Автор Тема: Археологически находки от Древен Египет  (Прочетена 47314 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #75 -: 23 Дек 2015, 08:01:36 »
Мистерията на Абидоските лодки


Някои от Абидоските лодки в тухлените им гробове

Абидоските лодки представляват цяла флота от кораби, открити в пясъците на Абидос в Египет. Мореплавателните съдове са играли важна роля в древен Египет, не само в ежедневието на хората, но и в религията и митологията.

Течението на Нил от юг на север означавало, че водният транспорт е неизменна част от египетската цивилизация. В митологията, дори богът Ра е пътувал из небесата в голяма слънчева лодка.

Всъщност в момента съществуват повече художествени илюстрации на лодки и кораби, отколкото истински такива. Затова и Абидоските лодки се смятат за огромно откритие.

През октомври 2000 г. археолози от Пенсилванския университетски музей и Йейлския университет открили 5000-годишен корпус на дървена лодка в Абидос. До днес са открити 14 различни плавателни съда, като всички те са на около 5000 години.

За съществуването на поне десет лодки в района на Абидос се знае още от 1991 г. Плавателните съдове се намирали до огромно погребално заграждение датиращо от късния фараон на Втората династия – Хасехемуй. Но тогава лодките не са изследвани, вероятно от страх, че може да бъдат повредени.

Въпреки, че лодките са открити в близост до заграждението на Хасемхемуи, те са поставени там далеч по-рано и не са предназначени за него, а за някой фараон от Първата династия.


Статуя на египетския фараон Хасехемуи

Абидоските лодки са дълги между 12 и 24 метра, а средната им широчина е 2-3 метра. Учените смятат, че лодките са били управлявани от около 30 гребци. Не е ясно обаче дали тези плавателни съдове са използвани, или са построени специално за погребалния ритуал. В крайна сметка, това е много рядка находка, защото най-често биват откривани само модели на лодки. Например в гробницата на Тутанкамон са открити 35 такива.


Модели на лодки от гробницата на Тутанкамон

Твърди се, също така, че абидоските плавателни съдове са най-ранните примери за „построени лодки“. Те са направени от сглобени дъски, за разлика от предишните видове, които представляват издълбани дънери. Сложността на конструиране на тези плавателни съдове е отражение на властта и богатството на фараона.

Освен практическа, Абидоските лодки са имали и символична функция. Древните египтяни вярвали, че богът на слънцето Ра пътувал през небесата и отвъдното в слънчева лодка.

Ежедневното пътуване по небосвода представлява цикъла на прераждане. Затова, чрез погребването на лодки в близост до фараона, древните египтяни се надявали и той да се наслади на вечното прераждане в отвъдния живот.

Символиката на лодката в египетската култура е видима и при известния кораб на Хеопс, която е открита в пирамидата в Гиза.


Реконструираната лодка на Хеопс

Вероятно е построен четири века преди Абидоските лодки, които вероятно са негови преки наследници в задачата да превозват фараоните в пътешествието им в отвъдното.

https://drevnite.com/misteriyata-na-abidoskite-lodki/
« Последна редакция: 07 Авг 2018, 12:51:03 от Hatshepsut »
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #76 -: 18 Яну 2016, 09:35:29 »
Най-старият пергамент от древен Египет "преоткрит" в хранилищата на музея в Кайро


Най-старият египетски пергамент (свитък, изготвен от животинска кожа), датиращ отпреди около 4000 години, е “преоткрит” в Египетския музей в Кайро. Повторната му поява на бял свят става, след като го изваждат от стар складов сандък, в който е събирал прах през последните 70 години. Безценният експонат е с текстове, описващи свръхестествени същества и е по-стар от световно известният ръкопис на египетската Книга на мъртвите.

Discovery News съобщава, че манускриптът е с дължина 2,5 метра, което пък го прави и най-дългият папирус, откриван някога. На дължина надминава само с 5 см предишния “рекордьор” – предбрачен договор на древноегипетска двойка, с който се описват условията за издръжка на бъдещата съпруга и какви ще са последиците, ако те не бъдат изпълнени.

Пред Discovery News Уаел Шербини, белгийски египтолог, който преоткрива документа, казва: “Като се вземе предвид, че пергамента е изписан от двете страни, разполагаме с текст, надхвърлящ 5 метра на дължина. Това безспорно е най-дългият документ от Древен Египет”.

Древният текст е от времето на късното Старо царство и началото на Средното царство (2300 – 2000 г. пр.н.е.). Съдържа религиозни текстове, сред които и заклинания, произнасяни вероятно от жреци по време на ритуали. Има и илюстрации, описващи ритуали при погребални церемонии.

Пергаментът е украсен с висококачествени цветни рисунки на божества и свръхестествени същества. Рисунките са направени около 1000 години по-рано, отколкото известните илюстрации в Книгата на мъртвите – древноегипетски текст, в който са записани заклинанията и погребалните ритуали, целящи да помогнат на душата на умрелия да намери пътя към вечността.

Задната страна на Книга на мъртвите

Пред Discovery News Шербини казва още, че подобна илюстрирана композиция, каквато има на древния пергамент, е открита и в основите на саркофази от Средното царство, открити в некропола на Хермополис в Горен Египет. Те се отнасят към времето между 2055 и 1650 г. пр.н.е.
“Интересно е, че в манускрипта фигурите са още по-детайлно изрисувани, отколкото върху саркофазите в Хермополис и са по-богати като текст и рисунък”, подчертава Шербини.


