Поредните либерало-(псевдо)демократични напъни на умиращата система. Навремето(периода 1991-1994 г) имахме в класа едно мангалче от женски пол. Абсолютно никой не го дискриминираше или биеше, но си беше най-слабият ученик в класа и съвсем закономерно отиде да учи в по-слабо училище.
По-късно, когато постъпих в техникум, в нашият курс бяха 4 парчета роми и постепенно отпадаха - един се премести другаде, двете женски решиха, че не им се учи и си хванаха мангали, другото мъжко завърши, но с голям зор.
...
Добре, че написа това,
vailen !
Спомних си за един съученик Асан, който беше единствения циганин в нашия клас в началното училище.
Мисля, че тази случка беше тогава, когато бяхме във втори клас.
Асан беше много кротък, но беше извънредно тъп и нито приемаше, нито предаваше.
В началото на втори клас, след лятната ваканция беше забравил буквите и не можеше нито да чете, нито да пише.
Това е между другото.
За образоването на циганите съм песимистично настроен, защото знам, че няма никакъв смисъл "да се образоват" и това наистина е така, защото досега не е намерено решение на този проблем НИКЪДЕ в Европа, а експертите си блъскат главите от недоумение.
В едно от междучасията, Асан скочи в празния фонтан и падна на протегнатата си ръка, и изрева от болка.
Костта на ръката му бше пробила кожата и стърчеше над китката му.
Директорът скочи и го извади от фонтана. Асан беше затворил очи, може би от шока, който болката предизвика.
По някаква случайност тогава дойде брат му, който работеше с кон и каруца с гуми.
Директорът държеше Асан на ръце и каза нещо на брат му.
Големият циганин взе брат си на ръце и го понесе към изхода на училището, и като излезе го подпря на канатите на каруцата.
После взе нещо от самата каруца и...започна да го налага с КАМШИК по цялото тяло.
Повече Асан не дойде на училище.