Автор Тема: Относно Македонската Православна Църква  (Прочетена 5626 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен МамарчевTopic starter

 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 591
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Taurus Taurus
Страшна опасност грози църквата на македонските българи

В началото на м. ноември предстои събор на Македонската Православна Църква (по-нататък МПЦ), която по време на заплануваното събитие има намерение не само ДА ОТКРАДНЕ от българите името Охридска Архиепископия, прикачвайки го към названието МПЦ, но и да се обяви за АВТОКЕФАЛНА.
Досега в положението на мълчаливо съгласие от страна на Максим и неговите „синодални старци" МПЦ бе оставена в ареала на Сръбската Православна Църква (по-нататък СПЦ ) и фактически беше НЕИН ПРИДАТЪК. Нищо не се бе изменило от времето на кървавия Титовски режим, що се отнася до нашите сънародници – македонските българи.

Но поредица от „бунтарски" тежнения на МПС доведе до поставянето на ДИЛЕМАТА: със София или с Белград занапред? За да се издигне статутът на МПЦ до АВТОКЕФАЛНОСТ.

Започна дълго лавиране между архиреите на СПЦ и БПЦ, за да се постигне пълната незанисимост. В последните месеци тези опити на македонското духовенство доведоха до поредица от преговори в многострадалния манастир „Св.Прохор Пчински", (преживял така нар. Основаване на Македонската държава през 1944 г.).

Патриархът на „братята” сърби Павле осъществи поредица от совалки до манастира и обратно – до Белград, за да се убеди, че този път наистина Македоският диоцез може да му се изплъзне безвъзвратно, ако не прояви поне малко благоразумие и не даде лелеяната АВТОКЕФАЛНОСТ на „македонците”.

Същевремено – ЗАД ГЪРБА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД манастирът бе посетен и от високопоставени лица на БПЦ. Те също започнаха да търсят договореност с местния клир, но нито веднъж патриархът ни Максим не благоволи да информира обществеността или поне научните среди за подготвяното РОДООТСТЪПНИЧЕСКО ДЕЛО – ХАРИЗВАНЕТО НА МАКЕДОНИЯ на любимия Православен сръбски народ. По сведения на разузнаването на РАДКО – партия на българите в Македония - този подарък е внушен на бившия служител на ДС – Максим от КГБ, при мълчаливото съгласие на УДБ-а ! До колкото ни е известно нашият духовен „предводител" не е потърсил съдействие за отпор срещу сръбските домогвания нито при Вселенския патриарх, нито при Американската Православна Църква (АПЦ), нито при която и да било друга ПОМЕСТНА ЦЪРКВА.

Всичко това означава само едно – ПРИЗНАВАЙКИ, че СПЦ става МАЙКА на МПЦ, ние завинаги губим влиянието си върху тази ВЕКОВНА (ИЗКОННО ПРИНАДЛЕЖАЩА НИ) ОБЛАСТ. В противен случай ако София ЧРЕЗ УМЕЛИ ХОДОВЕ НА ЦЪРКОВНАТА СИ ДИПЛОМАЦИЯ направи така, че именно БПЦ да стане ЦЪРКВА-МАЙКА на „македонската”, ние ще запазим шансовете си за ДУХОВНО ВЛИЯНИЕ върху югозападните български области...

Всичко това РАЗТРЕВОЖИ И ВЪЗМУТИ нашата Академична общност, защото не само се посяга на святото за нас име Охридска Архиепископия (КОЕТО Е ПОРЕДНАТА ВАНДАЛСКА КРАЖБА НА ИСТОРИЯ), но се загрозява и бъдещето на Българщината. На нас – специалистите от БАН и дори на редица АКАДЕМИЦИ - се внушава да си мълчат, защото „синодалните старци щели да реагират остро при евентуална намеса от страна на миряните", макари тия „миряни" да са много по-големи ерудити от изпадналия в полу-деменция и ступор Св.Синод на БПЦ.