Рисунките по пергамента са подобни на тези, открити върху саркофази от некропола на Хермополис (на снимката)

Текстът и илюстрациите от пергамента са от по-ранно време, отколкото илюстрациите, открити в Хермополис, което предполага, че са претърпели много промени и трансформации, преди да бъдат положени като декорации върху погребалните саркофази.

Пергаментите от Древен Египет са изключителна рядкост. Животинската кожа по-бързо остарява и документите се похабяват по-лесно, отколкото папирусовите документи. Сухият климат на Египет също е допринесъл за това, документите, изписани върху папирус, да са се запазили в по-добро състояние до наши дни. Пергаментите са смятани за по-престижен материал и са използва за записване предимно религиозни текстове или важни документи за държавата.


Реставрираният пергамент

Уаел Шарбини е трябвало да реставрира документа, събирайки отделните фрагменти, на които се е разпаднал с течение на времето. В момента ученият подготвя подробна публикация, в която ще опише разчитането на текста на най-древният за момента пергамент.

https://historynakratko.blogspot.bg/2016/01/blog-post_53.html
« Последна редакция: 07 Авг 2018, 12:51:55 от Hatshepsut »
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #77 -: 21 Яну 2016, 13:52:07 »
5000-годишни йероглифи променят историята на Египет


Символът със седемте разклонения (най-отгоре) представлява кралица Неитхотеп,
която управлявала Египет преди 5000 години

Преди около 5000 години египетски миньори гравирали рисунки и йероглифи в скала в Синайската пустиня. Според изследователите целта на миньорите била да маркират територията за вечни времена.

Йероглифите и рисунките са преоткрити през 2012 г. и сега служат за подобряване на представата ни за древната цивилизация, както и за коригиране на по-ранни представи за основаването на Мемфис и живота на някои кралски фигури,

Смята се, че древните миньори са направили около 60 йероглифа, които са на не по-малко от 5000 години. Един от символите е този на кралица Неитхотеп – регент на млад фараон на име Джер. Неитхотеп управлявала преди около 5000 години – доста преди Хатшепсут и Клеопатра, съобщава Live Science.

Египтолозите знаят за съществуването на Неитхотеп, но мислели, че тя е жена на крал Нармер, основателят на Първата династия, който успял да обедини Египет.

„Надписите показват, че Неитхотеп не е била жена на Нармер, а регент в началото на управлението на Джер“, казва Пиер Тале (Pierre Tallet) от Сорбоната в Париж.

На мястото са открити и йероглифи, разказващи историята на Мемфис. Досега учените смятали, че градът е основан от Нармер (познат и като Менес) през XXXI век пр. н. е. Но сега станало ясно, че Мемфис е основан от Ири-Хор, който живял две поколения преди Нармер. Изследователите смятат, че е възможно градът да се окаже още по-стар.


Една от рисунките на лодки, открити в Синайската пустиня

Открити са и рисунки на изключително стари лодки, на една от които се вижда серек или египетски символ, който много наподобява кабина.

Откритията представляват още едно парче от пъзела на хилядолетната египетска история и ако на мястото бъдат открити още йероглифи и рисунки, то те несъмнено ще допринесат за разгадаването на мистериите около древната цивилизация, добавят изследователите.

https://drevnite.com/5000-godishni-jeroglifi-promenyat-istoriyata-na-egipet/
« Последна редакция: 07 Авг 2018, 12:52:33 от Hatshepsut »
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #78 -: 20 Фев 2016, 20:38:06 »
Висша мода от Древен Египет: рокля на повече от 5000 години


Археолози установиха, че известната „рокля Тархан“ (Tarkhan dress), открита през 90-те години на миналия век в египетска гробница, е ушита преди повече от 5000 години.

Това дава уникална възможност да се надникне във висшата мода на Древен Египет, пишат учените.

Изследователите са установили, че роклята е била бледосива с V-образно деколте и малки гънки. Освен това тя имала красиви плисирани ръкави, което говори за сложността на изработката от древните моделиери. Според учените роклята е принадлежала на млада стройна жена от висшето общество, тъй като подобна рокля може да е ушита само от занаятчия, чиито услуги струват скъпо.

За съжаление не се е съхранил подгъвът на роклята, затова е трудно да се разсъждава за първоначалната ѝ дължина. Но учените са сигурни, че нейният вид би бил достоен и за съвременната мода.

Археолозите наричат голям късмет това, че подобна фина тъкан изобщо е доживяла до наши дни. „Съхранена дреха или дори нейни фрагменти са голяма рядкост, затова роклята Тархан се смята за уникална“, казва Алис Стивънсън (Alice Stevenson), куратор на музея за египетска археология при Лондонския университетски колеж.

По думите ѝ археолозите са на мнение, че роклята се отнася към времената на Първата династия, но не са успели да потвърдят това.


Специалистите, работещи под ръководството на Майкъл Дий (Michael Dee) от Оксфордския университет, са провели радиовъглероден анализ на тъканта и са установили, че тя е престояла в гробницата повече от 5000 години.

