е то - но определено започвам да се замислям сериозно че има нещо - с оглед неадекватното поведение на всички!
 

Offline april_z

 • Premium user
 • Senior Member
 • *
 • Posts: 759
 • Gender: Male
бб много ясно каза каква му е политиката, да привлича пари от ЕС чрез програмите на ЕС.

бб не разчита на тукашните банки да дават кредити за да се финансира лесния начин на живот.
хората разбраха че лесен начин няма. банките тук от синоним на лесни кредити се превърнаха в доячи на народа. след като няма да се променят и в бъдеще единствения источник на свежи пари е от ЕС.
заради това е и престаранието на дянков и бб. по този начин се обслужва едрите играчи на пазара. тоест българската мафия. едрия капиталист. за бб на бедняка не му пука, щото бедняка не допринася за бюджета нищо. и заради това бедняка е лишен от благата. който плаща той поръчва и музиката. народа видя че изборите могат съвсем лесно да се купят. и вотът няма потчти никаква тежест.

хората за в бъдеще трябва да научат да се справят без пари. и най важното е да се само-организират в малки групи. за да си помагат.
хората трябва да разберат, че от държавата нищо добро не ги очаква и ако не започнат сами да се оправят, ще загинат. (това е криза на властта а не само финансова, хората не вярват на властта)

вижте колко хора гледат здравни предавания на скат , гледат да се лекуват с билки и кво ли не. щото лекарствата скъпи.

проблема е много прост. тези хора които имат в голяма част собственноста в държавата са пенсионерите. но те нямат никакво намерение тази тяхна собственност да залагат за кредит към банките, щото разчитат на пенсиите си. а тези на които им трябват пари на младите нямат какво да заложат за да им дадат банките пари. и от там цялата банкова система е обречена на фалит.

и като виждат това но немогат да вдигнат пенсиите почнаха да плюят едрите земевладетели и да насърчават хората да се самоизхранват със земите си. бб с картофите и миро найденов и той тръби в тая посока щото виждат, че за бедняка няма изход от кризата.

 

Offline april_z

 • Premium user
 • Senior Member
 • *
 • Posts: 759
 • Gender: Male
много хора си мислят че капитализма е съчитание как да се забогатее . но то е съвършенно друга игра!
капитализма е игра как да заробиш съседа. капитализма е зверска игра , звяра да убие плячката за да я изяде. това е както в природата по можния хищник лъва убива по слабия. там няма никакъв морал. и заради това морал в политиката няма. никой не дава парчето месо което е здъвкал в устата си доброволно на по слабия. това са най елементарни закони. когато ти се пазариш за нещо ти мислиш как да прецакаш другия. това е капитализъм драги ми писачи. и заради това цялата социална система е противо капиталистическа и дори вредна за държавата. ако някой има доверие в това нещо държава де но за сега всички се изхранват от държавата.

напротив колкото по се стреми държавата да вземе парчето месо от по силния чрез данаци и да го даде на по слабия тоест да разпредели богатството толкоз по слаба става самата държава.
защо?
защото за това са нужни пари за да финансира полиция съд и политици.

но ако няма това разпределение на средства тогава и тъй нарачения свободен пазар властва, тогава самата държава започва да държи своето население като роби на самата власт. така наречената диктатура. което е чистата форма на властта. преразпределението на богатствата е характерно за тъй наречената социална демокрация. това е илюзията че чрез преразпределение на плячката самата власт става човечна. това е обаче е противоречие в сами себе си защото плячката е придобита по зверски начин. как като нещо си го придобил чрез смърт и след това го делиш с останалите този смъртен акт ще стане справедлив? - това последното е повече философски въпрос. де
 
 

Offline ichbin

 • Forum Member
 • **
 • Posts: 369
 • Gender: Male
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Вие май все още не сте осъзнали, че капитализмът се провали окончателно и западът се осра напълно.... Пазарната икономика е една фалшива утопия за колежанчета. Бълагрите мизерстват, защото ни екплоатират и защото падарите нянат сметка от справедливо заплатен труд. Това е. Сменете системата и ще имате повече справедливост и подобаващо възнаграждение. А защо има богати държави на запад ли? Има, благодарение на такива като нас бедни. Защото са колонизатори и експлоататори на други народи под формата на инвестиции на чуждо и гастарбайтери при тях, защото лъжат и крадат повече от другите и защото имат повече права върху световната контрабанда, защото убиват и рушат, а след това градят. Това е истината. Другото са само празни приказки за заблудени баламурници..... + малко хляб и зрелища за народа.
« Last Edit: 17 Dec 2011, 06:47:08 by Hatshepsut »
"Манастирът тесен за мойта душа е!"