Лично от директора на Института по история към Патриаршията, г-н Христо Темелски, ни бе казано : „Стойте на страна от тези въпроси, защото в противен случай синодалните старци ще побеснеят. Те не допускат никакво вмешателство отвън по този въпрос. Всички коментари по него са ИЗЛИШНИ, НЕДОПУСТИМИ И ВРЕДНИ. Има опасност при действия от страна на София да бъдем осъдени от Вселенската патриаршия , както и от ВСИЧКИ ПОМЕСТНИ ЦЪРКВИ". Нещо, което е толкова нелепо като позиция, че чак абсурдно. Защото ние сме учени и не по-малко от лицето Максим милеем за съдбините на Българската Православна Църква! При необходимост ще предоставим документи с подписа на Хр.Темелски...

Водени сме от намерението САМО ДА ПОМОГНЕМ НА БЪЛГАРЩИНАТА в този измъчил се до крайност (от 1912 г. до днес) край на Отечеството ни.

Ето защо ние заявяваме на г-на Максим (на мен лично той не ми е никакъв Патриарх и Господ само може да ме съди за изявите ми): Не си играйте със съдбините на нацията ни в препатила Македония. Ако Вие не поемете инициативата да направите Българската църква – МАЙКА на „македонската", ГОРКО ЩЕ СЪЖАЛЯВАТЕ, защото народът ни там и тук ще Ви прокълне. А Вие него – цял един народ не можете да отлъчите от Светата Православна вяра.

Вразумете се и направете всичко възможно, за да запазим своите шансове за Ново Българско Възраждане в Македония, но не я харизвайте на сърбите.

Разбира се, предлагаме Ви да направите всичко това при редица условия, между които могат да бъдат:

1. Името на новата автокефална църква да бъде Скопска архиепископия ;

2. Там, където българите искат това, да могат да създават свои църковни общини и храмове, както по времето на ръководената значително по-добре от Вас Света Екзархия;

3. Да приложите всичките си усилия за доказването на КОНТИНУИТЕТА НА НОВАТА ЦЪРКВА с Екзархията, отнет безцеремонно и със стотици хиляди невинни жертви от българското население. Нещо, което на свой ред ще доказва и в бъдеще приемствеността на църковно-просветната ни история в споменатия край.

4. Да впрегнете цялото си влияние в средите на Православния свят за постигането на ОБЩО РЕШЕНИЕ по въпроса. Гърция, също като нас, е толкова огорчена от кражбата на Античната история, че Вселенската патриаршия и Атинската архиепископия могат да се явят за Вас един малко очакван, но вездесъщ съюзник, който да работи ПАРАЛЕЛНО НА БЪЛГАРСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС;

5. Да се обърнете лично към влиятелни фактори като Американската Православна Църква (обхващаща около 3 000 000 пасоми) и подобни на нея фактори, незаинтересовани пряко от плановета на остта Москва - Белград - Скопие ;

6. Да информирате своя народ за това, което вършите по въпроса и имате намерение тепърва да свършите, за да престанат Вашите подчинени да ни обиждат с упреци за некомпетентност. Ние – от Академичната общност - сме готови да си премерим с Вас и питомците Ви силите си както по историята на нашата църква и по канонически въпроси, а защо не и по познания относно БИБЛЕЙСКИТЕ ИСТИНИ. Не подценявайте историците (особено нашего събрата – посветил се на църковна история), защото може да се окажете победени в един такъв диспут...

Д-р Георги Ст. Генов – н.с. І ст. в Института по история при БАН, секция „Български национален въпрос”; главен редактор на „Исторически архив” – орган на Съюза на учените в България.

Забележка: Това мнение е съгласувано с академик Георги Марков – директор на Института по история на БАН и 37 неправителствени (автономни като Академията) граждански сдружения, като Македонските патриотически организации (МПО) и РАДКО (псевдоним на Иван Михайлов). В скоро време позицията им ще бъде оповестена пред медиите.

http://frognews.bg/news_16286/Strashna_opasnost_grozi_tsarkvata_na_makedonskite_balgari/
« Последна редакция: Май 01, 2012, 13:38:18 от Hatshepsut »
БОГ, НАЦИЯ, ОРГАНИЗАЦИЯ!!!
 