Сега, когато възрастта ѝ е установена, изследователите могат с увереност да кажат, че това е най-старата рокля, известна днес.

https://drevnite.com/naj-drevnata-roklya-e-na-poveche-ot-5000-godini/
« Последна редакция: 07 Авг 2018, 12:53:05 от Hatshepsut »
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #79 -: 23 Апр 2016, 07:25:04 »
Откриха най-старите изображения на древноегипетски демони
Злите същества хващали своите жертви и им отрязвали главите


Египтолог от Белгия е открил най-старото изображение да древноегипетски демони. Находката показва, че мислите за демонични същества са пълнили въображението на древните египтяни още преди 4000 години. На рисунките, представени наскоро на международната конференция по древноегипетска демонология, проведена в университета на Суонсий (Swansea University), злите същества хващат своите жертви и им отрязват главите. Общо взето, кървави сцени.
Ваел Шербини (Wael Sherbiny), специалист по древноегипетски религиозни текстове, е открил изображения на два демона върху две гробници от Средното царство на Древен Египет, които са на повече от 4000 години. Третият демон бил описан в 4000-годишен свитък, открит по-рано от изследователите в египетския музей в Кайро, където никой не си спомнил за него повече от 70 години. Това бил най-старият и най-дълъг египетски кожен манускрипт. „Тези три демона вече са познати на учените благодарение на древни текстове. Но описанието на два от тях беше неизвестно досега – казва Шербини пред Discovery News.

Двата демона – единият Ин-теп (In-tep) във вид на куче-павиан, и Чери-бенут (Chery-benut) във вид на неопределена фигура с глава на човек – са представени като стражи на входа на сграда. Възможно е това да е било нещо като храм, който съдържа няколко стаи, охранявани от други демонични същества. Ученият отбелязва, че освен имената на демоните няма други съпроводителни текстови елементи, които да обясняват същността на двете зли същества. „Името на първия демон – Ин-теп – може да сочи, че той отсича главата като наказание за всеки нарушител на свещеното място“, казва Шербини.

Третият демон – Икенти (Ikenty) – бил пазител на огнената врата, която води към забранено място, криещо божествения образ. Отбелязва се, че изображението на демона вече е било добре познато на египтолозите и неведнъж е срещано от учените, изследващи културата на Древен Египет. Той е изобразен на гробница от Средното царство (1870–1830 г. пр.н.е.) във вид на птица с черна котешка глава.
Интересното е, че Шербини открил същия демон, но в по-различна „форма“ в по-древния кожен свитък. По същество тази рисунка се явява най-древното изображение на Икенти. „Текстовете сочат, че този демон мълниеносно е нападал и неизбежно е вземал в плен този, когото е виждал“, добавя Шербини.

Древните египтяни са вярвали, че светът е населен с огромно количество същества, притежаващи суперсили. Те можели да бъдат както добри, така и зли духове. „И те са играли роля в различни ситуации, засягащи различни сфери на човешкия живот, а също са имали възможност да въздействат върху човека и след неговата смърт“, обяснява ученият.

Изображенията на Ин-теп, Чери-бенут и Икенти сочат, че сложните и многоцветни рисунки на демонични същества от Новото царство (преди около 3500 г.) имат много по-древни корени, отколкото се е смятало преди. Египтологът ще публикува изображенията на демоните в предстояща статия, където ще разкаже за мащабните изследвания, които включват комплексен анализ на текстовете, в които се появява описание на демоните.

https://www.blitz.bg/news/article/407243
« Последна редакция: 07 Авг 2018, 12:53:55 от Hatshepsut »
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #80 -: 25 Май 2016, 22:09:05 »
Разчетоха папируси за древни магии


Италианецът Франко Малтомини, египтолог в Университета в Удине, успял да разчете два древно-египетски папируса, написани преди около 1700 години! За голяма изненада на всички се оказало, че тези папируси съдържат редица магии за любов – споделя порталът Live Science.

„Става дума за ръкописи от трети век, намерени 160 км югозападно от Кайро” – казва Малтомини.

Египтолозите, които са анализирали двата папируса, са установили, че те съдържат любовни магии, които се предполага, че може да смогнат за очароването на мъж или жена. Според изследователите, египтяните, които страдали от несподелена любов, трябвало да изпълняват определен магически ритуал – в противен случай „процедурата нямало да работи”. Въпреки това, експертите смятат, че е трудно да се каже от какво точно се състояли тези ритуали за любов.


Египтолозите също съобщават, че четенето на вълшебните думи се е придружавало от призоваване на същества от света на духовете, които можели да помогнат да подчините мъжа или жената. В допълнение, на папируса било написано, че с цел да се повиши привлекателността, мъжете и жените, трябвало да ядат колкото се може повече яйца от гълъби, които се считали за истински афродизиак.

Текстът от първия папирус, съдържащ магии за любов, приканва гностически божества (гностицизмът е древна религия, която съдържа дори елементи на християнството). На човек, който иска да завладее една жена, са препоръчва да изгори някои от нещата (имената им не са написани в папируса), докато се къпе, и след това да напише на стената следните думи:

„Заклевам те, чрез земята и водата, демонът, който живее в теб (и аз се заклевам), както и чистотата от тази баня, така както блясъкът, огънят и пламъкът, така че изгори я (избраната жена) докато (майката на избраната жена) не я накара да дойде при мен …” .