"Нам цар не ни трябва, а демократично народно управление. Ние се борим за чиста и свята република. Цар и сега си имаме."

Васил Иванов Кунчев

Поп Кръстю предаде Левски от алчност, когато Апостолът му поиска сметка за парите от комитетите!!!!
 :shark:
 

Offline Горянин

 • Forum Member
 • **
 • Posts: 260
 • Gender: Male
Вие май все още не сте осъзнали, че капитализмът се провали окончателно и западът се осра напълно.... Пазарната икономика е една фалшива утопия за колежанчета.


Чети по-внимателно теориите на Маркс, другарю!  :mad:
 

Offline ichbin

 • Forum Member
 • **
 • Posts: 369
 • Gender: Male
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Чети по-внимателно теориите на Маркс, другарю!  :mad:

1) Това, че същяествуват теории на Маркс съвсем не означава, че аз си нямам собствени теории по същите въпроси.

2) Кое точно съм пропуснал от теориите на Маркс, че ми стана интересно? Не ме карай сега да търся и в трите тома! Малко са ми дебелички, за да ги чета в името на дискусията си с теб отново.
"Манастирът тесен за мойта душа е!"

"Нам цар не ни трябва, а демократично народно управление. Ние се борим за чиста и свята република. Цар и сега си имаме."

Васил Иванов Кунчев

Поп Кръстю предаде Левски от алчност, когато Апостолът му поиска сметка за парите от комитетите!!!!
 :shark:
 

Offline Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Posts: 8,646
 • Gender: Male
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Според прогнозите на МВФ  БВП на Латвия ще достигне нивото отпреди кризата през 2017г
http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2012/06/201261491252698335.html
Quote
Изучаване на грешните уроци от Латвия
Това,което европейските власти трябва да научат от продължителната криза в Европа е, че затягането на фискалната дисциплина не е правилният отговор на рецесията...Латвия загуби около една четвърт от националния си доход. Безработицата нарасна от 5,3% до повече от 20 % на работната си сила. Безработицата и непълната заетост достига повече от 30%. Официалната безработица продължава да бъде повече от 15 на сто днес, дори след като икономиката отбеляза ръст с 5,5% през  миналата година(ръста за тази година се очаква да се повиши само с 2 %). Около 10% от работната сила е напуснала страната...."
(Марк Уейсбрът -Център за икономически и политически изследвания във Вашингтон, окръг Колумбия.
http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2012/06/201261491252698335.html
...
В България безработицата вече гони 13%,а режима на Борисов продължава да козирува на самозабравилите се и ояли се представители на ЕС,които продължават да твърдят,че най-добрият начин за живеене в България е този,когато те душат с две ръце.
Що на нас не отпуснат 50-60 милиарда евро?Преди години Хелмут Кол отпусна 80 млрд.марки на Източните провинции(бившата ГДР) за възстановяването им,а сегашната финансова теза на нашите управници е също като в руската армейска "мъдрост":"Молчать и не разсуждать!"
« Last Edit: 14 Jun 2012, 17:38:54 by Петкан »
Ad honores
 

Offline Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Posts: 8,646
 • Gender: Male
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
"Нов милионер на всеки 3 дни"
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-08-09&article=419590
Quote
"106 нови депозита на граждани за над 1 милион лева се появиха през последните 12 месеца, сочат данните на БНБ. За една година броят на депозитите на стойност над един милион е нараснал от 492 на 598 към края на месец юни. Общата сума, натрупана по милионерските влогове на граждани, е нараснала с 255,4 млн. лв. за година до 1,463 млрд. лв. (1,207 млрд. лв. към юни 2011 г.). Трябва да се има предвид, че в последните години има тенденция много фирмени средства да се влагат на депозит от името на граждани. Това се прави заради по-високите банкови лихви по влоговете на граждани спрямо тези за фирмените депозити. Затова е твърде вероятно част от новите 106 милионерски депозита да са пренасочени фирмени средства.
Фирмените депозити на стойност над 1 млн. лв. за година се увеличават със 139 броя до 1918, а общата сума в тях нараства с 159,6 млн. лева до 7,715 млрд. лв. в края на юни. Но спрямо края на март сумата на милионерските фирмени сметки намалява с 31,6 млн. лв. въпреки увеличението на броя на откритите депозити. Изтеглените от бизнеса кредити за над 1 млн. лв. се увеличават с 22 броя за година или общо с 2,113 млрд. лв. до обща сума от 25,6 млрд. лв. Интересно е да се отбележи, че за последните 12 месеца изтеглените потребителски кредити за над един милион се увеличават само с един до 110 броя."
...
...
Добре е България-страната на милионерите. :mad:
Ad honores
 

Offline Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Posts: 8,646
 • Gender: Male
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Българската икономика: какво не виждат политиците?
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5047071
Quote
"Нито една от водещите в момента политически партии няма интерес от реалистичен възглед за икономиката на страната.