Неактивен samvoin

 • Banned
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 1,072
 • Пол: Мъж
  • Независим националистически блог
 • Зодия: Pisces Pisces
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: National-Socialist National-Socialist
Re: Относно Македонската Православна Църква
« Отговор #1 -: Октомври 22, 2009, 12:47:50 »
Странното и гнусното е, а може би хич нестранно че тукашните еничари от синода въобще няма да протестират, но и ще я признаят, а онези които няма да признаят тая кочина наречена "МПЦ" ще са сръбската патриаршия, а може би и гръцката?  :@
Е как тогава според вас ние да заслужаваме Македония, макар да е изконно наша земя и с българи?! Като не отидохме да убием с камъни или поне да изритаме от БПЦ еничара Максим и шайката му педераси, търгаши и мошенници - ексдоносници, така както първоучителя - Исус изхвърля търговците от храма?
« Последна редакция: Октомври 22, 2009, 12:50:27 от samvoin »
ДЯКОНЕ, ОЩЕ ИМА БЪЛГАРИ!


"Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин." - Член 39 от Конституцията на Република България


http://samvoin.blog.bg/
 

Неактивен Nordwave

 • Webmaster
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4,369
 • Thanked: 1 times
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Относно Македонската Православна Църква
« Отговор #2 -: Октомври 23, 2009, 17:38:14 »
Призовават БПЦ за становище относно името "Македонска православна църква - Охридска архиепископия" Български емигранти и учени изпратиха отворено писмо до Негово Светейшество Българския патриарх Максим, в което изразяват безпокойствието си от решението на Македонската православна църква да включи в официалното си название и името "Охридска архиепископия". Сънародниците ни се надяват Българската църква да вземе отношение по този въпрос. В писмото се казва:

"Ваше Светейшество,

Както вероятно Ви е известно от медиите, на предстоящ Църковно-народен събор се очаква православната църква в Република Македония да се наименова официално като "Македонската православна църква – Охридска архепископия".

Позволяваме си да обърнем Вашето внимание на факта, че Българската охридска архиепископия е неразделна част от културно-историческото наследство на благочестивия и православен български народ и на БПЦ като негов духовен пастир по време на вековните исторически изпитания.

Доколкото ни е известно, МПЦ няма международно признание като канонична автокефална православна църква в Република Македония. Изразяваме сериозно недоумение и дълбока тревога от планираното посегателство върху името на Българската охридска архиепископия като исконно духовно наследство на нашия народ и БПЦ.

Уеб-сайтът на МПЦ (http://www.mpc.org.mk) показва, че за съжаление МПЦ няма сестринско поведение спрямо БПЦ и действа като активен проводник на нехристиянски, ненаучни и езически теории, легенди и символи (като теорията за "старомакедонско писмо" на камъка от розета и много други). От тази гледна точка, напълно неуместно е исконното име на Българската охридска архиепископия да бъде отстъпвано като "духовен подарък" за МПЦ.

Във връзка с горното, изпълнени с голяма почит и уважение към Ваше Светейшество, бихме желали да Ви запитаме дали БПЦ възнамерява да излезе срочно с официално становище относно присвояването на името на Българската охридска архиепископия от неканоничната и неавтокефална Македонска православна църква?

С уважение:

1.    акад. Георги МАРКОВ
Директор на Института по история
при Българската академия на науките

2.    Даниел ПАНЧЕВ
Асоциация за изследване и развитие
на гражданското общество – AРГО

3.    Лари КОРОЛОВ
Македонска патриотична организация
"Швейцария на Балканите" – Канада

4.    д-р Георги ГЕНОВ
Фондация "Музей Жул Пинкас-Пасен"

5.    Александър КАРАДЖОВ
Македонска патриотична организация
"Пирин" – Канада

6.    Яна МЛАДЕНОВА
Македонска патриотична организация
"Тодор Александров" – Австралия

7.    проф. Симеон СИМЕОНОВ
председател на Българската православна църква
"Св. Георги", Торонто – Канада
http://www.dveri.bg
 

Неактивен Генерал Колев

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2,563
 • Пол: Мъж
 • България над всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Относно Македонската Православна Църква
« Отговор #3 -: Ноември 14, 2009, 11:27:52 »
Македонската православна църква, която - като държавата - има проблеми с признаването, ще приеме допълнение към името си. Вече се чуват коментари, че новото име на църквата може да е прелюдия към ново име и на държавата, отбелязва "Дойче веле".