Вторият папирус бил свързан с магията да се покори човек. Той препоръча да се изрежат няколко „магически” изречения върху медна плоча, и след това да го съчетаваят с личните вещи на жертвата (например, сандалите й). В допълнение, на обратната страна на папируса били записани различни рецепти за здраве: главоболие, проказа и други заболявания, за които се препоръчало лечение чрез животински екскременти.

Древните магии са били често използвани в елинистическия и римския Египет. Те не са били предназначени за конкретен човек: правилното име трябвало да се запише или изговори. Авторът на заклинанията обаче остава неизвестнен.

В началото на ХХ век папирусите са били намерени сред хиляди други руини на древния египетски град Оксиринхус (сега град в централната част на Египет, който се намира на около 160 км югозападно от Кайро). Разчитането на папирусите продължава и днес.

https://delo.bg/world/unikalno-raztchetoha-drevno-egipetski-papirusi/
« Последна редакция: 07 Авг 2018, 12:55:21 от Hatshepsut »
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #81 -: 02 Юни 2016, 16:43:51 »
Откриха кинжал на Тутанкамон с извънземен произход


http://rg.ru/2016/06/02/oruzhie-tutanhamona-okazalos-vnezemnogo-proishozhdeniia.html?utm_source=rnews

Кинжал, открит в гробницата на египетския фараон Тутанкамон, е изкован от желязо от метеорит, показва нов анализ на химическия състав на метала, цитиран от британския в. The Guardian.

През 1925 г. археологът Хауърд Картър открива два кинжала в платовете, с които е увито тялото на младия владетел, мумифициран преди повече от 3300 години.

Единият от тях е от желязо, а другият с острие от злато. Желязното острие със златна дръжка във формата на чакал изумява учените от десетилетия. Причината е, че железните оръжия са изключителна рядкост в древен Египет, а освен това металът не е ръждясал изобщо.

Експерти от Италия и Египет са анализирали метала с рентгенов флуоресцентен спектрометър, за да определят химическия му състав и са открили високо съдържание на никел и кобалт. Според тях това категорично показва извънземен произход.

Те сравняват металния състав с изследвани метеорити, паднали на радиус от 2000 километра от бреговете на Червено море и Египет и установяват много близки нива в един от тях.

Този метеорит на име „Харга" е открит на 240 километра западно от Александрия в крайморския град Мерса Матрих, познат като Амуния по времето на Александър Македонски.

Въпреки че хората умеят да изготвят сечива от мед, бронз и злато още от 4000 г. преди Христа, желязото се появява доста по-късно и е рядкост в древен Египет.

През 2013 г. археолози откриха девет почернени железни топчета в Египет, изковани от части от метеорит и никелово-желязна сплав. Те са значително по-стари от фараона и датират от 3200 години преди Христа.

„Това са единствените два железни артефакта, открити от времената на древен Египет. И двата произхождат от метеорити. Предполагаме, че древните египтяни са ценили високо метеоритното желязо за изготвянето на декоративни и церемониални предмети", казва екипът, изследвал кинжала на Тутанкамон.

Учените считат, че египтяните са отдавали голямо значение на падащите от небето обекти. Те смятат, че откритието придава ново значение на използването на думата „желязо" в древните текстове и отбелязват, че през 13 век преди Христа той буквално се превежда като „желязо от небето".

Египтологът Джойс Тилдесли от Манчестърския университет също е убеден, че древните египтяни биха почитали небесните обекти, паднали на Земята.

„Небето е изключително важно за хората в тогавашен Египет. Нещо, което пада от небето, би се считало за дар от боговете", казва той.

Високото качество на кинжала предполага, че Тутанкамон, живял в края на Бронзовата епоха, е разполагал с ковачи, които са имали впечатляващи умения, предвид рядкостта на материала. Това може да не е единственият обект с метеоритен произход в гробницата на фараона.

През 2006 г. австрийски астрохимик предположи, че необичайният жълтеникъв камък, оформен като скарабей в погребалната огърлица на Тутанкамон, всъщност представлява стъкло, получило се от високата температура при падането на метеорит в пясъка.

http://www.standartnews.com/lyubopitno-nauka/otkriha_kinzhal_na_tutankamon_s_izvanzemen_proizhod-334932.html
« Последна редакция: 07 Авг 2018, 12:56:11 от Hatshepsut »
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #82 -: 04 Авг 2016, 23:57:05 »
Тази информация е от 2013 г.