Ако стопанските развития се тълкуват обективно, ще излезе, че „кризата” е не толкова „страшна”, че дългосрочно те нямат ролята на спасители на българските граждани и фирми и че някои политики и цели периоди от тяхното присъствие във властта са опасни и вредни.

Тази политическа конюнктура започва да пречи на нормалния живот и бизнес..."
...
...
Quote
"Нито една от водещите в момента политически партии няма интерес от реалистичен възглед за икономиката на страната..."
...
...
Ако това е вярно,ситуацията е много сериозна,поради липса на стратегия за управлението на страната.Какво може да се очаква от бъдещето в държава,в която водещите партии работят "на парче" и се успокояват от способността на народа да търпи болки като говедо?
Ad honores
 

Offline Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Posts: 8,646
 • Gender: Male
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox


Quote
"Ideas : You have a book coming out this October about economic policy disasters and what we can learn from them.Richard Grossman: I found nine economic policy mistakes over the last couple hundred years and did a sort of economic autopsy to explain why they happened and find themes that runs through the mistakes.
Ideas: You’ve also written about the financial problems in Europe. Some people are saying that the dissolution of the Euro is inevitable. Do you agree?

RG: No. The Euro was a mistake but now that they’re in it there are too many incentives to maintain it. ..."
http://www.boston.com/bostonglobe/ideas/brainiac/2013/04/historical_less.html
===

Richard S. Grossman on "Wrong: Nine Economic Policy Disasters and What We Can Learn From Them"
Новата книга на Ричард Гросман  "Погрешно"-"Девет бедствия на икономическата политика и какво можем да научим от тях"
Quote
"Икономическа политика трябва да се основава на безпристрастен и сложен икономически анализ, заключава Гросман, а не на безпрекословен ангажимент за определена идеология. "Погрешно" показва какво се случва, когато този практичен съвет се игнорира... "
http://www.moaf.org/events/general/evt_20131121

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Iz3vIW6fyuA[/youtube]
« Last Edit: 19 Oct 2013, 22:07:59 by Петкан »
Ad honores
 

Offline A.C.A.B

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Posts: 205
 • Gender: Male
 • Софияя
63 млн. лв. - забавените заплати през 2013-та

За деветте месеца на годината е забавено изплащането на трудови възнаграждения в размер на 45,5 млн. лв., а до днешна дата забавените заплати са около 63 млн. лева.

Около 40% от фирмите дължат заплати за месец, около 17% от предприятията са забавили изплащането на възнаграждения с два до три месеца, съобщава Money.bg.Малко като процент са предприятията, дължащи заплати на работниците и служителите си за повече от 24 месеца, като по-голяма част от тях са или обявени в несъстоятелност, или са в процес на ликвидация.

Това обяви изпълнителният директор на Главната инспекция по труда /ГИТ/ Румяна Михайлова, която участва в национална конференция за здравословни работни места.

От края на 2009 г. досега са изплатени забавени трудови възнаграждения в размер на 238 млн. лв., посочи още Михайлова. По думите й от половин година насам се наблюдава тенденция за намаляване на месеците, в които работодателите не са се разплатили.

През 9-месечието на тази година, след намесата на ГИТ, са изплатени забавени трудови възнаграждения в размер на 43 млн. лв.

През деветмесечието на 2013 г. ГИТ са извършили 43 107 проверки в 33 397 предприятия от всички икономически дейности с 1 288 700 работници и служители в тях.

Констатирани са 185 804 нарушения, като 41 процента от тях са за нарушения на нормите в областта на здравословните и безопасни условия и на нормите за организация и управление за здравословни и безопасни условия на труд /60 на сто/.

Нарушенията на безопасността на работното оборудване и технологичните процеси са 25,3 процента, а на хигиена на труда - 14,7 на сто. Запазва се тенденцията от последните две-три години за най-висок относителен дял на нарушенията по заплащане на труда - 19 на сто от общия брой на констатираните нарушения.
В сравнение с деветте месеца на 2012 г. тези нарушения са намалели с 20 процента.
Не се страхувам от враг, на когото бронята блести.

http://www.vbox7.com/play:ce0ea24191
 

 

Българите с най-ниски заплати в ЕС

Started by Nordwave

Replies: 74
Views: 29215
Last post 30 Nov 2017, 16:53:03
by Петкан
Къде най-бедните финансират най-богатите

Started by Исперих

Replies: 19
Views: 8382
Last post 03 Dec 2013, 06:23:09
by Hatshepsut