С тържествена литургия започна Църковно-националният събор в Скопие, от който се очакват важни решения за бъдещето на Македонската православна църква. Ще бъдат променени гербът и уставът на църквата, така че тази институция, която представлява най-голямата религиозна общност в Македония, да бъде в съзвучие с новия закон за религиозните права и свободи.

В името на МПЦ ще бъде включен и терминът Охридска Архиепископия. Тези планове обаче предизвикаха големи обществени вълнения и дадоха повод за най-противоречиви тълкувания. Включително и за предположението, че по този начин се подготвя почвата за смяна на името на държавата. Главата на МПЦ Стефан обяснява: "Трябва да се знае, че името на църквата е самата тя. Нейната история, нейното настояще и нейното бъдеще."

Според сведущи по църковните дела, македонската църква ще спечели две неща от новото си име. Първо, МПЦ ще защити термина Охридска Архиепископия от евентуални злоупотреби, съответно - от попълзновенията на някои религиозни групи и на съседни църкви. И второ, може би още по-важно, ще си осигури по-добри позиции в лоното на православието, където Македонската православна църква се бори за признание.
http://news.ibox.bg/news/id_912948667

Охридската архиепископия е название на българската православна църква до 19 век и българският характер на архиепископията не е отричан нито от гърци, нито от турци, нито от когото и да било. Сега фиромците ще си присвоят още една част от българската история!
България над всичко!
 

Неактивен Франкист

 • банкетен революционер
 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2,405
 • Пол: Мъж
Re: Относно Македонската Православна Църква
« Отговор #4 -: Април 29, 2012, 18:23:25 »
    Историческата истина е, че в каноничен, исторически и чисто народностен план днешната Македонска Православна Църква има връзки единствено с Българската Православна Църква и с никоя друга.

    Това каза в интервю за Агенция “Фокус” историкът доц. Пламен Павлов от Великотърновския университет, по повод изказването на митрополит Иларион Алфеев, завеждащ външните връзки на Руската православна църква, за това, че Македонската Православна Църква трябва да се върне в каноничното поле и въпросът с бъдещето й да се решава в диалог със Сръбската Православна Църква, от която се е отделила Македонската.    Що се отнася до съвременните интерпретации и до злоупотребите с влияние, които Сърбия се опитва да прокарва по този начин – чрез Русия, аз ги оставям на съвестта на хората, които ги говорят, каза Пламен Павлов.

    По думите му е необяснимо отсъствието на реакция от страна на Българската Патриаршия.

    „Българската Патриаршия би трябвало, с един любезен сестрински тон – да обясни на руските представители как стоят нещата. Българската Патриаршия би трябвало да защитава българския национален интерес така, както са го правили нашите велики духовни водачи като Иларион Макариополски, Екзарх Антим, Методий Кусев и тези, които са дали началото на съвременната православна църква”, каза доц. Пламен Павлов.

    „Отделянето на една древна църква от една много по-млада църква, каквато е Сръбската, за мен е някакъв исторически нон-сенс. Тези земи, с плебисцит, бяха в състава на Българската Екзархия, а преди това – в състава на Охридската архиепископия, която е наследник на Патриаршията на Първото Българско царство. Ако трябва да се търсят някакви канонични връзки, те са преди всичко с Българската Патриаршия – Преславската Патриаршия, Търновската Патриаршия и не на последно място – с Охридската архиепископия (призната от император Василий ІІ още в 1018 – 1019 година и съществувала до 1767 г.), и също така – с Българската Екзархия. Най-големите епархии, които днес съставляват Македонската Православна Църква, са бивши епархии на Българската Екзархия”, каза Пламен Павлов.