Археолози откриха 35 нови пирамиди в Судан

Най-малко 35 неизвестни досега малки пирамиди бяха открити в некропола край местността Седеинга в Судан, пише LiveScience.
Археолозите, работили на мястото между 2009 г. и 2012 г., били изненадани колко нагъсто са разположени древните паметници. 13 от тях се намирали на площ не повече от 500 квадратни метра, малко повече от стандартно баскетболно игрище.
Те датират отпреди около 2000 години, по времето, когато на територията на днешен Судан процъфтява царството Куш. То е граничело с Египет, а след това с Римската империя. Пирамидите вероятно отразяват влияние от Египетската погребална архитектура.
Строежите на пирамиди в Седеинга са продължили столетия, разказват археолозите. Така постепенно било запълнено цялото свободно пространство в некропола.
Най-големите са широки 7 метра в основата, а най-малката - под която вероятно е било погребано дете - само 75 сантиметра. Горната им част не е запазена заради климатичните условия и минаващия векове наред оттам път на камилски кервани.


http://www.obekti.bg/chovek/arheolozi-otkriha-35-novi-piramidi-v-sudan
« Последна редакция: 07 Авг 2018, 12:56:53 от Hatshepsut »
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #83 -: 06 Сеп 2016, 07:49:43 »
Тези папируси на 4500 години са най-старите, открити в Египет


Археолози обявиха, че откритите от тях папируси на възраст 4500 години в Египет са най-старият запазен писмен паметник в района. Това е прекрасна новина само по себе си, но съдържанието на документите я прави още по-добра: те разкриват подробности от живота на работниците, построили Голямата пирамида по времето на фараон Хуфу, известен и като Хеопс (2589 – 2599 пр. Хр.)
Документите са открити още през 2013 г.  в няколко пещери край древното пристанище на Червено море Уади ал-Джарф от египтолозите Пиер Тале и Сайед Махфуз.  Досега никой не е имал възможност да ги види, но 30 от тях предстои да бъдат изложени в Египетския музей на Кайро.
За египтолозите папирусите са златна мина от информация, разкриваща подробности за управлението на древен Египет и построяването на пирамидите. Всъщност повечето от документите са съставени от счетоводителите на Хуфу, които е трябвало да проследяват всички стоки, минаващи през царството.
“Папирусите са свидетелство за високо развитата и ефикасна административна система по времето на царуването на Хуфу”, заявяват представители на египетското Министерство по Античността.
Запазените документи съдържат и свидетелство от първа ръка от работниците, които са помогнали за построяването на Голямата пирамида – една от най-удивителните и загадъчни човешки постройки.
„Един от папирусите е принадлежал на управител на име Мар, който е участвал в строежа на пирамидата и в продължение на три месеца работа е представял подробна информация за задълженията си – сред които транспортиране на скали през река Нил и нейните канали“, казва пред AP  Хюсеин Абдел-Башар, представител на министерството.
В документите се посочват и постъпленията от храни от различни египетски провинции, нужни за изхранването и заплащането на труда на работещите на строежа. Приходите са записани с червено, а платените и раздадени храни – в черно. Има такива, в които се посочва точното разпределение на дажбите за работниците.
Папирусите са изложени на бял свят в момент, в който учените правят нови открития, свързани с Голямата пирамида почти всеки месец, посочва Science Alert. Изследване, публикувано през юни 2016 г. откри, че тя е непропорционална заради грешка в строежа. Скоро пресъздадоха и една от системите за сигурност, която е трябвало да пази останките на Хуфу от крадци (археолози), но никой не може да каже дали тя е била ефективна, защото е възможно останките на фараона още изобщо да не са открити. Тук зазвучава мистериозна музика – можем само да тръпнем в очакване до поредното вълнуващо откритие, свързано със загадъчните пирамиди.

https://www.obekti.bg/chovek/tezi-papirusi-na-4500-godini-sa-nay-starite-otkriti-v-egipet
« Последна редакция: 07 Авг 2018, 12:57:34 от Hatshepsut »
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #84 -: 09 Ное 2016, 20:26:47 »
Откриха погребална лодка в Египет


Рисунки на плавателни съдове покриват стените на постройката, където е била положена царска погребална лодка преди 3 800 години

Археолози намериха погребална лодка от 1840 г. пр. Хр.

Под златните пясъци западно от река Нил, на древноегипетското свещено място Абидос, археолози направиха изключително откритие: флотилия от лодки, изобразена на вътрешните стени на подземна кирпичена камера, а в самата камера е запазена и погребална лодка от 1840 г. пр. Хр.

Струкурата е част от погребалния комплкес на Сенусрет III – фараон от Дванадесетата династия, чиято гробница се намира в непосредствена близост. Тази уникална находка разкрива нови подробности за това как са били изпълнявани погребалните ритуали при фараоните. Тя е доказателство и за това, че старата традиция е била почитана тук по-дълго време отколкото на други места в Египет.

Структурата била забелязана за първи път през зимата на 1901-02 година, когато британският археолог Артур Вайгъл разкрил сводестия покрив и горната част на вътрешните стени. Тогава той успял да зърне рисунките на лодките, но централната част на покрива се срутила докато екипът му разчиствал пясъка и това сложило край на проекта.

Сега археолози от Университета в Пенсилвания съвместно с Египетското министерство на антиките откриват останките от голяма зала с размери приблизително 21 на 4 метра. Работата е частично финансирана от Националното географско дружество.

http://www.nationalgeographic.bg/?cid=120&article=5015


120 изображения на лодки са открити близо до гробницата на египетски фараон

Повече от 120 изображения на древни египетски лодки са открити във вътрешността на сграда в Абидос, Египет.

Сградата е датирана на повече от 3800 години и е построена в близост до гробницата на фараона Сенусрет III, съобщиха археолози пред Live Science.

