Един плеър, който открих наскоро и който ме впечатли до такава степен, че стана предпочитан от мен за гледане на филми

Това е
SMPlayer:
http://smplayer.sourceforge.net/

SMPlayer е безплатен медиен плейър за Windows и Linux с вградени кодеци, които могат да възпроизведат всички видео и звукови формати. Не се нуждае от външи кодеци. Просто инсталирайте SMPlayer и ще можете да възпроизвеждате всички формати без неудобството да търсите и инсталирате пакети с кодеци.
Едно от най-интересните нововъведения в SMPlayer: помни настройките на всички файлове, които възпроизвеждате. Така започвате да гледате филм, но трябва да излезете... не се притеснявайте, когато отново отворите същия филм възпроизвеждането ще продължи от същото място, на което сте го спрели и със същите настройки: звуков запис, субтитри, сила на звука...
Програмата има както 32-, така и 64-битова версия.
Аз използвам 32-битовата, реших да не рискувам, защото с моя досегашен опит не съм намерил 64-битов плеър, който да е по-добър от съответната 32-битова версия.
Като качество на субтитрите това е най-доброто, което съм виждал, единствената ми забележка в това отношение е, че субтитрите се показват винаги само в картината (други плеъри могат да ги поставят в черната ивица в долната част на екрана).

За да виждате коректно българските субтитри, от прозореца с настройки трябва да изберете съответната кодировка:
Cyrillic-1251Бих препоръчал на всички да го пробват, прозореца с настройките не е чак толкова претрупан, както при някои други плеъри.
Много се изненадах (и то приятно), когато видях, че лентите с инструменти в горната и долната част на плеъра могат да се конфигурират, може да се добавят/премахват бутони, както и да се променя техния размер. По подразбиране размера на бутоните в горната част е 32 пиксела, а в долната част на прозореца на плеъра - 40 пиксела.
Има и голям брой скинове, разбира се, по мое мнение стандартния скин е най-добрия, но всеки си има своите предпочитания