    „Не мисля, че Сръбската Патриаршия има някакви канонични и исторически права върху днешните православни християни в Македония. Догматичната, историческа и канонична връзка е с България, Българската Патриаршия и в недалечното минало – с Българската Екзархия. Тези земи бяха в състава на Българската Екзархия до 1918 година. Тези земи бяха несправедливо отнети от България, нарушен беше процесът на националното единство, поругани бяха правата на местното духовенство и на местните християни. Не мисля, че си заслужава Руската Патриаршия да защитава една огромна историческа несправедливост, извършена върху православни християни, както се получава в случая”, каза доц. Павлов.

     

    Редактор: Иван Димитров
« Последна редакция: Октомври 13, 2018, 06:51:39 от Hatshepsut »
 

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8,657
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Относно Македонската Православна Църква
« Отговор #5 -: Април 29, 2012, 20:42:24 »
Цитат
Това каза в интервю за Агенция “Фокус” историкът доц. Пламен Павлов от Великотърновския университет, по повод изказването на митрополит Иларион Алфеев, завеждащ външните връзки на Руската православна църква, за това, че Македонската Православна Църква трябва да се върне в каноничното поле и въпросът с бъдещето й да се решава в диалог със Сръбската Православна Църква, от която се е отделила Македонската.
...
...

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%BD_%D0%92%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8

митрополит  Иларион Алфеев
Цитат
На пресконференция в Москва Волоколамският митр. Иларион Алфеев обясни защо Московският патриарх Кирил е решил да посети България, като това се явява четвъртото поред негово официално "мирно посещение" след интронизацията, пропускайки Йерусалимската патриаршия, Грузинската, Сръбската и Румънската църкви според реда на диптисите. Митр. Иларион обясни, че патриарх Кирил е посетил първите три първенствуващи църкви, според диптиха - Вселенска патриаршия, Александрийска патриаршия и Антиохийска патриаршия. Диптисите обаче не се явяват някакъв "абсолютен принцип, от който трябва да се ръководим при всякакви обстоятелства, и ако отчитаме, че през първите три години на патриаршеското си служение патриарх Кирил успя в съответствие с диптиха да осъществи само три пътувания, то при такъв ритъм (една визита годишно, бел. ред.) и ред той би трябвало да завърши предвидените обиколки след 14 години". Затова, според митрополит Иларион Алфеев, патриарх Кирил е решил да извършва визитите си според постъпилите покани от страна на поместните православни църкви, "някои от които чакат вече няколко години". Така "визитите на мира" на патриарх Кирил ще се осъществяват предвид реда на поканите, юбилейни и други паметни дати. В случая с България патриарх Кирил е отчел преклонната възраст на патриарх Максим (97 години) и поради тази причина не е искал да отлага визитата си с много години, е заявил митрополит Иларион, цитиран от Интерфакс.

До края на годината патриарх Кирил ще извърши "визити на мира" в Кипър (през юни), в Полша (през август) и в Йерусалим (през ноември), съобщи още председателят на Отдела за външно-църковни връзки митр. Иларион.
http://dveri.bg/kx36r
Ad honores
 

Неактивен Ратникъ

 • Banned
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 1,220
 • Пол: Мъж
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Относно Македонската Православна Църква
« Отговор #6 -: Април 29, 2012, 22:08:45 »
 
Цитат
  Историческата истина е, че в каноничен, исторически и чисто народностен план днешната Македонска Православна Църква има връзки единствено с Българската Православна Църква и с никоя друга.

Това е ясно, че е така - ама надали сръбската пропагандна машина ще позволи дори дума да се обело по въпроса !
 

Неактивен Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,070
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Относно Македонската Православна Църква
« Отговор #7 -: Април 30, 2012, 10:44:46 »
Напълно споделям мнението на доц. Пламен Павлов.
Имайки предвид високата позиция на митрополит Иларион Алфеев в йерархията на Руската православна църква, то най-вероятно неговото мнение по въпроса за Македонската архиепископия отразява официалната позиция на Руската църква.