Серията от изображения показват как е изглеждала реално дървената лодия, заяви Йозеф Вегнер (Josef Wegner), уредник на музея в Университета на Пенсилвания, който е ръководител на разкопките. Само няколко дъски са останали от дървената лодка, която е била построена в Абидос или влачена през пустинята - в древен Египет такива лодки понякога са погребвани близо до гробницата на фараона.

Археолозите са открили, че вътрешността на сградата (21х4 м) е покрита с картини на повече от 120 древни египетски лодки. Изображенията са врязани в бялата мазилка на стените на сградата.


Най-големите изображения са близо 1,5 метра дълги и показват "големи, добре очертани лодки, изобразени с мачти, платна, такелаж, горните палуби/кабини, кормила, гребла и в някои случаи гребци," пише Вегнер в статия, публикувана в International Journal of Nautical Archaeology. Някои изображения са малки и прости, най-малкото е с размер само около 10 см, разказва Вегнер.

Освен лодките картината съдържа изображения на газели, говеда и цветя, а също и повече от 145 керамични съдове, много от които са погребани с гърлата към входа на сградата, отбеляза Вегнер.

Съществуването на сградата се знае от доклад от 1904, но едва сега се провеждат разкопки.

Откритието поставя пред археолози поредица от загадки, които бъдещи разкопки може да помогнат за разрешаването им.

Археолозите не знаят кой се изрязал тези картини или защо ги е създал.

Една от възможностите е това да са хората, които са построили лодката, а може би хората, които са участвали в погребалната церемония след смъртта на фараона Сенусрет III са гравирали изображенията върху стените на сградите. Още една възможност е, че това е група, промъкнала се в сградата, след смърта на фараона и откраднала лодката, за да използва повторно дъските й.

Археолозите са озадачени и за целта на всичките тези керамични съдове в близост до входа на сградата. Възможно е те да са част от погребалната церемония. "Възможно е преливане на течност, може би, вода, при входа на сградата като магия да не потъва лодката", пише Вегнер в публикацията.

Друга възможност е дървената лодка да е транспортирана върху дървена шейна през пустинята. В този случай, "водата и другите течности може да са били използвани за смазване на земята по пътя на лодката, докато е теглена от заливните до последното си място в пустинята", пише Вегнер, добавяйки, че "керамичните съдове, използвани в това пътуване може да имат само ритуалмо предназначение".

Екипът планира да извърши още разкопки в бъдеще, заяви Вегнер.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/120-izobrazheniia-na-lodki-sa-otkriti-blizo-do-grobnitcata-na-egipetsk_61614.html
« Последна редакция: 07 Авг 2018, 12:58:46 от Hatshepsut »
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #85 -: 15 Ное 2016, 08:07:34 »
Археолози в Египет откриха мумия от X век пр. н.е

Снимка: https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/otkriha-mumiia-na-3000-g.-v-otlichno-systoianie-6061496

Испански археолози откриха в Луксор саркофаг с ярки цветове и идеално запазена мумия. Най-вероятно, учените се натъкнали на гробница, където той е бил погребан аристократ от свитата на фараона.

Останките са открити в гробница, датирана от 1075-664 пр. н.е. Тя се намира на западния бряг на Нил, на 700 км южно от Кайро, съобщава The Guardian позовавайки се на египетското Министерството на антиките.

Мумията е увита в тъкан украсена с ярки аксесоари с религиозни символи, включително изображения на богините Изида и Нефтида и четирите сина на бог Хор.

Експертите смятат, че в гробницата почива аристократ на име Аменренеф, който принадлежи към свитата на фараон Тутмос III.

Ръководителят на археологическия екип, Мириам Секо Альварес отбелязва, че практиката да се увиват мумиите в тъкан се е появила около 4500 г. пр.н.е.

Луксор има около 500 000 население. В района на града са разположени множество храмове и гробници. Това е едно от най-разпространените места за туризъм.

Тутмос III става владетел на Египет съвсем млад и управлява 53 години 10 месеца и 26 дни. Той идва от 18-фараонска династия, управлявала в Новото царство. Тутмос III е известен на света с това , че е провел повече походи, отколкото другите египетски фараони. Неговото царство е държало горното течение на река Нил, и се простирало до бреговете на Тигър и Ефрат в Месопотамия. Политическото влияние на фараона се разпространявало и в по-отдалечени райони.

http://www.viapontika.com/index.php?page=article&article=23272


Има доста значително разминаване в хронологията - Тутмос III е управлявал в средата на XV в.пр.Хр. и е много съмнително неговия царедворец (чиято мумия е открита) да е доживял до Х в.пр.Хр.  :whistle:
най-вероятно става дума за препогребение - мумията е преместена в по-новата гробница, това не е било нещо необичайно в Древен Египет.
« Последна редакция: 07 Авг 2018, 12:59:20 от Hatshepsut »
 

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8,646
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #86 -: 18 Ное 2016, 23:26:00 »
Сензационни находки в Египет може да променят цялата световна история 

Наред с необичайните и необясними открития, човек все по-често започва да се пита, дали реално познава историята за произхода на човека и всичко съществуващо. Сами ли сме във Вселената? Наистина ли древните цивилизации са осъществявали контакт с представители на извънземни раси? Сега отново е открит необичаен артефакт – древната монета с местонахождение Египет. Според сведенията от едната й страна е изсечен необичаен образ. Предположенията са, че всъщност тя изобразява извънземно същество. В миналото археолози не веднъж са се натъквали и на други древни монети със също толкова необичайни изображения, които според мнозина приличат на извънземни летящи апарати.
Както има мними артефакти, които са явни фалшификации, така има и други, които карат да бъдат преосмислени много неща в историята на цивилизацията. Често хора, както в миналото, така и днес са попадали на различни монети, които въпреки древния си произход не изглеждали необичайно. В някои случаи, обаче изследователи са се натъквали на старинни монети, изобразяващи непознати летящи обекти.
 


