Author Topic: Кътка ли Бойко Доган!?  (Read 1025 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Nordwave

 • Webmaster
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Posts: 4,365
 • Thanked: 1 times
 • Gender: Male
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Кътка ли Бойко Доган!?
« on: 14 Aug 2010, 11:23:01 »
Засега управляващите са странно анемични в старанието си да разплитат казусите със сараите и хонорарите на лидера на ДПС. Докога? Един от основните мотиви за голямата изборна победа на ГЕРБ миналата година бе желанието на обществото за възмездие. За справедливо наказание на онези, които са злоупотребили с властта. И които се смятат за недосегаеми. Като Ахмед Доган. Какво направи сегашната власт по този въпрос? На думи - премиерът Бойко Борисов е върл душманин на БСП, НДСВ и ДПС. На дела - нещата са малко по-различни. Той нахока депутата си Николай Коцев и му нареди да се яви спешно на извънредно заседание на комисията по корупцията на НС, за да бъде взето решение Доган да бъде даден на съд по казуса "Цанков камък". Това обаче се случи едва след като медиите предадоха обвиненията на председателя на комисията Димо Гяуров, че има сговор между ГЕРБ и ДПС да бранят Доган. А както всички знаем, премиерът винаги действа светкавично, когато в медиите се появи и сянка на съмнение върху светлата му личност. Как обаче действа изпълнителната власт преди медийния обрат? Не само не съдействаше, но дори спъваше работата на парламентарната комисия.
Как иначе да си обясним факта, че министерството на икономиката дълго време не можеше да каже частен ли е Институтът по строителство и минно дело, от който Доган е получил хонорар като хидроексперт, и откога? При условие че бившето министерство на енергетиката, което в момента се е вляло там, е било акционер в същия този институт! Или сложните и объркани писма, в които лидерът на ДПС де факто се оневиняваше по случая?
Най-тъжното е, че активизирането на комисията за борба с корупцията в края на сесията на НС по казуса прилича по-скоро на ПР акция. Аргументите в доклада й доста издишат и няма да е чудно, ако Върховният административен съд не осъди Доган. Защото цялата работа с хонорара за "Цанков камък" е доста съмнителна от морална гледна точка, но е добре издържана от законова.
Въпросът за сараите на Доган също се забачи. Цели 2 години бяха нужни на Националната агенция по приходите (НАП) да приключи проверката, макар че в медиите излязоха достатъчно солидни факти за съмнителното финансиране на имотите - като се почне от техните собственици, които преди това са били фризьорки и строителни работници, мине се през огромните заеми, отпуснати за строежа, и се стигне до това, че те работят на гигантска загуба и не е ясно как обслужват задълженията си. Какво е открила НАП, не е ясно - агенцията продължава да се крие зад презумпцията за конфиденциалност, дори при такива ревизия с голям обществен интерес. Пресаташето на НАП обяви само, че резултатите са изпратени на компетентните органи. От прокуратурата уточниха, че не са получавали нищо за Доган от НАП. Това логично води до заключението, че при проверката не е намерено нищо нередно. Или пък че нередностите са толкова дребни, че не са за прокурор.
По-голяма яснота по въпроса вероятно ще има в началото на септември, когато парламентарната комисия би трябвало да получи и прочете заключенията на НАП. Интересно е например как агенцията е процедирала при едно от безспорните нарушения на Доган - че не се е регистрирал навреме по ДДС, след като е получил доходи, надвишаващи 50 000 лв. Все още не е ясно дали регистрацията е направена доброволно от Доган, или служебно от НАП. И в двата случая обаче лидерът на ДПС е в нарушение и законът задължава НАП да му направи пълна проверка на доходите за 5 години назад. Ако има доходи, надвишаващи 50 хил., данъчните трябва да му приберат 20% от спечелената сума плюс наказателна лихва, която през този период се движеше между 10 и 12%.
Какво пише в ревизиите на останалите, свързани с Доган имоти пък може би ще разберем от прокуратурата, която на два пъти се опитва да се ориентира във финансовата ситуация около тях. Първо, на 22 април миналата година тя нареди данъчни ревизии на всички юридически и физически лица, свързани с петте имота, за които се твърди, че са на Доган - Боянския сарай, хотела "Каса Домини" в Рибарица, СПА комплекса "Орфей" в Девин, парка "Росенец" до Бургас и Двореца на децата в родното село на ДПС лидера Дръндар. После, през ноември миналата година, когато премиерът Бойко Борисов за втори път внесе сигнал за имотите, нареди проверки на Сметната палата, данъчните, ДНСК, ДАНС и МВР. Резултати до момента няма огласени.
Казусът с Доган безспорно е заплетен и не е лесно да се намери "пролука". Безспорно е обаче и че действията на управляващите са тест за политическата воля за разчистване на батака, оставен от тройната коалиция, и за въвеждане на нови правила, които да ограничат злоупотребите и корупцията. И ако той не бъде издържан, съмненията за сделка между ГЕРБ и ДПС ще се затвърдят. http://www.plovdivmedia.com/29443.html
 

Offline Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Posts: 8,646
 • Gender: Male
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re:Кътка ли Бойко Доган!?
« Reply #1 on: 15 Aug 2010, 15:15:27 »
Разбира се,че ББ ще кътка циганина-философ.
Ходът на Доган в с.Кочан през 2009 беше целенасочен и избирателите веднага припознаха в Борисов този,който ще ги спаси от чумата.
Доган:“Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата. Искам да сте много наясно с този въпрос”.
Bulgaria - ДПС/DPS Leader Ahmed Dogan say : "The power is concentrated in me"
Е,това е!Депутатите нищо не решават,т.е. те са кукли на конци.
Кой ще решава тогава?
Този,на който Бойко е благодарен...
Ad honores