Поцелуйковщината на Българската православна църква спрямо Руската църква дава отговор на въпроса защо тя няма позиция по това просръбско и антибългарско мнение на руския владика. Не очаквам и да има някаква критична позиция на БПЦ по въпроса в бъдеще.
Нищо чудно да се окажат верни слуховете, тиражирани по вестниците, че бъдещият български патриарх ще бъде креатура на Руската патриаршия  :whistle:
« Последна редакция: Април 30, 2012, 16:00:21 от Hatshepsut »
 

Неактивен Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,070
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Относно Македонската Православна Църква
« Отговор #8 -: Август 17, 2017, 14:23:42 »
Игуменът на Бигорския манастир: „БПЦ е истинската майка на Македонската църква“


„Българската православна църква е единствената истинска и достойна Църква-майка на Македонската православна църква – Охридска архиепископия“, заяви игуменът на Бигорския манастир архим. Партений в ексклузивно изявление за Двери.бг. „Тя е наша Църква-майка и в каноничен, и в исторически аспект“, допълва той.

Според него БПЦ и днес проявява майчинска грижа към верния Христов народ в Македония. Затова тя трябва да бъде по-смела в своите действия и да признае автокефалията на Македонската църква. Това завинаги ще закрепи братството между македонския и българския народ, смята архим. Партений.
Братството в Бигорския манастир вече години наред поддържа много добри отношения с редица български манастири и духовници. „Ние имаме добри отношения с всички, които добронамерено работят на Господнята нива, в духа на евангелското единство и Христовата любов“, заявяват монасите от историческата обител, които поддържат добри връзки с повечето български манастири и изброяват Зографския, Рилския, Троянския, Клисурския, Църногорския и редица други, както и с повечето български архиереи, включително и с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Поради това разбиране за евангелското единство на Христовите църкви по света братството поддържа активни отношения и с много гръцки манастири, особено на Света гора, както и с архиереи от Вселенската патриаршия и Атинската архиепископия, заявяват от манастира.

Спонтанна проява на тези дългогодишни и утвърдени добри отношения беше публичното обръщение на братята в Бигорския манастир в лицето на техния игумен, с което приветстваха договора за добросъседски отношения между България и Македония. А по време на визитата в манастира на председателя на НС на България Димитър Главчев братството отново почерта своята убеденост, че общите неща между двата народа са много повече от тези, които ги разделят, а колко повече това важи за християните:

„Ние като монашеско братство непрестанно работим за заздравяване на братолюбивите връзки между нашите два братски народа, македонския и българския, искрено вярваме и се надяваме, че след сключването на договора България ще помогне на своя най-близък съсед Македония да преодолее тежките изпитания, пред които се изправя в своя исторически път, за да може успешно да устои като държава в своите естествени граници, без да бъдат повредени нейните културни и народни традиции“.

https://dveri.bg/up4ww
 

Tags:
   

  Македонската кървава Коледа

  Започната от Nordwave

  Отговора: 19
  Прегледи: 12442
  Последна публикация Януари 08, 2016, 14:24:20
  от Петкан
  Относно кандидатурата на Македония за членство в ЕС

  Започната от Генерал Колев

  Отговора: 17
  Прегледи: 4058
  Последна публикация Май 21, 2010, 11:26:57
  от Slobodan
  Относно името на Македония

  Започната от MAGADAN

  Отговора: 66
  Прегледи: 31182
  Последна публикация Юни 17, 2018, 20:46:14
  от Hatshepsut
  Легитимна ли е Македонската азбука?

  Започната от Логос

  Отговора: 1
  Прегледи: 5657
  Последна публикация Януари 12, 2013, 07:16:35
  от Hatshepsut
  Македонската идентичност

  Започната от Nordwave

  Отговора: 1
  Прегледи: 1159
  Последна публикация Август 19, 2008, 15:54:22
  от Мамарчев