Около тази монета има различни спорове. Според изследванията тя датира от 1680 г. Много изследователи смятат, че на нея е изобразен предмет, който е потвърждава, че извънземни цивилизации са посещавали нашата планета в миналото. Докато някои подкрепят тази теория, други са на противоположното мнение и смятат, че това е илюстрация на щит, който е използван преди стотици години. През последните няколко години, скептиците представят различни теории за обекта, изобразен на монетата от 17-ти век, оприличавайки го на гъба или цвете, но не и на извънземен летателен апарат.

Междувременно, новооткритата монета събужда интереса, както сред скептиците, така и сред уфолозите, които вече обсъждат нейния произход. Според английският вестник THE SUN, по време на ремонтни дейности на къща в Египет, хора се натъкнали на една загадъчна монета, която изобразявала странно създание, приличащо на извънземно същество с огромни кухи очи и хлътнали бузи.

Изданието Mysterious Earth пък пише: „Група от хора, които работили по ремонт на къща в южната част на Египет намерили няколко много редки монети.“

Подробна информация за монетата, “ изобразяваща извънземно създание“ е изключително ограничена. Единствените потвърдени данни са, че тя е била открита сред други антични монети, върху които има надпис на латински, което очевидно означава, че те не са с произход от Египет. Надписът е на латински и гласи: „OPPORTUNUS Adest“, в превод: “възможността е тук“.

Дали новооткритата монета, изобразяваща извънземно е истинска древна монета или не, остава дълбока тайна. Информацията в интернет пространството е доста противоречива. Съществуват няколко монети, които са били открити в миналото и за които е доказано, че са автентични. Изображенията по тях според мнозина приличат на извънземни летящи обекти. Това, което едни виждат като летящи чинии, други могат да дефинират като щитове или други предмети.

Източник: novotopoznanie.com

http://www.blitz.bg/nauka-i-tekhnologii/evrika/senzatsionni-nakhodki-v-egipet-mozhe-da-promenyat-tsyalata-svetovna-istoriya-snimki_news464221.html
Ad honores
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #87 -: 03 Дек 2016, 12:26:23 »
Откриха мумифицираните крака на царица Нефертари


Тя е била любимата съпруга на Рамзес Велики и е известна със своята красота

Откритите в египетската Долина на кралиците два крака най-вероятно принадлежат на забележителната кралица [Правилната титла е "царица", кралете и кралиците са от епохата на средновековието насам] Нефертари, твърдят археолози. Понастоящем те са изложени в Египетския музей в Торино, Италия.

Нефертари, за която се смята, че е починала около 1250 г. пр.н.е., е била любимата съпруга на Рамзес Велики [1304-1237г.пр.Хр.] и е била известна със своята красота, уточнява БГНЕС.

„Главната й роля е била да бъде декоративен наблюдател по време на публичните прояви на власт от Рамзес, и да стои там, за да носи наслада за окото. Реално обаче, тя е била забележителна жена, която е имала голяма власт“, коментира Джоан Флетчър, археолог от Университета на Ню Йорк, за "Гардиън".

Заради множеството барелефи с нейния лик, изобразяващи я до Рамзес, се смята, че тя е оказвала силно влияние по отношение на религията, вътрешната и външна политика на Египет.

Пищната гробница на Нефертари е открита през 1904 г. и до днес се смята за едно от най-ценните съкровища на Египет, въпреки че отдавна е била плячкосана.

Преди не беше сигурно дали откритите части от мумифицирани крака са били действително на кралицата, но последните тестове доказват твърдението.

http://nova.bg/
« Последна редакция: 03 Дек 2016, 12:30:01 от Hatshepsut »
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #88 -: 07 Яну 2017, 19:27:44 »
В Египет откриха изгубен град на над 7000 години


Снимка: http://observer.com/2016/11/egyptian-archaeologists-just-discovered-a-7000-year-old-lost-city-along-the-nile/


В Египет разкриха град на повече от 7000 години и гробище от Първата династия [3100-2890г.пр.Хр.]. Откритието е направено в южната провинция Сохаг. Това съобщава "Гардиън", позовавайки се на информация от министерството на антиките.

Находката може да е стимул за туристическата индустрия на Египет, която претърпя серия от спънки от въстанието, което свали диктатора Хосни Мобарак през 2011 година. Браншът обаче остава жизнено важен източник на чуждестранна валута.

Изглежда, че в града са живели високопоставени служители и гробари. Разкриването му може да даде нова информация за Абидос, един от най-старите градове в античен Египет, се казва в съобщението на министерството.

Според експерти Абидос е бил столица на Египет до края на Преддинастическия период и по време на управлението на първите четири династии [3100-2494г.пр.Хр.].

