Автор Тема: Извадиха имената на шефове в медии, били в ДС  (Прочетена 1019 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен NordwaveTopic starter

 • Webmaster
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4,369
 • Thanked: 1 times
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Поредният списък на Комисията по досиетата за известни и овластени личности, свързани в миналото с бившите служби на ДС се оказа без особени изненади. Този път обект на проверка са шефове и журналисти от печатни медии. Сред най-известните имена са Тошо Тошев, Анели Бачева, Валери Найденов, Огнян Стефанов, Евгений Станчев, Алексения Димитрова, Димитри Иванов, Светослав Терзиев. Единствено по-сензационно е присъствието на известния социолог Юрий Асланов, “уличен” в качеството си на политически коментатор към в. “Политика”. Проверени са 328 души от 20 печатни издания - собствениците, директорите, заместник-директорите, главните редактори, заместник главните редактори, членовете на редакционните съвети, политическите коментатори и водещите на рубрики в печатни издания.
Главният редактор на в. “Труд” Тошо Тошев е вербуван през 1975 година като съдържател на явочна квартира с псевдоним “Бор”. Снет е от отчет през 1990 г., а материалите са унищожени. Членът на редакционния съвет Веселин Марков е бил щатен съдружник – от 1978 г.
Като агент “Калина” се е подвизавала Анели Бачева - заместник-главен редактор на “Седмичен Труд”. Тя е била вербувана през 1974 година, като комисията обяви, че разполага с документи, удостоверяващи принадлежност на Бачева към службите и след 10 ноември 1989 година.
Бившият главен редактор на “24 часа” Валери Найденов е бил агент “Сашо” от 1983 г., две години по-късно секретен сътрудник станал и Юрий Асланов. Неговият псевдоним е “Виктор” и е сътрудничил на Разузнавателното управление на Генералния щаб само три години. От “24 часа” с картонче са и Алексения Димитрова (агент “Владимир”) – водеща рубриката, която събира разделени от “Желязната завеса” роднини, и Пенчо Ковачев - агент “Максим” от 1985 г. до неясно кога, сега политически коментатор.
В списъка фигурира и журналистът Огнян Стефанов, който миналата година бе жестоко пребит. Той се е подвизавал като съдържател на явочна квартира с многозначителни псевдоним “Академик”.
В списъка е и почти цялото ръководство на свързания със Съюза на българските журналисти вестник “Поглед” - Милен Вълков, Милен Гетов, Снежана Тодорова, Божидар Стоянов, Веселин Константинов, Георги Марков, Георги Бакалов.
Зам.-главният редактор на в. “Класа” Евгений Дончев е бил секретен сътрудник “Рилски” от 1983 г. Посрещнал е демократичните промени като такъв и е продължил да сътрудничи до 1991 г. Името му обаче вече беше оповестено – преди повече от година, в качеството му на ръководен фактор в БТА.
Щатен служител на ДС и ПГУ е бил друг зам.-главен редактор – Горан Готев на в. “Земя”. Започнал кариерата си през 1967 г. като началник отделение, но през април 1973 г. е преназначен за зам.-началник отдел.
Щатен служител на РУ на ГЩ е бил Вячеслав Тунев, сега завеждащ отдел във в. “Монитор”. През 1973 г. започнал като оперативен работник, десет години по-късно вече е разузнавач пета степен. В същото време той е заработвал и като агент с псевдоним “Радев” – от 1978 до 1986 г. Личното му дело е унищожено. И неговата принадлежност не е новост – през декември м.г. името му беше обявено като ръководен кадър на БНР. Редакционният директор на “Монитор” Виктор Самуилов е бил съдържател на явочна квартира “Марица” – само за година обаче от 1965 до 1966 г.
В. “Сега” е представен от трима – политическите коментатори Димитри Иванов (агент “Стефан”) и Светослав Терзиев (подвизавал се и като агент, и като секретен сътрудник с псевдоними “Филип” и “Каменчев (Камен)”), Димитър Денков (агент “Ваклинов”) – водещ на рубрика, бившият директор Добрин Памуков (агент “Владо” и “Петков”)
Без агенти се оказват вестниците “Експрес”, “Позвънете”, “Стършел”, “Дневник”, “Капитал” и “Държавен вестник”. http://www.plovdivmedia.com/18813.html
 

 

Пропаднали антибългарски медии и малоумниците, пишещи в тях

Започната от BulgarianBlood

Отговора: 14
Прегледи: 6873
Последна публикация Август 11, 2017, 17:45:13
от HighVoltage
Как преходът променя езика на медиите ни

Започната от Nordwave

Отговора: 2
Прегледи: 3777
Последна публикация Май 22, 2010, 21:25:50
от iivapetrova
Свободата на медиите в България намалява

Започната от Nordwave

Отговора: 4
Прегледи: 4763
Последна публикация Август 19, 2015, 07:00:26
от Петкан
Как медиите искат да ни ликвидират!

Започната от probg

Отговора: 33
Прегледи: 7172
Последна публикация Септември 29, 2007, 19:05:51
от Родолюбец IYI
Темата "Виктория" и войнстващата българофобия в медиите

Започната от sandro_atakata

Отговора: 3
Прегледи: 1278
Последна публикация Април 30, 2009, 22:59:58
от hammerbg