Автор Тема: Великобългарска младежь  (Прочетена 4242 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Nordwave

 • Webmaster
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4,365
 • Thanked: 1 times
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Великобългарска младежь
« -: 04 Юли 2010, 22:00:19 »
Българският народ преживява върховни времена. Териториалните каузи на „мировия“ диктат от Ньой рухнаха. С дипломатическата помощ на възродените велики сили на Германия и Италия, творящи новата история, Златна Добруджа бе върната към Майката – Родина. През щастливата пролет, когато април разстла зелените си губери над родната земя победоностната армия на Великия Трети Райх разгроми Югославия и Гърция и отвори пътя за обединението на българските земи. Македония, Тракия, Западните покрайнини, Моравско и по-рано присъединената Златна Добруджа, вече дишат свободно в просторите на единната българска държава. Унизена и разкъсана до вчера, България вече се превръща на Велика България, очертана от кървавия меч на старославните ни царе и стихийните подвизи на нашата храбра армия в миналите войни.Създава се Велика България! – заветният национален идеал на толкова наши поколения! Идеал, за чието осъществяване ние преминахме във вихрен набег през пламъци и кръв. Но нека вече дигнем гордо глава! Велика история ще създаваме не, българите, които сме гръбнака, сила и гений на Балкана. На работа! При вдъхновения строеж на величествения ни национален храм всички трябва да бъдем зидари! Задружни творци на новата и светла великобългарска бъднина!

Но нека се запомни и добре разбере едно – не синовете и дъщерите на вчерашната окаяна и потискана България ще могат успешно да градят Велика България. Тя ще се строи от гранитните мишци и челичен дух на обединената българска младеж, които съвремените и върховни събития вече кръстиха и възвисиха на великобългарска! Тази великобългарска младеж е златната ни надежда и упование за светлото бъдеще, което хвърля в радостна тръпка целия български народ – от Дунав до Егея и от Черноморието до Охрида син.

Тази книга си поставя скромната задача да помогне на младите поколения в тия съдбовни времена и да ги насочи към светлия друм на великобългарския възход. За тази цел първо се хвърля общ поглед върху проблема за младежта в различните времена. Очертава се после всеобщия стремеж на всички държави след първата световна война да изградят цялостното организиране на своите млади поколения , особено в Германия. Там под върховното водачество на Адолф Хитлер, биде създадена от младежта могъщатата революционна армия на Третия Райх, която срина потисническите „мирни договори“ и създаде нов ред в Европа. Накрая се проследва ролята на нашата младеж в миналото, обрисуват се всички младежки организации и се набелязват големите задачи, които предстоят на организираната вече, под покрова на държавата, българска младеж.

В тоя си вид, ние сме убедени, настоящата книга ще помогне на младите поколения в осъществяването на светлото им историческо призвание – строитба, всеотданна служба и жертвоготовна отбрана на Велика България.

Н. Памукчиев

д-р Найден Шейтанов

София, 24 май 1941 г.


Изтеглете книгата в .pdf формат.. http://nacionalensvetogled.wordpress.com
« Последна редакция: 31 Май 2017, 14:28:12 от Hatshepsut »
 

Неактивен dulo16

 • Junior Member
 • *
 • Публикации: 32
 • Пол: Мъж
Re: Великобългарска младежь
« Отговор #1 -: 18 Ное 2010, 20:34:03 »
120 години от рождението на Найден Шейтанов - може би най-великият български философ и мислител в историята на Нова България

На 18 ноември 2010 година се навършват 120 години от рождението на Найден Шейтанов (1890-1970). Родом от град Троян, германски възпитаник, той остава в българската история като мислителя, който за пръв път сформулира понятието БРАННИК още през 1926-та в емблематичното си есе "Световна България":

http://bulgaria88.narod.ru/SwetownaBylgaria.htm

Есетата му в периода след края на Първата световна война в български списания като "Златорог", "Мисъл", "Философски преглед", "Просвета" и др. спомагат за "утвърждаване на "Великобългарски светоглед"" (заглавие на негова творба от 1940 година) у тогавашната българската младеж, а едновременно с изграждането на българската младежка организация БРАННИК през пролетта на 1941-ва излиза и най-силната му работа (в съавторство с Памукчиев - негов колега от Троян) - "Великобългарска младеж - проблем, организиране, насоки". За целта тогавашният министър-председател проф.Богдан Филов написва предговора към това програмно философско съчинение.
Приносите и заслугите на Найден Шейтанов към българската духовност и култура се премълчават след 09.09.1944 година.
Едва през 2006 година софийският философ д-р Ерика Лазарова съумя да издаде под своя редакция и предговор сборник от негови есета и творби под общото заглавие "Балканобългарски титанизъм", София, 2006. Трудът му "Великобългарска младеж" не бе включен вътре и все още чака своето преиздаване от 1941-ва насам.
През 2009 година международното руско издателство Атеней издаде в обща книга три негови есета на руски език под заглавие “Болгарское мировозрение и судьба славянства”, Москва, 2009.

http://bg.altermedia.info/?p=11926

Антон Рачев