Откритието е направено на 400 метра от храма на Сети I [1318-1304г.пр.Хр.], мемориал от периода на Новото Царство от другата страна на Нил при днешен Луксор.

Досега археолозите са разкрили колиби, останки от глинени съдове, железни инструменти и 15 огромни гроба.

"Размерът на гробовете, разкрити в гробището, е по-голям в някои случаи от този на кралете в Абидос в Първата династия, което доказва важността на хората, които са погребани там и високият им обществен статус по време на ранната ера в историята на античен Египет", обясняват от министерството.

https://news.bg/culture/izguben-grad-na-nad-7000-godini-otkriha-v-egipet.html
« Последна редакция: 07 Яну 2017, 19:29:20 от Hatshepsut »
 

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,064
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Re: Археологически находки от Древен Египет
« Отговор #89 -: 04 Мар 2017, 14:24:57 »
Откриха египетска мумия с рекорден брой татуировки


В една от гробниците край селото Деир ел Медина в Египет, археолози са открили уникална мумия на жена, чиято шия, рамене и гърба са покрити с множество татуировки. Предполага се, че те са с религиозен смисъл, а съобщение за тях е изнесено от антрополози по време на годишната среща на антрополозите, провела се наскоро в Станфорд.

“От която и страна да погледнете тази жена, винаги ще виждате двойка очи на боговете, които се взират във вас. Нанасянето на тези татуировки трябва да е отнело много време, а част от процедурите са били без съмнение и доста болезнени. Фактът, че жената се е подложила на подобни мъчения недвусмислено подсказва, че тя и приближените ѝ са вярвали в божествената сила на татуировките”, казва Ан Остин от Станфордския университет в САЩ в интервю за списание Nature.

Татуировките претендират и за един от най-древните образци на този вид изкуство. Учените ги откриват съвсем случайно. Проучват мумията, открита от френски археолози още през XIX век, недалеч от известната “Долина на царете” в селцето Деир ел Медина, където някога са живеели занаятчиите, строили гробниците на “владетелите на двете царства”. Всички мумии, обекти на изследването, са погребани в периода между 1300 – 1070 година пр.н.е., в епохата на фараоните от XIX и XX династии - Рамзес I и наследниците му.

Проучвайки останките на жена, от чиято мумия е оцелял само торса, Остин случайно забелязва необичайни линии на врата ѝ. В началото ги приема за някаква рисунка, нанесена по тялото след процеса на мумифициране.

Археоложката разказва, че прости татуировки като линии и точки, са откривани при египетски мумии и по-рано. Затова Остин решава да разгледа тялото на покойната с помощта на инфрачервен скенер, който може “да проникне” на няколко милиметра навътре в кожата и така да се установи, дали рисунката е нанесена на повърхността или представлява татуировка.

“Сканирането” показва, че кожата на жената някога е била украсена с рекорден брой татуировки – изброени са над 30 татуса, като всяка част от тялото ѝ е украсена с по няколко рисунки.

Например, бедрата ѝ са изрисувани с лотоси, на ръцете си има крави (свещените животни, посветени на богинята на красотата Хатхор), а на раменете ѝ са открити рисунки на бабуини. Рамената, вратът и гърбът на жрицата са покрити с рисунки на “окото на богинята” – т.нар. уаджет, известни и като “окото на Хор”. Подобни символи, нанесени върху амулети и украшения, са смятани за мощни символи, предпазващи носещият ги от болести, проклятия и подобните им магии.

Учените, взели участие в конференцията, подчертават, че до момента никой друг не е попадал на такива татуировки, затова и предназначението им и ролята им в живота на древноегипетското общество, остава неясно.

Остин е на мнение, че рисунки от този тип може да са посочвали социалния статут на “собственичката” им, която най-вероятно е била жрица на богинята Хатхор. Рисунките на свещените животни може да са подчертавали движенията и действията ѝ по време на религиозни обреди, а очите на Хор – да са служели за подчертаване на свещения ѝ статут.

Остин и колегите ѝ имат намерение да проучат и останалите мумии, които са открити от археолозите през XIX век, като се надяват да открият още татуировки, за да разгадаят какво е било предназначението им.

http://historynakratko.blogspot.bg/2016/05/blog-post_30.html
 

Tags:
   

  Най-древни праисторически находки по българските земи

  Започната от Amenhotep

  Отговора: 28
  Прегледи: 25070
  Последна публикация 04 Юни 2019, 22:19:32
  от Hatshepsut
  Археологически находки от Плиска

  Започната от Hatshepsut

  Отговора: 16
  Прегледи: 9755
  Последна публикация 12 Апр 2019, 08:26:00
  от Hatshepsut
  Археологически находки в област Пазарджик

  Започната от Hatshepsut

  Отговора: 18
  Прегледи: 13050
  Последна публикация 25 Юли 2019, 16:39:34
  от Hatshepsut
  Археологически находки в област Търговище

  Започната от Hatshepsut

  Отговора: 10
  Прегледи: 9575
  Последна публикация 10 Юли 2019, 08:56:40
  от Hatshepsut
  Археологически находки в Кюстендилска област

  Започната от Hatshepsut

  Отговора: 11
  Прегледи: 5831
  Последна публикация 21 Яну 2018, 09:40:22
  от Hatshepsut